Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Το Άσυλο και η Αντιστροφή της Πραγματικότητας

Δημοσίευση: 09/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Γιάννη Π. Πλατάρου Μαθηματικού

Έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα υπέρ ή κατά του λεγομένου «Ασύλου» που επικεντρώνονται κυρίως στις παρεμβάσεις εξωτερικών προσώπων του κοινού ποινικού δικαίου στην Ακαδημαϊκή κοινότητα.  Εκεί η επιχειρηματολογία είναι εξαιρετικά εύκολη καθώς βοά η ίδια η πραγματικότητα. Η πολύχρονη στρέβλωση όμως της έννοια του «Ασύλου» έτσι ώστε να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, είναι ένα αποτέλεσμα που η ιδιότητά μας ως έλλογα όντα, δεν μας αφήνει να το περάσουμε ασχολίαστο.

Προσεγγίζουμε το θέμα μόνο με απτά καθημερινά παραδείγματα από την Ακαδημαϊκή ζωή:

Συμβάν 1:

Για κάποιο λόγο σοβαρό ή μη, μια Σχολή κάνει κατάληψη διαρκείας και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δυσανασχετούν ιδίως οι επί πτυχίω φοιτητές. Ένας πάει και καταθέτει μήνυση στην Αστυνομία. Η Αστυνομία υποχρεούται να συλλάβει τους καταληψίες και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής.

Ερμηνεία  του 1 με βάση την λογική:

Η Αστυνομία προασπίζει την ελευθερία διδασκαλίας εντός του Πανεπιστημίου, και μάλιστα την ουσία του.

Ερμηνεία του 1 με βάση την Αριστερά:

Καταλύεται το …άσυλο!

Σχόλιο για το συμβάν 1:

Σκόπιμα περιγράψαμε ότι το αδίκημα της παρακώλυσης λειτουργείας ΝΠΔΔ (Άρθρο 334 Π.Κ. παρ. 3) είναι «κατ΄έγκλησιν» αφού είναι «αυτόφωρο.» Επειδή όλα είναι ελαστικά στην Ελλάδα της ανομίας, το περιγράψαμε με την συνήθη άμβλυνση που υφίσταται η αντιμετώπισή του.  

Συμβάν 2:

Νεολαία κόμματος, καλεί σε εκδήλωσή της Συγγραφέα, που κατηγορείται δια του τύπου ως «αντικομμουνιστής.» Την εκδήλωση την παρεμποδίζουν νεολαίες της Αριστεράς, όπου πέφτουν και κάποιες ψιλές. Καλείται η Αστυνομία για την διαφύλαξη της εκδήλωσης. Γίνονται όμως επεισόδια και γίνονται συλλήψεις όπου στους συλληφθέντες απαγγέλλονται κατηγορίες του τύπου «διασάλευση νόμιμης συγκέντρωσης άσκησης βίας κατά αστυνομικών κτλ»

Ερμηνεία του 2 με βάση την λογική:   

Η Αστυνομία προάσπισε το άσυλο ιδεών , την ουσία του.

Ερμηνεία του 2 με βάση την Αριστερά :

Η τραμπούκοι δεν έχουν καμία δουλειά στα Πανεπιστήμια, «έξω οι αντιδραστικοί από την ΤΑΔΟΕΕ!»

Συμβάν 3:

Κομματικοποιημένος φοιτητής πλησιάζει τον αρμόδιο στα κουπόνια και τις κάρτες σίτισης κα ι του δίνει εντολή: «Σήμερα θα φάνε όλοι χωρίς κάρτα!» Ο υπεύθυνος καλεί την Αστυνομία. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον «εντολέα.»

Ερμηνεία με βάση την λογική:

Η Αστυνομία προστατεύει τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημιακού ιδρύματος, άρα και την καλή του λειτουργία, άρα και την δυνατότητα παροχής καλύτερης εκπαίδευσης, άρα το ίδιο το άσυλο ιδεών.

Ερμηνεία με βάση την Αριστερά:

Δεν δεχόμαστε διακρίσεις, δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές!

Απαριθμούμε παρόμοιας υφής συμβάντα που συμβαίνουν καθημερινά και υποστηρίζονται με την λογική προάσπισης του ασύλου από την Αστυνομία ενώ το αντίθετο υποστηρίζεται από την Αριστερά:

Α) «Δεν έχετε μάθημα εδώ, έχουμε κανονίσει συνέλευση!» «Μα…η συνέλευση έχει κανονιστεί για μετά τις 7.μ.μ. και τώρα έχω μάθημα 5-7…» «Δεν με νοιάζει. Να φύγετε! ….Έχουμε και αχτίβ!»

