Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμεως: Γιατί αναστείλαμε τα Διετή Προγράμματα στα Πανεπιστήμια

Κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης
Δημοσίευση: 01/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου.

Β. Εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.

Τα παραπάνω τονίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με σημερινή δήλωση, σχετικά με την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, και υπογραμμίζει:

  • Κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα.
  • Είναι βέβαιο ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) θα συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων.

Σχόλια (40)

 
Να καταργηθούν
05 Αυγ 2019 19:47

Συμφωνώ με την απόφαση της Υπουργού αλλά θα πρότεινα να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ και όχι να ανασταλούν...
Πρέπει ΑΜΕΣΑ να ενισχυθούν τα Δημόσια ΙΕΚ με τις ειδικότητες των Διετών ...

 
Δρ. Δρ. ΕΚΠΑ
02 Αυγ 2019 23:10

Ορθή η απόφαση...το πουλόβερ σιγά-σιγά ξηλωνεται...να καταργηθούν..σταδιακά οι νόμοι των Πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ...αυτο απαιτούν...οσοι ψήφισαν ΝΔ...

 
Αρθούρος
02 Αυγ 2019 19:06

Προς Αρθούρος:Δεν είδες την καταγγελία μου σε άλλη συνάφεια γιά τη μη δημοσίευση του σχολίου μου γιά το άρθρο 65 στο διαδικτυακό διάλογο;Δεν παρακολουθείς τα συνεχή λεγόμενά μου γιά την τέταρτη Νομική;Δεν είδες που μιλώ υπέρ του ν+2,εναντίον του ασύλου σε άλλες συνάφειες; Πάντως να είσαι καλά που με έκανες σύμβουλο του Γαβρόγλου.

 
@Αρθούρος
02 Αυγ 2019 17:57

Σύμβουλος του Γαβρόγλου ήσουν;

 
@ @Κωστας
02 Αυγ 2019 17:56

Που το είδατε αυτό αφού η Κεραμεως η ίδια είπε ότι δεν θα τα πειράξει..!
Είναι οπως επιμενατε για το ΠαΔΑ ότι θα μετατραπεί σε εφαρμοσμένων και τελικά οχι μόνο δεν άλλαξε φυσιογνωμία αλλά σε ένα μήνα ξεκινάνε επισήμως και τα πενταετή (integrated master) προγράμματα σπουδών Μηχανικών!

 
Κυριακή
02 Αυγ 2019 17:16

Πολύ σωστή απόφαση πόσώ μάλλον γιατί εκτός από το πολύ περίεργο πλαίσιο τα Πανεπιστήμια να μετατρέπονται και σε Ι.Ε.Κ ήταν και αντισυνταγματικό το πλαίσιο λειτουργίας τους γιατί δεν προέβλεπε εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων επιπέδου 5 σε αντίθεση με τα ι.ε.κ και την τάξη μαθητείας ΕΠΑΛ που καλώς ή κακώς για αυτά είναι απαραίτητη προυπόθεση για να αποκτήσουν οι απόφοιτοι επαγγελματικά δικαιώματα.

 
@ @Κωστας
02 Αυγ 2019 16:50

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η παραφιλολογία περί κατάργησης συγχωνεύσεων/μετατροπή του ΠαΔΑ σε εφαρμοσμένων επιστημών κτλ..
Η ίδια η κα Κεραμεως δήλωσε μετά τις προγραμματίστικες ότι δεν θα προβεί σε καμία κατάργηση συγχωνεύσεων για χάρη των νέων φοιτητών..Με ποιο επιχείρημα συνεχίσετε και υποστηρίζετε το αντίθετο;
Στα ΠαΔΑ πλέον έχουν μετατραπεί τα νέα προγράμματα σπουδών Μηχανικών σε πενταετή και ξεκινάνε τον άλλο μήνα ενώ η διαδικασία έγκρισης από την ΑΔΙΠ για integrated master εχει ήδη ξεκινήσει.. Από την άλλη, εσείς συνεχίζετε να μιλάτε για καταργήσεις συγχωνεύσεων που γνωρίζετε ότι θα γίνουν..
ΟΚ, απλά εκτίθεστε «συνάδελφοι».

