Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρωθυπουργός: Τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό εισακτέων

Θα φέρουμε στην Ελλάδα 10.000 ξένους φοιτητές με δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστημιακά αγγλόφωνα τμήματα
Δημοσίευση: 20/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το υπουργείο Παιδείας στα Πανεπιστήμια, να καθορίζουν το αριθμό εισακτέων ανά τμήμα , ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι  στην Ελλάδα  θα έρθουν 10.000 ξένοι φοιτητές με δίδακτρα στα υπό  ίδρυση πανεπιστημιακά αγγλόφωνα τμήματα

Ειδικότερα στις προγραμματικές δηλώσεις για την παιδεία  ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

 • Η Παιδεία ξαναγίνεται ο ανελκυστήρας για την πρόοδο κάθε νέου.
 • Συνδέεται με την οικονομία και δεν παράγει πια άνεργους πτυχιούχους με πτυχία χωρίς αντίκρισμα.
 • Αλλά καλούς επιστήμονες και ικανούς επαγγελματίες.
 • Αμέσως δρομολογούμε τη διαδικασία την οποία ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και προσλαμβάνουμε  4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιμετωπίσουμε οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών.
 • Οι διδάσκοντες, και όχι το υπουργείο, θα έχουν τελικά τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών.
 • Και είναι τα Πανεπιστήμια αυτά τα οποία και θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.
 • Είναι δουλειά των πανεπιστημίων και όχι του υπουργείου Παιδείας.
 • Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται, στο πρώτο μας νομοσχέδιο. 
 • Και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, από μπαχαλάκηδες, από εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζομένους τους.
 • Εκεί που πραγματικά ανήκουν. Και από το επόμενο έτος ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πρότυπων αλλά και πειραματικών σχολείων.
 • Το πρώτο πρότυπο σχολείο της νέας γενιάς προτύπων σχολείων από τη νέα μας Κυβέρνηση, όπως έχω δεσμευτεί, ιδρύεται στο Περιστέρι, στην Δυτική Αττική.
 • Το υπουργείο Παιδείας στηρίζει την ίδρυση αγγλόφωνων τμημάτων στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας.
 • Μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα 10.000 ξένους φοιτητές στην τετραετία, που θα πληρώνουν δίδακτρα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι προγραμματικές δηλώσεις

Άρχισε σήμερα στις 7 το απόγευμα η ανάγνωση και συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέπτυξε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Θα ακολουθήσουν ομιλίες Βουλευτών κατ’ αναλογία της δύναμης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 22 Ιουλίου 2019. Στην ψηφοφορία, η οποία είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως, ψηφίζουν και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Η Κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Παίρνω σήμερα τον λόγο με την ελπίδα να κάνω μία νέα αρχή στην πολιτική μας ζωή. Γιατί οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν μία δεκαετία οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής οπισθοδρόμησης. Έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης μαζί με τους οδυνηρούς μύθους, αλλά και τα κρίσιμα διδάγματά της. Ταυτόχρονα, όμως, οι Έλληνες άνοιξαν ένα παράθυρο σε μια νέα εποχή. Διότι με την ψήφο τους δεν άλλαξαν, απλώς, μία κυβέρνηση.

Ξεπέρασαν μία ολόκληρη ιστορική φάση. Δεν καταδίκασαν μόνον το ψεύδος της αντιμνημονιακής προσδοκίας. Απαίτησαν τη θεμελίωση μίας νέας πραγματικότητας, που θα απαντά, επιτέλους, στα αληθινά ζητούμενα της πατρίδας μας, συγχρονίζοντάς την με την ανεπτυγμένη Ευρώπη.

Και η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Είναι καιρός η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά.  Με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά. Η κυβέρνησή μου -και εγώ προσωπικά- θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή αυτή. Ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία που πολλοί αποκαλούν «νέα κανονικότητα». Την εννοούμε, όμως, ως πρόοδο κι όχι ως επιστροφή σε παλαιές παθογένειες. Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας. Αλλά με τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές. Πυξίδα μας παραμένει η «Συμφωνία Αλήθειας», που συνυπογράψαμε με τον λαό. Ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε και θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες. Και θα το κάνουμε πιο γρήγορα. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Γιατί η κοινωνία δεν θέλει να ακούσει άλλα λόγια. Θέλει να δει αποτελέσματα. Όπλο μας, το καθαρό σχέδιο. Και διαρκής στόχος μας, η Ανάπτυξη για πολλές και καλές δουλειές. Για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και την παραγωγή νέου πλούτου υπέρ όλων.  

Aυτά δεν θα τα φέρει κανένας πολιτικός «Μεσσίας». Φιλοδοξία μου είναι να λειτουργήσω ως καταλύτης απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.  Γιατί μόνο έτσι -και μόνον τότε- θα απελευθερωθούμε πραγματικά από τα Μνημόνια. Αντιμετωπίζοντας τις αληθινές αιτίες της κρίσης, όχι μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Με τολμηρές κεντρικές επιλογές. Αλλά και με πολλές μικρές, καθημερινές επαναστάσεις που πρέπει να τις κάνει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας. Και θα τις κάνει με αγάπη για την πατρίδα.  Aυτός ο νέος πατριωτισμός θα είναι η σημαία μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ένα ρεύμα προόδου που, χωρίς να υποτιμά τις διαφορές, θα προτάσσει την ενότητα. Που θα κοιτά λιγότερο αριστερά ή δεξιά και περισσότερο μπροστά. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες θέλουν πάνω από όλα τη ρήξη με το παρελθόν. Θέλουν μια κυβέρνηση που μπορεί να αποδείξει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια ότι η Ελλάδα μπορεί.
 
Γιατί θα το ξαναπώ: Ως πρωθυπουργός, θα επιδιώξω -και νομίζω ότι πρέπει να το επιδιώξουμε όλοι σε αυτήν την αίθουσα- η πολιτική να αναβαθμιστεί στα μάτια των εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που απείχαν από τις κάλπες στα χρόνια της κρίσης. Και ως αρχηγός της παράταξής μου, θα εξακολουθώ να διεκδικώ την εμπιστοσύνη όλων. Να τιμώ όσους μας ψήφισαν. Να δικαιώσω τους πολλούς συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά. Αλλά και να πείθω, με το έργο μου, όσους είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντί μας. Γιατί η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική.

Σε αυτήν την προσπάθεια θέλω όσο το δυνατόν περισσότερους δίπλα μου. Το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω είναι μεγάλο.  Έχω όμως την τιμή να ηγούμαι ενός λαού πολυμήχανου, προκομμένου, περήφανου, που δεν λύγισε μπροστά σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Και που τώρα είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Να αφήσει πίσω του τις δυσκολίες και να ατενίσει έναν κόσμο που αλλάζει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Σε κάποιους το έργο μπορεί να φαντάζει τιτάνιο.  Κάποιοι ίσως να αναπολούν την επιστροφή σε ένα παρελθόν πλαστής ευδαιμονίας, στο οποίο ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να επιστρέψουμε. Πολλοί ακόμα θα σπεύσουν να πούνε ότι αυτά απλά δεν γίνονται. Τους λέω να αφήσουν στην άκρη την καχυποψία και την γκρίνια. Δεν μας ταιριάζουν ως λαός. Ας κάνουμε ο καθένας αυτό που μας αναλογεί. Και ας βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ελλάδας που αξίζουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η κυβέρνησή μας έδειξε δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα της, την ετοιμότητά της, τη διάθεσή της για δουλειά. Η σύνθεσή της έγινε χωρίς πολιτικές αναστολές και κομματικές παρωπίδες.  Για να είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μια κυβέρνηση που γεφυρώνει την πείρα με την ανανέωση και την πολιτική με τον επαγγελματισμό του τεχνοκράτη που ξέρει να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Οικοδομήσαμε μέσα σε λίγες μέρες αυτό για το οποίο άλλοι χρειάστηκαν μήνες ολόκληρους. Κυβερνητικό σχήμα, Γενικές Γραμματείες, κρατική πυραμίδα, αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς. Όλα αυτά έχουν ήδη στελεχωθεί αξιοκρατικά, πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες. Και, ήδη, αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Η λειτουργία της κυβέρνησης σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. Και υποτάσσεται στο σχέδιο το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός. Είναι ομαδική και διαφανής. Ενώ οι επιδόσεις της θα ελέγχονται συνεχώς, ώστε να μπορεί να τις αξιολογεί και ο κάθε πολίτης.

