Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η αναστολή των Διετών Προγραμμάτων αποσκοπεί προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ

“Καλούμε τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τα Πανεπιστήμια και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν”
Δημοσίευση: 01/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια, αποσκοπεί στην απόσυρση της ποιοτικής και αναβαθμισμένης δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ, υλοποιώντας τη θέση για «ποιοτική εκπαίδευση για λίγους, μαζική εκπαίδευση για τους πολλούς».

Αυτό τονίζει σε ανακοινωθέν ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως να αναστείλει για ένα ακαδημαικό έτος την ένερξη λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, και υπογραμμίζει τα εξής:

Ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας: Η απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την αναστολή της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εντός των Πανεπιστημίων φανερώνει την ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την εκπαίδευση.

Δωρεάν φοίτηση: Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών αποτελούν ένα νέο θεσμό για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα, εργαστήρια και πρακτική άσκηση, η οποία χρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ η πρόσβαση των φοιτητών είναι δωρεάν, χωρίς εξετάσεις  με βάση το βαθμό του απολυτηρίου ή το βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑΛ.

Διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική: Ο θεσμός αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του οποίου ενισχύεται η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

Στερούνται φοότησης 1500 απόφοιτοι ΕΠΑΛ: Επισημαίνεται πως στην πρώτη φάση υλοποίησης συμμετέχουν 11 Πανεπιστήμια με 67 προγράμματα, τα οποία απονέμουν πιστοποιητικό επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Συνακόλουθα, η απόφαση αναστολής στερεί σε περισσότερους από 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα της δωρεάν φοίτησης σε σύγχρονες ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα σπουδών.

Υποκρισία: Η κυβέρνηση της ΝΔ αναφέρεται υποκριτικά:

•    στην υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ενώ στερεί από αυτά χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των διετών προγραμμάτων,
•    στην υποστελέχωση των πανεπιστημίων, ενώ στερεί από αυτά δεκάδες διδάσκοντες καθηγητές, νέους επιστήμονες, μεταδιδάκτορες, πτυχιούχους, εμπειροτέχνες, που προβλέπονταν να  εργαστούν στα διετή προγράμματα,
•    στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις των Συγκλήτων για την ίδρυση και τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων,
•    στην ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεσή της με την οικονομία, ενώ καταργεί πριν ακόμη ξεκινήσει, ένα νέο θεσμό στα ελληνικά πανεπιστήμια που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό το σκοπό.

Εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ: Η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνώριμη. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πρώην Υπουργός Παιδείας της ΝΔ το πρωί καταργούσε συγκεκριμένες ειδικότητες από ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ, απολύοντας παράλληλα 2.500 εκπαιδευτικούς, και το βράδυ ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του, τις καταργημένες ειδικότητες.

 

Εκκληση: Καλούμε τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τα Πανεπιστήμια και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η κρίσιμη αυτή μεταρρύθμιση για το μέλλον της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 

Να μην επιμείνει στην απόφασή της η Κυβέρνηση: Τέλος, καλούμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να μην επιμείνει στην απόφασή της, που αιφνιδιαστικά ανατρέπει τον προγραμματισμό των Πανεπιστημίων, αλλά το κυριότερο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των μαθητών των ΕΠΑΛ.

Σχόλια (19)

 
Σπύρος Κώνστ.
02 Αυγ 2019 14:54

ο φίλης γνωρίζει τις ανακοινώσεις αυτές και τις υπογράφει?

 
και το ασυλο;
02 Αυγ 2019 09:08

Σωστά αναβάλλονται τα διετή, γιατί αφού κάποια από αυτά
θα λειτουργήσουν σε δήμους και σε χώρους εκτός πανεπιστημίων
είναι λογικό να βρεθεί πρώτα λύση για το άσυλο και τέλος πάντων
στα ιδιωτικά ΙΕΚ δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα.....

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
02 Αυγ 2019 01:00

Kε. Γαβρόγλου θα μας λείψετε, έστω και για λίγο ...

