Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Επανερχόμαστε στη σύγχυση περί πανεπιστημιακού ασύλου ……..γιατί;

Κα Κεραμέως, βρείτε τρόπο να προστατεύσετε το Πρυτανικό Συμβούλιο και το θέμα θα λήξει
Δημοσίευση: 05/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νικήτας Χιωτίνης

Σε παλαιότερη παρέμβασή μας στο φιλόξενο ΕΣΟΣ -https://www.esos.gr/arthra/63534/pragmatiko-kai-fantasiodes-toy-asyloy-t... είχαμε υποστηρίξει πως η «ρύθμιση Γαβρόγλου» περί «ασύλου» καλύπτει πλήρως τόσο τη  δυνατότητα προάσπισης των πανεπιστημιακών χώρων από κάθε ανομία όσο και τη δυνατότητα προάσπισης της ελεύθερης έκφρασης. Με απόλυτη σαφήνεια και για πρώτη φορά ορίζεται πως   «….επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα αυτεπαγγέλτως όταν τελούνται κακουργήματα ……..   και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου». Τι ποιο σαφές και εφαρμόσιμο; 

Δυστυχώς όμως με τις προωθούμενες διατάξεις επανέρχεται η ασάφεια-πηγή κάθε κακού.

Το πρόβλημα της παλαιότερης δήθεν κατάργησης του ασύλου των Πανεπιστημίων, με τον «νόμο Διαμαντοπούλου», υπήρξε η   ασάφεια, γι’ αυτό και δεν λειτούργησε. Οι ασάφειες εξυπηρετούν την ανομία, καθ’ όσον στην ελληνική κοινωνία –της αστυνομίας συμπεριλαμβανομένης- υπάρχει εμπεδωμένο το  φαντασιακό του ασύλου, με όλα τα συνακόλουθα (φόβος επεισοδίων, κ.λ.π.): ουδέποτε   η αστυνομία έχει ανταποκριθεί σε κλήσεις των Πρυτανικών αρχών για καταδήλως παράνομες πράξεις, μέχρι και τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα παρακολουθούσαν αμήχανα το Πολυτεχνείο να καίγεται και δεν έκαναν τίποτα. Τούτο γιατί δεν προβλέπονταν με σαφήνεια, από τις νομοθετικές διατάξεις, οι περιπτώσεις που έπρεπε να επέμβει.

Δεν διδαχτήκαμε τίποτε από αυτά και επανερχόμαστε στην πρότερη ασάφεια;   Γιατί βεβαίως δεν ορίζεται με ακρίβεια πως θα προστατευτεί η ακαδημαϊκή ελευθερία  «έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει» και ποιά είναι ακριβώς αυτή η ακαδημαϊκή ελευθερία. Αντιθέτως, οι καταργούμενες σήμερα διατάξεις το ορίζουν: με απόφαση των (ολιγομελών) Πρυτανικών Συμβουλίων. Επίσης,   στις προωθούμενες διατάξεις, αναφέρεται πως «εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων». Αλλά ποιές είναι οι «κατά νόμο  αρμοδιότητες» και ποιες οι «αξιόποινες πράξεις»; Ποιος θα τα κρίνει αυτά και με ποια κριτήρια;    

Με άλλα λόγια, πέραν του ότι οι αστυνομικές αρχές θα εξακολουθήσουν να μη κάνουν τίποτα,   αυτή η δήθεν κατάργηση του ασύλου  θα προξενήσει  και έντονες φοιτητικές αναταραχές άνευ λόγου (και μακάρι να κάνουμε λάθος). Η προωθούμενη άλλωστε  διάταξη δεν είναι παρά μεταφορά του «νόμου Διαμαντοπούλου» που δεν λειτούργησε και νόμος που δεν λειτουργεί συνιστά ένα κακό νόμο. Το ότι τον ψήφισε όλη η τότε Βουλή δεν δικαιώνει το νόμο αυτόν, αλλά   δυσφημεί αυτούς που τον ψήφισαν και δεν μπόρεσαν να τον εφαρμόσουν. Νομίζω πως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν της την αποτυχία αυτής της διάταξης που αντέγραψε και ελπίζουμε πως δεν οραματίζεται περιπολίες αστυνομικών μέσα στα Πανεπιστήμια.  Τούτη η ιδέα (που δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί)   θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ακόμα και ως ιδέα …..