Η αντιμετώπιση του χθεσινού σεισμού, αλλά και της πρόσφατης θεομηνίας στη Χαλκιδική, δείχνει ότι το κράτος μπορεί να γίνει καλύτερο. Και ότι τελικά τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού έχουν μεγάλη σημασία. Η πετυχημένη έξοδος μας στις αγορές τεκμηριώνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης.  Και οι πρώτες κινήσεις στο μέτωπο της ασφάλειας αποδεικνύουν ότι αυτό που έλειπε τελικά δεν ήταν ούτε το προσωπικό, ούτε τα μέσα. Αλλά η πολιτική βούληση και η καλή γνώση του αντικειμένου.  

Αυτές οι πρώτες ημέρες είναι λίγες μόνο γραμμές από τον πρόλογο ενός νέου εθνικού κεφαλαίου στην ιστορία της χώρας. Δείχνουν όμως την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για τα καθήκοντά της. Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία. Αποστολή μας είναι να φέρουμε επενδύσεις. Να μειώσουμε τους φόρους. Να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη. Να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε πολλές ευκαιρίες στους νέους μέσω της Παιδείας.  Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, ειδικά τους χαμηλόμισθους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία σε αυτούς που τη χρειάζονται. Όλα αυτά, θα τα υπηρετήσουμε με γρήγορες ενέργειες, απαντώντας σε πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Από τη σωστή συλλογή και αξιοποίηση των σκουπιδιών έως την ελεύθερη ενημέρωση και την πολιτιστική μας αναβάθμιση.

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, δεν ξέρω πραγματικά τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς σε όλα τα παραπάνω. Εγώ θα την αποκαλούσα «πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος». Και σε αυτήν πιστεύω. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος. Αυτή την πρόθεση εξάλλου δηλώνει και η νέα δομή της κυβέρνησης. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι πλέον ένα όργανο που νομιμοποιεί αποφάσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν φιλοδοξώ να είναι ένα όργανο το οποίο απλά θα νομιμοποιεί αποφάσεις προειλημμένες. Αλλά πρέπει και θα λειτουργεί τακτικά, διαμορφώνοντας το κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εφαρμόζουν τα υπουργεία.

Το σχέδιο αυτό θα το παρακολουθεί στενά η Προεδρία της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα δυτικά πολιτικά συστήματα, μέσω ενός προηγμένου ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε να καταπολεμώνται καθυστερήσεις και συναρμοδιότητες. Αντιμετωπίζουμε την κακονομία και την πολυνομία, εισάγοντας ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Και εμπιστευόμαστε τη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα είναι δημόσιος υπάλληλος υποχρεωτικά, θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του κάθε Υπουργείου. Και προχωράμε στην πραγματική αποκομματικοποίηση που κανείς δεν τόλμησε έως σήμερα, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει: στους Γενικούς Διευθυντές, τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Στην καρδιά του κυβερνητικού μας σχεδίου βρίσκεται η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Η προσήλωσή μας σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αλλά και η αξιοπιστία μας απέναντι στους εταίρους και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δεδομένη  δημοσιονομική ισορροπία. Ούτε και αμφισβητούνται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν δυστυχώς συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους του 2019 και τους στόχους του 2020, δρομολογούμε ταυτόχρονα και ένα ευρύ πλάνο αλλαγών, τολμηρών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Οι λέξεις-κλειδιά είναι αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Ό,τι λέμε το υλοποιούμε εντός συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων. Με ένα φιλόδοξο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης δικής μας ιδιοκτησίας.
 
Ως πρωθυπουργός της Ελλάδος αρνούμαι να αποδεχτώ ότι δεν μπορούμε, πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι, να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Θα κάνουμε την Ελλάδα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης. Η εποχή που θα μας μνημονεύουν μόνο ως τα προβληματικά παιδιά της Ευρώπης τελείωσε οριστικά. Έτσι, μέσα στο 2020 θα έχουμε -τεκμηριωμένα πλέον- την δυνατότητα να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Και αυτή, όπως έχω πει πολλές φορές, θα είναι προς το κοινό συμφέρον Ελλάδας και εταίρων.  Όχι μόνο γιατί θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην κοινωνική μας πολιτική. Αλλά γιατί θα υποστηρίξει ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από ακόμα πιο τολμηρές περικοπές φόρων. Και ακριβώς αυτή η ισχυρή ανάπτυξη, δηλαδή η αλλαγή του παρονομαστή στο κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, θα είναι αυτή που θα πείσει τελικά τους πάντες ότι η Ελλάδα γυρνά οριστικά σελίδα. Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης.
 
Το κυβερνητικό μας σχέδιο έχει συζητηθεί εδώ και καιρό, έχει λάβει την έγκριση του ελληνικού λαού. Εξάλλου και οι υπουργοί θα το αναπτύξουν διεξοδικά στην τριήμερη συζήτηση που ξεκινά σήμερα.  Θα αποφύγω, λοιπόν, σήμερα την παράδοση των Προγραμματικών Δηλώσεων με ατελείωτες λίστες μέτρων που χάνονται, μετά, στον χρόνο. Γι’ αυτό και από το βήμα της Βουλής σήμερα θα περιγράψω 6 συγκεκριμένες δέσμες ενεργειών. Είναι οι στόχοι που είχα θέσει από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης για να γίνουν, αργότερα, προγραμματικές δεσμεύσεις.  Και τώρα, μετατρέπονται, πλέον, σε πραγματικότητα με στόχο να αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων.
 
Αλήθεια πρώτη: Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η Οικονομία παίρνει μπροστά. Με νέες επενδύσεις και πολλές καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Προχωράμε σε βαθιές τομές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φορολογική μας πολιτική. Η φορολογία δεν είναι μόνο μια πηγή εσόδων, πρέπει να μετατραπεί επιτέλους σε μοχλό ανάπτυξης. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%. Αυξάνεται, όμως και η φορολογική ευθύνη των επιχειρήσεων. Διευρύνεται η φορολογική βάση με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτέλους, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων. Προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου, ενώ γίνεται ελκυστική και η φορολογική εγκατάσταση στην πατρίδα μας. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σταδιακά καταργούμε Εισφορά Αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος. Και κατά τη διάρκεια της θητείας μας, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%. Ενώ προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίζουν τελικά φθηνότερα. Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ πλην του υπερκατώτατου, ο οποίος προφανώς διατηρείται, θα καταλήξουν στο 11% και στο 22% από το 13% και 24% που είναι σήμερα.
 
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ανακοινώσω και την πρώτη, θα έλεγα, «ασυνέπεια» της κυβέρνησής μας. Την «αναίρεση» μιας προγραμματικής μας δέσμευσης. Πράγματι, είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό  του φθινοπώρου και θα ισχύσουν από το 2020. Σήμερα, αθετώ την δέσμευσή μου. Σημαντικές μειώσεις των φόρων δεν θα αφορούν το 2020. Αλλά ξεκινούν από τώρα. Από το 2019. Πείτε το και μια «κωλοτούμπα», από την ανάποδη.
 
Έτσι: Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε λίγες μέρες οι πολίτες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Το είχαμε προαναγγείλει για το 2020. Το εφαρμόζουμε από τώρα. Ώστε να ανακουφιστούν αμέσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Αλλά και να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι της τάξης του 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη μεσαία τάξη της χώρας μας, θα μειωθεί κατά 20%.  Και οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, με αντικειμενική αξία άνω του ενός εκατομμυρίου, θα δουν μείωση της τάξης του 10%. Αμέσως όμως θα αλλάξει και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο:
 
•Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, όπως είχαμε δεσμευτεί.
 
•Το επιτόκιο που βαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.
 
•Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.
 
