Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Κόντρα στη Βουλή Ν. Κεραμέως-Β. Κυριαζοπούλου

Δημοσίευση: 06/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κόντρα ξέσπασε σήμερα στη Βουλή μεταξύ της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και της Πρυτάνεως του πανεπιστημίου πατρών Β. Κυριαζοπούλου.

Αφορμή αποτέλεσε όταν η υπουργός Παιδείας απαντώντας στην Πρύτανι  είπε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση της Νομικής στην  Πάτρα    δόθηκε στο φως της δημοσιότητας μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για κατάργηση του σχετικού νόμου.

Β. Κυριαζοπούλου:  Με συγχωρείτε, γιατί με προσβάλλετε.

Ν. Κεραμέως: 1/7/ 2019, ένα ανυπόγραφο κείμενο, το οποίο μέσα σε επιχειρήματα για την ίδρυση Νομικής λέει και το εξής, ότι πρέπει να ιδρυθεί η Νομική της Πάτρας γιατί ανάμεσα στα άλλα το πανεπιστήμιο χρειάζεται νομικές υπηρεσίες για  τις πέντε σχολές του. Μα είναι δυνατόν; Θα ιδρύσουμε νέα Νομική Σχολή στη χώρα για να έχουν νομικές υπηρεσίες σε ένα πανεπιστήμιο.

Β. Κυριαζοπούλου:  Από τις δώδεκα σελίδες πιάνετε μια.
    
Ν. Κεραμέως: Αξιότιμη κυρία Πρύτανη, μιλάμε για το αυτοδιοίκητο, το οποίο πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά εγώ εδώ έχω μια απόφαση της Συγκλήτου σας σχετικά με την ίδρυση Νομικής, σχετικά με το νομοσχέδιο το προηγούμενο της Κυβέρνησης αναφορικά με την απορρόφηση του Τ.Ε.Ι. Δ. Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών  και την ίδρυση Νομικής. Τοποθετήθηκε η Σύγκλητος  επί αυτού του σχεδίου νόμου,  αυτοδιοίκητο. Τι είπε η Σύγκλητος;  23 μέλη ψήφισαν  κατά του σχεδίου νόμου , 10 μέλη ψήφισαν υπέρ . Άρα εμείς  τι λέμε εδώ πέρα;   Λέμε ξεκάθαρα, μιλάμε λοιπόν για αυτοδιοίκητο, ενώ εάν μου επιτρέπεται η  απόφαση της Συγκλήτου για την απορρόφηση  του Τ.Ε.Ι. από  το πανεπιστήμιο και για την ίδρυση Νομικής  ήταν αρνητική κυρία Πρύτανη και βγήκατε και  στα μέσα μετά από μερικές ημέρες και είπατε, τι να κάνουμε είναι νόμος και πρέπει να τον εφαρμόσουμε, παρότι η απόφαση του πανεπιστήμιο ήταν αρνητική. Σας ευχαριστώ πολύ.
 
Β. Κυριαζοπούλου:  Εγώ διάβασα και άκουσε όλη η Βουλή τι είπα, 40 χρόνια ασχολούμαστε με τη Νομική και υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας για την δε απόφαση ίδρυσης Νομικής υπάρχει χωριστή  απόφαση, σας τη διάβασα όταν πρωτολόγησα, 30 υπέρ, 2 κατά και μη διαστρεβλώνεται. Επίσης θέλω να αποσύρετε ότι ήταν η συμφωνία αυτό που είπατε. Να μου δώσετε τη νομική να πάρω τα Τ.Ε.Ι.

 

Σχόλια (6)

 
Μπράβο!
06 Αυγ 2019 20:39

Μπράβο στην κυρία Κεραμεως. Όχι όπου θέλουμε μετράει η Σύγκλητος και το Αυτοδιοίκητο.

 
Εισακτέοι Νομικής 2020
06 Αυγ 2019 23:46

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, στις τρεις Νομικές της χώρας εισήχθησαν συνολικά 1.283 υποψήφιοι, δηλαδή 435 στο ΕΚΠΑ, 371 στο ΑΠΘ και 477 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Αυτές οι θέσεις εισακτέων δεν μπορούν να επιμεριστούν την επόμενη διετία σε 5 ή 6 Σχολές, με την ίδρυση Νομικής Σχολής και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;

Πόσο λογικό είναι στον 21ο αιώνα να επιβιώνει ο ιδιότυπος προστατευτισμός ενός επαγγέλματος;

https://www.esos.gr/arthra/60242/epimenei-i-nd-ohi-se-4i-nomiki-sholi

 
@Εισακτέοι Νομικής 2020
07 Αυγ 2019 09:12

Το πρόβλημα με τον επιμερισμό που προτείνετε είναι ότι δημιουργώντας νέα τμήματα θα υπάρξει δημόσια επένδυση και κόστος για διοικητικό προσωπικό, μέλη ΔΕΠ και (κατά περίπτωση) σε κτιριακές υποδομές. Δεν είναι απλό πράγμα.