 
Νίκος
01 Αυγ 2019 18:02

Το ν+2 θα ισχύσει και στα διετή;

 
Αποδελτίωση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ
01 Αυγ 2019 17:46

Ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας!!! Το βρήκαμε τώρα, ότι κάνει η ΝΔ είναι ταξικό ενώ ότι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκό. Τα βαφτίσια είναι εύκολα….
Δωρεάν φοίτηση!!! όπως και στα Δημόσια ΙΕΚ που έχουν υποδομές σε κάθε πόλη και όχι σε μερικές που θέλανε τα διετή για ξενιτεύονται τα παιδιά ποιος θα πληρώσει νέα νοικοκυριά???
Διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική!!! Που δεν απαντάτε σε κανένα πανεπιστήμιο ευρωπαϊκής χώρας.
Στερούνται φοίτησης 1500 απόφοιτοι ΕΠΑΛ:!!! Πολύ εύκολα μπορούν να φοιτήσουν στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ της πόλης τους ΔΩΡΕΑΝ. το μόνο που χρειάζεται είναι απολυτήριο οποιουδήποτε τύπου Λυκείου.
Υποκρισία!!! Φτειάξαμε τα διετή για να εξυπηρετήσουμε δικού μας και δεν θα περπατήσει…. Βάλε και μερικές άρες μάρες κουκουνάρες για να το υποστηρίξουμε.
Εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ: Πάντα πρέπει να υπάρχει αναφορά στο παρελθόν για να ρίξουμε λάσπη και στο μέλλον…
Έκκληση !!! Όπως και με τα διόδια, ξεσηκώσανε τον κόσμο και στο τέλος οι αφελείς πληρώσανε και τα προστύμματα.
Να μην επιμείνει στην απόφασή της η Κυβέρνηση!!! Γιατί ότι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δίκαιο και έγινε πράξη….

 
Observator
01 Αυγ 2019 16:50

Η καλυτερη επιλογή για τα παιδια των ΕΠΑΛ ήταν η προσβαση στα ΤΕΙ. Το να προσφέρεις εναλακτικά ΙΕΚ και Διετείς δομές είναι μάλλον μη ορθολογικό, διοτι οι διετείς δομές δεν καλύπτουν τις επιλογές των πρώην ΤΕΙ. Επομένως καλό ειναι να μη γινεται χρήση ως επιχειρηματος τα ΕΠΑΛ διοτι τα ΕΠΑΛ έπρεπε με πανελλήνιες να δινουν, οπως παλιά, πρόσβαση στην τριτοβάθμια σε ολες τις ειδικότητες. Καλό ειναι να βελτιώνουμε το επίπεδο εκπαίδευσης της κάθε βαθμίδας και να μην τα περιμένουμε όλα απο την επόμενη βαθμίδα.

 
προς φορος 1
01 Αυγ 2019 16:27

δεν ειναι θαυμασια ευκαιρια.ανοησια ειναι.
αρμοδια ειναι η μεταδευτεροβαθμια εκπαιδευση , στα πανεπιστημια εχουμε αλλη δουλεια να κανουμε!!!!

 
Ποιοι μιλάνε!!!
01 Αυγ 2019 16:06

Υπάρχουν τα Δημόσια ΙΕΚ και πέρυσι τα απαξίωσαν όσο τίποτα άλλο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πλήρωσαν εκπαιδευτές και υλικά για αποκτήσουν πλεόνασμα 1.8 εκ για να χρηματοδοτήσουν τα διετή που είναι 2,5!!!

Ας μας πουν γιατί έφτιαξαν δομές ΙΕΚ στα πανεπιστήμια ???
Όταν μας λένε πως Διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική: Ο θεσμός αποτελεί μια διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (καμιά νύξη για δομές σε ξένα πανεπιστήμια...) θα μας πούνε σε ποιες χώρες και με ποια πανεπιστήμια γιατί από μπαρούφες για να κάνουμε τον Ευρωπαίο χορτάσαμε.

