Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ερωτηματικά για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών - Φέτος με ονόματα πέρσι χωρίς

Πέρσι το υπ. Παιδείας δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των εκπαιδευτικών που έλαβαν απόσπαση επικαλούμενο Προσωπικά Δεδομένα, ενώ φέτος τα έδωσε στη δημοσιότητα και με πλήρη στοιχεία των αποσπασμένων!
Δημοσίευση: 08/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερωτηματικά προκαλεί  στην κοινότητα των εκπαιδευτικών το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας :

Α. Φέτος ανακοίνωσε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών  σε φορείς  με ονόματα , εκπαιδευτικών, Αριθμών Μητρώων, κλάδων και οργανικών θέσεων, ενώ

Β. Πέρσι δεν ανακοινώθηκαν ονόματα εκπαιδευτικών , αλλά κλήθηκαν οι αιτούντες εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εάν αποσπώνται.

Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας πέρσι για να αιτιολογήσει αυτή την απόφασή του εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση η οποία ανέφερε τα εξής:

“Λόγω της νέας νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις περιοχές αρμοδιότητας των οποίων αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους”.

Αιτιολογημένα οι εκπαιδευτικοί διερωτώνται τελικά πέρσι  για τις αποσπάσεις ίσχυαν τα προσωπικά δεδομένα και φέτος όχι ή κάτι άλλο συνέβαινε;

Τουλάχιστον ας απαντήσει η νομική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ως οφείλει, τουλάχιστον στους εκπαιδευτικούς που πέρσι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα απόσπασης.

Πάντως  οι διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας πέρσι δήλωναν άγνοια γι αυτή την απόφαση του υπουργείου να μην ανακοινωθούν τα ονόματα.

Διαμαρτυρία

Μάλιστα πέρσι ο αιρετός   στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννης είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια, τονίζοντας , μεταξύ άλλων, τα εξής:

 Σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχει.

Τα ερωτήματα που έθεσα στο Υπουργείο, ως αιρετός του ΚΥΣΠΕ, είναι απλά και  κατανοητά:

•    Θα θυσιαστεί η διαφάνεια στο βωμό της «δήθεν» προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων;
•    Τι θα γίνει με την επικείμενη δημοσίευση των αξιολογικών πινάκων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών;
•    Τι θα γίνει με τη δημοσίευση των αποσπάσεων, των μεταθέσεων και των άλλων υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών;
•    Με τι στοιχεία θα γίνονται οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών;

Η μη δημοσίευση των στοιχείων των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών θα πλήξει τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών για «καθαρές και διάφανες» υπηρεσιακές μεταβολές.

 

Σχόλια (16)

 
Που είδατε τη διαφάνεια;
09 Αυγ 2019 16:15

Αφού δεν υπάρχουν κριτήρια ή μοριοδότηση για τις αποσπάσεις σε φορείς, που βλέπετε τη διαφάνεια;;; Τι μπορείτε να τα κάνετε αυτά τα ονόματα; Η απλή ανάρτηση ονόματος δεν κάνει τη διαδικασία "διαφανή"!

Κάθε χρόνο, για απόσπαση σε φορείς (τουλάχιστον σε Δ/νσεις Εκπ/σης), ζητείται και (θετική) εισήγηση από τον εκάστοτε δ/ντή. Αυτό είναι γνωστό και γι αυτό βλέπετε και τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις.

Μου κάνει εντύπωση που βλέπω άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις στελέχους, να σχολιάζουν πολύ θετικά τη φετινή "διαφάνεια"... αν και γνωρίζουν πως πάντα στο υπουργείο πηγαίνουν συστημένα ονόματα.

Τώρα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα...

Όπου οι αποσπάσεις γίνονται με μόρια η δημοσίευση του ονόματος του υπαλλήλου δεν είναι απαραίτητη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία μπορεί να ελεγθεί από όποιον έχει λόγους να το κάνει.