•Και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
 
Θέλω όμως να το τονίσω, στην πρώτη ομιλία την οποία κάνω ως Πρωθυπουργός της χώρας, και θέλω να το ακούσουν όλοι πολύ καλά:  πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. Και καλώ όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν δυσκολίες, να την αξιοποιήσουν. Διότι ο στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι διττός: Πρώτον να ελαφρύνουμε από τα χρέη όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Και δεύτερον, αυτό να γίνει χωρίς να πλήξει την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας που έχει τόσο ταλαιπωρηθεί από την αντιαναπτυξιακή φορολόγηση και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις.
 
Οι παρεμβάσεις αυτές θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή στο πρώτο φορολογικό μας νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα. Ώστε η ανακούφιση των πολιτών να μην αργήσει ούτε μια μέρα. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά τη διακοπή του Αυγούστου το δεύτερο φορολογικό μας νομοσχέδιο, που συνιστά μεταρρυθμιστική τομή και θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη. Όπως διαπιστώνετε, αγαπητοί συνάδελφοι, γίνονται τελικά και θετικές κυβερνητικές «κυβιστήσεις», όταν υπάρχει σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Και κάτι επίκαιρο και κρίσιμο για το οποίο θα μιλήσει, βεβαίως, πιο αναλυτικά και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κύριος Χατζηδάκης. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας.  Και αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και, αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή. Όπως, λοιπόν, σώθηκαν και αναπτύχθηκαν ο ΟΤΕ κι η Ολυμπιακή, έτσι και καλύτερα θα προχωρήσει και η ΔΕΗ. Ενώ αποφασιστικά προχωρούμε στην πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και σε νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων. Ενώ παράλληλα προχωρούμε με γρήγορα βήματα στην αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Για τις ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα πω πολλά. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Και το Ελληνικό θα αρχίσει σύντομα να γίνεται το σύμβολο της νέας Ελλάδας της ποιότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Για τις τράπεζες και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωράμε ταχύτατα και τα δύο σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδας. Ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν την κεντρική τους αποστολή, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αλήθεια δεύτερη: Η κοινωνία μας αντιπαλεύει τις ανισότητες. Όλοι έχουν πρόσβαση στο νέο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και κανείς αδύναμος δεν μένει απροστάτευτος. Προσλαμβάνονται 2.000 γιατροί και -κυρίως- νοσηλευτές. Εκεί που πονάνε σήμερα τα ελληνικά νοσοκομεία. Η τελευταία ειδικότητα, μάλιστα, θα παρέχεται μαζί με το πτυχίο, ώστε μεσοπρόθεσμα 1.500 νοσηλευτές ετησίως να στελεχώνουν τα νοσοκομεία. Εφαρμόζεται, ξεκινώντας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κύριε Πρόεδρε,  αμέσως, ο αντικαπνιστικός νόμος παντού στην επικράτεια. Πρόσεξα ότι το χειροκρότημά σας ήταν λίγο λιγότερο θερμό. Καταγράφονται οι ανάγκες του συστήματος δημόσιας υγείας ανά την επικράτεια. Δίνουμε, όμως ξεκάθαρη προτεραιότητα στις ακτινοθεραπείες για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Αξιοποιούμε τους υπάρχοντες γραμμικούς επιταχυντές, αλλά καθιερώνουμε και δεύτερη βάρδια με προκήρυξη θέσεων για τεχνολόγους-ακτινολόγους. Και, επιτέλους, σταματάμε τις ουρές ντροπής! Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται ή κατ’ οίκον ή από το φαρμακείο της επιλογής τους αντί για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας. Τέλος, η νέα κυβέρνηση δρομολογεί άμεσα την καταβολή των συντάξεων  χηρείας, που κάποιοι, αφού τις μείωσαν, ξέχασαν να τις δώσουν.
 
Αλήθεια τρίτη: Το πολιτικό μας σύστημα γίνεται λειτουργικό. Και το κράτος πολεμά τη γραφειοκρατία με μεγάλο όπλο του την τεχνολογία. Σε δύο μήνες, ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ανάμεσα στα άλλα, θα οδηγήσει επιτέλους τη χώρα σε σταθερούς εκλογικούς κύκλους, απεμπλέκοντάς τους απ’ τη διαδικασία  ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθιερώνουμε άμεσα, επιτέλους, νομοθετικά τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και κάνω έκκληση στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να βρούμε και με το παραπάνω τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να ισχύσει αυτή η μεγάλη καινοτομία. Να μπορέσουν επιτέλους οι συμπολίτες μας που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να το ασκούν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και να μην αναγκάζονται να επιστρέψουν την πατρίδα. Ταυτόχρονα, ψηφίζουμε και νέο εκλογικό νόμο, που θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική.

Και μέσα στο 2020 το κράτος θα αρχίσει επιτέλους να αποκτά πραγματική ψηφιακή υπόσταση. Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρεί αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα. Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν
θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του. Κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα επικοινωνεί με το Δημόσιο με εργαλείο επικοινωνίας τη νέα ψηφιακή ηλεκτρονική του ταυτότητα. Με αυτήν θα εισάγεται και στο νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και με αυτήν θα εξυπηρετείται συνολικά από το δημόσιο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές. Η επικοινωνία του πολίτη  με το Δημόσιο θα γίνεται μόνο μία φορά. Μετά, είναι χρέος των υπηρεσιών του να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ταλαιπωρούν τον πολίτη. Κάθε πολίτης -το ξαναλέω- θα κάνει τα πάντα με τη νέα ψηφιακή του ταυτότητα. Ο σχετικός διαγωνισμός που δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει ήδη ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθεί αμέσως.
 
Αλήθεια τέταρτη: Η Παιδεία ξαναγίνεται ο ανελκυστήρας για την πρόοδο κάθε νέου. Συνδέεται με την οικονομία και δεν παράγει πια άνεργους πτυχιούχους με πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Αλλά καλούς επιστήμονες και ικανούς επαγγελματίες. Αμέσως δρομολογούμε τη διαδικασία την οποία ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και προσλαμβάνουμε  4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιμετωπίσουμε οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών. Οι διδάσκοντες, και όχι το υπουργείο, θα έχουν τελικά τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών. Και είναι τα Πανεπιστήμια αυτά τα οποία και θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. Είναι δουλειά των πανεπιστημίων και όχι του Υπουργείου Παιδείας. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται, στο πρώτο μας νομοσχέδιο.  Και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, από μπαχαλάκηδες, από εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζομένους τους. Εκεί που πραγματικά ανήκουν. Και από το επόμενο έτος ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πρότυπων αλλά και πειραματικών σχολείων. Το πρώτο πρότυπο σχολείο της νέας γενιάς προτύπων σχολείων από τη νέα μας Κυβέρνηση, όπως έχω δεσμευτεί, ιδρύεται στο Περιστέρι, στην Δυτική Αττική.
 
Αλήθεια πέμπτη: Η ασφάλεια -αυτό το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα- επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές. Η κυβέρνηση έβγαλε ήδη πολλούς αστυνομικούς  από τα γραφεία στον δρόμο. Και ο νόμος, το καταφύγιο του πιο αδύνατου, επιβάλλεται παντού. Αίρονται αμέσως προβληματικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Αλλάζει το καθεστώς των αδειών. Και ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1.500 νέοι αστυνομικοί.  Θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ την οποία θα επανασυστήσουμε. Και εντός εξαμήνου θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα της Ελληνικής Αστυνομίας. Και μέσα στο 2020 θα εξασφαλίσουμε νέα περιπολικά και νέες μηχανές. Εντατικοποιούνται στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό, οι έλεγχοι της παράνομης μετανάστευσης. Η διαδικασία παροχής ασύλου αλλάζει και θα ολοκληρώνεται πια με μεγάλη ταχύτητα. Πάντα, όμως, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και βέβαια δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία, στην πρόληψη, στη συνεργασία, στο συντονισμό των αρμόδιων φορέων. Η κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές εξελίξεις, μα πάνω απ’ όλα οι τραγωδίες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα και μας πλήγωσαν όλους βαθιά, επιβάλλουν ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας στο πεδίο αυτό.
 
