Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Μεταβατική η διάταξη για το ν+2

Δημοσίευση: 23/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Σχέδιο Νόμου για τα Πανεπιστήμια που αναμένεται η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως να θέσει σε δημόσια διαβούλευση , προκειμένου τον Οκτώβριο να αποτελέσει νόμος του Κράτους , περιλαμβάνει διάταξη με την οποία καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων, όπως για λόγους υγείας.

Για τους ήδη φοιτητές  θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις.

Επίσης θα υπάρξει ειδική ρύθμιση, που θα εξαιρεί τους φοιτητές για λόγους υγείας καθώς και για κάποιες άλλες περιπτώσεις που εξετάζει το επιτελείο της υπουργού Παιδείας.

Σχόλια (87)

 
Κανιβαλισμός προπτυχιακών σπουδών με ν+2
23 Ιουλ 2019 10:00

Θέλουμε αναλυτικές λεπτομέρειες για την σχετική διάταξη που έρχεται.
Οικογένειες έχουν επενδύσει χρήματα, αγώνα, κόπους, χρόνια ολόκληρα με θυσίες για να δώσουν στα παιδιά τους την προοπτική για μόρφωση και ένα καλύτερο μέλλον και τώρα έρχεται η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα μαζί με τα ξερά να κάψει και τα χλωρά.
Όπως είπε και ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος: «Η ΝΔ θα διαπιστώσει νωρίς ότι πολιτική δεν είναι μόνο η κάλπη, αλλά κι ο δρόμος»

 
μελος δεπ
23 Ιουλ 2019 10:30

μπραβο στην κ.κεραμεως. πουθενα στον κοσμο δεν υπαρχει η αναρχη κατασταση να σπουδαζουν στο πανεπιστημιο χωρις οριο.
εχω επισκεφτει προσφατα την τσεχια.
εμειναν αναυδοι οταν ττους ειπα γισ τη δικη μας κατασταση...

 
@Κανιβαλισμός
23 Ιουλ 2019 10:31

Πόσα χρόνια θέλετε να σπουδάζουν τα παιδιά; 10 είναι αρκετά; Δεν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και όρια στη φοίτηση; Θα συναντήσουν οποιαδήποτε διαδικασία στη μετέπειτα ζωή τους που δεν θα υπάρχουν όρια; Και αυτό το ονομάζετε νεοφιλελεύθερη λαίλαπα; Η μόνη λογική εξήγηση είναι να είστε ένα από τα 3000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

 
Γιάννης Αναγνωστάκης
23 Ιουλ 2019 10:51

Νομίζετε ότι το πρόβλημα είναι οι αιώνιοι φοιτητές; Κάνατε μεγάλο λάθος

Το πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιών, ο μεγάλος αριθμός εισακτέων και η ύπαρξη κομμάτων μέσα στα πανεπιστήμια

Ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης είναι και παιδιά τα οποία δουλεύουν για λόγους επιβίωσης και είναι απόλυτα κατανοητό να καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους, ειδικά όταν μιλάμε για δύσκολες σχολές

Λύστε πρώτα τα υπόλοιπα προβλήματα και αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί....

