Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Υπουργός: Τις επόμενες ημέρες οι αλλαγές στην εξεταστέα ύλη της Γ Λυκείου

Δημοσίευση: 01/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στην Εξεταστέα ϋλη της Γ Λυκείου , δήλωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα η υπουργός Παιδείας , μιλώντας στο ραδιόφωνο Real, είπε τα εξής:

Σεβόμαστε πρώτα απ’ όλα τους μαθητές. Το μόνο εύκολο για μας θα ήτανε να έρθουμε και να πούμε τέρμα το παλιό εξεταστικό σύστημα. Το καταργούμε και κάνουμε ένα άλλο. Δεν το κάνουμε. Δεν το κάνουμε διότι τα παιδιά τα οποία μπαίνουνε στην τρίτη λυκείου ήδη έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους. Και θεωρούμε ότι είναι ανεύθυνο να το αλλάξουμε από την μία ημέρα στην άλλη. Το σύστημα αυτό θα παραμείνει ως έχει, όπως ψηφίστηκε. Ανακοινώνουμε τις επόμενες ημέρες κάποιες αλλαγές κυρίως όσον αφορά στον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, διότι μετά από ενδελεχείς συζητήσεις και με τους φορείς και με διάφορα εμπλεκόμενα μέρη, φαίνεται ότι η κάλυψη αυτής της ύλης είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Στόχος είναι η βελτίωση των πιο μεγάλων στρεβλώσεων του νυν εξεταστικού συστήματος, χωρίς όμως να προκαλούμε την αναστάτωση που θα επέφερε μια συνολική αλλαγή του συστήματος. Άρα στους βασικούς του άξονες το σύστημα θα παραμείνει ως έχει για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στην τρίτη λυκείου, θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις το επόμενο διάστημα και κατά τα λοιπά θα συζητήσουμε σε βάθος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ένα καλύτερο σύστημα εισαγωγής.

Σχόλια (12)

 
Αλεξάνδρα
02 Αυγ 2019 08:11

Επιτέλους η ύλη σε χημεία και βιολογία θα πρέπει να επανέλθει στην προηγούμενη γιατί ξέρουν όλοι πολύ καλά ότι δεν βγαίνει.

 
ένας φιλόλογος
02 Αυγ 2019 09:26

Φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου Ανθρωπιστικής κατεύθυνσης θα εξεταστούν σε Θέματα Ιστορίας με ύλη που αφορά σε πολύ εξειδικευμένα θέματα οικονομικής και πολιτικής Ιστορίας χωρίς να έχουν διδαχθεί την γενική Ιστορία του 19ου και 20ου αι., διότι το μάθημα Ιστορία Γενικής Παιδείας αφαιρέθηκε. Είναι σαν να βάζετε τα παιδιά να σας λύσουν δευτεροβάθμιες εξισώσεις χωρίς προηγουμένως να έχουν μάθει πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Η παπαγαλία θα πάει σύννεφο! Ντροπή!
Κάποτε θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια ανασύνταξης των ΑΠΣ του λυκείου. Με σοβαρότητα.
Επιπλέον, οι μαθητές του λυκείου, ανεξαρτήτως Κατεύθυνσης, δεν διδάσκονται την σύγχρονη ελληνική, ευρωπαϊκή, βαλκανική και παγκόμσια Ιστορία. Αποφοιτούν ανιστόρητοι. Δυστυχώς!
Η Κοινωνιολογία μας μάρανε....
Όταν λαμβάνονται αποφάσεις για την ύλη και τα διδακτικά αντικείμενα με βάση τις συντεχνίες των κλάδων (π.χ. να απορροφηθούν οι κοινωνιολόγοι, η αγαπημένη ειδικότητα του Γαβρόγλου και όλων των αριστερόστροφων ημιαγράμματων) και όχι με βάση τις ανάγκες των μαθητών και την διαμόρφωση επαρκώς εγγραμματισμένων και με επαρκή ιστορική παιδεία πολιτών, τότε παρατηρούνται τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα....

 
Aggeliki
02 Αυγ 2019 09:31

Αναμένουμε με αγωνία την μείωση της ύλης στα μαθήματα του θεωρητικού πεδίου!!!

 
Andrew
02 Αυγ 2019 09:54

Όλοι ελπίζουμε σε μείωση της ύλης και κατάργηση της πανελλαδικής εξέτασης της Λογοτεχνίας.

 
Συνεξέταση Γλώσσας - Λογοτεχνίας
02 Αυγ 2019 10:52

Στην ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης για τη Γ΄ Λυκείου 2019 – 20 υπάρχουν φοβερά σφάλματα στον τρόπο παρουσίασης της ύλης των Νέων Ελληνικών ,γεγονός που με πείθει για την ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ που έχουν επιδείξει οι φιλόλογοι (;) συντάκτες του ΙΕΠ.