Επίσης υπάρχουν και αρκετοί λόγοι να ΜΗΝ δημοσιεύονται ονόματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποσπάσεις κατά προτεραιότητα που συνήθως σχετίζονται με λόγους υγείας. Επίσης, δεν το βλέπω παράλογο κάποιος σήμερα να μη θέλει να δημοσιεύεται έμμεσα η διεύθυνση εργασίας του στο διαδίκτυο... Είναι κάτι που προτρέπουμε και τα παιδιά να μην το κάνουν!!!

Όσο γι αυτά τα κλασσικά "τώρα όλοι ανεβάζουν τα πάντα στα social media"... να με συγχωρείτε αλλά δεν τα ανεβάζουν όλοι. Επίσης έχει διαφορά να ανεβάσεις κάποιο δεδομένο μόνος σου από το να το αναρτεί κάποιος άλλος έστω και αν αυτός είναι ο εργοδότης σου που τυχαίνει να είναι και η κυβέρνηση της χώρας.

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών βγήκαν με κωδικούς πάντως και πολύ καλά έκαναν!!!

 
Εκπαιδευτικός
09 Αυγ 2019 15:55

Γιατί να μην δημοσιεύονται τα ονόματα; Προστατευόμενοι μάρτυρες είναι;

 
Μαρια
09 Αυγ 2019 13:37

Διαφάνεια και πάλι Διαφάνεια!Σε ποια προσωπικά δεδομένα αναφερόταν η προηγούμενη κυβερνηση;;;Η ζωές των περισσοτέρων (δυστυχώς) βρίσκονται αναρτημένες σε όλα τα μέσα κοινωνικης δικτύωσης...Το κρυφτό πίσω από από επικλήσεις για τη δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ένα παιχνίδι που παίζεται εις βάρος ευσυνειδητων συναδέλφων.Ολοι στις θέσεις τους και οι μετακινησεις-τοποθετησεις να γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια που θα έχουν την ίδια ισχύ για όλους!Όχι άλλα μέτρα και άλλα σταθμά....Μακάρι να μπει μια τάξη!

 
Δημήτρης
09 Αυγ 2019 10:33

Όλοι γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι οι αποσπάσεις σε φορείς αποτελούν το καρκίνωμα στην εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί γίνονται με αδιαφανεί διαδικασία χωρίς μετρήσιμα μόρια. Το χειρότερο είναι ότι δεν ιδρώνει κανενός το αυτή, ούτε ΟΛΜΕ, ούτε οι αιρετοί δεν νοιάζονται. Μάλλον κάποια συμφέροντα εξυπηρετούνται, μόνο αυτό το συμπέρασμα μπορώ να βγάλω.

 
@Στράτο
08 Αυγ 2019 22:48

μία ακόμα επισήμανση (είναι και λίγο βυσματικές, εντάξει) : γιατί στην εγκύκλιο δεν αναφέρονται ακριβώς οι θέσεις ανά φορέα ; κάποιοι μη μιλημένοι κάνουν αίτηση και δεν παίρνουν κανένα τελικά (ενώ ο φορέας εισηγείται - έχω παράδειγμα φορέα που μία φορά , γιατί είχε απαυδήσει, έβγαλε εξέλ με ΟΛΕΣ τις προτάσεις του, μία φορά όμως μόνο, δεν άνοιξε μύτη, αλλά ήταν μια έντιμη κίνηση) ή αλλού σκανδαλωδώς πολλούς -παλιότερα. το ελάχιστο διαφάνειας αυτό. για τα άλλα βλέπουμε (πχ μοριοδότηση : οι ήδη αποσπασμένοι παντού πιάνουν - και λογικό σε ένα βαθμό - στασίδι, . ακόμα και οι ωρομίσθιοι των ΣΔΕ που είναι πολλά χρόνια αποκλείουν λόγω μοριοδότησης προϋπηρεσίας τους νέους. ας φτιάξουν κάποια άλλα θέματα διαφάνειας , ευελιξίας και βλέπουμε)

 
Στράτος
08 Αυγ 2019 22:22

Μερικές "δεύτερες" σκέψεις που έκανα διαβάζοντας τα σχόλια:

1. Εάν γινόταν μία προσφυγή ενάντια στην εγκύκλιο αποσπάσεων σε φορείς με αίτηση ακύρωσής της επειδή δεν θέτει ρητά κριτήρια απόσπασης που να εξασφαλίζουν την ισχύ των αρχών της ίσης μεταχείρισης, της αξιοκρατίας κλπ. λέτε να κρινόταν αντισυνταγματική;

2. Η πέραν τριετίας (ή άλλου έστω λίγο μεγαλύτερου διαστήματος) απόσπαση δεν θέτει επίσης ζήτημα ιστοτιμίας κλπ.;

3. Οι οργανικές θέσεις των επί πολλά χρόνια αποσπασμένων γιατί μένουν σε αυτούς; Μήπως ήρθε η ώρα θέσπισης ενός ορίου (3,4 ή 5 χρόνια) στο οποίο εάν δεν υπηρετείς στην οργανική θέση θα την "χάνεις" και θα βρίσκεσαι στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ; Υπάρχουν τόσοι άλλοι ενδιαφερόμενοι για οργανικές που θα τις υπηρετούσαν.

 
alt
08 Αυγ 2019 20:17

olo oi idioi kai oi idioi .......kai sta pyspe kai stus foreis......mono dioikitikoi sta grafeia ....... oi ekpaideftikoi sta sxoleia

 
λογική
08 Αυγ 2019 20:10

η λογική να επικρατήσει σε όλους τους ορόφους του υπουργείου και για θέματα που ΔΕΝ είναι δυνατόν να υποπίπτουν στις λεπτομέρειες στην αντίληψη της υπουργού. ας δώσει ένα μέιλ συνεργατών να επισημαίνονται τρελά που συμβαίνουν σε προκηρύξεις κλπ κλπ που τρέχουν ερήμην τους...

σιγά σιγά να μπει τάξη παντού. αναμένουμε...

 
μοναδική
08 Αυγ 2019 20:02

περίπτωση που ΔΕΝ ανακοινώνονται ονόματα - σε αντίθεση με ΟΛΟ το υπόλοιπο υπουργείο - είναι η ΓΓ διά βίου... , με απίθανες προβλέψεις νέες κάθε φορά ΠΑΝΤΕΛΩΣ αστήρικτες σε νομοθεσία ή κοινή λογική (κάτι περί πενταετούς αποκλεισμού -ούτε οι αναπληρωτές τόσο, αν ανακαλέσουν-αρνηθούν, κάτι περί μη δικαιώματος αν έχει ικανοποιηθεί άλλη απόσπαση ! λες και μπορούσε να μυρίσει κανείς τα νύχια του, εδώ για τους φορείς δεν έπεσε πέλεκυς... αλλά εκεί είναι άλλος θεός ). να μη σχολιαστεί ότι στέλνονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ξανά και ξανά τα ίδια χαρτιά , ενώ ένα pdf ζητείται ακόμα και για τις μόνιμες μεταβολές, όχι τις αποσπάσεις. Κάποια στιγμή να σοβαρευτεί κάποιος και να βάλει τάξη κι εκεί. Για το νόμιμο πέραν της τριετίας : είναι θέμα, αλλά το μικρότερο...

 
Ντίνος-Αποσπάσεις σε ΔΕ
08 Αυγ 2019 19:04

Η διαδικασία απόσπασης στις Δ/σεις Εκπ/σης είναι :Ο Δ/ντης Εκπ/σης προτείνει κατά αριθμητική σειρά αυτούς που θέλει να αποσπασθούν .Ακολούθως η λίστα προτιμήσεων διαβιβάζεται στα ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ τα οποία την διαβιβάζουν ακέραια στο γραφείο Υπουργού και απλά εγκρίνονται.Το ηθικό θέμα όμως είναι ότι αντιβαίνει στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών.Γιατί ενώ το Υπουργείο εκδίδει την εγκύκλιο υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος και υποβάλλουν αίτηση εκατοντάδες ή και χιλιάδες υποψήφιοι τελικά όσο είναι ο ίδιος Διευθυντής Εκπαίδευσης αποσπώνται αποκλειστικά οι ίδιοι και οι ίδιοι.Και αυτή η κατάσταση συμβαίνει από το 2010.Αν συγκρίνετε τα ονόματα των αποσπασμένων στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οι ίδιοι από το 2010 και πριν
Το ηθικό,το δίκαιο,η παροχή ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης επιτάσσει να υπάρχει χρονικό όριο αποσπάσεων στις Περιφέρειες και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ή να καλυφθούν όλες οι θέσεις από αποκλειστικά διοικητικούς ή να υπάρξει μοριοδότηση.Και πάνω από όλα να εξαιρούνται αυτοί που έχουν οργανική στην ίδια Διεύθυνση γιατί στερούν τις θέσεις από συναδέρφους από άλλες περιοχές της χώρας.

 
Πλατάρος Γιάννης
08 Αυγ 2019 18:58

Εύγε στο Υπουργείο!
Διαφάνεια!
Ντροπή στο προηγούμενο καθεστώς

 
Β. Κομπατσ.
08 Αυγ 2019 18:06

....είναι νομικά επιτρεπτή η Απόσπαση πέραν της 3ετίας ??

 
Διάφανος
08 Αυγ 2019 17:39

Πολύ σωστά έκανε το Υπουργείο.Έτσι μάθαμε ότι στις αποσπάσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αποσπάστηκαν οι ίδιοι που είχαν αποσπαστεί πέρσι,χωρίς τα ονόματα,ή κοινώς σχεδόν οι ίδιοι από το 2010.Δεν είναι κρατικό μυστικό οι δημοσιοποίηση των ονομάτων των αποσπασμένων γιατί η απόσπαση του ενός επιδρά στην απόσπαση του άλλου.Αν διαφωνείς για κάποιον μπορείς να κάνεις ένσταση.Αν δεν ξέρεις τα ονόματα αυτών που αποσπάσθηκαν πως να ξέρεις αν όλα έγιναν δίκαια και αντικειμενικά;Ότι αφορά και άλλους δεν είναι προσωπικό δεδομένο.Πολύ καλά έκανε το Υπουργείο.Αυτή είναι η διαφάνεια που δίνει στον ενδιαφερόμενο το δημοκρατικό δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιο του αν νομίζει ότι καταπατείται.

 
Στράτος
08 Αυγ 2019 17:24

Προφανώς επικράτησε η λογική. Η υπηρεσιακή κατάσταση ενός υπαλλήλου δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο, μάλιστα δε όταν αυτή επηρεάζει την υπηρεσιακή κατάσταση και άλλων υπαλλήλων που πιθανόν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τον πρώτο (π.χ. ζητούν απόσπαση και εκείνοι στον ίδιο φορέα).

Το μείζον βέβαια παραμένει οι αποσπάσεις σε φορείς να γίνονται με μετρήσιμα μοριοδοτούμενα κριτήρια και όχι με λίστα που περιέχει όποιους κρίνει ο φορέας ότι επιθυμεί ονομαστικά. Ακατόρθωτο; Είναι στα χέρια της νέας ηγεσίας να αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο "των ημετέρων" στο Δημόσιο. Μπορεί;

 
Ε.Κ.
08 Αυγ 2019 17:20

Πολύ θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κ. Κεραμέως!

 
Δημητρης
08 Αυγ 2019 17:18

Δεν υπαρχει προσωπικο δεδομενο, οταν πρόκειται για κατι που αφορα ολους τους ενδιαφερομενους...
Εκτος αν θες να κρυψεις κατι...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