Π. Πολάκης: Το Ακ.Άσυλο το σεβάστηκαν και οι Γερμανοί κατακτητές

«Το άσυλο το σεβάστηκαν και οι Γερμανοί κατακτητές, υπάρχει δημοσίευμα που μπήκαν οι Γερμανοί αστυνομικοί στο χώρο των προπυλαίων και την επόμενη μέρα και την επόμενη μέρα ο Γερμανός Διοικητής της Αθήνας ζήτησε συγνώμη».
Αυτό είπε στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επί του κυβερνητικού πολυνομοσχεδιου Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας την ομιλία της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για τη νέα ρύθμιση για το Ακαδημαικό Άσυλο, και υπογράμμισε τα εξής:
- Είναι συνδεδεμένο ιστορικά γιατί το Πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της αντιπαράθεσης των ιδεών της γέννησης και της αντιπαράθεσης ιδεολογικών ρευμάτων, της γέννησης και της ενίσχυσης με πολιτικά στελέχη πολιτικών σχηματισμών τα οποία ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο. Είναι ο χώρος που επωάζονται και έχουν επωαστεί στο παρελθόν και θα επωάζονται και στο μέλλον ότι νόμους και να ψηφίσετε οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό δεν θέλετε αυτό πολεμάτε, αυτό νομίζετε ότι με μία διάταξη του τύπου «ελεύθερα θα μπαίνει η αστυνομία και όποιος θέλει να παίρνει τηλέφωνο» και με την υπόγεια διάδοση του ότι τώρα μπορεί οποιοσδήποτε να παίρνει τηλέφωνο και να μπαίνει η αστυνομία νομίζετε ότι έτσι θα το σταματήσετε. Θέλετε Πανεπιστήμια τα οποία να είναι με μία ιδεολογική αποστείρωση στην κατεύθυνση της σκέτης τεχνοκρατικής και καλά αριστείας. Αυτό θέλετε.
- Κοιτάξτε το είπα και στην προηγούμενη ομιλία στη Βουλή, οι ιδέες δεν είναι κάτι που νικιούνται με νόμους. Την ιστορία στις ανθρώπινες κοινωνίες τη γράφουν οι άνθρωποι οι οποίοι οραματίζονται, αυτοί που σκέφτονται παραπάνω, αυτοί που μπορούν να παράξουν πολιτικό σχέδιο για το μέλλον, αυτοί που μπορούν να εμπνεύσουν ευρύτερα ακροατήρια και να τεθούν επικεφαλής μεγάλων λαϊκών κινημάτων για άμεσες ανάγκες. Και τέτοιους ανθρώπους παράγει η λειτουργία του ασύλου στα ελληνικά πανεπιστήμια, αυτό δεν θέλετε. Το μισό πολιτικό προσωπικό που είναι εδώ μέσα έχει παραχθεί επειδή υπήρχε το άσυλο στα ελληνικά πανεπιστήμια και αυτός που κάθεται δύο θέσεις δεξιά σας το ίδιο είναι και ας ετάχθει αλλού. Έτσι βγήκαν αυτά τα στελέχη και θα συνεχίσουν να βγαίνουν. Δεν σας νοιάζει ούτε εάν πουλάει ένας μετανάστης έξω ή μέσα από την ΑΣΟΕΕ ψεύτικα φον μπιζού απέναντι από τη Μασσαλίας. Σας νοιάζει όμως μία κατάληψη που θα γίνει σε μία σχολή γιατί αύριο μεθαύριο μπορεί να φέρετε κάποια μέτρα εναντίον, σας νοιάζει αυτό. Αυτό το βαφτίζετε παρανομία για να το χτυπήσετε, για να μπει η αστυνομία. Εκτός εάν θέλετε να φέρουμε και σεκιούριτι μέσα στα πανεπιστήμια, να φέρουμε και σεκιούριτι τύπου σαν αυτό που βάλαμε τώρα να ελέγχει τα προσωπικά μας δεδομένα, να αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ, αυτό θέλετε. Σας το λέω κυρία Κεραμέως καθαρά, δεν θα το καταφέρετε, έγινε και προηγούμενη απόπειρα. Δεν ξέρω εάν περάσατε από τα ελληνικά πανεπιστήμια, μάλλον δεν περάσατε, δεν είδατε. Το τίμημα στην επιστήμη κυρία Κεραμέως το πληρώνουμε όλοι, δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσεις ελληνικό πανεπιστήμιο και να μη πληρώσεις το τίμημα της επιστήμης. Από εκεί και πέρα το να δημιουργήσετε μία κατάσταση στρατιωτάκια στη σειρά που δεν σηκώνουν το κεφάλι παρά μόνο το μάθημα χωρίς άλλα ενδιαφέροντα, χωρίς μία άλλη ενόραση και μία αντίληψη για τον κόσμο, την κοινωνία και την αλλαγή της, αυτό το πράγμα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του πανεπιστημίου και πάρα πολλά πανεπιστήμια ελληνικά που το έχουν αυτό είναι στις κορυφαίες θέσεις των πανεπιστημίων όλου του κόσμου. Μην δείχνετε τόσο πάθος ενάντια στα πανεπιστήμια, είναι πολύ κακή αρχή αυτό που κάνετε.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Στη Βουλή η τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου
- Στη Βουλή η διάταξη "Κεραμέως" για την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής στο Δημοκρι...
