Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως:Ελλιπής η διαδικασία απονομής των προσόντων των Διετών Προγραμμάτων

Δημοσίευση: 06/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Η διαδικασία απονομής των προσόντων είναι ελλιπής» είπε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως σήμερα στη Βουλή, αναφερόμενη στα Διετή Προγράμματα των πανεπιστημίου, η έναρξη λειτουργίας των οποίων  αναστάλθηκε για ένα ακαδημαικό έτος.

Τα Διετή Προγράμματα είπε η Ν. Κεραμέως , οργανώθηκαν χωρίς ουσιαστική προηγούμενη μελέτη, χωρίς προετοιμασία και τεκμηρίωση, χωρίς συνεργασία με στελέχη της αγοράς, και τόνισε:

  • Καλύπτουν τις ίδιες ειδικότητες εν πολλοίς με τις ειδικότητες που προσφέρονται ήδη από τα ΙΕΚ της χώρας και ήδη στο μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας.
  • Η διαδικασία απονομής των προσόντων είναι ελλιπής.
  • Τόσο οι απόφοιτοι των ΙΕΚ και του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας πιστοποιούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ για την απόκτηση προσόντων επιπέδου πέντε, ενώ για τα λοιπά προγράμματα δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία πιστοποίησης, δεν  έχουν λειτουργήσει ακόμη.
  • Όσο για το επιχείρημα ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα και έλαβαν αποφάσεις με βάση την προοπτική ότι θα υπήρχαν αυτά τα ιδρύματα,   να σας θυμίσω ότι ανακοινώθηκε η ίδρυσή τους την ημέρα έναρξης των πανελληνίων .
  • Άρα πώς ακριβώς τα παιδιά αποφάσισαν με βάση την προοπτική αυτή, εφόσον δεν υπήρχαν όταν ακριβώς εκλήθησαν να προετοιμαστούν και για τις πανελλαδικές.
  • Εκτός όλων των άλλων καμιά αναστάτωση απολύτως, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ, όμως, να θυμίσω, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά κόπτεται για το καλό της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ οι μη πιστοποιημένοι εκπαιδευτές των δημοσίων ΙΕΚ έμειναν απλήρωτοι για ένα χρόνο.
  • Να θυμίσω ότι οι απόφοιτοι των δημοσίων ΙΕΚ έχουν με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ στερηθεί του δικαιώματός τους να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ. Να θυμίσω ότι έχει προβλεφθεί να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ από την 1η Σεπτεμβρίου τα ΙΕΚ μόνον με πιστοποιημένους εκπαιδευτές.
  • ΄Αρα χωρίς να έχει προβλεφθει από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πιστοποίηση των εκπαιδευτών και το ίδιο ισχύει και για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν μόνο με πιστοποιημένα προγράμματα χωρίς να έχουν όμως πιστοποιηθεί αυτά τα προγράμματα.
  • Άρα, επί της ουσίας, τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση; Ό,τι μπορούσε για να περιορίσει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την οποία εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε.

Σχόλια (8)

 
ΙΕΚ
07 Αυγ 2019 03:06

Τα ΙΕΚ λειτουργούν επι χρόνια, ιδρύθηκαν το 1992, και τα προβλήματά τους είναι χρόνια και διαπιστωμένα.

Αυτές οι διετείς δομές δεν εξυπηρετούν απολύτως τίποτα και απλώς θα πολλαπλασιάσουν το χάος στη μεταλυκειακή εκπαίδευση: στην ουσία, αν δεν καταφέρεις να μπεις σε μια πανεπιστημιακή σχολή και οι γονείς σου δεν έχουν χρήματα για ιδιωτικές σπουδές, είσαι καταδικασμένος.