 
@Κώστας
02 Αυγ 2019 15:05

" Μακάρι, να είχε προβεί στην αναστολή/κατάργηση των συγχωνεύσεων των Α.Ε.Ι με τα Τ.Ε.Ι."
Καλομελέτα κι έρχεται ...

 
Κώστας
02 Αυγ 2019 11:56

Ορθώς η κα Κεραμέως προβαίνει στην αναστολή των Διετών Προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια. Η προχειρότητα που χαρακτήριζε την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργεία, κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνει. Κάτι γνωρίζει, κάτι πληροφορήθηκε, κάτι θα υπέπεσε στην αντίληψή της. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν. Δεν είναι δα κι απ' άλλον πλανήτη. Μακάρι, να είχε προβεί στην αναστολή/κατάργηση των συγχωνεύσεων των Α.Ε.Ι με τα Τ.Ε.Ι.

 
ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ
02 Αυγ 2019 09:53

Είναι εντυπωσιακό το πως οι Νέο Έλληνες τοποθετούνται στα θέματα παιδείας. ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οχι κύριοι Πανεπιστήμια/ΤΕΙ ανήκουν στην 3βάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το εθνικό Πλαίσιο προσόντων όπως έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό δίκαιο αλλά είναι και σύμφωνο με το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Σε όλες τις χώρες υπήρχαν Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, ισότιμα. Την μεταλυκειακή εκπαίδευση την κάλυπταν με επάρκεια τα ΙΕΚ στα οποία θα έπρεπε να επενδύσει η χώρα βελτιώνοντας την παρεχόμενη εκπαίδευση. Αντ' αυτού δημιουργήθηκε ένας νέος θεσμός χωρίς την κατάλληλη προεργασία (όπως αναδεικνύει και η έκθεση του ΕΣΕΚΑΑΔ). Όχι άλλα ράβε ξήλωνε.

 
Μπράβο
02 Αυγ 2019 08:34

Πολύ σωστή απόφαση

 
Θεωρία vs πράξη
02 Αυγ 2019 08:05

@ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
Συγχαρητήρια, με λίγες λέξεις είπατε μια πολύ μεγάλη αλήθεια για το ενιαίο της εκπαίδευσης που αποφεύγουμε να παραδεχθούμε:
"Τα ΑΕΙ πεθαίνουν μακρυά απο την Κοινωνία ... "