Η Δικαιοσύνη, τέλος, αποκτά νέα ηγεσία που ορίζουμε με σεβασμό στην επετηρίδα και την αξιοκρατία. Και στα δικαστήρια ιδρύονται ειδικά τμήματα για ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις με εξειδικευμένους δικαστές. Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τα δεδομένα της λειτουργίας της. Και για τη γρήγορη απονομή της, επεκτείνεται επιτέλους η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η αποθήκευση πρακτικών παντού.
 
Αλήθεια έκτη: Η  χώρα μας δεν ανήκει, απλά, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωσή τους με βάση τις εθνικές μας προτεραιότητες. Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από τις πολύ θετικές επαφές που ήδη είχα σε επίπεδο κορυφής, κυρίως για τα ζητήματα της οικονομίας, δίνουμε το «παρών» σε κάθε συζήτηση. Με πρώτη, την πολιτική συζήτηση που θα γίνει  για τη νέα κοινή Αγροτική Πολιτική. Προτείνουμε για Έλληνα επίτροπο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μαργαρίτη Σχοινά, έναν άξιο Έλληνα που γνωρίζει όσο λίγοι τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και στην επόμενη Επιτροπή η πατρίδα μας θα διεκδικήσει σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Μετά την ευρεία μας εκλογική νίκη, και με την προεδρία της Ευρωπαϊκής επιτροπής να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε.

Στα Βαλκάνια, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, προτεραιότητα αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αιχμή εδώ αποτελεί το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Βόρεια Ελλάδα, η απόλυτη προτεραιότητα την οποία δίνω στην προστασία των Μακεδονικών μας προϊόντων και μια μεγάλη διεθνής επικοινωνιακή καμπάνια για την Μακεδονία μας.  Και θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: Από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί τελικά και η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την γειτονική μας Τουρκία θα είμαι λιτός. Πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας. Χωρίς όμως ρητορικούς παροξυσμούς όπως δυστυχώς αυτούς που ακούσαμε και σήμερα και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον Πρόεδρο Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση. Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί.  Η αχρείαστη ένταση, οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν τελικά προς όφελος των πολιτών μας. Η διπλωματία μας, όμως, συνεισφέρει κι αυτή στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύουμε τις δομές για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και, τέλος, εντός της επόμενης εβδομάδος, θα ανακοινώσουμε τη συγκρότηση ενός ευέλικτου φορέα που θα αναλάβει την προετοιμασία της πατρίδας μας για να γιορτάσουμε, το 2021, τα 200 χρόνια, από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Θεωρώ ορόσημο αυτήν τη χρονιά. Διότι θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας, την Ελλάδα του αύριο που με αυτοπεποίθηση βρίσκει τη θέση της σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Την Ελλάδα που αξίζουμε. Την Ελλάδα που μπορεί να μας κάνει όλους υπερήφανους. Όπως έκανε στην καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Τις έξι αυτές χειροπιαστές αλήθειες υπηρετούν 10 νομοσχέδια της κυβέρνησης που είναι ήδη έτοιμα. Και θα προωθηθούν σε δύο φάσεις: μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2019. Τα νομοθετήματα αυτά αφορούν:

Το νέο επιτελικό κράτος και την οργάνωσή του.
Το νέο φορολογικό πλαίσιο. Όπως σας εξήγησα θα έρθει σε δύο φάσεις,  που θα συνδυάζει μεταρρυθμιστική τομή με ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Την Ανάπτυξη με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις. Την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, για να μπορέσει η χώρα να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.
Τον εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής και προ-πτωχευτικής διαδικασίας.
Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση.
Την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη.
Την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.
Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
Την αγροτική ανάπτυξη και την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα.
Και, τέλος, τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στην δημόσια Υγεία.
 
Όπως διαπιστώνετε, η νομοθετική αυτή δέσμη απλώνεται σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης. Όμως, αυτή η κυβερνητική δράση δεν αφορά μόνο νομοθετήματα και θέλω να αποτυπωθεί και σε 5 εμβληματικά έργα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας, ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας. Έργα που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης.
 
Έργο πρώτο: H Αθήνα αποκτά σύντομα έναν νέο πόλο πολιτισμού και διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται και ενοποιείται με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναγεννώντας τα Εξάρχεια, την Πατησίων και την Ομόνοια. Και θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προσφέρθηκε ήδη να χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες για αυτό το εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την όψη του κέντρου της Αθήνας.
 
Έργο δεύτερο: Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού και φεύγουν από την Δυτική Αθήνα. Οι παλαιές εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται. Και στη θέση των φυλακών θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με χώρους άθλησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασάνουν. Δυτική Αθήνα είναι και ο Πειραιάς.
 
Έργο τρίτο: Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύπλευρα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε πρότυπες αγροδιατροφικές μονάδες. Να καταστήσουμε τους χώρους επισκέψιμους. Να ιδρύσουμε μικρές ξενοδοχειακες μονάδες. Να διαμορφώσουμε τους κήπους. Να αποκτήσουμε καινούριες καθαρές διαδρομές περιπάτου για όλους τους Αθηναίους. Και η Βόρεια Αττική θα αποκτήσει έτσι καινούριο τουριστικό ενδιαφέρον.
 
Έργο τέταρτο: Ένα έργο στο οποίο -θέλω να είμαι δίκαιος- έχει αναφερθεί και ο πρώην Πρωθυπουργός. Στο Κερατσίνι, και σε συνεργασία με τον δήμο, τα 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό πάρκο με αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο, όμως, ιδρύεται και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων, λοιπόν, ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός, αλλά και η τεχνολογική πρόοδος.
 
Έργο πέμπτο: Στην Θεσσαλονίκη, ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης αλλάζει πλήρως και αναβαθμίζεται. Οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται και πλαισιώνονται από πράσινο. Στόχος είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας να γίνει φωτεινή εξαίρεση στην τάση οι εκθέσεις να απομονώνονται σε απρόσωπες εγκαταστάσεις εκτός του αστικού ιστού. Ο χώρος της έκθεσης εντάσσεται, έτσι, όλο το χρόνο, στην εμπορική και πολιτιστική ζωή της πόλης.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Οι πέντε αυτές καίριες παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές, αλλά και εθνικές ανάγκες. Συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας. Και προβάλλουν, τελικά, την εικόνα της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Μιας χώρας που στρέφεται στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.
 
Και αυτό θέλω να το τονίσω και προς τους Υπουργούς. Δεν αφορά μόνο τα  λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία. Αλλά κάθε χαρτοφυλάκιο μπορεί να καταθέσει και πρέπει να καταθέσει τη δική του συμβολή.
 
