Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Γαβρόγλου: Νομικά άκυρη είναι η αναστολή της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων

Δημοσίευση: 02/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νομικά άκυρη είναι η αναστολή της λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων που θα έχουν πρόσβαση σε αυτά με μόνον το απολυτήριο τους, οι σπουδές θα είναι δωρεάν και θα λαμβάνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η αναστολή είναι νομικά άκυρη αφού τα διετή προγράμματα σπουδών έχουν αποφασιστεί από τις Συγκλήτους και, άρα, η αναστολή τους είναι μία βάναυση επέμβαση στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Με ποιο ακριβώς δικαίωμα, το Υπουργείο προχωρά στην αναστολή, όταν τα ίδια τα Ιδρύματα έχουν αποφασίσει χωρίς καμία απολυτως παρέμβαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου για να λειτουργήσουν τα προγράμματα αυτά; Απόδειξη ότι πολλά ΑΕΙ δεν προχώρησαν στη δημιούργια τους.

Επιπλέον, η απόφαση είναι νομικά άκυρη, αφού πολλά παιδιά των ΕΠΑΛ αποφάσισαν να μην διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες επειδή είχαν αποφασίσει να εγγραφούν στα διετή προγράμματα.

Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας, όμως, δείχνει έναν ιδιόμορφο ρεβανσισμό και εκφράζει την πολιτική της απελπισία, όπως έγινε με το φιάσκο με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού.

Οι τεκμηριωμένες αποφάσεις που στάλθηκαν από τα Πανεπιστήμια επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα τους να δεχτούν τους νέους φοιτητές και το μόνο που κατάφερε η Υπουργός ήταν να ταλαπωρήσει χιλιάδες οικογένειες.

Γιατί, λοιπόν, δεν αφήνει τα Πανεπιστήμια να αποφασίσουν τι θα κάνουν;

Και όσες αδυναμίες εκδηλωθούν στην πράξη να βελτιωθούν για την επόμενη χρονιά.

Αυτό αποτελεί ουσιαστική συναίνεση και όχι οι απελπισμένες κινήσεις για να ανασταλεί η λειτουργία ενός θεσμού που τόσοι πολλοί έχουν αγκαλιάσει.

Δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην ΕφΣυν. για τα Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Σχόλια (22)

 
@Γαβρόγλου
04 Αυγ 2019 15:55

Τί είναι αυτό το πράγμα ;Είστε σχεδόν οι μόνοι πρώην Υπουργοί που ενώ φύγατε από αυτήν την θέση εξακολουθείτε να σχολιάζετε και να κάνετε δηλώσεις σαν να μη φύγατε ποτέ.Και φυσικά είστε του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προκάτοχοί σας Λομβέρδος,Γιαννάκου,Στυλιανίδης ,Αρβανιτόπουλος κλπ. δεν το έκαναν ποτέ.Έφυγαν πάει και τελείωσε.Ούτε δηλώσεις,ούτε καταγγελίες,ούτε τίποτε.Θα μου πείτε δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ και αυτό τα λέει όλα.Γιατί κ.Γαβρόγλου δεν μιμείσαι τουλάχιστον τους Ρωμαίους συγκλητικούς και στρατηγούς που στην ηλικία σου αποσύρονταν και ασχολούνταν με τα κτήματά τους στην Αππουλία;Απόλαυσε την σύνταξη σου και άσε την Παιδεία στα καλά χέρια που βρίσκεται τώρα.

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
04 Αυγ 2019 13:05

Θα ήθελα, παρακαλώ, μία ενημέρωση για τον τρόπο επιλογής στελεχών σε αυτά τα προγράμματα, κυρίως των εξωπανεπιστημιακών.