 
Αρθούρος
02 Αυγ 2019 07:28

Προς ΤΕΙ=ΑΕΙ από το 2001 και Αρθούρος@:Πολύ βαριές κουβέντες γιά το τίποτα. Αυτά που λέω εξυψώνουν τη σημασία,το έργο και την προσφορά των πρώην ΤΕΙ. Αντίθετα,πολλά τμήματα ΑΕΙ,με την εμμονή τους στην ακαδημαϊκή δήθεν προσφορά έχουν ολοκληρώσει εδώ και δεκαετίες το ρόλο της ύπαρξής τους και μόνο στον ιστορικομυθολογικό εγκέφαλο του νεοέλληνα υπάρχουν. Έχουν αποκοπεί από την καθημερινή παραγωγή και οικονομία.Δεν είδατε που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΤΔΕ Πατρών στην επεξηγηματική του προς τους άλλους καθηγητές του τμήματος έκθεση,αναγνώρισε ότι το ΠΤΔΕ,εκπλήρωσε το στόχο του και γι'αυτό το ενώνει με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ως ΤΕΕΚΕ γιά να βρούν διέξοδο οι απόφοιτοί του.Φυσικά κανείς δεν κατάλαβε πόσο μπροστά σκεφτόταν και ακόμα λένε όλοι όπως εσείς-από την αντίθετη βέβαια,ότι υποβάθμισε τις σπουδές στο ΠΤΔΕ Πατρών.Αν θεωρείτε επιτυχία, την απορρόφηση σημαντικών ερευνητικών κλάδων των πρώην ΤΕΙ από τα ΑΕΙ, τότε εσείς είστε λάθος. Ποιό τμήμα ΑΕΙ έδινε και δίνει βεβαίωση στους αποφοίτους του ότι μπορούν ν'ασκήσουν τη χ ή την ψ εργασία;Γι'αυτό έχουν αποδυθεί όλοι οι πτυχιούχοι,οι νυν φοιτητές,σύλλογοι κλπ.στον αγώνα γιά τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων.Και σας πληροφορώ ότι είναι τόσες οι επικαλύψεις αντικειμένων,ώστε τρώγονται οι ενδιαφερόμενοι σαν τα σκυλιά.Επίσης,ξέρετε ότι όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ θέλουν μετεκπαίδευση και σεμινάρια,αν τελικά καταφέρουν να βρούν κάποια δουλειά; Κι αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες.Τέλος,εσείς είστε πολιτικά προκατειλημμένοι και φαίνεται απ'αυτά που λέτε,όταν επιμένετε στους τύπους με τις ισοτιμίες κλπ και όχι στην ουσία. Ποιοί έβρισκαν πιό πολύ δουλειά;Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ ή οι απόφοιτοι των ΑΕΙ;Μα οι απόφοιτοι των ΤΕΙ.Γιατί γινόταν αυτό;Γιατί ήταν καλύτεροι φοιτητές;Μα όχι,αλλά γιατί είχαν υποστεί τη βάσανο της πρακτικής εξάσκησης.Είχαν όχι μόνο ασκηθεί σε εργαστήρια,αλλά και δουλέψει δίπλα σε επαγγελματίες.

 
σύντροφος
02 Αυγ 2019 02:41

Έχει υπολογίσει κάποιος πόσοι είναι οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ οι οποίοι δεν πέρασαν στα ΑΕΙ, στρ σχολές, λιμενικό, γυμναστ ακαδημίες κλπ, δεν θα συνεχίσουν στη μαθητεία των ΕΠΑΛ, δεν θα πάνε στο στρατό, δεν θα πάνε στα ΙΕΚ, δεν θα βρουν δουλειά με το πτυχίο του ΕΠΑΛ, δεν θα ξαναδώσουν του χρόνου εξετάσεις δεν .. δεν..., και θα το φύγουν από τη Καλαμάτα, τη Σπάρτη, το Πύργο, να πάνε στα 2ετη στην Αθήνα ή στη Πάτρα ; Είναι αυτό σχεδιασμός και αναβάθμιση επαγγελματικής κατάρτισης ; Κάτι άλλο βρωμάει !!!!

 
Μέλος ΔΕΠ
02 Αυγ 2019 01:32

Η απάντηση της υπουργού είναι αόριστη θα περιμέναμε να δούμε κάτι πιο ουσιαστικό ως απάντηση τη στιγμή που καταργειται ένας θεσμός διέξοδος για πολλούς μαθητές. Να μας πει η υπουργός τι θα κάνουν το Σεπτέμβριο αυτοί οι μαθητές.

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
02 Αυγ 2019 00:02

Τα Διετή προγράμματα σπουδών δίνουν μια διέξοδο στην Τεχνική εκπαίδευση στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις εργαστηριακές και θεσμικές υποδομές των (πρώην) ΤΕΙ που θα πάψουν να υπάρχουν από την συγχώνευσή τους.
Απλά κάνετε πελατιακη χάρη στα ιδιωτικά ΙΕΚ.
Είστε κολλημένοι με το να ΜΗΝ σας ανακατέψουν τα Πανεπιστήμια ... και ποιος είναι ΠΙΟ καλός ... Έχετε ευθύνες απέναντι στους νέους. Οι δομές πρεπει να ειναι εκπαιδευτικά ανοιχτες απο το πρωί ως το βραδυ σε όλους ...
ΠΟΤΕ θα κατανοήσετε το ΕΝΙΑΙΟ της εκπαίδευσης ;;; Τα ΑΕΙ πεθαινουν μακρυα απο την Κοινωνία ... Όλο λογια

