Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τι είπε ο Περιφεραιάρχης Δυτ. Ελλάδος για τη Νομική Πατρών

Δημοσίευση: 06/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η λειτουργία και η ίδρυση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι μια ακαδημαϊκή κατάκτηση, είναι μια κατάκτηση για την ίδια τη Δημοκρατία και είναι μια απάντηση στο μέλλον. Είναι η κατάκτηση ενός στόχου ακαδημαϊκού, αλλά είναι και η υλοποίηση ενός ονείρου της Πάτρας, των φορέων και των πολιτών, αλλά και της Δυτικής Ελλάδος και πάνω απ' όλα είναι το αποτέλεσμα μιας διεκδίκησης για πάνω από σαράντα χρόνια.

Τα παραπάνω είπε ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  Απόστολος Κατσιφάρας σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα και υπογράμμισε , μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Για εμάς η Νομική Σχολή ολοκληρώνει το ακαδημαϊκό μας Ίδρυμα, προσθέτει, δίνει κύρος, εξωστρέφεια, μια νέα δυναμική στο δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Τεθήκανε με το καλημέρα τρία επιχειρήματα αρνητικά. Το ένα είναι πόσες νομικές σχολές χρειαζόμαστε στην Ελλάδα. Η απάντηση έρχεται από μόνη της. Δίπλα μας η Ιταλία, έχει 37 Νομικές Σχολές. Πιο δίπλα και κοντά μας η Κύπρος έχει 3, με γεωγραφικά όρια σαν την Δυτική Ελλάδα. Άρα λοιπόν, ένα επιχείρημα ότι είναι πολλές οι σχολές, πρέπει να απαντήσει σε ένα άλλο επιχείρημα, έχουμε πολλές φιλοσοφικές σχολές στην Ελλάδα, έχουμε πολλά Πολυτεχνεία, τι κάνουμε με το όλο εκπαιδευτικό σύστημα; Όχι επιλεκτικά για τη νομική.
  • Το δεύτερο είναι ότι βγάζουμε πολλούς δικηγόρους. Η απάντηση είναι απλή, βγάζουμε νομικούς που κατευθύνονται στη διοίκηση, στην οικονομία, στην παιδεία, στο δικαστικό σώμα, στη διπλωματία, στην παραγωγική διαδικασία. Και βεβαίως, υπάρχει και ένα θέμα Δημοκρατίας που αφορά το αυτοδιοίκητο. Πως αντιλαμβάνεται αλήθεια το κεντρικό κράτος το αυτοδιοίκητο στους δημοκρατικούς θεσμούς. Παρεμβαίνει ως αρωγός να στηρίξει τις πολιτικές του για την ανάπτυξη ή για να φρενάρει; Εδώ έχουμε μια ωμή παρέμβαση που αφαιρεί αντί να προσθέσει αφαιρεί. Και το κάνει και επιλεκτικά.
  • Αγαπητοί συνάδελφοι, σε ένα κόσμο πιο σύνθετο, πιο ανοικτό σε προκλήσεις, με νέα οικονομικά πεδία και προκλήσεις, σε μια νέα εποχή την ψηφιακή εποχή, αναζητούνται και νέες απαντήσεις και επιστημονικές. Αυτά τα νέα πεδία είναι μια νέα πρόκληση για τη νομική επιστήμη, και σε επίπεδο ρυθμίσεων αλλά και νομικών παρεμβάσεων. Παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον κυβερνοχώρο, την ενέργεια, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τη βιοηθική. Είναι πολλά τα νέα πεδία θα ήταν μια ιστορική ευκαιρία, για την Ελλάδα και για την Ελληνική Δημοκρατία να έχει ένα νέο Ίδρυμα, μια νέα σχολή, που να δίνει απαντήσεις στο μέλλον.
  • Αντίθετα, έρχεται με μια απόφαση να καταργήσει την πρόκληση προς το μέλλον και την ευθύνη μας. Κύριε Υπουργέ, θα έλεγα να μην επιτρέψουμε να γίνει η κατάργηση της νομικής ως ένα θύμα ενός προεκλογικού και αδιέξοδου διαλόγου και αντιθέσεων. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Θα έλεγα να πάρετε πίσω το νομοσχέδιο η κυβέρνηση εννοώ όχι εσείς προσωπικά. Να δοθεί ένας επαρκής χρόνος για να γίνει η διαβούλευση. Αν και η διαβούλευση έγινε 1,5 χρόνο. Θα έλεγα ακόμη και τώρα την ύστατη στιγμή μην κάνει το ελληνικό κράτος ένα ακόμη ιστορικό λάθος, το οποίο θα το χρεωθεί η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να γίνει αυτό.
  • Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο, δώστε έναν χρόνο για διαβούλευση, εμείς θα είμαστε εδώ με τα επιχειρήματά μας, εσείς θα συμμετέχετε από τη δική σας την πλευρά και στο τέλος θα βγει κερδισμένη και η δημόσια παιδεία και η Ελληνική Δημοκρατία αλλά πάνω απ’ όλα θα βγει κερδισμένο το μέλλον για την νεολαία και όλους τους πολίτες, γιατί η Νομική Σχολή της Πάτρας είναι μια απάντηση προς το μέλλον. Μην στερείτε όνειρα από το μέλλον.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