Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως: Οι περισσότεροι Πρυτάνεις και η ΠΟΣΔΕΠ συμφωνούν με τη νέα ρύθμιση για το Ακαδημαϊκό Άσυλο

Δημοσίευση: 05/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπέρ της νέας ρύθμισης για το Ακαδημαικό  Άσυλο τάχθηκε ένας μεγάλος αριθμός Πρυτάνεων  και η ΠΟΣΔΕΠ  με ανακοίνωση της τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα  δέκα άρθρα που προβλέπονται στο “μίνι” Σχεδίου Νόμου για την παιδεία που είναι ενταγμένο στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο .

Ειδικότερα η υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

Η πρόθεσή μας: Προφανώς αυτή που καταλαμβάνει περίοπτη θέση ανάμεσα σε αυτές τις διατάξεις είναι η διάταξη περί ενίσχυσης των ακαδημαϊκών ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο. Η διάταξη περί ενίσχυσης δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Είναι το άρθρο 64. Ποια είναι η πρόθεσή μας με τη ρύθμιση αυτή; Η πρόθεσή μας είναι να επαναφέρουμε την κοινή λογική. Να καταργήσουμε την στρέβλωση του ασύλου, την κατάχρησή του, την εργαλειοποίησή του, την μετατροπή του από άσυλο ιδεών σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Να αποκαταστήσουμε δηλαδή το άσυλο στην πραγματική του έννοια, την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία.

Εφαρμογή στην πράξη: Πως θα το κάνουμε αυτό; Φροντίζοντας ούτως ώστε οι έκνομες ενέργειες που κατέλυαν το άσυλο να τιμωρούνται και να αποτρέπονται. Έκνομες ενέργειες εντός Πανεπιστημίου, αλλά και εκτός Πανεπιστημίου. Όλες οι πράξεις που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το σκοπό που επιτελούν τα ιδρύματα. Εντός Πανεπιστημίου: ενέργειες όπως η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, οι προπηλακισμοί φοιτητών, καθηγητών, διοικητικού προσωπικού, οι καταστροφές σε σπουδαστήρια και κτίρια, η παρασκευή και διακίνηση εύφλεκτων υλικών, εκρηκτικών υλών, το παρεμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών. Όλες αυτές οι εικόνες που υπάρχουν σε κάποια Πανεπιστήμια, όχι σε όλα, σε κάποια Πανεπιστήμια και αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.

Παύει ο χώρος στον οποίον ασκείται η ακαδημαϊκή ελευθερία να αποτελεί  πεδίο προστασίας έκνομων ενεργειών: Είναι πράξεις που περιορίζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία. Που αντιστρατεύονται την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Και είναι βεβαίως πράξεις που πλήττουν και την δημόσια περιουσία. Δε συμβαίνουν παντού, συμβαίνουν όμως σε πολλά ιδρύματα και αυτή είναι μια εικόνα η οποία δεν βοηθάει σίγουρα την ακαδημαϊκή δραστηριότητα. Μίλησα για πράξεις εντός Πανεπιστημίων. Υπάρχουν όμως και πράξεις εκτός Πανεπιστημίων. Και αναφέρομαι σε συμβάντα εκτός Πανεπιστημιακών χώρων, που εν συνεχεία οι δράστες καταφεύγουν εντός των πανεπιστημιακών χώρων μόνο και μόνο για να αποφύγουν την σύλληψη. Και ερωτώ; Αυτούς προστατεύουμε, αυτούς θέλουμε να προστατέψουμε; Εμείς εισηγούμαστε όχι. Τι προβλέπουμε; Προβλέπουμε ότι εντός των χωρών των ΑΕΙ οι αρμόδιες Αρχές, δηλαδή η Αστυνομία, η Εισαγγελία, η Πυροσβεστική, ασκούν όλες τις κατά νόμων αρμοδιότητες τους συμπεριλαμβανομένης και της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτή τη διάταξη; Παύει ο χώρος στον οποίον ασκείται η ακαδημαϊκή ελευθερία να αποτελεί αφενός πεδίο προστασίας έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού και αφετέρου παύει να αποτελεί το Πανεπιστήμιο, το καταφύγιο δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και καταφεύγουν σε αυτό για να αποφύγουν την σύλληψη.