 
Γιάννης
02 Αυγ 2019 00:01

Τα 3 καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη. Στα διαγράμματα φαίνεται που είναι η επαγγελματική εκπαίδευση

 
Μέλος ΔΕΠ 2
01 Αυγ 2019 21:08

Απόλυτα σοβαρή η στάση της Υπουργού. Προχειρότητα δυστυχώς στο πέρασμα του κ. Γαβρόγλου.

 
2ετη + Διαβιου
01 Αυγ 2019 21:06

εντελώς πρόχειρο και βιαστικο στήσιμο των 2ετων, χωρίς εγγύηση ότι θα διδάσκουν επαγγελματίες. Ξένο σώμα που θα φιλοξενούνταν στα Πανεπιστήμια και θα έφερνε το κύρος τους.
Δυστυχώς τα δια βίου είναι αντίστοιχης προχειρότητας, εκμεταλλεύονται την ανάγκη για πιστοποίηση Και τρέχουν χιλιάδες.

Χρειάζονται τομες!!

 
Συμφωνώ με τον ΧΨ
01 Αυγ 2019 20:59

Συμφωνώ. Ισοπεδώθηκαν όλα και στη δευτεροβάθμια και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Ευτυχώς υπήρξε η αλλαγή. Ελπίζουμε η νέα υπουργός να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο και να επιβραβεύσει την αριστεία. Αλλιώς υπάρχει και η κρίση του λαού. Ο λαός πλέον δεν ανέχεται τα ψέματα και την αδικία.

 
IEKtzis
01 Αυγ 2019 19:03

Σωστή απόφαση!
Τα ΚΕΕ δεν θα εξυπηρετούσαν τίποτε περισσότερο από το βόλεμα κάποιων...
Η Επαγγελματική Κατάρτιση πολεμήθηκε όσο τίποτε τα 4 τελευταία χρόνια, τα ΙΕΚ υποβαθμίστηκαν με έκειψη πόρων, ενδιαφέροντος κλπ
Καιρός να καταλάβουν όλοι οτι τα ΙΕΚ θα πρέπει να αποτελέσουν την καλύτερη λύση για την αγορά εργασίας αφού διαθέτουν σύγχρονους οδηγούς σπουδών, Πιστοποίηση απο ανεξάρτητο φορέα (ΕΟΠΠΕΠ) - οχι σαν τα ΚΕΕ Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει-
Το μόνο που χρειάζεται είναι στήριξη των Δημόσιων ΙΕΚ μέσω χρηματοδότησης, ένταξη Μαθητείας και μεγαλύτερη σχέση με αγορά εργασίας...
Η αγορά θέλει καλά καταρτισμένα στελέχη ...

 
Βελισσαρίου Ε.
01 Αυγ 2019 18:32

Τα Διετή προγράμματα σπουδών δίνουν μια διέξοδο στην Τεχνική εκπαίδευση στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις εργαστηριακές υποδομές των (πρώην) ΤΕΙ που θα απαξιωθούν από την αυτόματη και χωρίς μελέτη πανεπιστημιοποιησή τους.
Βέβαια στην πρόσκληση του κ. Γαβρόγλου υπήρχε ελάχιστη ανταπόκριση από τα πανεπιστήμια (μόλις 60 προγράμματα, 1500 θέσεων) για όλη την Ελλάδα. Μάλιστα τα μισά από αυτά ήταν προτάσεις ενός τίτλου, ή μίας σελίδας, που δείχνει την προχειρότητα με την οποία αυτά σχεδιάστηκαν.
Σίγουρα χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που δεν επιθυμούν πανεπιστημιακές σπουδές, αλλά και δεν μπορούν να πληρώσουν 5000 έως 8000 ευρώ στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