 
Αρθούρος
23 Ιουλ 2019 11:11

Προς κανιβαλισμός προπτυχιακών σπουδών με ν+2:Εκτός από τα μεγάλα λόγια περί νεοφιλελεύθερης λαίλαπας κι όλα τα συναφή υπάρχει και η πραγματικότητα.Οι περισσότεροι από τους φοιτητές που θα μπούν σε σχολές τον Οκτώβρη του 2019,σε σχολές καινούργιες δηλαδή,που είναι όλες ΑΕΙ.Και θα μπούν και με χαμηλή βαθμολογία βάσεων που θα φτάσει πιθανό το 5 ή το 6. Γιά να μπούν σε πραγματικά ανώτατες σχολές κι όχι μόνο στο όνομα,θα πρέπει να δεχτούν ότι α)οι μετεγγραφές θα πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και μόνο στους τρίτεκνους και πάνω,γιά να είναι ένας πολύ λογικός αριθμός ανά έτος,β)και φυσικά το ν+2,αλλιώς ξαναγυρνούμε στο παλιό καθεστώς των χατιριών σε ορισμένους.Εξάλλου,γιά πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες,κι αυτό είναι επιτυχία του προηγούμενου υπουργού,θα μπούν σε τμήματα που είναι πανεπιστημιακά.
Γιά εκείνους που είναι ήδη φοιτητές και μάλιστα στο ΠΑΔΑ,εφόσον η σχολή τους πανεπιστημιοποιήθηκε,πρέπει να ισχύσουν τα ίδια και να προβλεφτεί γιά εκείνους που εισάχθηκαν το έτος 2018-19,το ν+2,εφόσον παρακολουθούν τετραετή τμήματα.Κι εφόσον τα τμήματα αυτά έγιναν πενταετή,αυτός ο κανόνας θα πρέπει να γίνει αυστηρότερος.
Γιά τους φοιτητές των προηγούμενων ετών,υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις: α)Στα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας,δεν επιτράπηκε στους φοιτητές παλαιών ετών να εγγραφούν στα νέα συγχωνευμένα τμήματα.Άρα, λοιπόν δεν πρέπει να ενταχτούν κι αυτοί στο καθεστώς του ν+2.β)Σε πολλούς φοιτητές του ΠΑΔΑ,δόθηκε αυτό το δικαίωμα.Άρα,ειδικά γι'αυτούς κάτι πρέπει να ισχύσει γιατί ωφελούνται από τη νέα κατάσταση στα πανεπιστήμια.Ίσως να ισχύσει το ν+3.Να δοθεί δηλαδή ακόμα μία χρονιά.Αν όμως προλάβουν να ενταχτούν κι αυτοί στο πενταετές πρόγραμμα σπουδών,τα πράγματα διαφοροποιούνται και περιπλέκονται.
γ)Στους φοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο,άρα και γιά εκείνους,δεν μπορεί να ισχύσει το ν+2.
Όσο γι'αυτά που λέει ο προηγούμενος αρθρογράφος,γιά δρόμους και γιά πλατείες,είδαμε που μας οδήγησε όλη αυτή η νοσηρή νοοτροπία την περίοδο 2010-15. Τί κέρδισε ο λαός,πώς ανατράπηκε ακόμα και το δημοψήφισμα του 2015,το θυμάσαι νεαρέ;Ο δημοσιογράφος απλά λέει τη γνώμη του και δεν τον εξέλεξε κανείς.Εδώ έχουμε όχι μόνο εκλεγμένη κυβέρνηση,αλλά και Βουλή που όλοι εκεί μέσα έχουν τις ευθύνες τους γι'αυτά που λένε και γι'αυτά που πράττουν.

 
Μέλος ΕΔΙΠ ΠΑΔΑ
23 Ιουλ 2019 11:11

Υπάρχουν και άλλες λύσεις στην υπόθεση των "αιώνιων" φοιτητών. Κατ΄ αρχήν, είναι δικαίωμά τους να σπουδάζουν όσα χρόνια θέλουν και μπορούν (δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει περιορισμός - υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές, υπάρχουν δύσκολες κοινωνικές συνθήκες κλπ). Μετά τα ν+2 (εφόσον δεν έχει διακοπεί στο μεταξύ η φοίτηση, όπως γίνεται και τώρα, για λόγους στράτευσης π.χ.), μπορούν να καταργούνται τα προνόμια (δωρεάν σίτιση, μισό εισητήριο στα ΜΜΜ, φοροαπαλαγές - όπως γίνεται π.χ. στην Ιταλία) και να επιβάλλονται δίδακτρα ανά μάθημα (όταν γίνεται η εξαμηνιαία εγγραφή σε αυτό).

 
ν+2
23 Ιουλ 2019 11:12

Πρέπει όντως να ισχύσει με εξαιρέσεις θέματα: α) υγείας, β) παράλληλων σπουδών (πολλοί κάνουν 2ο πτυχίο μαζί με μεταπτυχιακά κλπ), γ) εργασίας. Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να υπάρχει όριο, απλώς να κόβονται τα φοιτητικά προνόμια μετά το ν+2.