 
@Γιαννης
03 Αυγ 2019 16:16

Γιατί περιμένει κανένας λογικός άνθρωπος η ΝΔ να κάνει κάτι θα τους αποφοιτους ΤΕΙ; Τόσα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα, εδώ πριν λίγους μήνες η κα Κεραμεως αναφέρθηκε στους Financial Times στα ΤΕΙ ως επαγγελματικά κολέγια (ΙΕΚ) .. τι ακριβώς να περιμένει κανεις;
Αυτά να τα βλέπουνε κάποιοι που αντί να προσπαθήσουν με σωστές προτασεισ για διαδικασίες ισοτιμησης να εξομοιωθούν τουλάχιστον τα σχετικά νέα πτυχία (μετά το 2001) με των νέων σχολών (ΠαΔΑ, Κρήτης κτλ) πάλευαν να διαδώσουν ότι η ΝΔ θα «βάλει τάξη» κάνοντας τα νέα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών ώστε να εξισωθούν τα πτυχία τους με τα νεα πανεπιστημιακά αυτόματα..
Τελικά ούτε αυτό έγινε (προφανως ήταν παράλογο για πολλούς λόγους) και είμαστε πλέον και «απέναντι» στους νυν φοιτητές των πρώην σχολών μας.. εύγε!

 
@Γιάννης
03 Αυγ 2019 14:47

Δυστυχώς,την ΝΔ δεν την ενδιαφέρουν τα ΤΕΙ παρά μόνο οι ιδιωτικές σχολές.Αν η ΝΔ ενδιαφερόταν για ΤΕΙ θα μας είχε δώσει και επαγγελματικά δικαιώματα (τα τμήματα των Μηχανικών των πρώην ΤΕΙ εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν σχεδόν καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα).

 
Γιάννης
03 Αυγ 2019 08:37

@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Συνάδελφε όπως τα λες είναι αλλά δεν έχω δει καμία κίνηση από τη ΝΔ όσον αφορά το ζήτημα των αποφοίτων...Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη λέω εγώ...

 
ΧΨ
03 Αυγ 2019 02:27

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ : Με λενε Ριζο και οπως θελω το γυριζω. Οταν η συγκλητος του Π.Πατρων ψηφιζε κατα της συνενωσης με το ΤΕΙ Δυτικης Ελλαδας δεν ισχυε το αυτοδιοικητο ?

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
03 Αυγ 2019 00:59

<< κάνεις δεν αναρωτιέται γιατί ακυρώνονται τα διετή από την στιγμή που δεν υπήρχε αντίρρηση>>

 
Μπάμπης
03 Αυγ 2019 00:22

Έχουν περάσει χειρότεροι από το υπουργείο παιδείας. Επίσης, όλοι εδώ άπλα βρίζετε τον γαβρογλου, παρολαυτα κάνεις δεν αναρωτιέται γιατί ακυρώνονται τα διετή από την στιγμή που δεν υπήρχε αντίρρηση. Αν ήταν στημένα τότε θα γκρίνιαζαν τα πανεπιστήμια.

 
δια ταύτα
02 Αυγ 2019 21:46

Αν τα ίδια τα ιδρύματα συμφωνήσαν τότε γιατί τον κατηγορείται ότι τα έκανε μόνος του.....αν θέλετε σονι και καλά να κατηγορήσετε κάποιον τότε κατηγορήστε τις διοικήσεις στα παν/μια που συμφώνησαν. Παρολαυτα για να συμφωνήσαν σημαίνει ότι μπορούσαν να γίνουν όποτε προς τι η ανακατωσούρα...

 
Νικος
02 Αυγ 2019 19:35

Παράδειγμα πολιτικού θράσους. Ποιος; Ο εκπαιδευτικός καταστροφέας. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΠΑΛΛΑΞΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΝΕΝΑ ΣΑΣ!

 
@Γαβρόγλου
02 Αυγ 2019 17:52

Μπορείς να πας μέχρι την γωνία να δεις αν έρχεται;

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
02 Αυγ 2019 17:50

<<Επιπλέον, η απόφαση είναι νομικά άκυρη, αφού πολλά παιδιά των ΕΠΑΛ αποφάσισαν να μην διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες επειδή είχαν αποφασίσει να εγγραφούν στα διετή προγράμματα>>

 
Αννίβας
02 Αυγ 2019 17:30

ολα οσα εκανες εσύ ηταν ''νομιμα'' ... για αυτο τα ξελωνουνε ...και που εισαι ακομη....!!!!

Θα επρεπε να κοκκινιζεις απο ντροπη για τις αθλιοτητες που εκανες

 
@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
02 Αυγ 2019 15:15

Εγώ πιστεύω ότι τα ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ και ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ήταν τα καλύτερα ΤΕΙ στην χώρα και ορθά συγχωνεύτηκαν και έγιναν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Π.Α.Δ.Α.).Τα τμήματα των Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι εξαιρετικά και δίκαια έγιναν 5ετη, βέβαια η διαδικασία της πλήρους αντιστοίχησης με τις Πολυτεχνικές Σχολές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα.

