Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Η έκθεση της Επιστ. Επιτροπής της Βουλής για τη ρύθμιση “Κεραμέως” για το Ακαδημαϊκό Άσυλο

"ο ακαδημαϊκό άσυλο δεν καλύπτει δραστηριότητες που δεν τελούν σε συνάφεια με την άσκηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας"
Δημοσίευση: 07/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τις νέες διατάξεις, κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών, ενώ στην παράγραφο 3 ορίζεται ότι, εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, περιλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της  Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για τη ρύθμιση “Κεραμέως” για το Ακαδημαικό Άσυλο, ενώ σημειώνονται τα εξής:

  • Οίκοθεν νοείται ότι το ακαδημαϊκό άσυλο δεν καλύπτει δραστηριότητες που δεν τελούν σε συνάφεια με την άσκηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
  • Περαιτέρω, όπως επισημάνθηκε στην από 28ης Ιουλίου 2017 Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων επί του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (νόμος 4485/2017), «κατά το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος, όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαύουν απόλυτης προστασίας της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους. Εξ άλλου, κατά το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, όλα τα κρατικά όργανα οφείλουν να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων και των αρχών του κοινωνικού κράτους δικαίου. Συμφώνως προς τις ανωτέρω συνταγματικές διατάξεις, η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου».
  • Η ισχύουσα διάταξη έλκει τη διατύπωσή της από το άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 1268/1982, κατά το οποίο, «για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αναγνωρίζεται το Πανεπιστημιακό Άσυλο». Κατά την παράγραφο 7 του εν λόγω άρθρου, «επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι., επιτρέπεται μόνον εφ’ όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής». Το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου μεταρρυθμίστηκε με το άρθρο 3 του ν. 3549/2007, το οποίο αναγνώριζε το ακαδημαϊκό άσυλο για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι οικείες διατάξεις καταργήθηκαν με το άρθρο 3 του ν. 4009/2011, και επανήλθαν στην ισχύουσα σήμερα μορφή τους με το άρθρο 3 του ν. 4485/2017.
  • Όπως επισημαίνεται στην από 5ης Μαρτίου 2007 Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων επί του νομοσχεδίου «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκ- παιδευτικών Ιδρυμάτων» (νόμος 3549/2007), το ακαδημαϊκό άσυλο δεν δια- τυπώνεται ρητώς στο Σύνταγμα, θεωρείται δε ότι αποτελεί απόρροια των δύο συνταγματικών αρχών που διέπουν τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και της αρχής της ακαδημαϊκής ελευθερίας (σελ. 2). Κατά την αντίληψη αυτή, ως ακαδημαϊκό άσυλο νοείται πλέγμα ειδικότερων θεσμικών εγγυήσεων για την ακώλυτη άσκηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κατά τούτο, το ακαδημαϊκό άσυλο δεν ταυτίζεται με την υποχρέωση μη προσβολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά καταλαμβάνει εγγυήσεις, διαδικαστικής κατά βάση φύσεως, με σκοπό την αποτροπή διακινδύνευσης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την παροχή ενός θεσμικού χώρου ασφάλειας κατά την άσκηση επιμέρους ελευθεριών και, ιδίως, της διακίνησης ιδεών.

Σχόλια (7)

 
Βάση του 10
08 Αυγ 2019 15:06

Η βάση εισαγωγής εξαρτάται από τη δυσκολία των θεμάτων, με πολύ εύκολα θέματα 90% θα γράψει πάνω από την όποια "τεχνητή" βάση εισαγωγής.

Ακόμα κι αν ένα τμήμα έχει βάση εισαγωγής 12 ή 13 ή 15 ή 17 δε σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε επί τόσα χρόνια.

 
@Γιαννάκου
08 Αυγ 2019 03:15

Σαφώς δεν χρειάζεται να γνωρίζεις λατινικά για να κάνεις ιχθυοκαλλιέργειες, για να γίνεις σπερματεγχυτής ή κατασκευαστής παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Και στις σχολές αυτές θα έπρεπε οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι (π.χ. λόγω οικογενειακής παράδοσης ή επιχείρησης) να εισέρχονται χωρίς εξετάσεις, όπως και σε κάθε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ σχολή. Ωστόσο, τα πτυχία αυτά θα είναι καθαρά επαγγελματικά και σε καμιά περίπτωση ισοδύναμα προς εκείνα των ΑΕΙ.

 
΅Αιρετικός
08 Αυγ 2019 00:13

Αυτοί που γράφουν για ΤΕΙ βρίσκονται σε αυτή τη χώρα;
Δεν έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχουν πια ΤΕΙ αλλά μόνο Πανεπιστήμια.

 
MIK
07 Αυγ 2019 20:37

Συμφωνώ απόλυτα και με την άρση του ονομαζόμενου "ασύλου" και με τη βάση του δέκα. Με το πρώτο κάτι θα γίνει, για το δεύτερο θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις, γιατί κάποια τμήματα ΤΕΙ και ενδεχομένως κάποιων πανεπιστημίων θα πρέπει να κλείσουν, αφού θα μείνουν χωρίς νέους σπουδαστές/φοιτητές.

 
η παραμυθατζου τζου τζου τζου
07 Αυγ 2019 19:24

και επι μήνες η υπουργός θα αποπροσνατολίζει την κουβέντα μακρυά απο τα καθημερινά προβλήματα με το ασυλο...αυτα τα παραμυθια τρωμε 20 χρονια τωρα . και χιλιαδες αποφοιτοι των ΙΕΚ ειναι ανεργοι επειδη μας δουλευουν

 
Γιαννάκου Reloaded
07 Αυγ 2019 18:57

Ναι, είναι απίστευτα θετικό ότι κάθε χρόνο θα ακούμε για 20-30.000 που θα μένουν εκτός εισαγωγής ακόμα και στα ΤΕΙ. Το να ασχοληθείς με τις ιχθιοκαλλιέργειες εξαρτάται από το αν έγραψες 10 στα Λατινικά, λες και οι πεστροφες ακούνε ποιήματα του Κατουλου.

 
Κα. Κεραμεως
07 Αυγ 2019 15:42

Συγχαρητηρια. Ηδη γραφεται ιστορια. Επισης η επιβολη του βαθμου 10 για εισαγωγη στην τριτοβαθμεια εκπαιδευση θα ειναι μια απιστευτα θετικη εξελιξη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.