Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Τρύπα” 6 εκ. ευρώ ετησίως στο ΕΑΠ

Διαδοχικές συναντήσεις προέδρου και Κοσμητόρων ΕΑΠ με τον υφ. Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 26/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς όπως δήλωσε στο esos το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ Δημητράς Αυγουστίνος, το ΕΑΠ κάθε χρόνο  μπαίνει “μέσα” έξι εκατομμύρια ευρώ.

esos: Και από που καλύπτονται τα έξι εκ. ευρώ;

Δημητράς Αυγουστίνος : Από τα αποθεματικά.

Το esos επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΑΠ καθηγητή Β. Καρδάση , ο οποίος σχετικά δεν θέλησε να απαντήσει ή να κάνει κάποιο σχόλιο.

Επίσης οι Κοσμήτορες του ΕΑΠ με ανακοινωθέν καταγγέλλουν για   “οικονομική ζημία, που έχει υποστεί το Ίδρυμα από την ‘εμπνευσμένη’ διοίκησή του, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει για το αποθεματικό του, ζημία για την οποία αρνείται επίμονα να δώσει στους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ που συμμετέχουν στη ΔΕ τα σχετικά αναλυτικά στοιχεία οικονομικής απόδοσης του ιδρύματος”.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Παιδείας Βασ. Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος, είχαν διαδοχικές συναντήσεις  με τον πρόεδρο του ΕΑΠ και του Κοσμήτορες και τον εκπρόσωπο μελών ΔΕΠ.

Ο Β. Καρδάσης ανέλυσε στον υφυπουργό Παιδείας και στον Γενικό Γραμματέα τα πεπραγμένα καθώς και τον προγραμματισμό του ΕΑΠ.

Οι Κοσμήτορες και ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ στη συνάντηση ζήτησαν από τον υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα την αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ , με την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων.

Επίσης ζήτησαν  τη “δρομολόγηση” αντικατάστασης της Διοικούσας Επιτροπής , προκειμένου η  νέα Διοικούσα να “οδηγήσει” το ΕΑΠ σε πρυτανικές εκλογές.

Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας απέφυγαν να κάνουν τοποθετήσεις επί των ζητημάτων που έθεσαν οι Κοσμήτορες.

Επίσης ο υφυπουργός δεν ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΑΠ, κάτι που αποτελεί αίτημα των Κοσμητόρων και του εκπροσώπου των μελών ΔΕΠ

Σχόλια (7)

 
Oberbator
27 Ιουλ 2019 18:12

Το ΕΑΠ εχει μια βασική αποστολή την εξ αποστάσεων σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών δινοντας μια δευτερη ευκαιρια. Στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών πρέπει να δεχθεί τον ανταγωνισμό με τα άλλα ΑΕΙ, δηλ. ισοι κανονες με όλους και ισους όρους.

 
Η εξ'αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι μονοπώλιο
27 Ιουλ 2019 12:46

Δεν έχει δικαίωμα κανένα ΑΕΙ εκτός των νησιωτικών να υλοποιήσει ΠΜΣ εξ'αποστάσεως σε ποσοστό μεγαλύτερο απο 30%. Στο βαθμό που το ΕΑΠ ζητά την αυτοδιοίκηση θα πρέπει παράλληλα να απεμπολήσει και το μονοπώλιο στην εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε διαφορετική περίπτωση ελάχιστα μέλη ΔΕΠ θα "ελέγχουν" εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ που διδάσκουν ως ΣΕΠ, καθώς και εκατοντάδες νέους ερευνητές.
Το ΕΑΠ θα μπορεί να παραμείνει ανοικτό (να "μην κλείσει") και αυτοδιοίκητο σε καθεστώς ανταγωνισμού, εφόσον υπάρχουν δίδακτρα

 
Manos Perakis
27 Ιουλ 2019 10:40

Δεν έχει το ΕΑΠ μονοπώλιο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Εκτός κι αν κάποιοι θέλουν απλά "να κλείσουν" το ΕΑΠ .

 
Όλο το θέμα είναι το Κύρος
27 Ιουλ 2019 10:20

Το ΕΑΠ και κυρίως η Πολιτεία πρέπει να κατανοήσει ότι ζούμε πλέον σε τελείως διαφορετικές εποχές απ' αυτές της ίδρυσής του. Το ΕΑΠ χρειάζεται να αρχίσει από τα προπτυχιακά του. Να δοθούν "γερά" δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν, πολιτική απόφαση χρειάζεται. Επίσης να δοθεί από το υπουργείο ένας ελάχιστος αριθμός ΔΕΠ σε κάθε προπτυχιακό πρόγραμμα για να καταστούν βιώσιμα και να ακολουθούν τις εξελίξεις, πχ μίνιμουμ 10 ΔΕΠ σε κάθε προπτυχιακό τμήμα. Εξάλλου το ΕΑΠ δεν έχει πολλά προπτυχιακά, από εκεί πρέπει να χτίσει. Όλο το Ίματζ ενός ΑΕΙ είναι τα προπτυχιακά του και φυσικά τα επαγγ. δικαιώματα που αυτά διαθέτουν. Και μια και λέμε για Νομική, γιατί να μην ιδρυθεί στο ΕΑΠ; Ελάχιστα κοστοβόρα και θα απογειώσει τη φήμη του Ιδρύματος συνολικά και τις αιτήσεις για φοίτηση σε όλα τα προγράμματά του. Θέλει γενναίες αποφάσεις, αλλιώς με "ημίμετρα" στρουθοκαμηλίζουμε και θα τα βρούμε μπροστά μας.

 
Η εξ'αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι μονοπώλειο
27 Ιουλ 2019 10:00

Στο βαθμό που το ΕΑΠ ζητά την αυτοδιοίκηση θα πρέπει παράλληλα να απεμπολήσει και το μονοπώλειο στην εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε διαφορετική περίπτωση ελάχιστα μέλη ΔΕΠ θα "ελέγχουν" εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ που διδάσκουν ως ΣΕΠ, καθώς και εκατοντάδες νέους ερευνητές. Παράλληλα θα πρέπει να κατανοούν δεκάδες επιστημονικά αντικείμενα χωρίς να είναι και γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ.

 
ΝΚ
27 Ιουλ 2019 09:32

Μήπως υπάρχει κι ο δρόμος της συγχώνευσης;

 
Δώστε δικαιώματα αν θέλετε περισσότερους φοιτητές
27 Ιουλ 2019 02:51

Το υπουργείο οφείλει άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα των Τμημάτων χωρίς δικαιώματα. Η διαδικασία έχει προχωρήσει και χρειάζεται υπουργική απόφαση. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Θεωρώ αυτή η εκκρεμότητα κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στο ΟΛΟ ίδρυμα. Το δεύτερο βήμα είναι ιδρύσει κάποια προπτυχιακά υψηλού κύρους. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