 
ΧΨ
01 Αυγ 2019 18:13

Πολυ καλα εκανε η Υπουργος και ανεστειλε τα διετη προγραμματα στα πανεπιστημια. Αλλος ο ρολος του Πανεπιστημιου και αλλος ο ρολος του ΙΕΚ. Ευτυχως που ο λαος εστειλε τον κ. Γαβρογλου σπιτι του. Αν εμεινε αλλη μια τετραετια θα τα ισοπεδωνε ολα.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ1
01 Αυγ 2019 17:47

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ (ΤΩΝ ΙΕΚ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΕΤΗ ΤΩΝ ΑΕΙ. Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΑ ΔΙΕΚ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΠΡΟΙΚΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟ.

 
ΔΕΠ
01 Αυγ 2019 17:44

Πρώτα η διόρθωση των επιπτωσεων από τις ιδεοληψίες Γαβρογλου, που αφορούν τα προγράμματα σπουδων των νεοδημιουργηθεντων Τμηματων και η επάνδρωση τους, τα Μεταπτυχιακά και την έρευνα και μετά τα διετή. Η Υπουργός ενεργεί προς τη σωστη κατεύθυνση. Δεν χρειάζεται εξίσωση προς τα κάτω και για τα διετή.

 
ΔΕΠ
01 Αυγ 2019 17:33

Ας οχυρωσουμε τις προπτυχιακες σπουδες με ανταγωνιστικα προγραμματα και επαρκες προσωπικό (ειδικά μετα τη βιομηχανία δημιουργιας νεων Τμημάτων), ας ξεκαθαρισουμε τη βιομηχανία μεταπτυχιακων, ας βοηθησουμε την έρευνα και τις ερευνητικες ομαδες που δεν βρισκουν στεγη και καταφεύγουν στο εξωτερικό και κατοπιν να συζητήσουμε για αναληψη της ευθύνης των διετων από τα ΑΕΙ. Κα Κεραμεως η αποφαση σας ειναι στη σωστη κατεύθυνση.

 
@Αρθούρος
01 Αυγ 2019 17:19

"Η μοναδική ειδοποιός διαφορά των ΤΕΙ και των ΙΕΚ από τα ΑΕΙ,ήταν το υποχρεωτικό εξάμηνο της πρακτικής εξάσκησης"
Λυπάμαι, αλλά έχετε μαύρα μεσάνυχτα, δυστυχώς.
Τα ΤΕΙ απο το 2001 αποτέλεσαν τον τεχνολογικό τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μαζί με τα Πανεπιστήμια, αποτελούσαν τα ΑΕΙ.
Σε ότι αφορά τα 2ετή ΠΣ, αν και δεν είμαι υπέρμαχος όλων των μεταρυθμύσεων Γαβρόγλου, αποτέλεσαν ένα πρωτοποριακό στοιχείο και κακώς καταργούνται (επί της ουσίας).
Απ΄ότι φαίνεται μάλλον δεν γνωρίζετε γι αυτά που γράφετε, και έχετε αναφέρει ένα σωρό ανακρίβειες, ορμώμενος μάλλον από τα πολιτικά σας πιστεύω.

 
ΙΕΚ
01 Αυγ 2019 17:01

Μπράβο !!!
Για τον σκοπό αυτο υπάρχουν τα ΙΕΚ, ενισχύστε τα δημόσια ΙΕΚ και να μην φτιάξουμε νέα ΚΑΤΕΕ μεσα στα πανεπιστήμια.

 
πάκης
01 Αυγ 2019 16:17

Μερικοί που γράφετε ότι θέλουν να οδηγήσουν στα ΙΙΕΚ, πως βγαίνει αυτό το συμπέρασμα; Εδώ στα ΔΙΕΚ δεν βρίσκουμε σπουδαστές ...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.