Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Η επαγγελματική εκπαίδευση ξανά στο στόχαστρο

Δημοσίευση: 05/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός

Η Εμμονή και η στοχοποιήση  της επαγγελματικής εκπαίδευσης από την  ΝΔ διαχρονικά είναι κάτι που βρίσκεται και πάλι στο, προσκήνιο. Θυμόμαστε το 2013,όταν η ΝΔ  είχε καταργήσει με το έτσι θέλω 54 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και είχε πετάξει-στην κυριολεξία-, από τα σχολεία 2500 καθηγητές. Θυμόμαστε επίσης την στοχοποιήση των καθηγητών γενικότερα και ειδικότερα της επαγγελματικής εκπαίδευσης από την ΝΔ ,το ΠΑΣΟΚ και τα αντικειμενικά ΜΜΕ-που σήμερα δεν βγάζουν άχνα και τα βρίσκουν όλα καλά- ,ότι είναι αμόρφωτοι και τεμπέληδες και δεν χρειάζονται στα σχολεία. Στόχος τους τότε ήταν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη για να αποδεχτεί ως φυσιολογική  και αναγκαία εξέλιξη το κλείσιμο των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Όλα βέβαια  γίνονταν για να χαριστούν όλες οι ειδικότητες «φιλέτα»-και όχι μόνο-, στα ιδιωτικά ΙΕΚ και στους ολίγους και εκλεκτούς  φίλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μεγαλοσχολάρχες. Νομίζαμε όμως, ότι αυτές οι μαύρες μέρες πέρασαν και ότι ήταν ένα «κακό όνειρο». Από ότι φαίνεται τίποτα δεν πέρασε και ξαναγινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Θεατές σε ένα έργο που το ξαναεπέλεξαν κάποιοι και έχουν ευθύνες.

Η Λατρεία της ΝΔ σε οτιδήποτε ιδιωτικό ξεπερνά τα όρια και την φαντασία. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη παράταξη με ακροδεξιά στοιχεία αλλά τα πρώτα δείγματα της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ ξεπερνούν και τα πιο άσχημα όνειρα μας. Ξεκίνησαν με την επίθεση στα δικαιώματα ,στο πανεπιστημιακό άσυλο ,με την κατάργηση της τέταρτης νομική σχολής στην Πάτρα και τώρα με δικαιολογίες βρέφους αναστέλλουν την λειτουργία των δωρεάν διετών προγραμμάτων των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Η Επαγγελματική εκπαίδευση όπως και η ειδική αγωγή αντιμετωπίσθηκαν ως παρίας της εκπαίδευσης και λίγο-πολύ ως δεύτερη και μικρότερης σημασίας επιλογή .Επιλογή που δεν αξίζει να επενδύσουν γιατί απευθύνεται σε κατηγορίες πληθυσμού που δεν αφορούν την ΝΔ. Η Επιλογή της ΝΔ να επιτίθεται στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι άκρως ταξική και επικίνδυνη. Ο Διαχωρισμός  και οι κατηγοριοποιήσεις που θέλουν να μας επιβάλουν σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας είναι ξεκάθαρος. Γιατί δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η  στέρηση της δυνατότητας που θα είχε ένα παιδί από τα ΕΠΑΛ, να φοιτήσει σε ένα από τα 60 διετή τμήματα των 11 πανεπιστημίων της χώρας για  να έχει παραπάνω εφόδια που θα το βοηθήσουν στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και στην ζωή του γενικότερα. Αναρωτιέμαι ποια είναι η εναλλακτική που η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προτείνει σε αυτά τα παιδιά; Τι απαντά σε αυτά τα παιδιά που είχαν ήδη κάνει την επιλογή τους να φοιτήσουν σε ένα από αυτά τα τμήματα;

Τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τόσα πολλά και ενισχυτικά της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης  και στην ουσία πήρε την θέση που της άνηκε στην δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια  εκπαίδευση και κατάρτιση. Μάλλον όλα αυτά τίθενται εκ νέου υπό σκέψη για την νέα ηγεσία του υπουργείου που έδειξε τα πρώτα δείγματα και τον προσανατολισμό της Παιδείας μας επί ΝΔ. Τέτοια είναι και η μετακίνηση της   Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπ. Παιδείας στο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τόσα άλλα που προμηνύουν τι θα επακολουθήσει Έτσι  αντιλαμβάνονται την  δημόσια παιδεία ,την έρευνα και την μόρφωση γενικότερα.

Η Διαφορά αντίληψης, προτεραιοτήτων και άσκησης πολιτικής προς όφελος όλων των παιδιών είναι ορατή. Ελπίζω η εκπαιδευτική  κοινότητα να επιδείξει την ίδια μαχητικότητα  και διεκδίκηση όπως διεκδικούσε επί  Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε δείξει έμπρακτα ποιους και τι στήριζε.