Πολλοί λένε πως ΔΥΟ είναι λόγοι,

πρώτος για να βολέψουν αυτούς που θέλανε (δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για το ποιος προσλαμβάνετε και με ποια προσόντα.... θα μας πουν δεν πρόλαβαν .... και ευτυχώς) πάρουν στα πανεπιστήμια σαν αναπληρωτές αυτό εννοούν με το στελέχωση των πανεπιστημίων!!!

δεύτερος για να έχουν σε ομηρία τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε μεταγενέστερο χρόνο για να τους τάξουν αναγνώριση των πτυχίων τους με τα πανεπιστήμια. Νομίζανε πως θα φτιάξουν νέα γενιά υποψηφίων ψηφοφόρων.

Τα πανεπιστήμια προσφέρουν ανώτατη εκπαίδευση, τι δουλειά έχουν με τη κατάρτιση?? Τεχνική εκπαίδευση προσέφεραν τα ΤΕΙ και τα καταργήσανε.
Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια.

Η ισοπέδωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των ΑΤΕΙ το βαφτίσανε αναβάθμιση.
Δεν έχουν καταλάβει πως ο Ελληνικός λαός τους γύρισε τη πλάτη και ότι να λένε δεν τους ακούν ούτε οι δικοί τους.

 
Αντι-μπαχαλάκιας
01 Αυγ 2019 15:32

Βλέπω "έκκληση γαι κινητοποίηση", "θα γίνει χαμός", "αντάρτικο" και παρόμοια, συνοδευόμενα με την καραμελίτσα της "ταξικής πολιτικής". Κοντολογίς δηλαδή, υπεύθυνη αντιπολίτευση (#not). Αλλά τι περιμένεις από αυτούς που έχτισαν καριέρα στους ψευτοτσαμπουκάδες...

Όποιος θα εισάγεται ΑΠΟ ΤΩΡΑ στα Πανεπιστήμια θα ξέρει από την αρχή τους κανόνες του παιγνιδιού. Ε ναι, θα πρέπει να έχει περάσει ΚΑΙ τα 50 μαθήματα. Με την ίδια λογική αν χάσει κάποιος την Ιατρική για 30 μόρια θα πρέπει να κάνει χαμό; Αυτοί είναι οι κανόνες και τους ξέρει. Τώρα θα πρέπει να εναρμονιστούμε και με τους νέους κανόνες!
Και φυσικά θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες πρόνοιες για part time σπουδές όταν ο φοιτητής εργάζεται παράλληλα και η δυνατότητα προσωρινής διακοπής/παγώματος του v+2 π.χ. για λόγους υγείας ή θανάτου στενού συγγενούς.

 
N
01 Αυγ 2019 15:26

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΤΗ

Νομίζω πως την ερευνά την έχουν πάρει από το υπουργείο παιδείας και την έχουν πάει στο επενδύσεων η αν έχει κάποια σχέση αυτό...

 
Στράτος
01 Αυγ 2019 15:21

Άρχισαν οι εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κινητοποίησεις. Και αυτά στο προσκήνιο. Σκεφθείτε τι γίνεται στο παρασκήνιο. Απλώς ο Αύγουστος δεν βολεύει. Όμως η Ν.Δ. μαζί με το πρόγραμμά της θα πρέπει να προετοιμάζεται για τις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών από το Σεπτέμβριο. Θα τις μεθοδεύσουν οι γνωστοί άγνωστοι. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Απαιτείται εξαρχής αυστηρή αντιμετώπιση των υποκινούμενων κινητοποιήσεων.
Επί της ουσίας, τα διετή δεν έπρεπε να υπάρξουν ποτέ, όπως τουλάχιστον σχεδιάστηκαν. Όσοι χύνουν δάκρυα για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ και το μέλλον τους, ας κοιτάξουν λίγο τι γίνεται στα (περισσότερα) ΕΠΑΛ πριν την αποφοίτηση με το επίπεδο των μαθητών να κινείται πολύ πολύ χαμηλά.

