Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός: Εθνικό Απολυτήριο- Υπολογισμός βαθμών Α,Β και Γ Λυκείου- Τράπεζα Θεμάτων

Τα επτά σημεία για το νέο Λύκειο που σχεδιάζει η Κυβέρνηση
Δημοσίευση: 22/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με τις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και της  υφυπουργού Σ. Ζαχαράκη το νέο Λύκειο που σχεδιάζει η Κυβέρνηση θα έχει την εξής μορφή:

Α. Καθιερώνεται το  Εθνικό Απολυτήριο-Σύνδεση των πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας με την απόκτηση του Απολυτηρίου Λυκείου.

Β. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.

Γ. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του  Εθνικού Απολυτηρίου , θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Δ. Θεσμοθετούνται  γραπτές προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη για όλες τις τάξεις του Λυκείου.

Ε. Η επιλογή των θεμάτων θα γίνεται    από Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας

Ζ. Θεσμοθετείται  ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα.Την βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια.

Η. Ο αριθμός εισακτέων θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.

 

Σχόλια (26)

 
K. G.
22 Ιουλ 2019 16:04

Όποιος/α έχει κάτω από την προβλεπόμενη βάση, θα μπορεί να σπουδάζει στην Κύπρο, στη Ρουμανία Βουλγαρία, ΗΒ κλπ;

 
λάθος
22 Ιουλ 2019 17:02

ο συνυπολογισμός του βαθμού λυκείου. αν επρόκειτο για πολλαπλών ή και κάτι άλλο σε 100 ερωτήσεις πχ ανά τάξη με τα βασικά , ίσως. δεν είναι ώριμη η κοινωνία (και δεν θα γίνει) για αντικειμενική αξιολόγηση. η ύλη και δουλειά θα γίνονται , αν ξέρουν ότι πχ στις πανελλήνιες (μετά το καλοκαίρι, ίσως αρχές σεπτέμβρη) όλη η ύλη λυκείου μέσα. απλό, απλούστατο , δοκιμασμένο. τα λοιπά αποτυχημένα. για τη βάση ΑΕΙ ναι, ο αριθμός έχει πλάκα, όταν με τις μετεγγραφές καταστρατηγείται - και μάλιστα άδικα- όπως και με τα ΕΠΑΛ , όπου και με πιο εύκολα θέματα έστω και ένας αδικεί ! για τους αιώνιους ας κόψουν τις αηδίες , δεν είναι το πρόβλημα. και μόνο που πληρώνουν τα συγγράμματα καλό είναι. οι συνδικαλιστοφοιτητάδες έμεναν πολλά χρόνια για να καβατζώσουν βαθμό , ΟΛΟΙ (δεξιοι-αριστεροί). μην κάνουνε τα ίδια και τα ίδια αποτυχημένα : απλά και εξορθολογισμένα μόνο !

 
foros1
22 Ιουλ 2019 17:06

Η βάση εισαγωγής ανά τμήμα θα ισχύει και για τις μετεγγραφές? (Αν οχι, δεν θα υπάρξει νομικό ζήτημα?)
Βλέπω σε λίγα χρόνια την Κύπρο να έχει περισσότερους Ελλαδίτες φοιτητές από εκείνους που θα σπουδάζουν στην Ελλάδα!

 
Κωστάκης
22 Ιουλ 2019 17:57

"...Την βάση ανά τμήμα ενδεχομένως να την καθορίζουν τα Πανεπιστήμια...."

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αυτο-αξιολογουν οι σχολές το ελάχιστο της επίδοσης που πρέπει να έχουν οι μελλοντικοι φοιτητές τους .

Ιδού η Ρόδος !!!

 
Γιάννης Κ.
22 Ιουλ 2019 18:08

K.G.: Αυτό που περιγράφεις ήδη συμβαίνει. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα;

 
Βάλια Κ.
22 Ιουλ 2019 18:26

Ναι βάλτε και άλλες εξετάσεις στα παιδιά δεν φτάνουν, έλεος...

