Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Κ.Φωτάκης για την ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓΕΤ

Δημοσίευση: 22/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα δελτίο τύπου του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) με τίτλο «Επιστροφή της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μια δίκαιη διεκδίκηση που έγινε πράξη», το οποίο βρίθει ανακριβειών και σύγχυσης εννοιών.

Παραδείγματα τέτοιων ανακριβειών είναι δηλώσεις όπως «το γεγονός αυτό (δηλ. η υπαγωγή της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Παιδείας) αντικατοπτρίζεται σε σειρά γεγονότων από τη χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να γίνεται αισθητή η απομάκρυνση της ΓΓΕΤ από τον «χώρο» της καινοτομίας και της ανάπτυξης και να χάνεται ο ρόλος του συνδετικού κρίκου αυτής ανάμεσα στον ερευνητικό και παραγωγικό τομέα».

Πρέπει εδώ να σημειώσω ορισμένα στοιχεία που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι συντάκτες του κειμένου, ως στελέχη της ΓΓΕΤ.

1.    Κατά την τρέχουσα περίοδο οι δεσμεύσεις του ΕΣΠΑ για Έρευνα και Καινοτομία έχουν σχεδόν εξαντλήσει ολόκληρο το διατιθέμενο ποσό. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί περισσότερα από 900 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα Έρευνας και Καινοτομίας που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Μόνο από το πρώτο κύκλο του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ωφελούνται 729 καινοτομές επιχειρήσεις από τις οποίες οι 228 ιδρύθηκαν μέσα στην κρίση.

2.    Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία, όπως εκφράζονται από τους δείκτες καινοτομίας της ΕΕ, παρουσιάζουν σταθερή αύξηση από το 2015 και για πρώτη φορά έφθασαν το 2018 στα 82/100, ξεπερνώντας τις διαχρονικά σταθερές επιδόσεις περί τα 62/100, που ίσχυαν ακόμη και όταν η ΓΓΕΤ υπαγόταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης (βλ. Innovation Scoreboard 2019 της ΕΕ). Πρέπει να τονιστεί ότι η διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας και της επιστημονικής ποιότητας σε ολόκληρο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας, από την ελεύθερη βασική μέχρι την εφαρμοσμένη έρευνα, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να υπάρξουν αξιοποιήσιμα αποτελέσματα μεγάλης προστιθέμενης αξίας.  

3.    Πέραν της συνεχούς βελτίωσης των δεικτών επιστημονικών και καινοτομικών επιδόσεων της χώρας, οι δημόσιες δαπάνες για Έρευνα και Καινοτομία αυξήθηκαν θεαματικά από το 2015 γεγονός που συμπαρέσυρε και την αύξηση των δαπανών από ίδια έσοδα του ιδιωτικού τομέα που για πρώτη φορά στα χρονικά εξισώθηκαν με εκείνες του δημοσίου και ξεπέρασαν συνολικά το 2017 τα 2 δισ. ευρώ, μέσα σε συνθήκες κρίσης. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν ενώ η ΓΓΕΤ λειτουργούσε στο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας έχοντας ως βάση ισχυρές συνέργειες μεταξύ ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων.  

4.    Η έρευνα στο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας για πρώτη φορά βρέθηκε στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας με συγκεκριμένο σχεδιασμό και εντάχθηκε στο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης 2030».
Στις παραπάνω επιτυχίες της ερευνητικής πολιτικής, είχε καίρια συμβολή η ΓΓΕΤ και τα στελέχη της που την υλοποίησαν με συνέπεια και αυταπάρνηση.

Κώστας Φωτάκης                                                                                             
πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας
Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Ετικέτες: 
Κώστας Φωτάκης

Σχόλια (1)

 
Έρευνα και ανάπτυξη
23 Ιουλ 2019 02:45

Μα δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, ούτε το 1990 ούτε το 2010 ούτε το 2030... Μόνο εκατέρωθεν ανακοινώσεις λες και είμαστε σε δεκαπενταμελές στο σχολείο...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