Για παράδειγμα: Το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί ένα ευρύ δίκτυο για μαρίνες σε νησιά και επιλεγμένες τοποθεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Και δίνει κίνητρα για την νηολόγηση σκαφών αναψυχής που θα παραμένουν και θα συντηρούνται στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει μεγάλους βαθμούς αυτονομίας στο ταμείο αρχαιολογικών πόρων και με ειδικό σχέδιο τα έσοδα των Μουσείων μας μπορούν να διπλασιαστούν μέχρι το 2021. Το υπουργείο Άμυνας αξιοποιεί επιτέλους τη σημαντική ακίνητη περιουσία του. Ενώ, σε ένα άλλο επίπεδο, διεκδικεί, μέσω ΝΑΤΟ και μέσω της Frontex, επενδυτικά προγράμματα για την δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων εκπαίδευσης στην Ελλάδα.  Ήδη υπάρχει πρόταση για Ακαδημία πιλότων και Μηχανικών. Το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει την ίδρυση αγγλόφωνων τμημάτων στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα 10.000 ξένους φοιτητές στην τετραετία, που θα πληρώνουν δίδακτρα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μπορεί όμως να προχωρήσει και στη δημιουργία καλοκαιρινών τμημάτων για την προσέλκυση μαθητών γυμνασίου και λυκείου από όλο τον κόσμο. Το Υπουργείο Υγείας, τέλος, έχει την δική του συμβολή στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό. Μαζί με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία μπορούν να ιδρύουν Κέντρα Παραθερισμού υψηλών προδιαγραφών για ξένους πολίτες τρίτης ηλικίας. Να συμμετέχει στην παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων από θεραπευτικά και αρωματικά φυτά της ελληνικής γης. Η Ελλάδα επιβάλλεται και μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια σε αυτό που αποκαλείται διεθνώς silver economy και να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο ευεξίας και καλής ζωής. Αυτές οι ενδεικτικές αναφορές σηματοδοτούν επαρκώς, πιστεύω, την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα. Γιατί μόνον έτσι θα παραχθεί νέος πλούτος προς όφελος όλων. Και μόνον έτσι θα έχουμε πολλές νέες και καλοπληρωμένες δουλειές.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Από τις μεγάλες οριζόντιες πολιτικές μας θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο  στην πράσινη ατζέντα μας. Μία ατζέντα την οποία προσωπικά δεν εκχωρώ σε κανέναν που αυτοαποκαλείται «πράσινος». Η ανάπτυξη στην πατρίδα μας ή θα σεβαστεί το περιβάλλον ή απλά δεν θα είναι βιώσιμη.  Και η βιωσιμότητα, ως οριζόντια έννοια, πρέπει να διατρέχει το σύνολο της πολιτικής μας. Το δικό μας ειδικό πρόγραμμα δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των ήπιων μορφών ανανεώσιμης ενέργειας. Ούτε μόνο στην επιβεβλημένη διαχείριση και αξιοποίηση απορριμμάτων με τις σύγχρονες τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας που πρέπει, επιτέλους, να γίνει πράξη και στη χώρα μας. Εκτείνεται και σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες. Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης. Η χώρα με την πιο όμορφη φύση οφείλει να την προστατέψει. Έμπρακτα. Και στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους. Σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα μικρά νησιά μας γίνονται ενεργειακά αυτόνομα με την ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πάρα πολύ σοβαρή τεχνογνωσία σε ελληνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Και σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα μικρά νησιά. Πρώτος στόχος, η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλά μια ηθική υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές.  Αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει η Ελλάδα το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά και τον μοναδικό πολιτιστικό της πλούτο.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Δεν με ακούσατε, μέχρι στιγμής, να παραθέτω τα προβλήματα τα οποία εγκατέλειψε πίσω της η απελθούσα κυβέρνηση. Δυστυχώς οι νάρκες αυτές υπάρχουν. Μάλιστα, είναι πολλές και επικίνδυνες. Δεν ωφελεί, όμως, η συνεχής επίκλησή τους. Πολύ περισσότερο, όταν είναι ακόμα νωπή η κρίση του ελληνικού λαού, όταν είναι ακόμα νωπή η βροντερή του απόφαση. Είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά, είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και εύχομαι και ελπίζω η Βουλή αυτή να είναι η καλύτερη της μεταπολίτευσης. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν εξαρτάται μόνο από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αναμένω και επιζητώ τη σκληρή προγραμματική αντιπαράθεση και τις ζωντανές συζητήσεις. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Δεν πρόκειται, όμως σε καμία περίπτωση, να κάνω καμία έκπτωση ως προς το ήθος και το ύφος του πολιτικού διαλόγου. Και ας θυμηθούμε τα λόγια του Δημήτρη Τσάτσου τα οποία μνημόνευσε και προχθές ο νέος πρόεδρος, ο Κώστας ο Τασούλας, τον οποίο θέλω να συγχαρώ για την πανηγυρική εκλογή του. Έλεγε ο Δημήτρης Τσάτσος:  «Η αντιπαράθεση των αντιπάλων στεριώνει τη Δημοκρατία, η σύγκρουση εχθρών μέσα στον χώρο της είναι η αρχή του τέλους». Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον πολιτικό αφανισμό του άλλου. Ας σηματοδοτήσουμε και σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε. Και ας χειροκροτήσουμε όλοι μαζί το γεγονός ότι το αποκρουστικό ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της δημοκρατίας. Γιατί δεν άνηκε ποτέ εδώ.
 
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Σε 20 μήνες από σήμερα, οι Έλληνες, όπου γης, θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης. Είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε πώς μπορούμε να φέρουμε μία δεύτερη αναγέννηση στην πατρίδα μας. Τον δρόμο τον δείχνουν οι πρόγονοί μας που σμίλεψαν και τα χαρακτηριστικά μας. Είμαστε έθνος βαθιά δημοκρατικό. Η καθολική ψηφοφορία καθιερώθηκε στην Ελλάδα πολύ πριν από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Και στις δημοκρατικές διαδικασίες εντάχθηκαν, παρά τους κλυδωνισμούς, όλοι οι πληθυσμοί, γηγενείς αλλά και πρόσφυγες. Είναι χρέος μας, τώρα, να ενισχύσουμε τη δημοκρατική λειτουργία μέσα από μια επανάσταση διαφάνειας, λογοδοσίας αλλά κυρίως  αποτελεσματικότητας. Είμαστε ένα έθνος προοδευτικό. Γιατί, παρά τα κατά καιρούς πισωγυρίσματα, πάντα βρίσκαμε τη νεωτερικότητα και τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά. Το κράτος, αλλά και η αγορά αναπτύχθηκαν νωρίς. Δυστυχώς όμως, όχι στο βάθος και με την ποιότητα άλλων χωρών. Γι΄ αυτό και το σημερινό μας στοίχημα εξακολουθεί να είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός!
 
Είμαστε ένα έθνος με μια γεωπολιτική θέση που ορίζει συχνά τη μοίρα του. Για το καλό ή για το χειρότερο. Στις γονιμότερες στιγμές της, η χώρα κέρδισε από τη θέση της. Αξιοποίησε τα πλεονεκτήματά της. Με ενότητα, υπερηφάνεια και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Όταν διχάστηκε, υπέστη εθνικές καταστροφές. Ας αποδείξουμε, λοιπόν, όλοι, ότι μάθαμε από την Ιστορία μας. Με αυτά τα χαρακτηριστικά προχωράμε, αυτές τις παραδόσεις ανανεώνουμε, έτσι συμμετέχουμε στις παγκόσμιες αλλαγές. Γιατί, ναι, ο σημερινός κόσμος δεν σταματά να αλλάζει. Η κλιματική αλλαγή και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση παραμονεύουν ως διαρκείς απειλές. Η τεχνητή νοημοσύνη πολλαπλασιάζει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.  Αλλάζει όμως και τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένες οι κοινωνίες και η αγορά εργασίας. Και αυτές οι μεταβολές ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε. Δημιουργούν νέες ανισότητες, αλλά ταυτόχρονα και νέες ευκαιρίες. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να ασχολούμαστε άλλο με τα προβλήματα του περασμένου ή και του προπερασμένου αιώνα δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει προς το μέλλον. Αρκετά μείναμε πίσω.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω λέγοντάς σας ότι εμπιστεύομαι τους Έλληνες, αλλά πιστεύω βαθιά και στην παράταξη της οποίας έχω την μεγάλη τιμή να ηγούμαι.  Στη Νέα Δημοκρατία. Στη μεγάλη πολιτική δύναμη του μέτρου, της Δημοκρατίας και της δημιουργικότητας του ατόμου. Της ελευθερίας αλλά και της αλληλεγγύης. Κυρίως, όμως, την παράταξη της σύνθεσης. Τα ψέματα και η δημαγωγία ανήκουν στην Ελλάδα της κρίσης.  Το «ή εμείς ή αυτοί» ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού. Και το «πολλοί και οι λίγοι» ανήκουν στην Ελλάδα των επιδομάτων φτώχειας. Όλα αυτά είναι παρελθόν. Και στην Πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και από τα μεγάλα λάθη. Δοκιμάστηκαν από τη δημαγωγία και την ανικανότητα. Ζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα. Ζητούν ασφάλεια, δουλειές, χαμηλότερους φόρους, μια καλύτερη καθημερινότητα. Ζητούν κυρίως να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους.  Να ελπίζουν βάσιμα ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους. Από το πολιτικό τους σύστημα απαιτούν ήθος, επαγγελματισμό και ωριμότητα. Και κυρίως αποτελεσματικότητα. Σε αυτά τα αιτήματα θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γύρω από αυτούς τους στόχους καλεί σε συμπόρευση όλους τους πολίτες.

