Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΠΟΣΔΕΠ για το Ακαδημαϊκό Άσυλο

Δημοσίευση: 05/08/2019
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο αποτελεί ιστορικά έναν ακαδημαϊκό θεσμό που εκφράζει την κατοχύρωση και προάσπιση της ελευθερίας στην διδασκαλία, στην έρευνα, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και στην απρόσκοπτη ακαδημαϊκή λειτουργία. Στη χώρα μας θεσπίστηκε το 1982 ως υπό όρους επέμβαση της δημόσιας δύναμης στα πανεπιστήμια. Όμως την περίοδο 2011-2017 ίσχυε παρόμοια διάταξη με αυτήν που σήμερα προωθείται.

Η εφαρμογή ή μη εφαρμογή των διατάξεων για το άσυλο και η στάση των αρμόδιων πανεπιστημιακών και δημόσιων αρχών οδήγησε εδώ και πολλά χρόνια σε μια κατάσταση όπου, ούτε η ακαδημαϊκή ελευθερία προστατεύεται από μειοψηφικές ομάδες που θέλουν να επιβάλουν την άποψή τους, ούτε το προσωπικό, οι φοιτητές και οι υποδομές προστατεύονται από πράξεις βίας και εγκληματικές ενέργειες.

Η ΠΟΣΔΕΠ τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα καταδικάσει πράξεις και φαινόμενα βίας και ανομίας στους χώρους των Πανεπιστημίων.

Έχει επίσης τοποθετηθεί υποστηρίζοντας ότι στα πανεπιστήμια πρέπει να διασφαλίζεται η εφαρμογή των νόμων όπως σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας ώστε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικοί) να αισθάνονται ασφαλείς και απερίσπαστοι στην ακαδημαϊκή τους δραστηριότητα.

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο πρέπει να προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία της σκέψης, της διδασκαλίας, της έρευνας και της απρόσκοπτης διακίνησης των ιδεών σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι αδιανόητο το Πανεπιστημιακό Άσυλο να χρησιμοποιείται για να καλύπτει και να προστατεύει αξιόποινες πράξεις.

Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι το προς ψήφιση άρθρο είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του πραγματικού περιεχομένου του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Δεν αποτελεί όμως από μόνο του την ικανή συνθήκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς η εφαρμογή του εξαρτάται από την βούληση της πολιτικής ηγεσίας και την στάση των εμπλεκόμενων δημόσιων αρχών και των θεσμικών οργάνων των πανεπιστημίων.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για συνολική επανεξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος της φύλαξης και ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους, και για την σύσταση υπηρεσίας με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια υπό την άμεση εποπτεία του Πρύτανη, καθώς και την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές, και με το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ∆ιδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Ο Πρόεδρος Ιωάννης Νηματούδης Καθηγητής
Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

Σχόλια (3)

 
ΜΣ
05 Αυγ 2019 10:09

1. Δε βρισκόμαστε στην εποχή του 80 ή αρχών του 90. Σήμερα η διάδοση της ακαδημαϊκής σκέψης και η ελευθερία της εξασφαλίζονται από το Internet, εξ' και διαβάζω αυτό το κείμενο στο Internet, ενώ άμα τα έλεγε η ΠΟΣΔΕΠ στις πανεπιστημιακές αίθουσες θα είχε πολύ μικρότερη διάδοση ο λόγος της και ας ίσχυαν πέντε άσυλα και όχι ένα ! Πρακτικά αντικείμενο για το άσυλο δεν υπάρχει, έχει ξεπεραστεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις ! Απορώ γιατί συζητάμε ! Δε νομίζω να υπάρχει σήμερα ένας Πανεπιστημιακός που να μη διαβάζει τις εξελίξεις της επιστήμης του στο Internet, να μην συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις, να μην έχει αλληλογραφία κατα 99.9% από το email.
2. Λέτε ότι "Η ΠΟΣΔΕΠ τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα καταδικάσει πράξεις και φαινόμενα βίας και ανομίας στους χώρους των Πανεπιστημίων." Η καταδίκη χωρίς ενέργειες είναι πράσινα άλογα ! Με δηλώσεις Πανεπιστήμια δε διασφαλίζονται ! Καταδικαστικές δηλώσεις χωρίς πράξη σημαίνει κοροϊδία! Εγώ με κάρτα έμπαινα πριν 20 χρόνια σε αγγλικό πανεπιστήμιο με security ! Και άλλη μία φόρα πήγα να φάω κάτι στο εργαστήριο πληροφορικής και ούτε που κατάλαβα για πότε έπαψε να δουλεύει το password κι έπρεπε να τρέχω και να παρακαλάω ότι έχω διπλωματική και δε θα ξαναφάω κάτι στην αίθουσα !
3. Ξέρετε γιατί γίνεται όλη αυτή η δουλειά ; Γιατί το άσυλο είναι ιδέα πολύ αριστερή που συνδέεται με το Πολυτεχνείο και τις ιδέες του ! Πρακτικά μηδέν χρησιμεύει το άσυλο, είναι όμως η πολιτική φιλοσοφία τέτοια ενός σημαντικού μέρους του κόσμου ! Χάνουνε τον κόσμο άμα τους πεις ποιό άσυλο βρε μεγάλε, η δουλειά σου στο ιντερνέτ δε γίνεται ; Μας δουλεύεις τώρα ;

 
ΠΟΣΔΕΠ
05 Αυγ 2019 10:10

Θα έπρεπε να παραιτηθούν όλοι.

 
Δον Κιχώτης
07 Αυγ 2019 07:40

Σταματήστε να χτυπάτε κάθε μέρα τον Μακρυγιάννη και τον Σολωμό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.