Εν ολίγοις, η αστυνομία δεν μπορεί, δηλαδή δεν νομιμοποιείται, να κρίνει   αν  μια κατάληψη, π.χ., ή μια έντονη εκδήλωση διαμαρτυρίας, είναι νόμιμη ή παράνομη,  δεν υπάρχουν κριτήρια γι’ αυτό. Από ποιό σημείο και μετά υπάρχει καταστροφή δημόσιας περιουσίας, ποια τα κριτήρια και από ποιούς θα καλείται η αστυνομική δύναμη; Αλλά και ούτε να εμποδίσει διακίνηση ναρκωτικών θα μπορεί η αστυνομία. Εδώ δεν μπορεί να επέμβει αποτελεσματικά στην πλατεία Ομονοίας και μπροστά από το Δημαρχείο της Αθήνας, όπου περιπολεί καθημερινώς, θα μπορέσει να το κάνει στα Πανεπιστήμια, όταν δεν θα υπάρχει κάποιος νομιμοποιημένος να την καλέσει; Βάσει όμως των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων, δηλ. του «νόμου Γαβρόγλου» που ψηφίστηκε «αναίμακτα», το Πρυτανικό Συμβούλιο νομιμοποιείται. Ας το αφήσουμε λοιπόν να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς την ασάφεια της προωθούμενης σήμερα νομοθετικής ρύθμισης περί «ασύλου».

Κα Κεραμέως,
βρείτε τρόπο να προστατεύσετε το Πρυτανικό Συμβούλιο και το θέμα θα λήξει. Είχαμε προτείνει την επιδίωξη συνεργασίας φοιτητών και πρυτανικών αρχών. Αυτό προσπαθήστε να εγκαθιδρύσετε, αντί να   καταφεύγετε σε αναποτελεσματικές ασκήσεις επί χάρτου.  Θα βρείτε ευήκοα ώτα, να είστε σίγουρη.

Σχόλια (12)

 
Μήτσος
05 Αυγ 2019 08:52

«….επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα αυτεπαγγέλτως όταν τελούνται κακουργήματα …….. και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου». Τι ποιο σαφές και εφαρμόσιμο; "

Μάλλον ζείτε σε μια εικονική πραγματικότητα αγαπητέ. Αν έρθει μια από τις γνωστές τραμπούκικες ομάδες ή κάποια από τις συμμορίες λαθρεμπορίου/ναρκεμπορίου για να σας προπηλακήσει/καθυβρίσει/σκίσει τα ρούχα σας την ώρα που κάνετε μάθημα (όχι κακούργημα) για έρθει η αστυνομία να σας γλιτώσει, θα πρέπει πρώτα να συγκληθεί το συμβούλιο, να εξετάσει τα δεδομένα, και να ψηφίσει.

Πολύ σαφές και καθόλου εφαρμόσιμο.