 
Κανιβαλισμός και Ραγιαδισμός
23 Ιουλ 2019 11:21

Με 1.000 ευρώ το μήνα πληρώνει το κράτος της Δανίας τους φοιτητές για να σπουδάζουν, βλέποντας σε αυτή την τακτική δύο πράγματα. Αφενός τη μόρφωση και την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας, αφετέρου την παραμονή των Δανών και του συναλλάγματος στη χώρα τους.
Οι νέοι στη Δανία παραμένουν στο Πανεπιστήμιο για περισσότερο χρόνο απ' ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Μπορεί να σπουδάζουν για έξι ή περισσότερα χρόνια.
Εκεί να δείτε «αιώνιους φοιτητές», αλλά οι Δανοί δεν πετάνε έξω από τα Πανεπιστήμια τους φοιτητές, όπως θέλει να κάνει εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ.
Αλλά τι να ξέρουν, αυτοί οι φουκαράδες, οι Δανοί, τα κορόϊδα, μπροστά στους γίγαντες του νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ, που προετοιμάζουν το έδαφος για τα λεγόμενα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. (αντιλαβού φιλαράκια?)

 
Να σπουδάζουν όσοι το θέλουν, όχι όσοι θέλει το κράτος
23 Ιουλ 2019 11:29

Ένας φοιτητής που συντηρείται από τους γονείς του δεν δικαιούται να είναι αιώνιος. Αν οι γονείς του είναι εντάξει μ' αυτόν το κράτος πρέπει να βάλει ένα όριο, τα πανεπιστήμια δεν είναι πάρκινγκ, ούτε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προέχει η εκπαίδευση σ' αυτούς που θέλουν να μάθουν και μπορούν να βγουν στην κοινωνία προσφέροντας κάτι. Εξαιρέσεις πρέπει να υπάρχουν, όπως οι εργαζόμενοι, μεγαλύτερης ηλικίας, δεύτερα πτυχία, λόγοι υγείας κλπ

 
Apos
23 Ιουλ 2019 11:33

Αντί μεταβατικών διατάξεων και εξαιρέσεων μετά το ν+2, θα ήταν πιο λογικό τα πανεπιστήμια να καθορίζουν τα δίδακτρα για κάθε επιπλέον εξάμηνο, όπως γίνεται σε κάθε πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Κερδισμένοι σ'αυτην την περίπτωση θα είναι: τα πανεπιστήμια γατί θα έχουν έσοδα, οι ενεργοί φοιτητές και οι γονείς που έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα και δεν θα ζουν πλεον με το άγχος της διαγραφής, ενώ αντίθετα οι αιώνιοι φοιτητές αφού θα υπάρχουν τα δίδακτρα αργά ή γρήγορα θα το πάρουν απόφαση να αυτοδιαγραφούν.

 
Γιώργος
23 Ιουλ 2019 11:40

Θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους εργαζόμενους; Είμαι φοιτητής και πατέρας και λόγου φόρτου εργασίας δηλώνω λιγότερες ώρες κάθε εξάμηνο (μερική φοίτηση) ειμαι και εγώ στον κανόνα ν+2;

 
Χρήστος
23 Ιουλ 2019 11:42

ΝΔ δεν θέλατε?? απολαύστε και τα χειρότερα έρχονται!!!

 
Μπράβο!
23 Ιουλ 2019 12:06

Και τώρα θα κυνηγάμε τους γιατρούς για χαρτιά/

 
Όσο βιάζεστε...
23 Ιουλ 2019 12:27

...τόσο πιο γρήγορα θα πέσετε.Μπράβο!!!!

 
KIN
23 Ιουλ 2019 12:50

Η λογική και η ισορροπία στηρίζεται στην ύπαρξη ορίων, ώστε οι όροι ζωής του ανθρώπου να βελτιώνονται προς όφελός του. Ναι στη διάταξη του ν+2

 
Apostolos
23 Ιουλ 2019 13:34

Το ν+2 από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να φτάσει κάποιος φοιτητής στο όριο και έχει περάσει το 90% των μαθημάτων, ενώ ένας άλλος μπορεί να έχει περάσει μόνο 3 μαθήματα. Δεν μπορεί να κόβονται και οι δυο.
Το ορθότερο θα ήταν μαζί με τα έτη φοίτησης να μετρούνται και τα credits (ECTS) που έχει περάσει ο φοιτητής και ανάλογα να του δίνεται χρόνος για να περάσει και τα υπόλοιπα ή όχι.