Εν ολίγοις εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβαση τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Συμφωνεί  ένας μεγάλος αριθμός Πρυτάνεων και η ΠΟΣΔΕΠ : Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί ότι υπέρ της ρύθμισης αυτής έχει ήδη πάρει θέση ένας μεγάλος αριθμός Πρυτάνεων. Συναντήθηκα και με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων. Επίσης και η ΠΟΣΔΕΠ έχει ήδη βγάλει και εκείνη ανακοίνωση υπέρ της ρύθμισης.

ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Στο  άρθρο 62 προβλέπουμε ρύθμιση για την εξασφάλιση των πιστώσεων για την απασχόληση εκπαιδευτικών που είναι αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών σε αναπληρωτές καθηγητές με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Η ρύθμιση προβλέπει τη χρήση πόρων του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένω ακριβώς να μπορέσει η χρονιά να ξεκινήσει με πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

ΘΗΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Επίσης, το άρθρο 63 περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία που εξασφαλίζουν την παραμονή των εκπαιδευτικών που ήδη υπηρετούν στα σχολεία αυτά και για το προσεχές σχολικό έτος ενόψει της επανεξέτασης του συνολικού πλαισίου των προτύπων και πειραματικών σχολείων. Όπως ξέρετε δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και προεκλογικά ήταν η ενίσχυση του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, αυτών των νησίδων αριστείας και καινοτομίας. Ετοιμάζουμε λοιπόν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στα σχόλια αυτά και δίνουμε παράταση, προσωρινή ενός έτους, προκειμένου ακριβώς να ετοιμαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των προτύπων και πειραματικών σχολείων.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Προβλέπει την άρση της πρόβλεψης για την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα και αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, τις οποίες θα δημιουργούσε η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, υπό το πρίσμα της έναρξης της ένταξής της στο συνολικό ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Με τη ρύθμιση αυτή αποφεύγεται η πρόκληση νέων προβλημάτων που θα επέτειναν την αναντιστοιχία μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Άρθρο 66 όσον αφορά στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία όπως ξέρετε έχει μεταφερθεί από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Προβλέπονται λοιπόν κάποιες ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, κυρίως όσον αφορά στο αποσπασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Επίσης ρυθμίσεις όσον αφορά στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η συνέχιση λειτουργίας των οποίων κρίνεται απαραίτητη και γι’ αυτό προβλέπεται και μια διάταξη σχετικά με αυτό. Και τέλος περιλαμβάνονται κάποιες ρυθμίσεις σχετικά με τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και δια Βίου Μάθησης προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει ομαλά η νέα χρονιά με εκπαιδευτές στις θέσεις τους, με εκπαιδευτές πληρωμένους. Εμπεριέχονται συνεπώς ρυθμίσεις οι οποίες τείνουν στην ομαλή λειτουργία και έναρξη της χρονιάς αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Σχόλια (9)

 
ενας μηνας κ.υπουργε...
06 Αυγ 2019 17:03

Σε ένα-δυο μήνες θα δείτε κυρία υπουργέ τώρα είστε ήσυχα επειδή είναι Αύγουστος αλλά ο χρόνος περνάει και θα δείτε πολύ καλά τι έρχεται...θα δουν πολλοί τι έχετε κάνει,θα σας κρίνουν,θα δουν τι δεν ενδιαφερθηκατε να κάνετε και να φροντίσετε, θα ξεκινήσουν τα σχολειά και τα μαθήματα και τότε θα αρχίσουν τα όργανα...(δεν έχω άδικο, νομίζω το έχουμε ξαναδεί).

 
δια ταύτα
06 Αυγ 2019 12:58

Κ.υπουργε δεν έχει βγει καμιά επίσημη ανακοίνωση από πρυτάνεις για το άσυλο. Προσπαθείτε να περάσετε την ιδέα ότι συμφωνούν περνώντας την είδηση από μονή σας.Το άσυλο όντως δεν είναι το κύριο πρόβλημα της εκπαίδευσης άλλα φαίνεται ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα κάνετε στα παν/μια, δεν έχετε κάνει λόγο για άλλα προβλήματα λες και με το άσυλο θα λυθούν όλα. Βάζω στοίχημα ότι μετά θα παινεύονται και θα λένε ''δείτε αλλάξαμε την εκπαίδευση, καταργήσαμε το 'κακό' άσυλο της 'ανομίας' ''(ενώ δεν θα έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα εκτός αν θα γίνουν τα πράγματα χειρότερα).