 
Αρθούρος
05 Αυγ 2019 09:48

Τί σημαίνει να νομιμοποιήσει την αστυνομία;Από πότε και με ποιών ευθύνη απονομιμοποιήθηκε η Αστυνομία ώστε ακόμα και τα πυροσβεστικά οχήματα να παρακολουθούν αδρανή την πυρκαγιά να καίει τα κτίρια της ΑΣΚΤ;Μα εξαιτίας όλης αυτής της μυθολογίας που αναπτύχθηκε και μέσα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης γιά τη δύναμη του φοιτητικού κινήματος που μπροστά του η αστυνομία ως συνεργάτης του απολυταρχικού καθεστώτος έπρεπε να κάθεται προσοχή.Μα από τότε,έγιναν τόσα νομοσχέδια γιά τα σώματα Ασφαλείας, καταργήθηκαν τα δύο σώματα που είχαν συνδεθεί με την καταστολή, Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων,οι αστυφύλακες και οι αστυνομικοί ήταν απόφοιτοι των καινούργιων παραγωγικών σχολών υπαξιωματικών κι αξιωματικών του ΠΑΣΟΚ κλπ.Όμως το φαντασιακό,ο μύθος των παλιότερων ακόμα ζούσε και έχυνε και χύνει ακόμα το δηλητήριό του.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ακόμα και η μορφωμένη και σπουδασμένη πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να κάνει γυμνάσια ον κάμερα σε ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ που κι αυτός ήταν εξίσου μορφωμένος !Παλιότερα,ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ από την Ηλεία,τόλμησε να σφαλιαρίσει έναν υπαξιωματικό της Αστυνομίας και το μετέδωσαν από τα ΜΜΕ ως κατόρθωμα!
Οι πολιτικοί μας κύριε καθηγητή είναι, ή πρέπει να είναι παιδαγωγοί,αλλιώς όλα τα νομοσχέδια που φέρνουν γιά ψήφιση,στην πράξη θα καταργούνται.
Όσο γιά τη συνεργασία μεταξύ καθηγητών,διοικητικών,ακόμα και φοιτητών έχει γίνει σε μερικές περιπτώσεις,αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Σας θυμίζω την περίπτωση της δημιουργίας και γραφείου των αναρχικών ρουβικώνων στον τελευταίο όροφο της Φιλοσοφικής που ο σύλλογος των παραπάνω σύσσωμος προσπάθησε να εμποδίσει και τελικά τους διέλυσαν τσακίζοντάς τους.
Η απάντηση είναι ότι το πολυπλόκαμο τέρας της ανομίας,μέσα στα πανεπιστήμια έχει πάρει διαστάσεις μαφίας και μόνο η Αστυνομία,όχι μόνο εκ του νόμου,ως κρατική,αλλ' έχει τα μέσα και την πείρα να την αντιμετωπίσει

 
Νικήτας Χιωτίνης
05 Αυγ 2019 11:16

Κε "Μήτσο", παρακαλώ σημειώστε το τέλος της πρότασής μου:
"Κα Κεραμέως,
βρείτε τρόπο να προστατεύσετε το Πρυτανικό Συμβούλιο και το θέμα θα λήξει. Είχαμε προτείνει την επιδίωξη συνεργασίας φοιτητών και πρυτανικών αρχών. Αυτό προσπαθήστε να εγκαθιδρύσετε, αντί να καταφεύγετε σε αναποτελεσματικές ασκήσεις επί χάρτου. Θα βρείτε ευήκοα ώτα, να είστε σίγουρη."
Τρόπος υπάρχει: αναφέρεται σε αυτό και η Σύνοδος Πρυτάνεων

 
Παλιούρας Σταύρος
05 Αυγ 2019 15:19

@Νικήτας Χιωτίνης
“ και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου». Τι ποιο σαφές και εφαρμόσιμο; " ....
θέλετε να πειτε ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο θα βγάλει άκρη (σε κρισιμο χρόνο) για το πιο ειναι το πλημμέλλημα και αν αξίζει τον κόπο να καλέσει την "δημόσια δύναμη" για να έρθει ποια ακριβως στιγμή και να επιληφθεί ποιας ακριβώς κατάστασης;
Ασφαλώς βρίσκεσαι στα σύννεφα κύριε Χιωτίνη

 
Νικήτας Χιωτίνης
05 Αυγ 2019 15:53

Κε Παλιούρα, γι' αυτό λέω να βρεθεί τρόπος (που υπάρχει) να προστατευθεί το Πρυτανικό Συμβούλιο που είναι ολιγομελές. Επίσης να επιδιωχθεί συνεργασία φοιτητών-Διοίκησης Πανεπιστημίων, επίσης εφικτό (έχω κάνει 15 χρόνια πρόεδρος Τμήματος και Κοσμήτορας και πιστεύω πως μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως με καλή θέληση είναι εφικτό!)

 
Στασιν
05 Αυγ 2019 16:51

Αγαπητοί κύριοι που υποστηρίζετε την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου, σας θυμίζω ότι επί χούντας των συνταγματαρχών υπήρχε σε όλες τις σχολές ένας “εντεταλμένος" ασφαλίτης ο οποίος ήξερε πάντα το νόμιμο και το μη νόμιμο. Με λίγα λόγια τί εγγυήσεις Δημοκρατίας δίνει η ανάληψη της αξιολόγησης ανεργιών σε κακουργηματικές ή μη μέσα στα Πανεπιστήμια από την αστυνομία που όπως πολύ σωστά αναφέρεται, δεν ασκούν το «λειτούργημά» τους στις γειτονιές και στα αστικά κέντρα ; Μάλλον οι λόγοι είναι άλλοι και δεν ομολογούνται……

 
κιτσος
05 Αυγ 2019 18:27

@Μήτσος

Δηλαδή αν πάρει απόφαση το πρυτανικό συμβούλιο υπάρχει περίπτωση να έρθει η αστυνομία; Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία.