 
foros1
01 Αυγ 2019 15:08

Φυσικά και θα γίνει χαμός, όταν έναν φοιτητή που πέρασε πχ τα 48 από τα 50 μαθήματα θα τον διαγράφεις επειδή συμπλήρωσε το ν+2.
Μάλλον εκεί στο υπουργείο έχουν αποφασίσει να κάνουν Γαία πυρί μιχθητω την εκπαίδευση.
Όσο για τα διετή, ήταν μια θαυμάσια διέξοδος για αποφοίτους ΕΠΑΛ και γιατί όχι αργότερα και για αποφοίτους ΓΕΛ. Τα ΙΕΚ έχουν δυσανάλογα δύσκολη πιστοποίηση, ενώ η μαθητια δίνει πτυχίο επιπέδου 5 !

 
ΑΡΙΣΤΕΙΑ
01 Αυγ 2019 15:08

Προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της Υπουργού. Σωστή η απόφαση της και για την αριστεία. Η αριστεία φέρνει την πρόοδο σε μια κοινωνία. Κα. Υπουργέ να επαναφέρεις τις υποτροφίες για τους φοιτητές με την καλύτερη επίδοση στις προπτυχιακές σπουδές. Πως θα δώσουμε κίνητρο στα παιδιά μας, να παλεύουν όταν δεν αναγνωρίζουμε την προσπάθεια τους.

 
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΤΗ
01 Αυγ 2019 14:55

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου δεν είναι να οργανώνει διετή προγράμματα και να ασχολούνται μέλη ΔΕΠ σε αυτά. Εάν τα μέλη ΔΕΠ φορτωθούν με πολλές ώρες διδασκαλίας, τι θα γίνει η έρευνα; πως θα ανέβουν στις διεθνείς λίστες τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Θέλουμε μόνο μέλη ΔΕΠ να διδάσκουν; και όλα τα άλλα που είναι στα καθήκοντα τους πως θα εκπληρωθούν (έρευνα, διεθνή παρουσία, συνεργασία με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής κτλ);

Και κάτι τελευταίο; Γιατί δεν έκαναν όλα τα Πανεπιστήμια διετή προγράμματα αλλά κυρίως αυτά που προχώρησαν στις συγχωνεύσεις με τα ΑΤΕΙ;

ΌΧΙ μόνο αναστολή αλλά και οργάνωση τους από άλλο φορέα. Τα πανεπιστήμια έχουν προπτυχιακά προγράμματα, μεταπτυχιακά κτλ., έχουν ελλιπή προσωπικό και δεν χρειάζεται να οργανώσουν και διετή, διότι κάποιος κατάργησε τα ΤΕΙ αντί να τα αναβαθμίσει και αναδείξει την αξία του έργου τους.

 
Δημόσια ΙΕΚ
01 Αυγ 2019 14:50

Υπάρχουν τα δημόσια ΙΕΚ.
Τα διετή πώς να λειτουργήσουν χωρίς προγραμματισμό; Τα ίδρυσαν όπως και τόσα καινούρια τμήματα για να τα φορτώσουν στους επόμενους.

 
τα καλά από Σεπτέμβρη...
01 Αυγ 2019 14:30

Δεν έχει ξεκινήσει τίποτα ακόμα σε ένα με δυο μήνες θα δεις που θα γίνει ο κακός χαμός στα πανεπιστήμια,στις υπηρεσίες,στους δρόμους θα γίνει χαμός σου λεω. Έτσι όπως τα βλέπω δηλαδή θα πάνε τα πάνω-κάτω.

 
tasos
01 Αυγ 2019 14:15

Πάμε για αντάρτικο. Καταλήψεις, χαμός ... Ευκαιρία ψάχνουν να ξεσηκωσουν τα παιδιά ...

 
γιαννης
01 Αυγ 2019 13:26

Αυτη η γυναικά ρέπει προς την καταστροφή.
Κατι δημιουργικό και έξυπνο θα δούμε ή ειναι δύσκολα πράγματα αυτά?

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
01 Αυγ 2019 12:50

Είναι αργά για δάκρυα υπουργέ. Τα διαλύσετε όλα και μιλάτε.
Καλή νύχτα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