 
Σφίγγει το Λύκειο....
22 Ιουλ 2019 18:33

Δύσκολα για τους μαθητές, τράπεζα θεμάτων, προαγωγικές, βάση του 10 .... Βέβαια , το ότι πριν 2-3 χρόνια έμπαινες π.χ. στο Νηπιαγωγών Φλώρινας με 9000 μόρια για να γίνεις εκπαιδευτικός δεν ήταν και ότι καλύτερο!

 
Δανάη
22 Ιουλ 2019 19:00

Και έτσι απλά δημιουργείται μια καλή πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτοί που δεν θα πιάσουν τη βάση

 
SDNA
22 Ιουλ 2019 20:30

Γιατί να μην καθορίζουν και τα τμήματα τα μαθήματα που θα εξεταστούν;;

 
ΔημητρηςΜ
22 Ιουλ 2019 21:03

@Δανάη, Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ καλή πελατεία για τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα.
Ο μαθητής που γράφει κάτω από τη βάση συνήθως δεν είχε οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα άρα δεν θα εχει και για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Όσοι δε ήταν αδιάφοροι μαθητές αλλά είχαν οικονομική δυνατότητα, ούτως η άλλως θα πήγαιναν σε ιδιωτικό κολλέγιο η ακόμα και Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι γονείς που επιλέγουν να μπλέξουν με ιδιαίτερα και Πανελλαδικές εξετάσεις και εξοικονομούν αυτά τα χρήματα για κάποιο κολλέγιο.
Το μεγαλύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν συμφώνησε σε μη κρατικά Πανεπιστήμια ώστε να σπουδάζουν παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν δυνατότητα για το εξωτερικό!

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
22 Ιουλ 2019 21:25

Και είναι σωστό να περνάς με 8.000 Σάμο και να έρχεσαι απο τη πίσω πόρτα μετεγγραφή Αθήνα? Και δεν αναφέρομαι στα κοινωνικά κριτήρια....

 
Διγαλάκης
22 Ιουλ 2019 22:35

Ο Διγαλάκης μίλησε;

 
Αλεξία
22 Ιουλ 2019 23:09

Οι λιμναζοντες φοιτητές δεν κοστίζουν στο κράτος εφόσον το πάσο και τα συγγράμματα είναι για ν+2 . Συνεπώς πολύ κουβέντα για το τίποτα.

 
Καλά ξεμπερδέματα
23 Ιουλ 2019 02:39

Αν δεν συνενωθούν (μετακινηθούν) τμήματα, που δε γίνεται τίποτα, όλοι θα φτιάξουν ελαστικά κριτήρια στα μέτρα τους και μετά θα γκρινιάζουν για το αδιέξοδο.

Προχωρήστε σε ένα βασικό πλάνο στο υπουργείο μπας και σωθεί τίποτα αυτή τη δεκαετία!

 
Nikos
23 Ιουλ 2019 03:35

Αυτοι που θελουν να ξαναδωσουν παννεληνιες θα δωσουν με το καινουργιο συστημα..και αν ναι να υπενθυμησω πως η υλη εχει αλλαξει και εχουν προστεθει και αλλα πολλα κεφαλαια πχ σε αοθ..

 
foros1
23 Ιουλ 2019 06:45

Αντί να διαγράφεται ένας φοιτητής μετά το ν+2, θα μπορούσε να πληρώνει ένα μικρό παράβολο στην σχολή του για κάθε μάθημα που πάει να δώσει. Με το μέτρο αυτό και σε συνάρτηση με το ότι μετά το ν+2 δεν δικαιούται πάσο και δωρεάν συγγράμματα, δεν επιβαρυνει το κράτος, άρα προς τι η διαγραφή του?

 
Apos
23 Ιουλ 2019 07:51

Συμφωνώ μαζί σου Αλεξία, αλλά αντί για διαγραφή των φοιτητών μετά το ν+2 θα μπορούσαν τα πανεπιστήμια να βάλουν δίδακτρα για κάθε εξάμηνο, όπως σε κάθε πανεπιστήμιο της Ευρώπης, αντί για διαγραφή.