Σχόλια (10)

 
Mm
05 Αυγ 2019 11:09

Μπράβο!!!! Συμφωνώ σε απολύτως...Με τη ΝΔ ήρθε η απόλυτη καταστροφή της επαγγελματικής εκπαίδευσης....

 
Μαθητής εσπερινού ΕΠΑΛ
05 Αυγ 2019 13:31

Κα Μανιτσουδη συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σας, εξ αρχής μας θεώρησαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

 
Μια απάντηση
05 Αυγ 2019 16:09

Η Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, υπεύθυνη Δικαιωμάτων της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου.
Απορώ γιατί δεν γράφετε όλο τον τίτλο σας....
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάστηκε από τον Ελληνικό λαό και εσείς επιμένετε να εφαρμοστεί !!! Η διαφορά είναι πως τα διετή προγράμματα είναι κατάρτιση και όχι εκπαίδευση και δεν ανήκει σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΑΕΙ. Όσο κι' αν παραπλανητικά αποσιωπάει τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ μας τελείωσε….

 
άρες μάρες
05 Αυγ 2019 16:47

αναδιάρθρωση πλήρης της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σοβαρές βάσεις, όχι σχολεία μπάχαλο και χαϊδέματος αφτιών, όχι προνομιακή μεταχείριση στην εισαγωγή σε ΑΕΙ, δυνατές βάσεις στην κατάρτιση και τις δεξιότητες και εξορθολογισμός των σκόρπιων δομών (ΙΕΚ , μαθητείες κλπ). το μόνο σωστό του άρθρου η απαράδεκτη διαθεσιμότητα. αλλά και εκεί χρειάζεται εξορθολογισμός (όχι να φύγουν άνθρπωποι, αλλά σταδιακά να αλλάξουν δομή σε μερικές ειδικότητες). έμφαση στις βασικές δεξιότητες ανάγνωση-κριτικός γραμματισμός- γραφή- μαθηματικά-φυσικές επιστήμες-αισθητική.

 
Ναντια Παναγιωτου
05 Αυγ 2019 16:55

Πώς καταλάβατε ότι η ΝΔ θα ξαραστρεψει την επαγγελματική Εκπαίδευση;έλεος με την καταστροφολογία σας

 
Χρηστος
05 Αυγ 2019 17:57

Πολυ γρηγορα και ευκολα βγαζετε συμπερασματα για το τι θα πραξει η ΝΔ.

 
Σπουδαστής ΙΕΚ
05 Αυγ 2019 18:52

Με τη κυβέρνηση Σύριζα ήρθε η πλήρης απαξίωση των ΙΕΚ. Καιρός είναι να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Άλλωστε για αυτό ψηφίστηκε και απο το 40 % η νέα κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ (R)
05 Αυγ 2019 19:55

Είμαστε οι εφιαλτες σας, καλό είναι να το χωνέψετε. Τα ψέματα σας δεν πείθουν κανέναν με IQ>70.

 
Ντελακρουά
05 Αυγ 2019 21:36

''Πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη παράταξη με ακροδεξιά στοιχεία''. Όχι. Πρόκειται για μια κεντροδεξιά παράταξη, που πρεσβεύει τον πατριωτικό κοινωνικό φιλελευθερισμό, την Ελληνορθοδοξία και την προστασία της οικογένειας και του ατόμου, την καταπολέμηση της φτώχειας.Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας ορίστηκε από αυτή την κεντροδεξιά πατριωτική παράταξη. Αυτοί που θέλησαν να μας καταντήσουν στα πρότυπα της ακροαριστεράς Βενεζουέλας του Μαδούρο τιμωρήθηκαν στην κάλπη και έμειναν στην ιστορία ως η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

 
spyros_v
05 Αυγ 2019 23:28

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ μπορούν με δύο εξάμηνα κατάρτισης στα Δημόσια ΙΕΚ να λάβουν μετά από εξετάσεις πιστοποίησης πτυχίο επιπέδου 5. Το ίδιο πτυχίο επιπέδου 5 δίνουν και τα διετή των ΑΕΙ. Έχουν κάποιο λόγο οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ να κάνουν δύο έτη (αντί δύο εξαμήνων) για να πάρουν πτυχίο ίδιου επιπέδου 5 και μάλιστα μακρυά από τον τόπο τους, αφού τα ΑΕΙ με διετή προγράμματα είναι 11 σε όλη τη χώρα, ενώ τα Δημόσια ΙΕΚ 125; Καλά πλάκα κάνετε ή δεν γνωριζετε καθόλου το θέμα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