Α. Στην ύλη της Νεοελληνικής Γλώσσας, μέχρι το 2018 περιέχονται:
α. συγκεκριμένες ενότητες του εγχειριδίου της Γ΄ Λυκείου και τα βιβλία των θεματικών κύκλων και των γλωσσικών ασκήσεων και
β. αναλυτικές διευκρινίσεις για το τι πρέπει να μπορούν να κατανοούν και να μπορούν να γράφουν οι μαθητές – υποψήφιοι (βλ. ΦΕΚ 3411 / 10-08-18).

ΟΜΩΣ

ως ύλη των Νέων Ελληνικών για το 2019-20 , στην ανακοίνωση του Υπουργείου στις 30-05-19, ορίζονται συνολικά
11 (έντεκα) βιβλία των τριών τάξεων του Λυκείου και
2 (δύο) φάκελοι του ΙΕΠ.
ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: 2500 -3000. (Συγγνώμη που δεν άντεξα να τις μετρήσω με ακρίβεια).

Β. Στην ύλη των Νέων Ελληνικών για το 2019-20 , στην ανακοίνωση του Υπουργείου στις 30-05-19,
το σύνολο της νέας ύλης παρουσιάζεται με μαύρο χρώμα, σαν να είναι κοινή με την ύλη του 2018-18. Μόνο οι δύο φάκελοι του ΙΕΠ παρουσιάζονται με πράσινο χρώμα, ως νέα ύλη (!!!).

 
Κωστάκης
02 Αυγ 2019 12:27

Για να δούμε πως αντιλαμβάνεται τον χρόνο η κα. Κεραμέως .

Γιατί για τον κ. Γαβρόγλου η έκφραση "επόμενες μέρες " σήμαινε κάτι αόριστο χαμένο στον χρονοχώρο.

Στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης η δημιουργική ασάφεια είναι ο χειρότερος εχθρός .

 
Ένας απλός μαθητής
02 Αυγ 2019 13:42

Είμαι ένας μαθητής ο οποίος θα φοιτήσει τώρα στην γ λυκειου και θέλω να ρωτήσω ορισμένα πράγματα . Με τις πράσινες και κόκκινες σχολές τι θα γίνει θα ισχύσουν για φέτος ; Αν δεν ισχύσουν θα ισχύσει τουλάχιστον η επαναφορά της βάσης εισαγωγής ; Και αν ναι αυτή η βάση θα είναι από το απολυτήριο η ότι γράψεις στις πανελλήνιες
Η βοήθεια όσων γνωρίζουν είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη ευχαριστώ πολύ

 
Ελενη
02 Αυγ 2019 14:18

Αναμένουμε μείωση ύλης στην Ιστορία και φυσικά στη Κοινωνιολογια.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΆ!!!!! και ήρθε η κοινωνιολογια να μας απαλλάξει από την παπαγαλια!!!!!

 
Χρήστος
02 Αυγ 2019 17:36

Ενώ εσύ περιμένεις ότι στην κοινωνιολογία δεν θα έχεις παπαγαλία και ότι "απαλλάχτηκες"...

 
ΠΕ02
02 Αυγ 2019 17:57

Η ύλη της Γλώσσας πρέπει να μείνει ίδια με 2019. Και η Λογοτεχνία να εξαιρεθεί.
Οτιδήποτε άλλο θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα και γκρίνια μέσα στη χρόνιά αλλά και στις εξετάσεις. Δεν γίνονται τόσο μεγάλες αλλαγές λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις... Προσοχή! Το θέμα αφορά όλες τις κατευθύνσεις/πεδία. Θα μπλέξουμε άσχημα ...

 
Αντίδραση μαθητών
02 Αυγ 2019 20:11

Νομίζετε ότι αν παραμείνει το σύστημα Γαβρόγλου, έστω και κάπως βελτιωμένο, δεν θα αντιδράσουν οι μαθητές;;;;;;
* Η ύλη στη Φυσική αλλοπρόσαλλη
* στη Χημεία τεράστια
* στη Βιολογία επίσης
* στο ΑΕΠΠ διπλάσια
* στα Αρχαία περίεργη, με την εξέταση αρχαίου-μεταφρασμένου αδίδακτου (αλήθεια, όποιος διαβάσει στο ΦΕΚ τι ζητείται στα αρχαία, θα διαπιστώσει ότι τα παιδιά εξετάζονται κατευθείαν για μεταπτυχιακό στην αρχαιοελληνική γραμματεία)
* και το κλού της βραδιάς Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, η λογοτεχνία ως εξέταση με τα 11 βιβλία ΚΝΛ α΄ β΄ γ΄ λυκείου, με όλες τις εισαγωγές, με τους 4 νέους βιβλιοφακέλους.
- Ε, διορίστε και από έναν παιδοψυχίατρο σε κάθε σχολείο.

 
Μαρια
03 Αυγ 2019 08:57

Συγγνώμη, εσείς βλέπετε καμία μείωση της ύλης στα αρχαία ελληνικά σύμφωνα με τις χθεσινες ανακοινώσεις του υπουργείου; Μας δουλεύουν ή εγώ τα έχω χάσει και δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