Στον δρόμο για την Ελλάδα που αξίζουμε, ας κάνουμε πρώτο σταθμό προόδου την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Και όπως λέει και ο Κίπλινγκ, σε ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα, το «Αν»: «ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας όταν ο κόσμος δεν μας πιστεύει … και ας ονειρευτούμε χωρίς να γίνουμε σκλάβοι των ονείρων μας». Ας ξεκινήσουμε τη δική μας Επανάσταση για την φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι, το μπορούμε! Το αξίζουμε!  Αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Σας καλώ, λοιπόν, να υπερψηφίσετε τις Προγραμματικές μας Δηλώσεις που οδηγούν όλους τους Έλληνες σε ένα καλύτερο αύριο.

Σχόλια (29)

 
Τουρισμός Α.Ε.
02 Οκτ 2019 15:57

@Αρθούρος
Αγαπητέ συνσχολιαστή..., στην ετεροχρονισμένη κατά σχεδόν 2.5 μήνες τοποθέτηση σας, σας απαντώ.
Τα σχόλια μου είναι πικρόχολα και άδικα. Και είμαι ο παρατηρητής και πικρόχολος σχολιαστής. Εσείς αντίθετα. Παλεύετε πάντα για το σωστό, το αντικειμενικό. Και είστε ο δημιουργός και παραγωγός των εξελίξεων. Και είστε ο πραγματικά προοδευτικός,εκείνος που δε βολεύεται με τη διανομή των ψιχίων της σημερινής πραγματικότητας και στύβει το μυαλό του να παραγάγει προστιθέμενη αξία. Καλά τα κατάλαβα όλα?
Κάντε ένα κόπο να πιάσετε λίγο από την αρχή, τα σχόλια επί του άρθρου. 27 είναι όλα κι όλα και ξέρω ότι δεν θα κουραστείτε. Προς διευκόλυνση όμως, προσμετρώ κι εγώ το πλήθος.... και όχι το μέγεθος, των δικών σας σχολίων:
1."φαίνεται η πολύ συντηρητική σας τοποθέτηση που θυμίζει κομμουνιστικές χώρες πριν από τριάντα χρόνια" 2."Όσο γιά τη δειλία σας όσο αφορά τα ξενόγλωσσα προγράμματα" 3."Μόνο γέλιο προκαλούν οι απόψεις του Τουρισμός Α.Ε." 4."αυτό είναι το μήνυμα των κυβερνητικών εξαγγελιών". Το τελευταίο, αφορά τα περί της πάλης σας για την αντικειμενικότητα, όπως αντιλαμβάνεστε. Ή/και την αντιλαμβάνεστε.
Και πάλι με αγάπη αλλά και χωρίς καμία αοριστία φίλτατε. Κάτι ακόμα. Δεν μου αρέσει να μονοπολούμε τα σχόλια εδώ μέσα, όπου μας φιλοξενούν και μας διαβάζουν με περισσή υπομονή. Αλλά δεν μου αρέσει καθόλου και το παντεσπάν. Καλό χωριάτικο ψωμάκι με λαδορίγανη μόνον. Καλή σας όρεξη αγαπητέ.

 
Προστιθέμενος Τουρισμός
02 Οκτ 2019 15:38

Κύπρος: πληθυσμός λιγότερο από 1 εκατομμύριο (όλο το νησί), συγκεντρωμένο σε ένα μέρος

Ελλάδα: πάνω από 200 νησιά με κατοίκους.

Δε θα τα κάνουμε όλα Ibiza επειδή έχουν ορισμένοι οράματα μεγαλείου

 
Αρθούρος
02 Οκτ 2019 10:23

Αν και τα σχόλιά σας παραπάνω είναι πικρόχολα και άδικα,γιατί εγώ παλεύω πάντα γιά το σωστό,το αντικειμενικό,στο θέμα του δήθεν νέου Πανεπιστημίου Τουρισμού, έχετε δίκιο.Εξάλλου έχω σχολιάσει το θέμα εκτενώς σε άλλη συνάφεια.
Όμως,σε ένα θέμα δε συμφωνούμε γιατί κι εσείς πιστεύετε ότι "λεφτά υπάρχουν".Εξάλλου,αυτό το απέδειξε και η προηγούμενη κυβέρνηση με τα έργα της.Εγώ ξεκινώ όμως από την αντίθετη μεριά.Από εκεί όπου νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν λεφτά,όπως τώρα που καθόμαστε να βλέπουμε τους Κύπριους να προοδεύουν στον τουρισμό και να φέρνουν λεφτά στη χώρα τους και δεν κάνουμε κάτι,να δημιουργήσουμε αξία εκεί όπου δεν τη βλέπουμε.Είναι ωραία η θέση του παρατηρητή και του πικρόχολου σχολιαστή, αλλά πιό καλή είναι η θέση του δημιουργού και παραγωγού των εξελίξεων. Εκείνος είναι ο πραγματικά προοδευτικός,εκείνος που δε βολεύεται με τη διανομή των ψιχίων της σημερινής πραγματικότητας και στύβει το μυαλό του να παραγάγει προστιθέμενη αξία.Αυτό δηλαδή που κάνει και η Κύπρος χωρίς βιομηχανία και χωρίς άμυνα.Το χρυσοπράσινο φύλλο,ριγμένο στο πέλαγο, όπως το λέτε εσείς.

 
@Τουρισμός Α.Ε.
01 Οκτ 2019 22:23

@Τουρισμ ΑΕΙ
Ένα παραπάνω Ι, εάν είχα βάλει πριν 2 μήνες στον τίτλο μου, θα με έλεγαν και προφήτη δηλαδή σήμερα!!! Όταν η πραγματικότητα (συγνώμη...η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ της ΝΔ ήθελα να πω) ξεπερνά και τη φαντασία. Πόσο πιο αστείο. Τώρα που μου "βγαίνουν" τα Νοστραδαμίστικα, θα κάνω κι άλλη προφητεία..... Σύντομα και ΑΕΙ Κανονικότητας με πρόεδρο τμήματος, γνωστό μαθηματικό μελετητή.

 
Τουρισμός Α.Ε.
22 Ιουλ 2019 17:12

"Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο", λέει το τραγούδι του Μίκη. Όχι πράσινο. Πράσινα είναι τα άλογα που διαβάζουμε από χθες.
Αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν έχει το θάρος να πει στα ίσια την κρυφή ατζέντα, τότε τί σόι πρωθυπουργός είναι? Ας βγει να μας πει αυτά περί master-chef των 1000 ευρώ για τους άνεργους δικηγόρους γιατρούς μηχανικούς και να δούμε τότε ποιοί θα γελάνε.
Άλλοι προκαλούν γέλιο με το σαρκασμό και άλλοι γέλιο με αυτά που λένε για σοβαρά. Τώρα ποιό από τα 2 είναι ποιό ξεκαρδιστικό, ας αποφασίσει το φιλοθεάμον κοινό.

 
Αρθούρος
22 Ιουλ 2019 15:54

Η κρυφή ατζέντα σε άλλες χώρες είναι φανερή και παρούσα γιατί αυτές τολμούν και δεν ενδιαφέρονται αν έχουν 500.000 κατοίκους ή 10.000.000.Εμείς,έχουμε αυτή τη βαθύτατα συντηρητική νοοτροπία περί "μικράς Ελλάδος"και δεν κάνουμε τίποτε.Είχε η Κύπρος τον τεράστιο αριθμό των εγκαταστάσεων, εργαστηρίων,καθηγητών,τεχνικού προσωπικού που έχουμε εμείς;Κι όμως,το πράσινο φύλλο του πελάγου δίνει μάθημα σε μας γιά το πώς αναπτύσσεται ο τουρισμός,όταν οι κάτοικοι μιάς χώρας έχουν αποφασίσει ότι δε χρειάζονται τη βιομηχανία γιατί υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο!
Στον τουρισμό,άμα το θελήσεις, υπάρχουν δουλειές γιά όλους.Μόνο γέλιο προκαλούν οι απόψεις του Τουρισμός Α.Ε.,γιατί σαρκάζει τη μοναδική σημαντική εσόδων της χώρας μας.Η εργασία κύριε,δεν είναι ντροπή.Ξέρετε πόσοι άνεργοι πτυχιούχοι τελείωσαν σχολή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής γιατί βαρέθηκαν να περιμένουν;Κι εκεί μπορούν να πάρουν ένα μισθό ύψους 1000ε,αντί να περιμένουν το χαρτζιλίκι από τους γονείς τους κι από τα επιδοτούμενα σεμινάρια και τα αμφίβολα επιδόματα στους αιώνια ανέργους.
Το ίδιο τολμηρές αυτές οι χώρες είναι και σε σοβαρά θέματα,όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων.Εμείς το ψειρίζουμε,το αναβάλλουμε,διαφωνούμε γιατί δήθεν θα χαλάσει το περιβάλλον.Δουλειά,μόνο δουλειά,αυτό είναι το μήνυμα των κυβερνητικών εξαγγελιών.

