Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ανοικτή σε βελτιωτικές αλλαγές στη ρύθμιση για το Ακαδ. Άσυλο η υπουργός Παιδείας

“Αν υπάρχει τρόπος να βελτιώσουμε και την διάταξη, εδώ είμαστε να ακούσουμε όλες τις προτάσεις”
Δημοσίευση: 06/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοιχτό το ενδεχόμενο  για βελτιωτικές αλλαγές στη ρύθμιση για το Ακαδ. Άσυλο, άφησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως , μιλώντας σήμερα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

«Θα ακούσω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις απόψεις και ειδικά όσον αφορά στο άσυλο. Είναι ένα θέμα που αφορά την κοινωνία ολόκληρη. Είναι πάρα πολύ γόνιμη αυτή διαδικασία. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσω προτάσεις, σκέψεις και αν υπάρχει τρόπος να βελτιώσουμε και την διάταξη, εδώ είμαστε να ακούσουμε όλες τις προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:.

  • Εμείς δεν οραματιζόμαστε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια επ’ ουδενί  και ευχής έργο θα ήταν η διάταξη του ασύλου να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει και αποτρεπτικά. Ούτε θέλουμε, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ, οι αστυνομικοί να είναι σε ρόλο μπαμπούλα, επ΄ουδενί. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι το πανεπιστήμιο να επιστρέψει σε αυτούς στους οποίους ανήκει, δηλαδή, στους καθηγητές, στους φοιτητές, στο διοικητικό προσωπικό και γι' αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε.
  •     Σχετικά με τους διάφορους φορείς όσον αφορά τη διάταξη του ασύλου. Καταρχάς να πω ότι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησα προ της κατάθεσης της διάταξης ήταν με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο προεδρείο ως προεδρείο, παρότι ξέρω ότι δεν είχε συγκληθεί Σύνοδος, ως προεδρείο εξέφρασε θετική άποψη για το ζήτημα της αποκατάστασης του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Της ενίσχυσης, δηλαδή, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, όπως ακριβώς εμείς θέλουμε να την θωρακίσουμε.
  • Να πω    για την ΠΟΣΔΕΠ. Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συνάδελφο, από ό,τι καταλαβαίνω, ο οποίος είπε ότι οι καθηγητές είναι εναντίον. Οι καθηγητές έχουν εκλεγμένο όργανο, λέγεται ΠΟΣΔΕΠ, είναι ακριβώς η οργάνωση που εκπροσωπεί όλα τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων, η οποία ΠΟΣΔΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση στις 4/8 και είπε συγκεκριμένα ότι θεωρεί ότι το προς ψήφιση άρθρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του πραγματικού περιεχομένου του πανεπιστημιακού ασύλου. Προσέθεσε ότι δεν φτάνει και ότι χρειάζεται και η  εφαρμογή. Βεβαίως και είναι κάτι που και εμάς μας απασχολεί, αλλά το αρμόδιο όργανο, το οποίο εκπροσωπεί όλα τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Σχόλια (4)

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
06 Αυγ 2019 19:40

Μετά την αστυνομία να επιτρέψετε και στο στρατό να παρεμβαίνει. Η αριστεία σας δεν έχει όρια....

 
Νικόλαος
06 Αυγ 2019 22:33

Αν υπάρξουν παράνομες πράξεις και ο Πρύτανης δεν καλέσει την Αστυνομία να διώκεται ως ηθικός αυτουργός.

 
Ακαδημαϊκό Άσυλο
06 Αυγ 2019 23:20

Πρόταση: Αφήστε το άσυλο τελευταίο και φτιάξε τα τμήματα και τις σχολές, που έχουν ρημάξει.

 
Αιρετικός
07 Αυγ 2019 08:46

Να θεσμοθετηθεί σώμα φύλαξης των Πανεπιστημίων.
Οι υπηρετούντες σε αυτό θα πρέπει να ασκούν τα καθήκοντα της φύλαξης ενώ θα έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν σε αδικήματα που είναι απλά (π.χ. εξύβριση) ενώ θα μπορούν να καλούν την αστυνομία σε περίπτωση σοβαρότερου αδικήματος προσδιορίζοντας ακριβώς το είδος του αδικήματος. Η αστυνομία παρεμβαίνει σε συνεργασία με το πρύτανη.
Απλά πράγματα που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες.
Ένας προβληματισμός: Αυτοί που επιχειρηματολογούν για "άντρα" ανομίας διακίνησης ναρκωτικών έχουν σκεφθεί ότι η διακίνηση δεν θα εξαφανισθεί αλλά όπως συμβαίνει παγκοσμίως θα μετακινηθεί σε άλλες περιοχές π.χ. του Λεκανοπεδίου. Αφού δεν αντιμετωπίζετε η αιτία, το πρόβλημα απλώς θα μετατεθεί αλλού και θα το υφίστανται κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας. Φοβερή Κοινωνία, όπως ή γάτα κρύβει τα ... κάτω απο τα χαλάκι.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