 
dimitra
23 Ιουλ 2019 13:39

Και αν για διάφορους λόγους, αναγκάζεται κάποιος να δουλεύει ή να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις σπουδές, θα πρέπει να μην σπουδάσει;; Δεν έχουμε όλοι μπαμπάδες να μας ταΐζουν και είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε 8ωρα για να συντηρήσουμε τους εαυτούς μας , αλλά και τις οικογένειές μας!!! ΕΛΕΟΣ!!

 
Πλατάρος Γιάννης
23 Ιουλ 2019 13:47

Η δική μου γβώμη που έχω σκεφθεί επί του θέματος (και σκέπτομαι συνεχώς ) είναι η εξής:
• Αντί για ν+2, λογικό αναλογικά είναι να ισχύσει ν+(ν/2) Διατηρείται δηλ . το ν+4 στο μεγάλο πλήθος των τετραετών Σχολών.
• Να ισχύσει υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά που είναι τώρα «4η εμβόλιμη πτυχιακή εξεταστική» μόνο για τους φοιτούντες στο τελευταίο εξάμηνο σπουδών (8ο ή 10ο ή 12ο αναλόγως)
• Να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητας αναστολής σπουδών επί μακρόν σπουδαίους λόγους Υγείας από Δημόσια Επιτροπή Υγείας όπου θα μετέχει και εντεταλμένος Ιατρός του Πανεπιστημίου.
• Να υπάρξει πρόβλεψη αναστολής και παύσης σπουδών για φοιτητή εκτός από λόγους υγείας. Αυτή, δνε μπορεί να είναι πάνω από 2 έτη εφ΄άπαξ, στηην διάρκεια των οποίων ο φοιτητής δεν έχε ικανένα παολύτως δικαίωμα φοιτητικό (πάσο, βιβλία, διαμονή, διατροφή, παρακολούθηση εργαστηρίων, συμμετοχή σε εξεταστικές, συμμετοχή σε εκλογές, κατοχή αιρετού αξιώματος, διαμονή σε φοιτητική εστία. Την διακοπή έχει δυνατότητα να την αιτηθεί έως και το 7ο εξάμηνο σπουδών, όχι αργότερα.
• Το μέτρο αφορά τους νεοεισαγόμενους Φοιτητές από το Ακαδημαϊκός έτος 2019-20

 
Κιμ
23 Ιουλ 2019 14:08

Μπράβο στην υπουργό, όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και για όλα όσα ανακοίνωσε, τα οποία βάζουν μια τάξη σε μια χώρα που είχε την ευκαιρία (λόγω κρίσης) να βελτιωθεί, αλλά ήρθε η ισοπεδωτική "αριστερά" και την έκανε χειρότερη...