 
Ελλάδα Χώρα του Φωτός
22 Ιουλ 2019 15:19

Σε τουτα δω τα μάρμαρα
κακιά σκουριά δεν πιάνει

Μια χαρά είναι ο Τουρισμός
μαζί με τον Πολιτισμό

Έτσι ζούσαμε τόσα χρόνια
και έτσι θα ζήσουμε για άλλα τοσα

Αμα έχει θάλασσα και φαγητό
δε σου λείπει τιποτα

 
N
22 Ιουλ 2019 15:08

προς Αρθούρος

Επειδή βάση των λεγόντων σου έχεις μια άποψη ότι όσοι διαφωνούν είναι κουμουνιστες δείχνεις και τις ιδεολογίες σου...το θέμα δεν έχει να κάνει με τον κουμουνισμο αν και ξέρω από τώρα ότι άτομα σαν εσένα δεν αλλάζουν εύκολα άποψη και αρνούνται να δουν πιο βαθιά...η εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη για αυτά, δεν έχουν στηθεί καλά καλά οι βάσεις. Επίσης δεν μπορείς να συγκρίσεις Ελλάδα-κυπρος διότι εκεί η πολιτική εκεί έχει δράσει αλλιώς και έχουν χτίσει σωστές βάσεις...εδώ είμαστε ακόμα πολύ μακριά...

 
MIK
22 Ιουλ 2019 13:14

Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση τα τμήματα να απιφασίζουν για εισερχόμενους φοιτητές, βαθμολογικές βάσεις και τέτοια. Εκτός αν συνδεθεί ο αριθμός των εισερχόμενων φοιτητών με την οικονομική ενίσχυση των τμημάτων, τον αριθμό θέσεων δεπ κ.λπ., οπότε έμμεσα θα υποχρεώσουν τα τμήματα σε αριθμούς νέων φοιτητών παρόμοιους με τους σημερινούς.

 
Αυτόνομος
22 Ιουλ 2019 12:29

τα πάει ολα για κλεισιμο ,αφου δεν θα εχουν λεφτα τι κοσμο να εκπαιδεύσουν ,
εδω τωρα δεν παρεχουν εκπαιδευση με εναν σκασμο λεφτά ....

 
Μελος ΕΤΕΠ
22 Ιουλ 2019 11:36

Ξέρω Γαλλικά και Γερμανικά και Αγγλικά, έχω και διδακτορικό από Ελλάδα, άρα λογικά πρέπει να γίνω κι εγώ μέλος ΔΕΠ!

 
Πανεπιστήμια Εξωτερικού
22 Ιουλ 2019 11:34

Ας δούμε πρώτα τι ερευνητικές και εκπαιδευτικές παροχές προσφέρουν σε καθηγητές και φοιτητές τα πανεπιστήμια "έξω" και κατόπιν να κάνουμε σύγκριση.

Σε μια χώρα με οικονομία "τουρισμού" δε χτίζεται έτσι εύκολα βιομηχανία "εκπαίδευσης".

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τουλάχιστον σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΟΝΕ (ευρωπαϊκή οικονομική ένωση). Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι πολιτικοί και να μην κάνουν μεγαλόστομες εξαγγελίες!

 
@bob mastoras
22 Ιουλ 2019 11:22

Δεν πρόκειται να αλλάξει ο ετήσιος αριθμός εισακτέων (πρόβλεψη 2021).

Δεν πρόκειται να προκύψουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα (πρόβλεψη 2024).

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη σχέσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ (...)

Απλώς θα πιεστούν λίγο κάποια ιδρύματα, θα γίνει πάλι μια αξιολόγηση από την ΑΔΙΠ (διαπιστώσεις στα χαρτιά) και ίσως γίνει αναδιοργάνωση τμημάτων.

Αυτό είναι όλο, μην φοβάστε.

 
Τουρισμός Α.Ε.
22 Ιουλ 2019 11:18

Θα σας πω εγώ ποιά είναι η κρυφή ατζέντα.
Να γίνει η χώρα μια απέραντη τουριστική επιχείρηση (ίσως και με ξένα αφεντικά) και οι Έλληνες τα γκαρσόνια της. Και επειδή δεν φτάνει μόνον ο ψυχαγωγικός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτισμικός τουρισμός...ας βάλουμε και τον εκπαιδευτικό τουρισμό μαζί. Οι Έλληνες, τουρίστες στα δικά μας Πανεπιστήμια και οι τουρίστες (οι πλούσιοι), φοιτητές στα δικά μας Πανεπιστήμια. Καλό δεν είναι?
Πρώην Ελληνικό για διαμονή σε σουίτες, αρχαιολογικοί χώροι ενωμένοι με Πανεπιστήμια για εκπαιδευτικούς περιπάτους και αμπελοφιλοσοφία και τέλος, πώς πήζουν το γιαούρτι στην αγροτουριστική φάρμα (sic) ανάκτορα του τέως. Τα δε Σαββατοκύριακα, κατ'επιλογή, ιστιοπλοία ή βόλτα στα νησιά με τα κότερα των εφοπλιστών μας. Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα, όπως λέει και η διαφήμιση.
Όσο για το να αποφασίζουν οι σχολές πόσους φοιτητές θα πάρουν, προτείνω επίσης τα εξής. Τα νοσοκομεία να αποφασίζουν πόσους ασθενείς θα δέχονται, η εφορία τί ελέγχους, σε ποιούς και τί πρόστιμα θα επιβάλει, τα σχολεία πόσους μαθητές θα έχουν και η αστυνομία πόσους κλέφτες θα πιάνει.
Όπως είπαν και άλλοι προλαλήσαντες, 0 πολιτικό κόστος και το μπαλάκι όχι στην κερκίδα αλλά στο γήπεδο του γκόλφ (πάλι sic). Μόντε Κάρλο θα γίνουμε ως το 2021.

 
bob mastoras
22 Ιουλ 2019 09:35

Από το ένα άκρο στο άλλο. Είπαν του τρελού να νομοθετήσει και αυτός …
Τι σημαίνει η κουβέντα «Και είναι τα Πανεπιστήμια αυτά τα οποία και θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.» ΄;

Αντίβαρο σε αυτήν την αυτονομία θα υπάρξει; Δεν αναφέρεται τίποτε. Θεωρητικά θα μπορούν τα τμήματα να καθορίσουν και αριθμό εισακτέων μηδέν. Και έτσι να δώσουν σε όλους τους ΔΕΠ ένα τζάμπα sabbatical, ένα έτος σχόλης δηλαδή που θα μπορούν να ασχοληθούν με ό,τι νομίζουν. Για να μην είμαστε κακόπιστοι το - ό,τι νομίζουν – θα μπορούσε να είναι η έρευνα. Δεν πρόκειται να συμβεί έτσι απροκάλυπτα ,για τον φόβο των Ιουδαίων, αλλά η τάση και η δυνατότητα είναι δεδομένη.

Ένας minimum αριθμός εισακτέων ανάλογα με τον αριθμό ΔΕΠ ή με το ύψος του προϋπολογισμού του τμήματος θα μπορούσε να ήταν ένας κανόνας. Γιατί κανόνες χρειαζόμαστε κατ’ αρχάς. Και αν έχουν αρνητικές παρενέργειες ας αναθεωρηθούν.