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
07 Αυγ 2019 08:24

AN ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ τα ΙΕΚ (εξειδικευση εκπαιδευτων με αναγκαία ΠΡΑΚΤΙΚΗ τους ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, αξιοποίηση καλών εκπαιδευτικών Β!βάθμιας,κ.λπ.) ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ και τα Διετούς στα ΑΕΙ (αξιοποίηση εμπειριών ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ όπου δεί) ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑιδεία στη χώρα ΔΕΝ θα δούμε. Τα υπόλοιπα, ουσιαστικές αδυναμίες και γραφειοκρατίες ΠΑΝΤΑ υπήρχαν με όλες τις κυβερνήσεις ή ΕΝΤΕΧΝΩΣ δηιουργούνται,καλό είναι να ΜΕΙΩΘΟΥΝ ή εξαφανιστούν. Αλλά να αποστερείς αποφοίτους ΕΠΑΛ αποεπιλογές στο και πέντε, ΔΕΝ είναι σύννομο. Τέλος οι πολιτικοί ΔΕΝ προέρχονται απο παρθενογέννεση άματη εμφανίσει τους στο προσκήνιο. Υπάρχει και παρελθόν.

 
@ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
07 Αυγ 2019 09:10

Δομές διετούς φοίτησης στα ΑΕΙ είναι προσπάθεια δημιουργίας ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ της δεκαετίας του 80’. Η κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα θα πρέπει να είναι διακριτή και να μη δημιουργεί αμφιβολίες ως προς τους στόχους και τις επιδιώξεις της.
Τα διετή πολλοί λένε πως ήταν ο προθάλαμος για την παγίδευση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έρθει μετά από μερικά χρόνια να διεκδικεί την επέκταση των πτυχίων των αποφοίτων τους (λόγω πραγματοποίησης σε πανεπιστημιακές υποδομές !!!).

 
Επίπεδο 5
07 Αυγ 2019 09:19

Ορθή η απόφαση για την μη έγκριση των διετών προγραμμάτων. Αυτό που πρέπει να υποστηριχθεί είναι το δημόσιο ΙΕΚ καθώς και τα προγράμματα μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑΛ που οδηγούν και τα δύο σε πτυχίο επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5, μετά από εξετάσεις πιστοποίησης.

 
@ @ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
07 Αυγ 2019 09:49

Μιλαω για αξιοποιηση και λειτουργια., οχι για προθεσεις. Η πυραμιδα και η διαφυγη και αναβαθμιση ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ αποφοιτων διετούς στα Πανεπιστημιακα Πτυχία... ΔΕΝ είν' κακό...

 
πρώην Σχολικός Σύμβουλος, εκπαιδευτικος ΕΠΑΛ
07 Αυγ 2019 09:51

Σε άρθρο που αναφερόταν στα διετή προγράμματα έκανα σχόλιο με 12 επισημάνσεις - ανακρίβειες του άρθρου. Εδω, στην παραπάνω δήλωση, υπάρχει ένα σφάλμα και απορώ πως ειπώθηκε. Γράφεται επί λέξη ...Τόσο οι απόφοιτοι των ΙΕΚ και του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας πιστοποιούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ για την απόκτηση προσόντων επιπέδου πέντε, ενώ για τα λοιπά προγράμματα δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία πιστοποίησης,....Μα φυσικά και δεν χρήζουν πιστοποίησης τα διετή, καθώς ανήκουν στην ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Πιστοποίηση χρήζουν τα προγράμματα της μη τυπικής εκπαίδευσης, ήτοι ΙΕΚ και Μεταλυκειακο έτος - τάξη μαθητείας.

 
γεμισαμε παραμυθατζηδες
07 Αυγ 2019 09:52

και τα δύο σε πτυχίο επαγγελματικών προσόντων επιπέδου 5,@ Τι σου αποδίδει το επίπεδο 5 στην πραξη...ΤΙΠΟΤΑ...λυκειο ειναι

 
@ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ
07 Αυγ 2019 12:10

Δυστυχώς επιβεβαιώνετε με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό που λέγανε πολλοί, την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί τους αποφοίτους των διετών προγραμμάτων για κομματικά κριτήρια.
ΟΧΙ κύριε ΒΕΝΤΖΑ, δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν παράθυρα για να πάρουν πτυχίο άνθρωποι που δεν πέρασαν από τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά με μόνο κριτήριο την ΑΡΙΣΤΕΙΑ κατασκευασμένη από μέλη ΔΕΠ με συναλλαγές.
ΑΡΙΣΤΕΙΑ σημαίνει και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Ο λαός γι’ αυτό έστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.