Από Αύγουστο σε Αύγουστο οι τρεις νόμοι για το Ακαδημαϊκό Άσυλο

Οι νόμοι Κ. Γαβρόγλου και Α. Διαμαντοπούλου για το Ακαδημαϊκό Άσυλο

30/07/2019

Ενημερώθηκε: 30/07/2019, 16:03

Άκουσε το άρθρο

Οι ψήφιση των νόμων για το Ακαδημαϊκό Άσυλο των υπουργών Παιδείας Ν. Κεραμέως, Κ. Γαβρόγλου και Α. Διαμαντοπούλου έχουν ένα κοινό σημείο: Ψηφίστηκαν  μήνα Αύγουστο με κλειστά Πανεπιστήμια.

Α. Ο νόμος της Α. Διαμαντοπούλου ψηφίστηκε στις 24 Αυγούστου του 2011

Β. Ο Νόμος του Κ. Γαβρόγλου ψηφίστηκε, με ονομαστική ψηφοφορία στις 2 Αυγούστου του 2017

Γ. Η ρύθμιση της Ν Κεραμέως αναμένεται να κατατεθεί  σήμερα , προς ψήφιση, στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι  8 Αυγούστου.

Σήμερα στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την ολική κατάργηση του νόμου για το  Ακαδημαϊκό Άσυλο

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή η νέα ρύθμιση η οποία προβλέπει τα εξής:

Η ρύθμιση για την κατάργηση του Ακαδημαϊκού Ασύλου, όπως περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα, προς ψήφιση, στη Βουλή, έχει ως εξής:

Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.».

Το esos υπενθυμίζει τους δύο τελευταίους νόμους για το Ακαδημαϊκό Άσυλο των πρώην υπουργών Παιδείας  Κ. Γαβρόγλου και Α. Διαμαντοπούλου.

Ο νόμος της Α. Διαμαντοπούλου

Άρθρο 3
Ακαδημαϊκή ελευθερία

1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.

3. Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται το άρθρο 2 του ν. 1268/1982 (Α ́ 87) και οι παράγραφοι 1 έως και 7 και 9 του άρθρου 3 του ν. 3549/2007 (Α ́ 69).

Ο νόμος του Κ. Γαβρόγλου  

Άρθρο 3
Ακαδημαϊκές Ελευθερίες

1.    Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2.    Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σχόλια (2)

Θύμιος
|

Η παράγραφος αυτή είναι εξόχως σημαντική:

Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

Σκεφτείτε να αρχίσουν οι αγωγές για το τι και πώς διδάσκεται στα πανεπιστήμια και να φτάσει το ΣτΕ να κρίνει το περιεχόμενο των μαθημάτων, όπως έχει κληθεί να κάνει πολλάκις με τα σχολικά βιβλία. Θα το κλείσουμε το μαγαζί...

3ετης φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Παρακαλουμε ξαναδειτε την σχολη μας την ΑΣΠΑΙΤΕ με μια τροπολογια ολα λυνονται ειναι κριμα η προηγουμενη κυβερνηση να μας αφησει εκτος πανεπιστημιακης κοινοτητας χωρις λογο και αιτια.Εκπαιδευτικοι τεχνολογοι σπουδαζουμε σε μια σχολη με ιστορια 60 ετων ημαρτον πια εδω συγχωνευτηκαν ολες οι σχολες χαμηλης ζητησης και μοριων.Τα γραφουμε εδω και αλλοι συμφοιτητες μου μηπως και εισακουστουμε γιατι στην σχολη σιωπη ιχθυος δυστυχως.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