 
Παλιούρας Σταύρος
05 Αυγ 2019 23:07

Κυριε Χιωτίνη η συνεργασία φοιτητών-διοίκησης έχει περίτρανα αποδείξει ότι δεν συνεπάγεται a priori την προσήλωση στο κράτος δικαίου του οποίου την υπόσταση και σημασία αγνούν τόσο τα πρυτανικά συμβούλια όσο και οι φοιτητές, ... το κράτος (με τις όποιες εκφάνσεις του) έχει φροντίσει και έχει επενδύσει από νωρίς στην άγνοια αυτή.

 
Αρθούρος
06 Αυγ 2019 12:42

Προς ΣΤΑΣΙΝ: Χύσε εσύ το δηλητήριό σου.Πέρασαν 46 χρόνια από την επάρατη δικτατορία. Τί συγκρίνεις ανόμοια πράγματα;Ζείς ακόμα στο Νοέμβρη του 1973;Γιατί δεν προχώρησε η σκέψη σου περισσότερο; Εδώ η Αθήνα κάηκε δέκα φορές από τότε χωρίς λόγο και διυλίζεις τον κώνωπα, ψάχνοντας γιά το πού θα πάει η αστυνομία.Ξύπνα,επιτέλους,η αστυνομία δεν είναι του Παπαδόπουλου ή του Ιωαννίδη. Αυτοί είναι στους τάφους τους. Αντίθετα,υπάρχουν δεκάδες συνταξιούχοι στρατηγοί των Σωμάτων ασφαλείας που ζούν ως απλοί άνθρωποι μακριά από τις δικές σας φαντασιοπληξίες. Μετανόησε όσο είναι καιρός γιατί μόνο δηλητήριο ρίχνεις στο διάλογο.

 
Λαυρέντης Μπέρ.
06 Αυγ 2019 16:05

Και στις κομμουνιστικές χώρες υπήρχαν στα Πανεπιστήμια διαφόρων ειδών αστυνομίες εκτός της φανερής ( μυστική αστυνομία,λαϊκά επιτροπάτα,κομματικοί κομμισάριοι,κομσομόλοι,Αστυνομία εσωτερικής ασφάλειας κλπ)Γίνονταν συλλήψεις αντικαθεστωτικών φοιτητών και καθηγητών μέσα στα ΑΕΙ.Χώρια που για να γραφείς στα Πανεπιστήμια έπρεπε να είσαι μέλος του μοναδικού Κόμματος.Με την πτώση του κομμουνισμού δεν θεσμοθετήθηκε κανένα άσυλο.Και ο κομμουνισμός κυβέρνησε 45 χρόνια στις δορυφορικές χώρες και στην ΕΣΣΔ 73 χρόνια. Τα περιπολικά της αστυνομίας παρκάρουν μπροστά στις Πρυτανίες.Αυτό το φαινόμενο παγκόσμιας αριστερής πατέντας υπάρχει μόνο εδώ.Αν δεν το αντιληφθηκες επειδή σταμάτησε μάλλον το ωρολόι σου είμαστε στο 2019.Ο κόσμος πάει μπροστά .Μείνε εσύ στο χθες και άσε μας να πάμε μπροστά

 
ΠΕ04
06 Αυγ 2019 16:48

Πιστευει κανείς ότι στα Ελληνικά ΑΕΙ δεν κυκλοφορούν ασφαλιστές με πολιτικα; (Άνθρωποι της ΕΥΠ δηλαδή).

 
απόφοιτος
08 Αυγ 2019 15:42

κοιτάξτε να προστατέψετε τους καθηγητές και τους φοιτητές σας από τραμπούκους και άσε τις συμβουλές στην υπουργό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