 
Έλενα
23 Ιουλ 2019 08:51

Αφήστε τους ανθρώπους που δουλεύουν να μπορούν να πάρουν πτυχίο χωρίς το άγχος της διαγραφής λόγω του ν+2. Δεν έχουν φοιτητικά δικαιώματα και διευκολύνσεις ούτως η άλλως.

Σχετικά με την τράπεζα θεμάτων αφού το σύστημα δεν δούλευε καλά όταν εφαρμόστηκε , γιατί το επαναφέρετε. Θα επιβαρυνθούν επιπλέον οι γονείς να πληρώνουν φροντιστήρια για την τράπεζα θεμάτων και τα παιδιά με αδικαιολόγητο άγχος

 
Άννα
23 Ιουλ 2019 08:59

Στη βαση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια ναι, οι αιώνιοι φοιτητές δεν ενοχλούν κανέναν, μακριά όμως από την τράπεζα θεμάτων φτάνει η αύξηση η της ύλης.

 
τέλος?? σε υποκρισια και αδιαφορία
23 Ιουλ 2019 10:13

δύσκολο το βλέπω....όλοι αναφέρονται σε αριθμό εισαγμένων, λίγοι ενδιαφέρονται για το επίπεδο, έτσι μπορεί στο Μαθηματικό στην Αθήνα να χρειάζονται 17000 μόρια και στην Σάμο 9000 μόρια. Μπαίνει ο φοιτητής στην Σάμο, παίρνει μεταγραφή (σαν ποδοσφαιριστής) στην Αθήνα, αλλά κανείς δεν λέει ότι τα μόρια στην Αθήνα είναι πλέον 9000, δεν θα έπρεπε??

 
@Αλεξία
23 Ιουλ 2019 15:51

"Οι λιμναζοντες φοιτητές δεν κοστίζουν στο κράτος εφόσον το πάσο και τα συγγράμματα είναι για ν+2 . Συνεπώς πολύ κουβέντα για το τίποτα."

Είστε μέλος ΔΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ σε Τμήμα Πανεπιστημίου και το λέτε αυτό με τόση άνεση?
Μήπως είστε απλά "αιώνιος φοιτητής" που θεωρεί δικαιωμά του να είναι στο ίδρυμα 10 χρόνια?
Στα εργαστήρια θα τους βάζουμε σιγά σιγά 10 σε μία θέση? (ήδη μπαίνουν 3-4 σε μία θέση λόγω συναδέλφων σας με την ίδια άποψη)..

Ασχοληθείτε με αυτά που γνωρίζετε και όχι με αυτά που πιστεύετε πως γνωρίζετε!
Απόψεις σαν τη δική σας έχουν κάνει πολύ ζημιά στα πανεπιστήμιά μας...

 
στιγμές και διάρκειες
23 Ιουλ 2019 16:27

Τα περισσότερα μαθήματα στην χώρα μας δεν είναι εργαστήρια ή σεμινάρια αλλά θεωρητικές διαλέξεις. Και οι φοιτητές που μπαίνουν 3-4 σε μία θέση μπαίνουν γιατί το υπουργείο καθορίζει πόσοι μπαίνουν. Δεν έχουν μόνο οι ΔΕΠ/ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ δικαίωμα έκφρασης άποψης. Έχετε δει πολλούς «αιώνιους» να επανέρχονται σε εργαστηριακά ή σεμιναριακά μαθήματα; Σεμιναριακά εγώ δεν έχω δει να υπάρχουν σε προπτυχιακό επίπεδο. Κανένα!! Και τα εργαστηριακά μπορεί να μην έχουν αναλώσιμα/παρασκευάσματα και μάλιστα οι θέσεις εργασίας να μην είναι ιδιαίτερα ακριβές. Δεν είναι τυχαίο ότι ιδιωτικά κολέγια κάνουν συχνά πληροφορική. Οι τιμές για εξοπλισμό είναι πλέον φτηνές

Αν αυτό είναι το πρόβλημα ας έχουν περιορισμένο δικαίωμα δωρεάν εργαστηρίων. Μετά το δεύτερο/τρίτο πχ ας χρεώνεται.

