Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Ν. Κεραμέως: Καταργείται το σύστημα «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών

Σήμερα ή τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις για την ύλη και Λογοτεχνία
Δημοσίευση: 02/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την κατάργηση του συστήματος των «πράσινων» (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις) και «κόκκινων» Σχολών (σ.σ. Σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι με  Πανελλαδικές Εξετάσεις), ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

"Καταργούμε την  κατηγοριοποίηση  μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών. Εμείς διαφωνούμε με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που θα έμπαιναν σε κάποιες σχολές χωρίς Πανελλαδικές και σε κάποιες με Πανελλαδικές. Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών σε υψηλού και χαμηλού κύρους αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν τον Οκτώβριο ποιες είναι οι δέκα σχολές στις οποίες μπορεί ενδεχομένως να μπει κανείς ελεύθερα και δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σωστή διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό «Open TV» .

Επίσης για τις αλλαγές στην εξεταστέα ύλη και τη συνεξέταση Νέων- Λογοτεχνίας η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα ή τη Δευτέρα και τόνισε τα εξής:

  • Για τα παιδιά που μπαίνουν στην Γ' Λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις για πρώτη φορά του χρόνου, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψηφίστηκε, γιατί διαφωνούμε με αυτό επί της ουσίας, αλλά δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που έχουν μπει σε μια φάση προετοιμασίας.
  • Αρα κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα Γ' Λυκείου και θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις που ανακοινώνουμε είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα όσον αφορά τις Πανελλαδικές.
  • Θα ανακοινώσουμε δηλαδή έναν εξορθολογισμό της ύλης, μια μείωση της ύλης στα μαθήματα, επειδή η ύλη ήταν αχανής και ήταν αδύνατη η κάλυψή της εντός του ακαδημαϊκού έτους, και για αυτό θα ανακοινώσουμε μια μείωση της ύλης, κάποιες αλλαγές όσον αφορά τη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας και θα ανακοινώσουμε και την κατάργηση της κατηγοριοποίησης μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών.  
  • Για τα παιδιά που μπαίνουν Β' λυκείου, εξετάζουμε το σύστημα που θα εφαρμόσουμε.

Σχόλια (23)

 
Όριο ύψους
05 Σεπ 2019 00:50

@Θεοδωρίδου Μαρία.Στο εξωτερικό κυρία το όριο ύψους το καλύπτει η χρήση του υπηρεσιακού όπλου ή ηλεκτρικής εκκένωσης.Εδώ ποιος κακοποιός θα σεβαστεί ή θα φοβηθεί έναν με το ύψος που λέτε.Ένας λόγος να φοβάται και ο κακοποιός είναι και η σωματική διάπλαση του αστυνομικού.Θέλουμε αστυνομία να μας προστατεύει και όχι να γίνεται καταφύγιο όποιου ψάχνει σίγουρη και μόνιμη δουλειά.Ας βρει άλλη.

 
ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
04 Σεπ 2019 18:10

Με το όριο ύψους σε αστυνομικές σχολές τι θα γίνει;; Δεν είναι πολύ άδικο για τις γυναίκες;; Όταν ο μέσος όρος ύψους για μια γυναίκα είναι 1,60 με 1,65 κ αυτοί να το ανεβάζουν στο 1,70 άντρες γυναίκες; Όταν στο εξωτερικό δεν υπάρχει όριο ή είναι πολύ χαμηλότερο;;;

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
03 Αυγ 2019 17:40

5000 μαθητές με ελεύθερη πρόσβαση ......μείον 15000 ψήφοι ....και συνεχίζει

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
03 Αυγ 2019 17:34

μέλος δεπ
έχεις δίκιο είστε πανεπιστημιακοί με ανώτατο δείκτη ευφυΐας .....άπλα σχολίασε το σωστό άρθρο και πλάσε το εγκώμιο της υπουργού στο διπλανό άρθρο .....εδώ το θέμα είναι οι σχολές ελεύθερης πρόσβασης

 
Μέλος δεπ
02 Αυγ 2019 20:58

μπραβο στην κ.υπουργο!
τα πανεπιστημια ειναι για ερευνα κ διδασκαλια στην ανωτατη τριτοβαθμια εκπαιδευση.Τα Ιεκ μπορουν να κανουν τη δουλεια αυτη αριστα.
Γιατι να εμπλακουμε εμεις;;;
Ο συριζα γιατι καταδικασε τα δημοσια ιεκ;;;;
Δηλαδη αναβαθμιση ενος πανεπιστημιου είναι να ιδρυσει προγραμμα αργυροχρυσοχοια;;;ή τεχνικούς ξυλου;;;
θα τρελλαθουμε εντελως ;;,
τετοια ιδεοληψια πραγματικα δεν την περιμεναμε!!!

