Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Δεύτερο “φρένο” στην ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής

Α. Λοβέρδος, π. υπουργός Παιδείας “Δεν επέτρεψε η Νομική Αθηνών να ιδρυθεί Νομική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο”
Δημοσίευση: 31/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει “φρένο” στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα μας.

Το 1993 επί Κυβέρνησης  Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργού Παιδείας Δημήτρη Φατούρου και υφυπουργού Ελένης Στεφάνου προωθήθηκε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο προέβλεπε την ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αποσύρει οριστικά το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα.

Α. Λοβέρδος:Η Νομική Αθηνών δεν άφησε να γίνει Νομική στο Πάντειο

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με τη μη ίδρυση Νομικής στο Πάντειο είχε δηλώσει στη Βουλή: “Δεν μας επέτρεψε η Νομική Αθηνών να ιδρύσουμε Νομική στο Πάντειο”.

Σχετικά με τη Νομική Κρήτης

Τον Φεβρουάριο του 2018 το Πανεπιστήμιο Κρήτης διεκδίκησε από τον τότε υπουργό Κώστα Γαβρόγλου την ίδρυση Τμήματος Νομικής Μοντέρνου και Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού  , το οποίο δεν  θα έχει σχέση, ως προς τα Γνωστικά Αντικείμενα, με τις άλλες Νομικές που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ήδη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας είχε  κάνει μια πρώτη “κουβέντα”με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Αίτημα ίδρυσης Νομικής είχε και το Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο ικανοποιήθηκε με σχετική πρώτη ανακοίνωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Επεισόδιο Κ. Γαβρόγλου-Ν. Κεραμέως-Κοσμήτορα Πολυτεχνικής Πατρών

Μάλιστα η ίδρυση Νομικής στην Πάτρα προκάλεσε έντονο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του πρώην υπουργού Κ. Γαβρόγλου  του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και της νυν υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Αφορμή αποτέλεσε το ενημερωτικό σημείωμα του Κοσμήτοτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών  Δ. Ματαρά, που αποκάλυψε το esos .

Στο ενημερωτικό σημείωμα ο Κοσμήτορας ανέφερε ότι ο Κ. Γαβρόγλου σε ερώτηση του προς τον υπουργό σχετικά με το πως θα αντιμετωπίσει πιθανή απόρριψη    από τη Σύγκλητο του Σχεδίου συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας απάντησε:

Αν δεν προχωρήσει το σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας  δεν πρόκειται να ιδρυθεί Νομική και Γεωπονική  στο Πανεπιστήμιο Πατρών".

Ν. Κεραμέως: Προϊόν πολιτικού εκβιασμού η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας αποτελεί προϊόν πολιτικού εκβιασμού

Η τότε τομέαρχης παιδείας της ΝΔ  Ν. Κεραμέως σε   Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπαιδευτικούς συντάκτες,  ξέσπασε:

Α.    Για τον υπουργό η συναίνεση είναι καλή όταν συμφωνούν μαζί του, αλλά ασκεί πιέσεις στα όρια του bullying σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί του,

Β.   Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας αποτελεί προϊόν πολιτικού εκβιασμού.

Γ.   Καταγγέλλουμε το νομοσχέδιο και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας.

Δ.  Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας –χωρίς να αιφνιδιάσουμε κανέναν– για να αποκαταστήσουμε την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει αυτή η Κυβέρνηση συνολικά στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η απάντηση του Κ. Γαβρόγλου

“Η κ. Κεραμέως δυστυχώς για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε τόσο την άγνοιά της για τα θέματα της Παιδείας όσο και την καταφυγή της σε ψεύδη προκειμένου να δικαιολογήσει τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους που έχει επιλέξει η Ν.Δ. για τον χώρο της Παιδείας”, απάντησε στη Ν. Κεραμέως ο τότε υπουργόις Κ. Γαβρόγλου.

