Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τι είπε στη Βουλή η Πρύτανις του Παν. Πατρών για την 4η Νομική Σχολή

Δημοσίευση: 06/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Θεωρώ την απόφαση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, όχι μόνο ορθή, αλλά και επιβεβλημένη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και 16 φορείς της δυτικής Ελλάδας διεκδικούν το αυτονόητο, τη διατήρηση της ιδρυμένης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της χώρας, περιμέναμε συνάντηση προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας σε ακαδημαϊκό, θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, ευελπιστώντας σε θετική απόφαση της κυβέρνησης.

Τα παραπάνω τόνισε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Β. Κυριαζοπούλου σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα και υπογράμμισε , μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Εμείς αντικρούουμε με ακαδημαϊκά κριτήρια. Η αρνητική στάση άλλων Ιδρυμάτων και ομοειδών Σχολών, Δικηγορικών Συλλόγων, προβεβλημένων πολιτικών, η οποία στηρίζεται σε επιχειρήματα που αμφισβητούν τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος δημιουργίας 4ης Νομικής Σχολής στη χώρα μας, βάσει κοινωνικών, επαγγελματικών, εθνικών, δημοσιονομικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων, δεν μας εκπλήσσει, αφού επαναλαμβάνει τα όσα είχαν δημοσιευθεί ήδη το 1993, όταν επιχειρήθηκε η ίδρυση Τμήματος Νομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  •  Μας εκπλήσσει αρνητικά η παρέμβαση άλλων ιδρυμάτων στην ανάπτυξη ενός πανεπιστημίου. Αν μη τι άλλο, είναι κατάφωρη κατάλυση της αυτοτέλειας και αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου από άλλα ιδρύματα. Η αποφυγή αλλαγών στο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, κατά τη γνώμη μας, προδίδει συντηρητισμό και διάθεση κατοχύρωσης κεκτημένων.
  • Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου μας επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν το 1964 με την ιδρυτική πράξη του Πανεπιστημίου Πατρών και ενδεικτικά, οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν: Τη μείωση της τάσης φυγής των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, την προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων και καθηγητών που σταδιοδρομούν στα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής, λύσεις σε δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και δε μπορεί όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές νομικής της νοτιοδυτικής Ελλάδος να πρέπει να φύγουν και να πάνε ή στην Αθήνα ή στη βόρειο Ελλάδα. Επίσης, την εξέλιξη του ιδρύματος σε πρότυπο Πανεπιστήμιο.
  • Η Νομική Σχολή, κατά τη γνώμη μας, θα έχει νόημα όταν και επειδή θα ενταχθεί στην παραγωγική ακαδημαϊκής καινοτομίας, θα έχει στόχο, εφόσον δε θα αποσκοπεί στην παραγωγή νέων δικηγόρων, αλλά στην ανάπτυξη νομικής παιδείας και ιδιαίτερο χαρακτήρα όταν περιεχόμενό της και μέθοδοι διδασκαλίας της αντιστοιχηθούν με τις κοσμογονικές τεχνικές εξελίξεις της εποχής μας. Σημαίνει επικαιροποιημένα προγραμμάτων σπουδών με γνωστικά αντικείμενα συμβατά με τη νέα τεχνολογία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη βιοηθική και άλλα.
  • Έτσι, μια Νομική Σχολή αποτελεί ακαδημαϊκό όραμα ενός δυναμικού πνευματικού ιδρύματος και όχι ένα μέσο για την επίτευξη εξωακαδημαϊκών στοχεύσεων. Τα δημόσια οικονομικά της παιδείας φαίνεται ότι βελτιώνονται. Ανεξάρτητα από το πόσες Νομικές έχουμε, οι χιλιάδες φοιτητές αποκτούν πολυέξοδο ισότιμο πτυχίο Νομικής στο εξωτερικό. Νέοι άξιοι επιστήμονες περιμένουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο να τους δώσει ευκαιρίες. Οι δε πολίτες της δυτικής Ελλάδας αξιώνουν να υπάρχει και για αυτούς υπό όρους ισότητας ένα πλήρους εύρους Πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν.

Σχόλια (3)

 
@ Φορολογούμενος
08 Αυγ 2019 11:27

Στον 21ο αιώνα τι μέλλον έχουν νέοι άνθρωποι χωρίς μεταλυκειακή εκπαίδευση, Πανεπιστημιακή ή τύπου ΙΕΚ;

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, χωρίς ανεπτυγμένη βιομηχανία, τι μέλλον έχουν οι ειδικευόμενοι σε τεχνικά επαγγέλματα;

Το δίλημμα σχετικά με την κατανομή των πόρων, σε Α'βθμια ή Β'βθμια ή Γ'βθμια, δεν υπάρχει: Ενιαία Αντιμετώπιση, όλων των βαθμίδων.

Είναι καιρός να σταματήσει το παιχνίδι με τις λέξεις:

Στην περίπτωση της Νομικής, τίθεται ζήτημα συντεχνιακού προστατευτισμού με τη λειτουργία μόνο 3 Σχολών, οι δύο σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και άρα η απόφαση του Υπουργείου κρίνεται απαράδεκτη.

 
Φορολογούμενος
07 Αυγ 2019 09:05

Τέτοιες ωραίες εκθέσεις σου γράφω εκατό την ώρα... Ποιος όμως θα απαντήσει για την ίδρυση μεγάλου αριθμού νέων πανεπιστημιακών τμημάτων χωρίς αντίκρισμα (το θέμα δεν αφορά μόνο την 4η Νομική αλλά αφορά και αυτή) με τις πρόσφατες συγχωνεύσεις; Ας το σκεφτούμε: το κόστος για την ίδρυση και λειτουργία όλων αυτών των τμημάτων θα μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλες ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης που είναι πιο σημαντικές και πιο επείγουσες.

 
Τέταρτη Νομική
06 Αυγ 2019 23:26

Πολύ σωστά επιχειρήματα, σε ακαδημαϊκή βάση.

Τα υπόλοιπα, για την αναδιάταξη του Ακαδημαϊκού Χάρτη, ας τα σχολιάσει η ηγεσία του υπουργείου:

https://www.esos.gr/arthra/63634/deytero-freno-stin-idrysi-4is-nomikis-s...

Αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν την περίοδο 1980-2010 και τώρα βιώνουμε τις συνέπειες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