 
Απλός πολίτης
06 Αυγ 2019 10:06

Η κ. Υπουργός μίλησε, επιχειρηματολογώντας υπέρ της μη λειτουργίας της Νομικής Πατρών, για "αναντιστοιχία μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας". Όμως γιατί τόσο ενδιαφέρον για την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος; Ως γνωστόν, η εν λόγω αναντιστοιχία θίγει επαγγελματικά και άλλους επιστημονικούς χώρους, λ.χ. πολιτικούς μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, αρχιτέκτονες κ.λπ. Μόνο οι δικηγόροι δεν πρέπει να θιγούν επαγγελματικά; Τα παιδιά που σπουδάζουν Νομική στην Κύπρο και σε άλλες χώρες δεν πρέπει να έχουν τη δυνατοτητα να σπουδάσουν Νομική στη χώρα τους; Και εκτός αυτών, εάν κάποια στιγμή ιδρυθούν και στην Ελλάδα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, και ως εκ τούτου Νομικές Σχολές, τότε δεν θα υπάρξει η εν λόγω αναντιστοιχία. Στην πολιτική χρειαζόμαστε ισχυρό πολιτικό λόγο και όχι αναιμικά συντεχνιακά επιχειρήματα, που δεν πείθουν κανένα. Κυρία Υπουργέ, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας αλλά και στο πολιτικό αξίωμα που σας εμπιστεύθηκε η πολιτεία, οφείλω να σας πω ότι δεν είναι η Νομική της Πάτρας το πρώτο θέμα της εκπαίδευσης. Οι πολίτες που αγαπούν τον ειλικρινή πολιτικό λόγο δεν πείθονται με το επιχείρημα της αναντιστοιχίας και αρχίζουν κιόλας να απογοητεύονται.

 
ΝΚ
06 Αυγ 2019 09:36

Τόσα χρόνια (με τον νόμο Διαμαντοπούλου) επί Ν.Δ. δεν υπήρχε κανένα άσυλο. Γιατί λοιπόν δεν είχαν εξαλείψει (ή έστω περιορίσει) όλα όσα αναφέρει;

 
μα εναν σοβαρο στο παιδειας μια φορα
06 Αυγ 2019 09:21

Τα ΙΕΚ φλερτάρουν με την ανεργία 20 χρόνια τωρα και η κεραμεως εκει με τις συντεχνίες το ίδιο παραμυθι

 
Αννίβας
06 Αυγ 2019 08:27

κυριοι του Υπουργείου θα βάλετε φωτιά στα τόπια με τις ανοησίες σας , ....
Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά

Δεν κοιτάτε να δωσετε επαγγελματικά δικαιώματα στους χιλιάδες αποφοίτους των σχολών ,να δειτε τι κανετε με τις συγχωνευσεις του Γαβρόγλου ..., το ασυλο σας μάρανε ....

Εκείνος ο Υφυπουργός για τα πανεπιστημια το αμίλητο νερο εχει πιει ....

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ (R)
05 Αυγ 2019 21:34

Τελικά το μόνο σοβαρό ζήτημα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι το άσυλο. Η μάντης υπουργός λέει ότι οι περισσότεροι πρυτάνεις συμφωνούν. Το καθεστώς συνεχίζει το έργο του. Χέρι-χέρι με τον ΣΠΑΪ και τα άλλα καθεστωτικά ΜΜΕ θα συνεχιστεί η πλύση εγκεφάλου για αρκετές βδομάδες για να κρυφτεί η ανυπαρξία της υπουργού.

 
Γιώργος
05 Αυγ 2019 21:06

Μονοθεματικό δελτίο ειδήσεων κατάντησε η υπουργός. Μας έχει ζαλίσει με ενα ασυλο τοσες μερες, λες και ειναι σημαντικο πρωτευον ζητημα

 
Κωνσταντίνος
05 Αυγ 2019 18:45

Συμφωνούν οι περισσότεροι Πρυτάνεις! Πως το γνωρίζετε? Από ατομικές συνεντεύξεις? Δεν είδαμε δημόσιες δηλώσεις τους!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