 
προς ΔημητρηςΜ
23 Ιουλ 2019 18:03

Νομίζεις...εγώ ξέρω πολλά παιδιά που πηγαίναν στα φροντιστήρια και οι οικογένειες τους τα πληρώνουν άλλα δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παρολαυτα πληρώνουν για φροντιστήρια και για αυτό στερούνται αυτές οι οικογένειες άλλα πράγματα. Αν με το ζόρι πληρώνουν τα φροντιστήρια θα πρέπει να παίρνουν δάνειο για να τα σπουδάζουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά δηλαδή. Άλλωστε στα ιδιωτικά θα πηγαίνουν αυτοί που θα θέλουν οι χορηγοί και μετά θα τους δεσμεύουν με συμβάσεις για να δουλεύουν εκεί που θέλουν αυτοί...δηλαδή να δημιουργηθεί ένα κλειστό κύκλωμα οπού μεγάλες θέσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα πηγαίνουν στους αρεστούς των ολίγων των ιδιωτικών (αμερικανικό σύστημα δηλαδή)...ακόμα και αν δεν έχουν δουλέψει τόσο σκληρά όσο και ένας του οικονομικού η του καποδιστριακου πανεπιστημιου...έτσι το βλέπω εγώ δηλαδή...

 
Γιώργος
23 Ιουλ 2019 21:57

Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αρκεί να υλοποιηθούν με λογικό τρόπο και με τη βοήθεια εκπαιδευτικών της μαχόμενης εκπαίδευσης και όχι να μετατραπούν σε ασκήσεις επί χάρτου.
Η Τράπεζα Θεμάτων, εφόσον είναι εξορθολογισμένη βοηθά τόσο το μαθητή όσο και τον καθηγητή και εξαλείφει (ως ένα βαθμό) τις ανισότητες μεταξύ των σχολείων.
Οι εξετάσεις, και αυτές χρειάζονται αρκεί τα θέματα να είναι λογικά και να έχει γίνει σωστά η διδασκαλία. Θα τις παρομοιάσω με το φάρμακο που στη σωστή δοσολογία θεραπεύει και σε αυξημένη ποσότητα προκαλεί παρενέργειες.
Ένα άλλο που πρέπει να αλλάξει στο Λύκειο, είναι τα βιβλία. Νισάφι πιά. Από το 1999 παραμένουν ακλόνητα! Να υπάρξουν βιβλία σύγχρονα, κατανοητά και επιμελημένα, τέτοια που να αξίζουν να μπαίνουν στη βιβλιοθήκη στο τέλος της χρονιάς και όχι να γίνονται υλικό για τους κάδους ανακύκλωσης.

 
Ηλίας
23 Ιουλ 2019 22:12

Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις σε κάθε τάξη... Τράπεζα Θεμάτων... Σύνδεση Εθνικού Απολυτηρίου με Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας(!)...

Το Εθνικό Απολύτηριο θα έχει κάποια ουσιαστική αξία ή απλά θα είναι ένα χάρτι που θα είναι απλά πιο δύσκολο να αποκτηθεί αλλά χωρίς κανένα αντίκρυσμα όπως το σημερινό απολυτήριο..;

 
Γονέας
24 Ιουλ 2019 10:10

Η βαθμολογία των τριών τάξεων θα μετρήσει για το εθν.απολυτήριο για τα παιδιά που θα πάνε τώρα στην Α΄λυκ. υποθέτω. Τα παιδιά όμως που θα πάνε τώρα στη Β' λυκ. ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία? Τί θα ισχύσει γιαυτά τα παιδιά τελικά?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean