ΒΟΥΛΗ

Τι είπε ο Καθηγητής-Βουλευτής Αγγ. Συρίγος για το ακ. άσυλο στη Βουλή

Δημοσίευση: 08/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η “παρθενική” ομιλία του Καθηγητή- Βουλευτή Άγγελου Συρίγου, στη Βουλή ήταν για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Ακολουθεί η ομιλία:

Θα ξεκινήσω με κάποιες αρκετά συχνές παρανοήσεις ως προς το θέμα του ασύλου.

Η πρώτη παρανόηση είναι ότι στα πανεπιστήμια υπάρχει άσυλο ιδεών που κινδυνεύει. Στην πραγματικότητα, δεν προστατεύεται κανέναν γενικό άσυλο ιδεών, όπως εσφαλμένα ακούγεται. Η ελευθερία της διαδόσεως των ιδεών προστατεύεται από το Σύνταγμα πλήρως για όλους εντός και εκτός πανεπιστημίων. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση εντός του πανεπιστήμιου.

Στα πανεπιστήμια, όμως, προστατεύονται πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα που συνδέονται άμεσα με τον ακαδημαϊκό χώρο, στον οποίο ασκούνται και τα δικαιώματα αυτά αφορούν στη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Και όταν λέμε ακαδημαϊκή ελευθερία, κυρίες και κύριοι, εννοούμε μόνο τρία πράγματα: ελευθερία διδασκαλίας, ελευθερία έρευνας και ελευθερία επιστήμης. Αυτό είναι που προστατεύεται από το άσυλο στα πανεπιστήμια. Αυτό είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία.

Η δεύτερη παρανόηση είναι ότι το άσυλο θα παραβιαστεί αν εισέλθει στο πανεπιστήμιο αστυνομική δύναμη. Το άσυλο δεν παραβιάζεται αν εισέλθουν στο πανεπιστήμιο αστυνομικές δυνάμεις για να διερευνήσουν μία βίαιη επίθεση εις βάρος φοιτητών. Στην πραγματικότητα το άσυλο έχει ήδη παραβιαστεί με τη βίαιη επίθεση. Το άσυλο παραβιάζεται κάθε φορά που κάποιος παρεμποδίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, δηλαδή την ελευθερία διδασκαλίας, την ελευθερία έρευνας, την ελευθερία επιστήμης.

Κάθε φορά που κάποιος εμποδίζει ένα μάθημα, κάθε φορά που χτίζει την πόρτα ενός καθηγητή, κάθε φορά που κλείνει ένα εργαστήριο, κάθε φορά που εμποδίζει την επιστήμη, έχουμε παραβίαση ασύλου. Δεν είναι η αστυνομία που θα παραβιάσει το άσυλο. Είναι αυτοί που ήδη έχουν παραβιάσει το άσυλο.

Μια τρίτη παρανόηση που έχουμε είναι ότι με το παρόν νομοσχέδιο καταργείται το άσυλο. Σε αυτό, όπως ειπώθηκε ήδη, είναι και λάθος της Νέας Δημοκρατίας έτσι όπως αναφέρεται και είναι κάτι πολύ συνηθισμένο το οποίο ακούγεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως. Αναφερόμαστε διαρκώς σε κατάργηση του ασύλου. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κατάργηση του ασύλου. Θα έπρεπε να μιλάμε για αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου. Υπ’ αυτήν την έννοια, με το παρόν νομοσχέδιο επανέρχεται το άσυλο, διότι διασφαλίζεται η ακαδημαϊκή ελευθερία.

Μια τέταρτη παρανόηση –ακούστηκε συχνά σήμερα, κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ελέχθη- είναι ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπιστεί με το υπάρχον πανεπιστημιακό πλαίσιο. Αυτό υπονοεί ότι όλα αυτά τα χρόνια, από το 1982 μέχρι σήμερα, οι πρυτανικές αρχές δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Δεν είναι δυνατόν τόσες πρυτανικές αρχές να μην έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους. Πρέπει να δεις τι συμβαίνει. Όταν από το ’82 μέχρι σήμερα, επί τόσες δεκαετίες, υπάρχει πρόβλημα, δεν φταίνε οι πρυτανικές αρχές, φταίει το νομικό πλαίσιο.

Θ. Δρίτσας: Το ’82 ήταν ανομία;

Προεδρεύων (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Δρίτσα, σας παρακαλώ.

Αγγελος Συρίγος: Υπάρχει παραδοσιακά ανομία. Άμα θέλετε να σας πω, κύριε Δρίτσα, το 1985 είχαν μπει μέσα στο Χημείο και είχε γίνει κατάληψη στο Χημείο επί επτά ημέρες και γινόταν χαμός.

Θ. Δρίτσας: Καταλάβαμε, εντάξει!

Προεδρεύων  (Απόστολος Αβδελάς): Σας παρακαλώ, όχι διάλογο, κύριε Δρίτσα.

Δημ. Τζανακόπουλος: Εντάξει, καταλάβαμε τα πάντα!

Προεδρεύων  (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Τζανακόπουλε, σας παρακαλώ.

Αγγελος Συρίγος: Είναι προφανές ότι δεν φταίνε οι πρυτανικές αρχές που δεν εφαρμόζεται το παρόν πλαίσιο.

Μιχ. Κατρίνης: Ήρθη, όμως, το άσυλο το ’85!

Αγγελος Συρίγος: Δεν ήρθη το άσυλο το ’85, ήρθη το ’87.

Προεδρεύων  (Απόστολος Αβδελάς): Γιατί μου τα χαλάτε τώρα στο τέλος;

Μιχ. Κατρίνης: Ήρθη το ’85 επί Σταθόπουλου.

Αγγελος Συρίγος: Το ’87 ήταν.

Προεδρεύων  (Απόστολος Αβδελάς): Μετά θα μου λέτε για τον χρόνο!

Αγγελος Συρίγος: Κάποιοι άλλοι έχουν ξαναγυρίσει σαράντα πέντε χρόνια πριν, όταν λειτουργούσε επί δικτατορίας το σπουδαστικό της Ασφάλειας. Για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτά είναι προϊστορία.

Παύλος Πολάκης : Τι λες;

Αγγελος Συρίγος: Για την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας. ο πρώην Πρωθυπουργός και Αρχηγός σας, γεννήθηκε το ’74 που καταργήθηκε το σπουδαστικό της Ασφάλειας. Εάν θέλουμε να μιλάμε σήμερα από ποιον κινδυνεύει το άσυλο, κινδυνεύει από μειοψηφικές ομάδες, οι οποίες επικηρύσσουν καθηγητές με αφίσες με τις φωτογραφίες του και από ομάδες παραβατικών στοιχείων που βρίσκουν καταφύγιο στο ποινικό άβατο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Άβατο για την Αστυνομία. Ας αποκαταστήσουμε, επιτέλους την πραγματική ελευθερία.

Κυρίες και κύριοι, το πρόβλημα δεν είναι αριστερό ή δεξιό. Το πρόβλημα είναι ένας παραλογισμός που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια όλοι εμείς που διδάσκουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος διότι είμαι γνήσιο τέκνο της ελληνικής δημοσίας εκπαιδεύσεως. Τελείωσα δημόσιο δημοτικό, δημόσιο γυμνάσιο, δημόσιο λύκειο, δημόσιο πανεπιστήμιο, διδάσκω και σε δημόσιο πανεπιστήμιο.

Δυστυχώς, χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δέντρο. Ποιο είναι το δάσος; Ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ο κύριος μοχλός κοινωνικής κινητικότητας στην Ελλάδα. Πρέπει να τον προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού, όχι να τον αφήνουμε να καταστρέφεται μέσα από κινήσεις, όπως αυτές που συμβαίνουν όλες αυτές τις τελευταίες δεκαετίες με το δήθεν άσυλο, όπως το αποκαλούμε.

Το παρόν νομοσχέδιο θα αποκαταστήσει το πραγματικό άσυλο και θα επαναφέρει την πραγματική ελευθερία στις τρεις μορφές της: ελευθερία διδασκαλίας, ελευθερία έρευνας, ελευθερία επιστήμης.

Σχόλια (4)

 
Εύη Στυλ.
09 Αυγ 2019 01:22

Η αιτιολογία της συνταγματικης διάταξης του ασύλου δικαιολογεί την σημερινή αποκατάσταση. Σωστή νομική τοποθέτηση με πολιτικό λόγο στη βουλή.

 
Δον Κιχώτης
08 Αυγ 2019 23:50

Σαφής και έντιμος πολιτικός λόγος.

 
Παναγιώτης
08 Αυγ 2019 22:25

Να ένας αληθινός καθηγητής που δεν κατατρύχεται από αριστερίστικες ιδεοληψίες και λέει τα πράγματα με το όνομά τους! Κάτι άλλοι δίνουν "νομο-τεχνική βοήθεια", μπας και κρύψουν τις ιδεοληψίες που τους βασάνιζαν και τους βασανίζουν ακόμα! Το "χρονοντούλαπο της ιστορίας", που 'λεγε κι ο μακαρίτης για λάθος λόγο, θα γεμίσει πολύ γρήγορα από τους δεύτερους!

 
Μάνος
08 Αυγ 2019 21:56

Μπράβο κύριε Συρίγο . Θέσατε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Ας μην κάνουμε ότι δε βλέπουμε το πρόβλημα με τις ομάδες που βανδάλισαν το χώρο των πανεπιστημίων και συμπεριφέρονταν προσβλητικά μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.