 
Πλατάρος Γιάννης
23 Ιουλ 2019 15:16

Να το σχολιάσω και να το αιτιολογήσω λίγο καλύτερα δημόσια:
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΙΣΧΥΟΣ του ν+ν/2 (όπως το ρεοκρίνω ως αναλογικό)
Η Βάση του 10 (που μπορεί να είναι και 8, με το ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΕΜΑΤΩΝ) η βάση του 10 λοιπόν (που ας είναι και 8) πάει ως δίδυμο μέτρο με τον έλεγχο του χρόνου σπουδών.
Η προτεινόμενη επίσημη καθιέρωση της 4ης εμβόλιμης εξεταστικής επαυξάνει την ασφάλεια όσων υποστούν ένα «ατύχημα» στο χρόνο σπουδών τους (λ.χ. ένας έρωτας ανεκπλήρωτος μεγάλος ή μια απόρριψη που αποδιοργανώνει και τον καλό φοιτητή)
Η εκ των προτέρων γνώση θωρακίζει τον φοιτητή με την εκ των προτέρων γνώση και όχι με το εκ των υστέρων μέτρο. Άρα ισχύς για τους νεοεισαγόμενους.
Μέριμνα στους φτωχούς να μπορούν να σπουδάζουν, χωρίς να δουλεύουν, μόνο ίσως να υποαπασχολούνται το πολύ. (Διαμονή, διατροφή Φοιτητικές εστίες ΄ή παροχή επιδόματος ενοικίου)
Σε διακεκριμένες Σχολές (λ.χ. Μαθηματικό Αθήνας) ο ΜΟ ετών σπουδών για λήψη πτυχίου είναι 7 έτη . Ήταν το 2002 . Τώρα θα έχει γίνει -εικάζω- 8+
Άρα μάλλον πρέπει να ισχύσει η βάση του 10 (ίσως όχι του 8) για κάποιες Σχολές.
Κάτι χυδαίες ρυθμίσεις για πολυτέκνους για εισαγωγή στο ΕΜΠ με ΜΟ 2 ή 3 ήδη θα έχουν «θρέψει τους καρπούς τους» όπως είπε ο άλλον «απόφοιτος» του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου όπως το αποκαλεί αυθεντικά.
Καλώ τους Συμβούλους της ηγεσίας να εισηγηθούν το λογικό , το μέτρον, το εύλογον, τον μη αιφνιδιασμό.
Θα πώ και ένα στοιχείο άλλο:
Όχι ν+2 , αλλά άν θεσπιστεί έστω 2*ν (διπλάσιο του χρόνου σπουδών) τότε ένα 20% των εισαγωμένων εκάστο φοιτητών ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ. Δες τε τα στατιστικά υπάρχοντα στοιχεία και μην κάνετε απονενοημένα που σας συμβουλεύουν συμπλεγματικά πρόσωπα....
Με αγάπη...

 
ν+2
23 Ιουλ 2019 15:52

10 χρονια οικονομικης κρισης γκρεμιστηκαν ονειρα, τωρα γκρεμιζονται ζωες

 
Κούκος
23 Ιουλ 2019 16:01

Οι φοιτητές ΑΜΕΑ πρεπει να εξαιρεθούν τελείως απο αυτό το μέτρο χωρίς να εκτεθούν τα προσωπικά τους δεδομένα αν θελουμε να μιλάμε για ίση πρόσβαση στην γνώση για ολους και οχι με ημίμετρα! Ενα παιδι ΑΜΕΑ με αυτοάνοσο νόσημα και ΔΕΠΥ ειναι δύσκολο να περνάει πανω απο δυο-τρία μαθήματα το εξάμηνο αν οχι ακατόρθωτο λαμβάνοντας υποψη τα πολλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις συνεχείς εξετασεις που πρεπει να κανει! Αλλο οι επαγγελματιες φοιτητές, ειναι πολυ λίγοι σε σχεση με τους φοιτητές που αργούν να παρουν πτυχίο λογω υγείας!

 
Μερική Φοίτηση
23 Ιουλ 2019 16:27

Θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα μερικής φοίτησης πέρα από το ν+2 για όσους εργάζονται.

 
Χρόνος ολοκλήρωσης σπουδών
23 Ιουλ 2019 16:29

Κανείς δεν ελέγχει τι είδους μάθημα και εξετάσεις κάνουν οι καθηγητές; Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορούν να μετακινούνται μέσω μετεγγραφών +100 σπουδαστές σε ένα τμήμα; Είναι δυνατόν να θεωρούνται φυσιολογικός χρόνος σπουδών τα 7 ή 8 έτη, για τετραετή ή πενταετή σχολή;

Και εαν υπάρχει όντως πρόβλημα με τις προαπαιτούμενες γνώσεις Λυκείου να το εξετάσουν από κοινού με το υπουργείο.

Να δουν και τα μεταπτυχιακά γιατί και εκεί έχει ξεφύγει η κατάσταση, και το είχαν επισημάνει και οι προηγούμενοι κυβερνώντες.

 
Εμβολιμη Εξεταστική
23 Ιουλ 2019 16:34

Το ίδιο είχε γίνει και την περίοδο 2012-2016 αλλά πάλι οι παθογένειες δημιουργούν συσσώρευση σπουδαστών.