Β) «Καταγγέλλουμε την Αστυνομία που απομάκρυνε από την φοιτητική Εστία φοιτητές με την δικαιολογία ότι είχαν υπερβεί τον χρόνο νόμιμης παραμονής τους σε αυτήν!»

Γ) «Καταγγέλλουμε τις φασιστικές μεθόδους της Πρυτανείας  όπου έδωσε εντολή στο προσωπικό καθαριότητας κατεβάσματος των φοιτητικών πανό με παρουσία ασφαλιτών και τα απομάκρυναν από την Σχολή με την αστεία δικαιολογία ότι έχουν τελειώσει οι φοιτητικές εκλογές!»

Γενικά σχόλια:

Όλοι όσοι έχουμε περάσει από τα Πανεπιστήμια, ξέρουμε αυτή την καθημερινότητα που ισχύει και σήμερα. Όλοι έχουμε συμμετάσχει σε καταλήψεις. Και παρασπονδίες έχουμε κάνει.  Μεγαλώνοντας, δεν θα πούμε καλά κάναμε ούτε θα τα βάλουμε στο βιογραφικό μας όπως έχουν κάνει κάποιοι ως ένημα αντιστασιακά «κατά του  κράτους της δεξάς» (χωρίς «ι»)

Αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή του νόμου είναι πάντα ζωτικό αίτημα για τους άλλους, όχι για μας.

Αντιλαμβανόμαστε, ότι έχοντας μεγαλώσει μέσα σε καθεστώς και κουλτούρα πλήρους ανομίας, έχουμε «χοντροπετσιάσει» σε κάθε εφαρμογή της νομιμότητας. Όχι όμως και να κάνουμε την ανομία ιδεολογικό πρόταγμα Δημοκρατίας!

Την συγκεκριμένη οπτική προάσπισης του ασύλου δεν την ακούμπησε κανένας Πανεπιστημιακός απ΄ αυτούς που αρθρογράφησαν πλην 1-2  απ΄ όσους έχουν πάει σε νοσοκομεία από επιθέσεις φοιτητών.  Οι υπόλοιποι σιώπησαν, διότι η κανονικότητα ναι μεν ορίζεται σαφώς ως το αυτονόητο και ως η κοινή λογική, αλλά στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι αυτονόητο.

Θεωρώ ότι σιώπησαν φοβούμενοι και επειδή ξέρουμε που εργάζονται και πώς καλά έκαναν, αφού ξέρουν περισσότερα από εμάς και πείρα του χώρου μεγαλύτερη έχουν…

Σχόλια (10)

 
Thanasis
14 Αυγ 2019 19:54

Είναι πολύ χειρότερα απ' οτι τα περγράφετε συνάδελφε. Απόλυτη απαξίωσηκαι και μιζέρια σε κάθε πανεπιστήμιο της χώρας. Μόνο και μόνο για να εχει εφαλτήρια η αριστερα της υποκρισίας και του τερματισμένου λαικισμού.

 
καθηγήτρια
11 Αυγ 2019 01:59

Κύριε Πλατάρε, ευχαριστούμε. Οι υπόλοιποι συνεχίστε να προβληματίζεστε για θέματα που δεν υφίστανται πλέον σε καμμία ευρωπαική χώρα. Στο μεταξύ τα παιδιά μας τελειώνουν το πανεπιστήμιο και φεύγουν τρέχοντας στο εξωτερικό.

 
Άσυλο ανομίας
11 Αυγ 2019 00:14

Μόλις επέστρεψα από μία βόλτα στην πανεπιστημιούπολη της ανομίας. Σας συνιστώ το ίδιο, ίσως ξεκαθαρίσουν οι σκέψεις σας.

Τα πανεπιστήμια χρειάζονται φροντίδα όχι αστυνόμευση.

Είναι και κάπως οξύμωρο να δίνουμε περιγραφές λες και βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη: αν κάποιος θέλει να δει παραβατικότητα και μιζέρια μπορεί να κοιτάξει στα στενά του κέντρου της Αθήνας και οποιας άλλης μεγαλούπολης, δεν είναι ανάγκη να σχετίζεται με το πανεπιστήμιο.