 
ΒΓ
02 Αυγ 2019 14:45

@Αλλεργικός στο Σανό. Πολύ σωστή παρατήρηση!

 
ΔΙΚΑΙΟΣ
02 Αυγ 2019 13:48

Τόσο υπέρμαχος του δικαίου ο κ. Γαβρόγλου, που φρόντισε 1 εβδομάδα πριν τις εκλογές να διορίσει (χωρίς καμιά προκήρυξη και χωρίς καν κριτήρια) προϊσταμένους στα κέντρα αυτά των διετών σπουδών τους πρώην περιφερειακούς διευθυντές (οι οποίοι τόσο αξιοκρατικά είχαν εξάλλου επιλεγεί) και μάλιστα για τα επόμενα 5 έτη!!! Προφανώς δεν υπήρχαν άλλοι εκπαιδευτικοί που να είχαν περισσότερα προσόντα από τους πρώην περιφερειακούς διευθυντές που ήταν τζάμπα κόπος να προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις αυτές και σε θέσπιση αξιοκρατικών και μετρήσιμων κριτηρίων για την επιλογή τους...Τι να πει κανείς για την αίσθηση του δικαίου κάποιων ανθρώπων...τουλάχιστον ας μην κάνουν και μαθήματα στους άλλους....

 
Συμφωνώ με όλους
02 Αυγ 2019 13:43

Κ. Υπουργέ. Τότε γιατί αφού ένα τμήμα λέει ότι μπορεί να εκπαιδεύσει καλά 90 φοιτητές το υπουργείο αποφάσιζε σχεδόν το διπλάσιο αριθμό. Σε αυτό το θέμα δεν ισχύει το αυτοδιοίκητο

 
Τεφαρίκι
02 Αυγ 2019 13:00

Καλά αυτός δεν έλεγε ότι θα σταματήσει να ασχολείται με την πολιτική;

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
02 Αυγ 2019 12:11

Είπε ο υπουργός με το ρεκόρ αντισυνταγματικών νόμων.

 
Δημήτρης
02 Αυγ 2019 11:42

Καλά τώρα το θυμήθηκε το αυτοδιοίκητο; Τόσα χρόνια αυτά που έκανε, συγχωνεύσεις, ιδρύουμε εδώ, πανεπιστημιοποιούμε εκεί, αυτά τα έκανε το Υπουργείο ή ήταν κι αυτά με το αυτοδιοίκητο; Σοβαρευτείτε. Επίσης θυμάμαι τη δήλωσή του ότι με το περας της θητείας του θα αποσύρονταν απο την πολιτική...

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
02 Αυγ 2019 11:26

Ευτυχώς η χώρα επανήλθε στην κανονικότητα. Οι "παρά φύσιν" συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, που τις έκανε άκριτα, χωρίς να ρωτήσει την ΑΔΙΠ, ήταν νομικά έγκυρες ; Tα 5ετή bachelor, που προσπάθησε με κάθε τρόπο να "φορτώσει" εν μέσω προεκλογικής περιόδου, στις Σχολές Μηχανικών, είναι ενέργειες νομικά έγκυρες ; Οι επιτροπές που έφτιαξε, εν μέσω πάλι της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να κρίνουν τη βιωσιμότητα των 5ετών, είναι νομικά έγκυρες ; Όλα αυτά θα κριθούν και θα γίνουν με τον τρόπο που πρέπει. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ...

 
Ι.Τ.
02 Αυγ 2019 10:59

Ε, να μας κάνει και μαθήματα νομικής εγκυρότητας ο κ. Γαβρόγλου, πάει πολύ.

Ξέχασε κιόλας τότε που ο ίδιος για να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά που ακύρωναν τις Υ.Α. Φίλη, υπέγραψε νέα Υ.Α. με το ίδιο περιεχόμενο, την έστειλε να λάβει ΦΕΚ και την απέστειλε στα σχολεία αδιαφορώντας για το περιεχόμενο, το σκεπτικό και τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστών;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