- Ρυθμίσεις για τη συμμετοχή πανεπιστημιακών στη διοίκηση φορέων του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Ελεύθερο υλικό Μαθηματικών Λυκείου
- ΙΚΥ: Ψευδείς και δυσφημιστικές οι καταγγελίες της παραιτηθείσας Γενικής Διευθύντριας Μ. Φουντοπούλου
- Απίστευτο: Δημοσίευσαν Προγράμματα Σπουδών σε ΦΕΚ την Παρασκευή για να εφαρμοστούν το σχ. έτος 2022-2023, το οποίο λήγ...
- Διάταξη για τους τίτλους σπουδών (e-Diplomas)
- Ρυθμίσεις για τον ΔΟΑΤΑΠ
- Διάταξη για τη στελέχωση και λειτουργία του παιδικού σταθμού του υπ.Παιδείας
- Τα "βρόντηξε" η Μ. Φουντοπούλου από το ΙΚΥ, καταγγέλλοντας μη νόμιμες διαδικασίες
Σχόλια (9)
ΔΕΝ χρειάζονται αναγκάστηκα νομοί για να καταλάβει κάποιος ότι πρέπει να σεβόμαστε το χώρο του παν/μίου και την δουλειά που γίνετε εκεί.
Το πανεπιστηµιακό άσυλο έχει µια ιδιοτυπία. ∆εν µνηµονεύεται ρητά σε κανένα ελληνικό Σύνταγµα, εθιµικά ισχύει εδώ και τουλάχιστον 160 χρόνια αλλά νοµοθετικά κατοχυρώθηκε µόλις το 1982. Στο διάβα όλων αυτών των χρόνων, η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές τηρήθηκε στο πλαίσιο της κατοχύρωσης των ακαδηµαϊκών ελευθεριών για την προστασία του δικαιώµατος στη γνώση, τη µάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των µελών της πανεπιστηµιακής κοινότητας έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει, αλλά και αρκετές ακόµη καταπατήθηκε ή παρερµηνεύτηκε η ουσία του.
Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαΐου 1859. Περίπου εκατό νεαροί µαθητές, καταδιωκόµενοι από τις αστυνοµικές αρχές και «όχλον πολύν, το πλείστον κατωτάτης τάξεως και πάσης ηλικίας» όπως ανέφερε ο Τύπος της εποχής, κατέφυγαν για προστασία στο κτίριο του Πανεπιστηµίου Αθηνών όπου βρίσκονταν «ολιγοστοί φοιτηταί», που «ηνώθησαν µετ’ αυτών, παρασυρθέντες υπό της εσφαλµένης ιδέας ότι οι προσελθόντες ηδύναντο να επικαλεσθώσιν το δικαίωµα της φιλοξενίας».
Η συντηρητική Σύγκλητος σπεύδει να εκδώσει ανακοίνωση παραινώντας «πατριωτικώς» τους φοιτητές να ασχολούνται µόνο µε τα µαθήµατά τους. Από την πλευρά του ο υπουργός επί των Εκκλησιαστικών και ∆ηµοσίας Εκπαιδεύσεως, Χαράλαµπος Χριστόπουλος, αποδοκιµάζει τη συγκέντρωση στο πανεπιστήµιο «προσώπων µη ανηκόντων εις την τάξιν των φοιτητών», µια πράξη που βεβηλώνει «το ιερόν της ανωτάτης του έθνους εκπαιδεύσεως καθίδρυµα». Συγχρόνως αποφασίζει τη διακοπή των µαθηµάτων για δύο µέρες, µε ταυτόχρονη εγκατάσταση στον χώρο στρατιωτικής φρουράς που θα συνεπικουρούσε το έργο της Αστυνοµίας.
Ψαξτε να μαθετε κανονικα...