 

Συζήτηση στη Βουλή

Η αποκάλυψη αυτή του esos προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή:

Κ. Γαβρόγλου: Κάναμε μία συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με κοσμήτορες και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεν ήταν μία κρυφή συνάντηση, ήταν γνωστό ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση. Μάλιστα, έγιναν δύο πολύωρες συναντήσεις. Ένας από τους παρευρισκόμενους (σ.σ. ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Πατρών Δ. Ματαράς), με δική του πρωτοβουλία, αποφάσισε να ενημερώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, με δική του πρωτοβουλία. Ούτε ρώτησε τους υπόλοιπους ούτε και αυτό το κείμενο, που έβγαλε, είπε «Κύριε Υπουργέ, συνάδελφοι, ανταποκρίνεται στην αλήθεια;». Το έβγαλε. Εκεί λέει αυτό που είπατε. Αυτό θεωρείτε ότι πραγματικά βοηθάει το δημοκρατικό διάλογο, όταν ένας άνθρωπος βγαίνει, ενημερώνει…

Νίκη Κεραμέως: Ισχύει ή δεν ισχύει;

Κ. Γαβρόγλου:Ακούστε τι σας λέω. Από πλευράς μου δεν ισχύει, λοιπόν.

Νίκη Κεραμέως: Άρα, εσείς δεν είπατε ποτέ…

Κ. Γαβρόγλου:Όχι, όχι, τώρα δεν θα το αντιστρέψουμε. Προσέξτε…

Νίκη Κεραμέως: Όχι, να ρωτήσω. Είπατε ή δεν είπατε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας; Αυτή είναι η ερώτηση.

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι. Μιλήσατε…

Νίκη Κεραμέως: Μα, δεν με νοιάζει…

Κ. Γαβρόγλου: Περιμένετε, περιμένετε…

Νίκη Κεραμέως: …δεν με νοιάζει. Εγώ ρωτώ εσάς μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κ. Γαβρόγλου: Μα, να σας πω. Βλέπετε πόσο αμυντική είστε; Διότι όταν είναι μια μάζωξη ανθρώπων όπου ένας παίρνει επάνω του την ευθύνη, χωρίς να ρωτήσει κανέναν άλλον και λέει «εγώ θα ενημερώσω τι είπαμε» και το κάνει αυτό, χωρίς να ρωτήσει και αυτούς που ήταν εκεί μέσα, αυτό το άτομο εγώ δεν μπορώ να το βασιστώ για αυτά που λέει καταρχήν.

Δεύτερον, εγώ σε αυτήν την συνάντηση δεν είπα αυτό το πράγμα. Η συνάντηση έχει πολλά άτομα και μπορούν όλοι τους, εκτός από τον συγκεκριμένο, να το πιστοποιήσουν και τρίτο και σημαντικότερο, υπάρχει ένα σχέδιο, αν στο σχέδιο κάποιος πει όχι, ποια είναι η λογική; Ότι μένει κανείς στα υπάρχοντα. Είναι περίεργο αυτό;

Νίκη Κεραμέως: Άρα, το επιβεβαιώνετε, κύριε Υπουργέ. Άρα, το επιβεβαιώνετε.  Αν δεν δεχτούν το σχέδιό σας…

Κ. Γαβρόγλου: Όχι, όχι, μη βάζετε λόγια στο στόμα μου.

Νίκη Κεραμέως: Ρωτώ, ρωτώ.

Κ. Γαβρόγλου: Εγώ δεν το είπα. Εγώ δεν το είπα. Το να κάνετε μια ακραία κομματική εκμετάλλευση ενός fake news, χαρακτηρίζει δυστυχώς το κόμμα σας, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό θέλετε, αυτή είναι η πολιτική κουλτούρα σας, δεν μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε από αυτήν την πολιτική κουλτούρα.

Νίκη Κεραμέως: Δεν απαντάτε και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.

Κ. Γαβρόγλου: Ευλογότατα ερωτήματα. Εγώ λέω το εξής, ότι ή θα γίνονται κάποιες συζητήσεις και οι συζητήσεις αυτές θα πηγαίνουν όσο αντέξουν ή από αυτές τις συζητήσεις θα πρέπει να υπάρχουν κομματικές εκμεταλλεύσεις. Εσείς κομματικά εκμεταλλευόσαστε το αυθαίρετο κείμενο αυτού του κυρίου, το οποίο βάζει λόγια στο στόμα μου, χωρίς καν να με έχει ρωτήσει και μετά από εκεί φτιάχνετε μια ολόκληρη κατάσταση. Το θεωρείτε δημοκρατικό - αφήστε τη λειτουργία του κυρίου - από πλευράς, της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βασίζεται σε τέτοια σαθρά στοιχεία; Εγώ δεν το θεωρώ.