 
Αρθούρος
22 Ιουλ 2019 09:33

Προς όλους τους προλαλήσαντες: Από τα λεγόμενά σας,φαίνεται η πολύ συντηρητική σας τοποθέτηση που θυμίζει κομμουνιστικές χώρες πριν από τριάντα χρόνια.Γι'αυτό λοιπόν σας θυμίζω τη γειτονική μας Κύπρο που πριν από τριάντα χρόνια δε διέθετε ούτε ένα Πανεπιστήμιο και σήμερα έχει γίνει ο παράδεισος των ιδιωτικών πανεπιστημίων κι ανταγωνίζεται και πολλά γνωστικά αντικείμενα που στη χώρα μας δε θεραπεύονται επαρκώς όπως η Νομική Σχολή.
Όσο γιά τη δειλία σας όσο αφορά τα ξενόγλωσσα προγράμματα,σας θυμίζω ότι όλοι οι καθηγητές των υπαρχόντων τμημάτων(432),ακόμα και οι 407 και οι ΕΔΙΠ γνωρίζουν σε πολύ καλό βαθμό μία τουλάχιστο γλώσσα,την αγγλική.Επί σης αρκετοί απ'αυτούς γνωρίζουν σε πολύ καλό βαθμό και δεύτερη ξένη γλώσσα γαλλική ή γερμανική.
Εξάλλου,υπάρχουν χώρες που πριν ανακάμψουν από την κατάρρευση του κομμουνισμού,επιδόθηκαν με επιτυχία στην ίδρυση και λειτουργία τέτοιων ξενόγλωσσων προγραμμάτων ακόμα και στην Ιατρική και τα Πολυτεχνεία (Βουλγαρία,Τσεχία,Σλοβακία,Ουγγαρία,Πολωνία κλπ.)χωρίς ο ντόπιος τους πληθυσμός να μιλά σε τέτοιο ποσοστό τα Αγγλικά που τα μιλούμε εμείς(50%).
Γιά το Διεθνές Πανεπιστήμιο που λέτε,απ' ό,τι ξέρω,αναπτύχτηκε με ατολμία καθώς περιλαμβάνει μόνο μεταπτυχιακά προγράμματα και θεραπεύει πολύ λίγες επιστήμες.
Δείτε παρακαλώ δημοσιευμένη είδηση του εσοσ γιά προσπάθεια προσέλκυσης 1000!ξένων φοιτητών από αμερικανικό κολλέγιο της Πρωτεύουσας και αφήστε τις γκρίνιες.Σ'αυτό τον τομέα,η κυβέρνηση θα πετύχει.

 
Άκης
22 Ιουλ 2019 08:32

Ας αφήσουμε να λειτουργήσει πρώτα της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., με τίτλο: «ΒΑ Program in the Archaelogy, History, and Literature of Ancient Greece» για λίγα χρόνια να δούμε πως θα πάει και βλέπουμε μετά για τα υπόλοιπα.

 
που είναι το νόημα...
22 Ιουλ 2019 00:43

Το θέμα είναι να φέρουμε ξένους φοιτητές η να αναβαθμιστεί η παιδεία...όσο για το ότι τα πανεπιστήμια θα επιλεγούν πόσους φοιτητές θα παίρνουν δείχνει ότι θέλουν να αφήσουν την δυσαρέσκεια του κόσμου να πέσει πάνω στους πρυτάνεις και όχι στο υπουργείο (να μη χάσει ψήφους η νδ)...και για όσους συμφωνούν να έρθουν ξένοι, προτεραιοτητα είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργούν σωστά και όχι να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι τελεία και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ξένους φοιτητές.

 
Αττίλας
22 Ιουλ 2019 00:17

@ μέλος ΔΕΠ
Από το 90? Κι από το 74 μην σας πω, αφού στα κατεχόμενα της Κύπρου έχει τέτοια προκοπή....
Ρε τί άλλο θα διαβάσουμε εδώ μέσα! Και μάλιστα από ΔΕΠ....

 
Αστειότητες
21 Ιουλ 2019 21:55

@ μέλος ΔΕΠ
Αγνοείτε τις επιμέρους λεπτομέρειες...

Για πείτε μας, πόσους ξένους φοιτητές έχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη; Ελάχιστους....

 
μελος δεπ προς ονειρο θερινης
21 Ιουλ 2019 19:19

και βεβαια θα μπορουσε να γινει ήδη απο το 90!!
χασαμε ιστορικη ευκαιρια... οι κυπριοι πως το πετυχαν;;;
ξερετε ποσους ξενους φοιτητες εχουν οι τουρκοι στα κατεχομενα;;;

 
Όνειρο Θερινής Νυκτός 2021
21 Ιουλ 2019 18:32

Σε μια χώρα με ανεργία άνω του 20% στους νέους θα φέρουμε ξένους φοιτητές;

Σε μια χώρα με λιγότερο από 2% ξένους καθηγητές, θα φέρουμε ξένους φοιτητές;

<Μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα 10.000 ξένους φοιτητές στην τετραετία, που θα πληρώνουν δίδακτρα στα ελληνικά πανεπιστήμια>

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
21 Ιουλ 2019 18:04

Τέτοια έκθεση ιδεών δε θα έγραφε ούτε ο χειρότερος μαθητής γυμνασίου...Μιλάμε για πραγματική τραγωδία....

 
gloup
21 Ιουλ 2019 14:14

"Θα φέρουμε στην Ελλάδα 10.000 ξένους φοιτητές με δίδακτρα στα υπό ίδρυση πανεπιστημιακά αγγλόφωνα τμήματα"

Ανά έτος θα είναι αυτοί οι φοιτητές ή ο συνολικός αριθμός τους σε ολόκληρο τον κύκλο σπουδών;
Αυτό συνεπάγεται την ίδρυση 100 περίπου νέων Τμημάτων στα 400+ υπάρχοντα, με 100 περίπου εισακτέους ανά έτος και ανά Τμήμα.
Πως θα λειτουργήσουν αυτά τα νέα προγράμματα σπουδών στην ήδη προβληματική κατάσταση που έχει προκύψει μετά το νέο νόμο;
Ωραίες οι εξαγγελίες αλλά να έχουν και μία λογική βάση. Διαφορετικά κάνει κι αυτός ότι ακριβώς κατηγορεί την απερχόμενη κυβέρνηση.

 
Δημήτρης
21 Ιουλ 2019 14:05

"Και είναι τα Πανεπιστήμια αυτά τα οποία και θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων."
Δηλαδή, δεν έχουμε την τόλμη να μειώσουμε τον αριθμό των εισακτέων και πετάμε το μπαλάκι στα Πανεπιστήμια, ώστε να δεχτούν αυτά την κατακραυγή του κόσμου.
Και ο στόχος επιτυγχάνεται και πολιτικό κόστος δεν υπάρχει.

 
ΓΣ
21 Ιουλ 2019 13:30

Σωστό επι της αρχής γιατί σε καμια χώρα του κόσμου δε λεει ένα Υπουργείο πόσους φοιτητές θα πάρει ένα τμήμα. ΑΛΛΑ: ως τώρα το υπουργείο ρωτούσε τα τμήματα, αυτά έδιναν επιθυμητούς αριθμους εισακτέων και μετά το υπουργείο έβαζε διπλάσιους και τριπλάσιους, αν υπολογίσουμε και τις ειδικές κατηγορίες. Τουτέστιν, έγραφε στα παλιά του τα παπουτσια τις προτάσεις των τμημάτων.

Αν γίνει πράξη η εξαγγελία, θα σημαίνει μεγάλη μείωση των εισακτέων, σε μερικά τμήματα ίσως και στο μισό. Πως θα το "σηκώσει" αυτό ο κόσμος; Μακάρι να γίνει, αλλά φαίνεται πολύ δύσκολο!

 
Μήτσος
21 Ιουλ 2019 13:28

Έτσι μειώνεις τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια στο μισό τουλάχιστον.

 
Κρυφή ατζέντα..
21 Ιουλ 2019 11:38

Αν αυτή ήταν η κρυφή ατζέντα του Μητσοτάκη που έγραφαν κάποιοι, μια χαρά είναι μακάρι να τα ψηφίσει.
Όσο για απολύσεις , εξαγγέλθηκε ΕΝΙΣΧΥΣΗ της επαγγελματικής εκπαίδευσης!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