Πρώτη προτεραιότητα ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης των ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ)

• Να γίνει ενδοιδρυματική αξιολόγηση των μελών ΔΕΠ.
• Να αναμορφωθούν οι Οδηγοί Σπουδών. Λίγα και καλά μαθήματα όχι πλεονασμοί.
• Να δοθούν επιδόματα (στέγης και σίτισης) με οικονομικά κριτήρια
• Πλαφον στις μετεγγραφές στα τμήματα προέλευσης.

Και άλλα πολλά, που θα έπρεπε να έχουν γίνει από το 1991 ή το 2001 για ν μην τρέχουμε όλοι, σαν κοινωνία, πανικόβλητοι "στο και πέντε" της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ΕΕ του 21ου αιώνα!

 
@ Μέλος ΕΔΙΠ ΠΑΔΑ
23 Ιουλ 2019 16:38

Mετά τα (ν+2+...ν) το πτυχίο αχρηστεύεται. Δεν είναι προς οφελος της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής των νέων ανθρώπων να λιμνάζουν προσπαθώντας να περάσει τα ίδια 30 ή 40 μαθήματα.

Λύσεις υπάρχουν, και είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι πρωτοετείς από τον Οκτώβριο θα ήθελαν να τελειώσουν στην ώρα τους αλλά το κράτος και το σύστημα των ΑΕΙ δεν τους βοηθάει. Ας αναλάβουν και τα μέλη ΔΕΠ τις ευθύνες τους για την κατάσταση.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
23 Ιουλ 2019 17:24

Εγώ θα έβαζα εξέταστρα για μετά το ν+2. Και μάλιστα αυξανόμενα κάθε χρόνο. Ούτε διαγραφές ούτε ζημιά για το κράτος.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
23 Ιουλ 2019 18:51

Η υπουργός έχει σκεφτεί τι θα γίνει όταν ένας φτάνει στο όριο του ν+2 και χρωστάει 4-5 μαθήματα; ή ακόμα χειρότερα 1; τι ψυχολογικό εκβιασμό θα δεχτούν οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ; Έχει επίγνωση της πραγματικότητας το τρίδυμο Κε-Δι-Ζα;;;;

 
Άννα
23 Ιουλ 2019 19:00

Το ν+2 είναι αρκετό για να τελειώσει ένας φοιτητής τις σπουδές του ακόμα και αν εργάζεται. Είμαι φοιτήτρια στο ΕΑΠ, είμαι εργαζόμενη και φροντίζω και την οικογένεια μου και παρόλες τις υποχρεώσεις θα το τελειώσω σε χρόνο ν+2, πως γίνεται λοιπόν ένα παιδί με πολύ λιγότερες υποχρεώσεις να μην μπορεί να τελειώσει τις σπουδές του σε εύλογο χρόνο; Το πρόβλημα είναι ότι πολλά παιδιά μπαίνουν σε μία σχολή και στην πορεία καταλαβαίνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει αλλά επαναπαύονται στην ιδιότητα του φοιτητή, και δεν αλλάζουν σχολή ούτε με το 10% την επόμενη χρονιά γιατί πιθανόν να βλέπουν ότι και με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία σχολή σύμφωνα με τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντα τους. Άλλη περίπτωση είναι η εισαγωγή σε σχολές υψηλών απαιτήσεων με πολύ χαμηλούς βαθμούς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών, για παράδειγμα η εισαγωγή σε πολυτεχνικές σχολές με βαθμούς κάτω από τη βάση στα μαθηματικά και τη φυσική. Και κατά τη γνώμη μου το ξεκαθάρισμα στις σχολές θα πρέπει να γίνεται στο τέλος του τρίτου εξαμήνου, αυτό θα βοηθήσει τους φοιτητές να απαγκιστρωθούν από τυχόν λάθος επιλογές και να προσανατολιστούν σε άλλες σπουδές ή επαγγέλματα

 
Manos Perakis
23 Ιουλ 2019 19:05

Καλη ιδεα τα εξεταστρα αλλα ακομα καλυτερη τα διδακτρα. Ν+2 δωρεαν, τα υπολοιπα πληρώνεις στυλ ΕΑΠ. Και κατσε οσο θέλεις, ενα μαθημα το χρονο...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.