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
02 Αυγ 2019 20:28

Τα πράγματα είναι απλα ...
1) Τέλος στην ελεύθερη πρόσβαση
2) Μπαίνει βάση
Αποτελέσματα .....
1) Λιγότεροι εισακτέοι
2) Τμήματα με λίγους φοιτητές θα κλείσουν
3) Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα δημιουργηθούν για να μην πάνε οι Έλληνες στα ξένα πανεπιστήμια και έχουμε διαρροή πλούτου.
ΑΠΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Υ.Γ όσο για αυτόν που σχολιάζει για το ενδεχόμενο μεταγραφής από πράσινη σε κόκκινη σχολή ... είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε ποτέ τέτοια περίπτωση

 
Παλαιοί Υποψήφιοι
02 Αυγ 2019 20:01

Ελπίζουμε στις αλλαγές να υπάρξει και η πρόβλεψη στην κατηγορία 10% να συμμετέχουν και όσοι έδωσαν πανελλαδικές από το 2001 ή από το 2006, όπως ίσχυε μέχρι το 2011.

Είναι ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο δοκιμάστηκε χωρίς προβλήματα, προάγει την ισότητα χωρίς αποκλεισμούς, είναι ένα συστατικό των προηγμένων εκπαιδευτικών συστημάτων (η κατοχύρωση βαθμολογία και αξιοποίηση όποτε επιθυμεί ο κάτοχος αυτής) και θα είναι το αντίβαρο , όπως ήταν και πριν το 2011, στο μία εξέταση και τέλος.

 
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΙΟΖΟΣ
02 Αυγ 2019 19:16

Η ΥΛΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΛΟΓΟΤΕΝΙΑ... ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

 
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Κ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
02 Αυγ 2019 18:05

Επιτέλους, έγινε αντιληπτό στην ηγεσία του υπουργείου ότι η Λογοτεχνία δεν θα πρέπει να συμμετέχει στον διαγωνισμό των Πανελληνίων.
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν δίνουν πανελλαδικές μόνο οι θεωρητικοί.
Επίσης, η εξαίρεση μόνο της λογοτεχνίας δεν λύνει τα τρωτά των πανελλαδικών.

 
γονιός
02 Αυγ 2019 17:42

περιμενουμε την εξαίρεση της λογοτεχνίας από την ύλη της θετικής. δεν μπορούμε και δε θέλουμε να πληρώνουμε φροντιστήρια για λογοτεχνία.

μα καλά λογοτεχνία; για να κριθεί ποιον θα εκπαιδεύσει το κράτος δωρεάν στις θετικές επιστήμες; που ζούμε;

 
SDNA
02 Αυγ 2019 17:03

Όπως τα είπε η μαγική σφαίρα σε παλιό ποστ, έτσι γίνονται..έρχονται και το νέο σύστημα με 5 μαθήματα, και λατινικά στη θεωρητική και κοινωνιολογία στα οικονομικά και μαθηματικά στα υγείας και πληροφορικη στη θετική.

 
Νίκος
02 Αυγ 2019 15:57

Τι θα γίνει επιτέλους με αυτή την κατάσταση; Τη μια ανακοινώνουν συνεξέταση των 2 γλωσσικών μαθημάτων, αύξηση της ύλης και τμήματα ελεύθερης πρόσβασης. Τώρα που τα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει προετοιμασία, πάλι γίνονται αλλαγές. Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να καθιερώσουμε ένα σύστημα, δε γίνεται κάθε φορά να κάνει ο κάθε υπουργός ότι θέλει. Καθόλου σεβασμός πια στους μαθητές και τους κόπους τους, τους δασκάλους / καθηγητές και τους γονείς;

 
Πετρος πε02
02 Αυγ 2019 15:38

Τελικά τι μένει από το σύστημα Γαβρόγλου; Η μείωση των διδασκόμενων μαθημάτων στη Γ Λυκείου και η κοινωνιολογία στη θεωρητική κατεύθυνση. Δεν τα καταργείται και αυτά να τελειώνουμε;

 
@Μέλος ΔΕΠ
02 Αυγ 2019 15:17

Έγιναν διαβουλεύσεις, μόνο που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτές. Τα πορίσματα των επιστημονικών επιτροπών δεν είχαν σχέση με το τι μπήκε στο νόμο στις περισσότερες περιπτώσεις.

 
Andrew
02 Αυγ 2019 14:28

Είμαστε σίγουροι για κάποια μείωση της ύλης και κατάργηση της Λογοτεχνίας που μόνο προβλήματα θα φέρει στις πανελλαδικές, στην προετοιμασία, στην εξέταση και στη βαθμολόγηση των υποψηφίων.

 
ANTONIOS
02 Αυγ 2019 12:55

Δυστυχώς το έκανε. Πλήρωνε τώρα φροντιστήρια καημένε ψηφοφόρε για να περάσει το παιδί σου στη ίδια σχολή που θα περνούσε χωρίς να πληρώσεις. Να ξέρεις όμως ότι είσαι τυχερός γιατί το παιδί σου θα περάσει τουλάχιστον σε πανεπιστήμιο. Δεν προλαβαίνει να τα κλείσει όλα από φέτος. Του χρόνου που θα κλείσει τα μισά νέα τμήματα τα παιδιά των υπολοίπων θα οδηγηθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ.

