Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τι είπε ο π. υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης επί του «μίνι» Σχεδίου Νόμου του υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 06/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί των άρθρων του «μίνι» Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Παιδείας, είπε τα εξής:

Άσυλο. Αναμφισβήτητα η θεσμοθέτηση του ασύλου, ήταν μια εμβληματική και συμβολική διάταξη, η οποία περιεγράφη στο Σύνταγμα το ‘75 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ψηφίστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου με το νομοσχέδιο  του 1982, ακόμα σε μεγαλύτερες λεπτομέρειες. Αυτό, ήθελε να δώσει ένα σήμα της ελληνικής κοινωνίας τότε, κόντρα στη δικτατορία που είχε προηγηθεί. Η εξέλιξη κατέστησε σαφές ότι η δημοκρατία ωρίμασε, σταθεροποιήθηκε και η ελευθερία προστατεύτηκε, πλέον στην πράξη, όχι μόνο μέσ’ το πανεπιστήμιο, αλλά και μέσ’ την κοινωνία. Γι' αυτό και σε καμία ώριμη, σύγχρονη δημοκρατία η προστασία αυτών των δικαιωμάτων δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά κατοχυρώνεται στο σύνολο της κοινωνίας σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της κοινωνίας. Αντιθέτως στην Ελλάδα, δυστυχώς, εκφυλίστηκε ο θεσμός του ασύλου. Μετετράπη σε άσυλο, όπως ειπώθηκε, ανομίας και σε πολλές περιπτώσεις και σε κατάλυση της ίδιας της ελευθερίας.

Εγώ δέχομαι με σεβασμό αυτά που είπε ο κ. Πολάκης, προηγουμένως, για τις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν μέσα στο πανεπιστήμιο. Ρωτώ, όμως. Οι αξίες αυτές προστατεύονται από τον ξυλοδαρμό των φοιτητών, όπως του συναδέλφου, του Άγγελου Συρίγου; Από το χτίσιμο των πρυτάνεων; Από την καύση εκατοντάδων διδακτορικών διατριβών για τις οποίες  ίδρωσαν φτωχόπαιδα στο Πολυτεχνείο για να τις τελειώσουν και λίγο πριν τις παραδώσουν τους τις κάψανε, χωρίς να υπάρχει backup για να σώσουν την καριέρα τους; ΄H από τις βιαιοπραγίες που συνήθως γίνονται από εγκληματικές ομάδες οι οποίες δρουν, αντιλαμβανόμενες το άσυλο ως χωροταξικό και όχι ως πραγματικό χώρο προστασίας της ακαδημαϊκής και όχι μόνο ελευθερίας;

Υπ' αυτή την έννοια πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο μπροστά και να παρακολουθήσουμε αυτό που γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Τέταρτη Νομική Σχολή. Υπάρχουν δύο κατηγορίες λόγων για τους οποίους εγώ θέλω να συγχαρώ την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η πρώτη κατηγορία είναι οι εκπαιδευτικοί λόγοι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κορεσμός στο δικηγορικό επάγγελμα. Μόνο οι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά, είναι περισσότεροι από τους δικηγόρους της Γαλλίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα εμποδίσουμε τις νομικές σπουδές σε όποιον θέλει να τις κάνει ακαδημαϊκά. Γνωρίζουμε, όμως, και από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχεδόν όλης της Ελλάδος που έχουν πει ότι ήταν υπερβολή, την ώρα που υποβαθμίζονται και παρακμάζουν οι τρεις Νομικές Σχολές από την υποχρηματοδότηση, από τη διάλυση και από μια σειρά άλλα φαινόμενα δυσλειτουργίας, να προσπαθούν χωρίς προετοιμασία και χωρίς σχεδιασμό να δημιουργήσουν μια τέταρτη νομική σχολή.

Οι εκπαιδευτικοί λόγοι, επομένως, είναι σαφείς. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των υφιστάμενων νομικών σπουδών και όχι πληθωρισμό νομικών σχολών, οι οποίες θα υποτιμήσουν την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις νομικές σπουδές.

Οι εθνικοί λόγοι, που είναι η δεύτερη κατηγορία λόγων που επικαλούμαι, σχετίζεται με τη μοίρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το οποίο ενώ εχρηματοδοτείτο με 18 εκατ. η χρηματοδότησή του κύλησε στα 5,6 εκατ., ουσιαστικά υπολειτουργεί. Η απελευθέρωση των μεταγραφών των φοιτητών και των καθηγητών από αυτή την Κυβέρνηση, έχει οδηγήσει το πανεπιστήμιο σε μια παρακμή και η επίπτωση αυτού του φαινομένου δεν σχετίζεται μόνο με τις νομικές σπουδές, αλλά και με τη δημογραφική, την πνευματική και την εθνική θωράκιση της ακριτικής Θράκης.

Υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι η απόφαση περί καταργήσεως της τέταρτης νομικής είναι σωστή και δε λαμβάνει υπόψη το πολιτικό κόστος. Αντιθέτως, η ίδρυση ήταν πρόχειρη και επεδίωκε το πολιτικό όφελος.

 

Σχόλια (3)

 
@Νομική Σχολή
07 Αυγ 2019 17:10

Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σας, εκτός της τελευταίας σειράς...δεν πίστεψα ποτέ για κάτι διαφορετικό!!!

 
Νομική Σχολή
07 Αυγ 2019 09:39

Είναι ισχυρό το επιχείρημα ότι υπάρχει κορεσμός στο δικηγορικό επάγγελμα; Στα άλλα επαγγέλματα δεν υπάρχει; Φαίνεται πως δεν μας νοιάζει για τα άλλα. Εκτός αυτού, δεν θα επιδεινωθεί το πρόβλημα του κορεσμού αν ιδρυθούν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ιδιωτικές Νομικές; Ας μιλήσουμε με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Χρειαζόμαστε σήμερα έντιμο πολιτικό λόγο. Παστρικά λόγια και παστρικούς νόμους, που έλεγε ο Μακρυγιάννης. Στα επιχειρήματα υπέρ της μη λειτουργίας της Νομικής Πατρών είναι προφανής ο συντεχνιακός λόγος. Πάνω που πιστέψαμε ότι αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν.

 
425 Τμήματα Πανεπιστημίων
06 Αυγ 2019 23:53

Πόσα από αυτά ιδρύθηκαν την περίοδο πριν το 2010;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.