Νίκη Κεραμέως: Εγώ, κύριε Υπουργέ, ρώτησα αν ισχύει ή δεν ισχύει. Μέχρι σήμερα δεν έχετε απαντήσει.

Κ. Γαβρόγλου: Θα κάνω ένα προσωπικό σχόλιο για σας. Προφανώς, λόγω του επαγγέλματός σας, του νομικού, έχετε μια ευχέρεια διαστρέβλωσης του δημόσιου λόγου. Θα σας παρακαλούσα να είστε λίγο πιο προσεκτική, τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.

Διαφοροποίηση δύο Κοσμητόρων

Οι Κοσμήτορες Δημήτριος Καρδαμάκης της  Σχολής Επιστημών Υγείας και  Γεώργιος Παπαθεοδώρου  της Σχολής Θετικών Επιστημών  σχετικά με το ενημερωτικό σημείωμα του Δ. Μηταρά δήλωσαν:
"Το τι μπορεί να εκλαμβάνει κανείς ως διαπίστωση, στο πλαίσιο μιας πολύωρης συζήτησης, είναι κάτι που αφορά μόνο τον ίδιο".

Σχόλια (5)

 
''ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΕΙ''
31 Ιουλ 2019 14:48

Θα μας πείτε κυρία Κεραμέως με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ των τμήματων που έγιναν Πανεπιστημιακά τι θα κάνετε εσείς;

 
Δεύτερη Νομική στην Αττική
31 Ιουλ 2019 12:36

Εξαιρετικά ισορροπημένη πρόταση, με στόχο την αναβάθμιση των ελληνικών ΑΕΙ της περιφέρειας. Πολύ κρίμα που δεν έγινε πραγματικότητα!

 
Καλά ξεμπερδέματα
31 Ιουλ 2019 11:55

Σε κάθε περίπτωση δε χρειάζεται η Αττική δεύτερη Νομική Σχολή, επομένως άκυρη η διαμαρτυρία από το παρελθόν.

Τι θλιβερή εικόνα... για τη Νομική Σχολή και όλες τις Σχολές των ΑΕΙ...Δεν μας επέτρεψε η Νομική Αθηνών να κάνουμε το τάδε, λες και μιλάμε για σταθμούς τρένων στη Μονόπολη - θα έπρεπε να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

 
Αρθούρος
31 Ιουλ 2019 11:00

Επιπρόσθετα στην εύστοχη τοποθέτηση του κυρίου Λοβέρδου,πρέπει να ειπωθεί κάτι που πολλές φορές έχω ήδη πεί.Ο πρώην υπουργός κος Γαβρόγλου,δέχτηκε την εισήγηση του ΕΚΠΑ γιά ίδρυση τμήματος Κοινωνιολογίας και τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και τα περιέλαβε στο νέο νομοσχέδιο,το οποίο κι αποδέχτηκε η κα Κεραμέως στο σύνολό του με εξαίρεση τη Νομική Πατρών.Τα συγκεκριμένα τμήματα που ήδη λειτουργούν σε όλη τη χώρα,όχι μόνο έχουν ήδη παραγάγει πολλούς ανέργους,σύμφωνα με το επιχείρημα της κας Κεραμέως,αλλά και ήδη λειτουργούν ένα ακόμα τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο και τέσσερα! τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο λεκανοπέδιο.
Εδώ γιατί δεν ίσχυσαν οι ανασταλτικοί παράγοντες που ανέφερε ο κος Λοβέρδος που απέτρεψαν την ίδρυση Νομικής στο Πάντειο,το 1993,δηλαδή η τήρηση της αποκέντρωσης και η μη συνύπαρξη σχολών του ίδιου αντικειμένου στο λεκανοπέδιο;Κι ας υπήρχαν τότε και κτίρια και καθηγητές στο Πάντειο. Ακόμα υπάρχουν. Ερωτούνται και οι δύο υπουργοί,και ο πρώην και η νυν.Μιλήστε ξεκάθαρα κε Λοβέρδο. Δεν είναι το ΔΠΘ που δεν επιτρέπει. Το ΕΚΠΑ είναι αυτό που δεν αφήνει την ίδρυση τέταρτου τμήματος Νομικής πουθενά,ούτε στην Κρήτη,ούτε στη Θεσσαλία που κι αυτές το ζήτησαν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