 
Νομικές Σχολές
08 Αυγ 2019 10:43

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι μεγάλο και καθιερωμένο Πανεπιστήμιο, λειτουργεί από το 1967, στην τρίτη πληθυσμιακά πόλη της Ελλάδας.

Τα επιχειρήματα καλό είναι να είναι ακαδημαϊκά

@Εισακτέοι Νομικής 2020 (07 Αυγ 2019 09:12)

Εξάλλου, μόνο από μια τέταρτη ή πέμπτη Νομική Σχολή θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα ο κρατικός προϋπολογισμός με το κόστος λειτουργίας; Από το 1980, πόσα τμήματα ιδρύθηκαν, πόσες πιστώσεις δόθηκαν για μέλη ΔΕΠ και πόσα χρήματα επενδύθηκαν σε κτηριακές υποδομές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας;...

Αν χρειαστεί, φυσικά, ας συνενωθούν τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων ή Μαθηματικών ή Μηχανικών, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι θέσεις...

Ορισμένες τοπικές θυσίες είναι αναγκαίες για το ευρύτερο καλό της κοινωνίας και της εκπαίδευσης.

 
Αρθούρος
08 Αυγ 2019 11:52

Τα πράγματα είναι πολύ απλά:α)Υπάρχουν ήδη 3 μέλη ΔΕΠ στην ευρύτερη επιστήμη του Δικαίου στην οργανωτική επιτροπή που κατάργησε η κα υπουργός τα οποία υπηρετούν ήδη στο Πανεπιστήμιο Πατρών.2 ακόμα καθηγητές Εγκληματολογίας προερχόμενοι από την Αχαϊα,είναι πολιτευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα.Υπάρχουν δύο ακόμα μέλη ΔΕΠ στο Δίκαιο που υπηρετούν σε πανεπιστήμια εκτός Αττικής,γειτονικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
β)Η Νομική σχολή δε χρειάζεται εργαστήρια,ούτε κτίρια γι'αυτά.
γ)Στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχουν άφθονα κτίρια άλλων τμημάτων, συνεπώς κι αίθουσες που μπορούν γιά ένα διάστημα να φιλοξενήσουν τα μαθήματα της Νομικής. Ειδικά,μετά την παραχώρηση των κτιρίων του πρώην ΤΕΙ στο Κουκούλι,στο Πανεπιστήμιο Πατρών,όπου έκλεισε ένα τμήμα με τη συγχώνευση,θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη Νομική προσωρινά κάποιο απ'αυτά.
δ)Η ιστορία ίδρυσης τμημάτων στο πουθενά όπως της Νομικής Κομοτηνής εδώ και σαράντα χρόνια,διδάσκει γι'αυτή την πρακτική,όπως κι άλλων τμημάτων και στο Πανεπιστήμιο Πατρών που ξεκίνησαν με πέντε ως δέκα μέλη ΔΕΠ και στεγάζονταν σε κτίρια που θα στέγαζαν και Λύκεια.Μπορείτε να δείτε σε σχετικές ιστοσελίδες τμημάτων που συγχωνεύτηκαν ότι αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα όπως έλλειψη καθηγητών, ανυπαρξία κτιρίων και γιά εργαστήρια και γιά εστίες κλπ.Απλά επιλέχτηκε η Νομική γιατί ήταν προεκλογική δέσμευση και ιδεοληψία από τα δεξιά αυτή τη φορά.
ε)Να σημειώσω εδώ παρενθετικά,ότι το ΤΕΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Πατρών με πολλούς καθηγητές δεν έχει ακόμα κτίρια.

 
Απόφοιτοι Πληροφορικής στην Ελλάδα
08 Αυγ 2019 15:02

Μόνο στον ευρύτερο χώρο της Πληροφορική λειτουργούν πάρα πολλά τμήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ:

α) Πληροφορικής ή Επιστήμης Υπολογιστών ή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΟΠΑ, Παν. Πειραιά, Παν. Κρήτης, Παν. Μακεδονίας)

β) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ή Τεχνολογίας Υπολογιστών, με δικαιώματα ΗΜΜΥ και κατευθύνσεις σπουδών Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών (ΑΠΘ, ΕΜΠ, ΔΠΘ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Πατρών)

γ) Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ή Μηχανικών Πληροφοριακών Συστημάτων (Παν. Πατρών, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Παν. Αιγαίου)

Επιπλέον, τμήματα όπως Πληροφορικής και Τηλεματικής (Χαροκόπειος), Ψηφιακών Συστημάτων (Παν. Πειραιά), Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΟΠΑ), Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία, Παν. Θεσσαλίας) και τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικών Μηχανικών σε διάφορα ΤΕΙ της χώρας (ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Μακεδονίας, Θεσσαλίας κ.α.)

https://www.esos.gr/arthra/63745/i-ypoyrgos-gia-ak-asylo-nomiki-patron-d...

...Όλα αυτά τα τμήματα στα ελληνικά ΑΕΙ ιδρύθηκαν με συνολικό σχεδιασμό και συμμετοχή της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ);

Απαιτείται ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Σχολών, ανεξαρτήτως ειδικών συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