Πότε ζήτησε ο Γερμανός διοικητής της Αθήνας συγνώμη για ...παραβίαση του επί κατοχής...ασύλου;Πού το διάβασες να το πεις και σε μας.Ποιό είναι το δημοσίευμα ,πότε και που γράφηκε; Τον χειμώνα του 1941 χιλιάδες Έλληνες πέθαναν από την πείνα λόγω επίταξης των τροφίμων από τους κατακτητές. Συγνώμη δεν ζήτησε ούτε για αυτό ,ούτε για τις εκτελέσεις ,ούτε για τα Άνω και Κάτω Κερδύλια,το Μεσόβουνο,το Δίστομο ,την Κάνδανο κλπ.Δεν ζήτησε συγνώμη για εγκλήματα και θα ζητούσε συγνώμη για κάτι τότε ανύπαρκτο σαν θέμα;Πού ακούστηκε σε κατεχόμενη χώρα να υπάρχει άσυλο που δεν μπορούσαν να μπούν οι κατοχικές δυνάμεις;Τότε όλοι οι αντιστασιακοί θα μαζεύονταν εκεί για να μην συλληφθούν.
Πλάκα μας κάνεις Πολάκη;Σε ποιούς νομίζεις ότι απευθύνεσε;Σε αμόρφωτους και ανιστόρητους και λες τέτοιες ανακρίβειες;Αλλά τέτοιος λαός τέτοιοι του αρμόζουν.Δώσε στην δημοσιότητα το δημοσίευμα που επικαλείσαι.Το ανύπαρκτο δηλαδή.Ο Γερμανός Διοικητής υπέγραφε καθημερινά εκτελέσεις πατριωτών και θα ζητούσε συγνώμη για μια μ@.Πόσο σανοφάγο θεωρείς τον Έλληνα;
1.Το άσυλο θεσμοθετήθηκε το 1982 και η γερμανική κατοχή ήταν το 1941-1944.Μέχρι και το 1974 η αστυνομία από την ίδρυση των Πανεπιστημίων είχε διακριτή παρουσία σε αυτά.
2.Οι Γερμανοί ΔΕΝ είχαν δικούς τους αστυνομικούς στην πατρίδα μας,όπως γράφει το παραπάνω δημοσίευμα στην εισαγωγή.Υπήρχε φυσικά η προκαλούσα τον τρόμο συνυφασμένη με το έγκλημα μυστική αστυνομία της Γκεστάπο αλλά αυτοί ήταν αθέατοι και με πολιτικά.Να παρουσιάσει ο Πολλάκης το σχετικό δημοσίευμα που αναφέρει.Ποιά εφημερίδα το γράφει και ποια μέρα ποιου έτους.
Βλέπω σε παλιές ταινίες του κινηματογράφου ,συνήθως κωμωδίες ,όπου πανεπιστημιακά κτίρια της Ιατρικής,Γεωπονικής κλπ είναι καθαρότητα χωρίς συνθήματα στους τοίχους,αφίσσες κλπ.Περιποιημένα που χαίρεσαι και σέβεσαι.Τί άλλαξε από τότε και ο κάθε αχαρακτήριστος παίρνει ένα σπρέι ή μια μπογιά ή μια ταβανόβουρτσα και κάνει ότι θέλει ατιμώρητος;Γιατί δεν εκτονώνεται στους τοίχους του σπιτιού του;
Και για την ιστορία αρμόζουσα σε σοβαρά κράτη και όχι προτεκτοράτα το 1977 ή 1976 δεν θυμάμαι ακριβώς στην Γεωπονική της Περούτζιας στην Ιταλία ορισμένοι φοιτητές μας έγραψαν συνθήματα στα Ελληνικά στους τοίχους.Την επομένη ο Πρύτανης αφού κοστολόγησε το ποσόν το διαμοίρασε ισομερώς στους Έλληνες φοιτούντες.Δεν γίνονταν ανανέωση εγγραφής ή φοίτηση στο επόμενο έτος αν δεν πλήρωναν το πόσο.Κανένα κόμμα και Ιταλός δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν ξαναγράφηκαν ποτέ συνθήματα.Ήμουν παρών και δεν δέχομαι αμφισβήτηση του γεγονότος.
Ναι, οι γερμανοί το σεβάστηκαν το άσυλο αλλά τότε (1940-45) δεν υπήρχαν οι γνωστοί - άγνωστοι αναρχοαριστεριστές να μην το σέβονται, εντάξει Πολάκη....
Κάκιστη η εμμονή του Υπουργείου διαχρονικά να επιμένει σε αυτό το παρωχημένο θέμα, που εύκολα δίνει τίτλους στα πρωτοσέλιδα με τις διάφορες "αντιπαραθέσεις πολιτικών στη Βουλή" αλλά από ουσία ΜΗΔΕΝ.
https://www.esos.gr/arthra/63624/apo-aygoysto-se-aygoysto-oi-treis-nomoi...
Τι άλλο θα διαβάσουμε πια...
Μιλάνε όλοι ..
Οι Γερμανοί το σεβάστηκαν οι αναρχοαριστεροί πάλι Όχι!
γιατί καταργούνται τα κέντρα πρακτικής άσκησης της "αριστεράς"....