 
Σχολές και Βάσεις
02 Αυγ 2019 12:52

Πόσοι πρωτοετείς φοιτητές ξέρουν σπό το σχολείο να οργανώνουν σημειώσεις μαθήματος και να αναζητούν βιβλιογραφία;

Εκ των πραγμάτων, μια πανεπιστημιακή σχολή που η βάση της είναι σταθερά υψηλή (πχ. άνω των 18.000 μορίων με το ισχύον σύστημα εισαγωγικού διαγωνισμού) αναβαθμίζεται σε κύρος.

Σημαίνει ότι όλοι οι εισακτέοι είναι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την φυσιογνωμία του εκπαιδευτικού έργου και την ταχύτητα της διδασκαλίας μέσα στην αίθουσα.

Αντιθέτως, πολλά τμήματα έχουν κατρακυλήσει και δέχονται μεγάλο ποσοστό, άνω του 50%, πρωτοετών φοιτητών με πολλά κενά σε στοιχειώδεις γνώσεις Λυκείου, όπως Μαθηματικά, Γλώσσα, Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Ιστορία και άλλες δεξιότητες ανάλυσης και αφαιρετικής σκέψης, έτσι μοιραία τα παιδιά αυτά πελαγοδρομούν χωρίς βοήθεια από το σύστημα.

 
Ευτυχώς
02 Αυγ 2019 12:42

Φανταστείτε το σενάριο να περνάς σε πράσινη σχολή και να παίρνεις μετεγγραφή για κόκκινη. Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά. Περιμένουμε κι άλλες αλλαγές από την κυρία Κεραμεως.

 
Μέλος ΔΕΠ
02 Αυγ 2019 12:32

Κάποιοι κατηγορούν την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου (σημ. καθηγητή με 40 χρόνια εμπειρία στα Πανεπιστημιακά αμφιθέατρα) για αυθαιρεσία. Λένε ότι αποφάσιζαν στο πόδι με μη ακαδημαϊκά κριτήρια κλπ. Η διαβούλευση για τα διετή κράτησε πάνω από δύο χρόνια, του συστήματος εισαγωγής πάνω από 2 χρόνια επίσης. Τα νέα τμήματα όπως αποδείχθηκε είχαν συναίνεση τοπική, κοινωνική και εσωτερική πανεπιστημιακή. Την τελευταία εβδομάδα παρακολουθούμε εμβρόντητοι μια υπουργό να τα καταργεί όλα επειδή διαφωνεί. Αυτό είναι που λέμε προσωπικό όραμα για την παιδεία!!!! Κανείς πάντως δεν δοξάστηκε επειδή έκανε θόρυβο καταργώντας. Αντίθετα δοξάζονται όσοι έχτισαν. Η απάντηση στα κόκκινα και πράσινα είναι η ελεύθερη είσοδος όλων στα πανεπιστήμια και όχι οι λογικές της δεκαετίας του 80 (που τότε ήταν καινοτομία και μπράβο στον κ. Κακλαμάνη που έχτισε! αλλά σήμερα είναι συντήρηση και αναχρονισμός που εμμένουμε διότι πριν τον κ. Γαβρόγλου κανείς δεν τόλμησε να χτίσει….. εκτός και αν θεωρήσουμε χτίσιμο τα μερεμέτια των προηγούμενων …. ).
ΥΓ
Η δήλωση ότι για 2 χρόνια θα μείνει το ίδιο εξεταστικό σε τι αναφερόταν?

 
Μαριος
02 Αυγ 2019 12:29

Επιτέλους! Κάνετε σωστές κινήσεις μελετημένες

 
Το άλλο με τον Τοτό?
02 Αυγ 2019 12:06

"Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών σε υψηλού και χαμηλού κύρους".
Η πρώτη τρολ δήλωση της Κεραμέως.

 
Α-συνεννοησία
02 Αυγ 2019 11:06

Για τα παιδιά που μπαίνουν Β' λυκείου, εξετάζετε το σύστημα που θα εφαρμόσετε; Τώρα θα το εξετάσετε;;; Θα το μάθουμε δηλαδή τον Μάιο του 2020; Και μέχρι τώρα τι κάνατε;; Σεπτέμβρης εγγύς you know...Σταθερότητα και συνέχεια δεν θα υπάρξει ποτέ για να μην πλήττουμε μάλλον....

 
SHASA
02 Αυγ 2019 11:04

Αλλαγή της αλλαγής, ω αλλαγή ...... Κάθε κυβέρνηση κάνει αλλαγές. Αν σε 1 χρονο γίνει ανασχηματισμος και αλλάξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας σίγουρα θα ξαναλλαξει το σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η αγωνία των υποψηφίων, των γονιών τους, των καθηγητών που καλούνται να υπηρετησουν τις αλλαγές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