 
Γιώργος
09 Αυγ 2019 21:22

Ο κ. Γιάννης Πλατάρος είναι ένας οξυδερκής παρατηρητής του εκπαιδευτικού γίγνεσθαι. Καταθέτοντας εύστοχα παραδείγματα δείχνει ότι η πραγματικότητα που βιώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει παραδόξως αντιστραφεί:
• Η είσοδος της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο μετά από σχετική καταγγελία πολίτη, σε περίπτωση παράνομης κατάληψης για την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της της μόρφωσης, της απρόσκοπτης φοίτησης και της μάθησης εκλαμβάνεται ως επέμβαση καταδυνάστευσης για την κατάλυση του «ακαδημαϊκού ασύλου»!
• Η νόμιμη επέμβαση των κρατικών οργάνων στο πανεπιστήμιο για την υποστήριξη δημοκρατικών διαλέξεων αναστρέφεται και μετονομάζεται αντιδραστική εισβολή!
• Οι είσοδοι αστυνομικών ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών για τον έλεγχο και τη στήριξη της νόμιμης λειτουργίας του πανεπιστημίου σε περίπτωση που διαπιστώνονται ποινικά αδικήματα (π. χ. φοιτητικές εστίες από καταληψίες, επιβολή σίτισης όλων χωρίς κάρτα, παραβίαση της καθαριότητας των χώρων, έλλειψη σεβασμού των νόμων και της λειτουργίας των θεσμών για τους οποίους πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης), όλα αυτά θεωρούνται ως συνώνυμα αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων του αστικού κράτους!
Στα ελληνικά πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες δεν διασφαλίζεται από τις κρατικές αρχές «η ακαδημαϊκή ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας» που επιτάσσει το σύνταγμα, αλλά έχουμε μια ανάστροφη ζοφερή πραγματικότητα στην οποία γίνονται ανεκτές εγκληματικές πράξεις και νοοτροπίες για την υπεράσπιση του δήθεν ακαδημαϊκού ασύλου σύμφωνα με τις οποίες οι αγώνες για την Παιδεία επιτυγχάνονται μέσα από την αυθαίρετη βία, την τρομοκρατία και τα έκτροπα των καταλήψεων από οργανωμένες ομάδες που έγιναν μόδα και απειλούν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια (και τα σχολεία). Όλα αυτά τα χρόνια η νοσηρή στρέβλωση μας κατατρύχει, ενώ κάθε προσπάθεια βελτίωσης και ανόρθωσης έχει πέσει στο κενό. Το πανεπιστήμιο έχει βυθιστεί σε ένα απύθμενο τέλμα, λειτουργούν αόρατοι μηχανισμοί που συντρίβουν το ελεύθερο πνεύμα του φοιτητή, έχει μετατραπεί σε τραγικό άσυλο ανομίας και παραβατικότητας, σε κρησφύγετο ανταρσίας. Μόνο οι ιδέες πρέπει να διακινούνται ανεμπόδιστα στα πανεπιστήμια και όχι τα ναρκωτικά, το παραεμπόριο και οι άλλες έκνομες δράσεις. Πρέπει να είναι χώρος ελεύθερης μάθησης, πολιτισμού, διαλόγου, κριτικής και δημιουργίας. Οι επιλογές των υπεύθυνων πολιτών θα έχουν συνέπειες για το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου. Ο Γιάννης Πλατάρος στιγματίζει με επιτυχία την αντίστροφη πραγματικότητα και μάς προσφέρει πνευματική τροφή για αφύπνιση της σκέψης με στόχο την εφαρμογή της νομιμότητας.

 
TIRANTAKIAS THE UNEDUCATED
09 Αυγ 2019 21:13

Παράδειγμα 3: Φοιτητής επιχειρεί να μπει στο πανεπιστήμιό του, το οποίο τελεί υπό κατάληψη. Οι συμφοιτητές του (περιφρούρηση) του απαγορεύουν να εισέλθει. Κύριε Γιάννη ποιος από τους δυο καταλύει το άσυλο;

 
Νικήτας Χιωτίνης
09 Αυγ 2019 18:24

Κε Πλατάρε,
η λογική σας δείχνει ακαταμάχητη, στο βαθμό που αναφερθήκατε σε ακραία παραδείγματα. Δεν είναι όπως φαίνεται.Αν η κατάληψη δεν είναι διαρκείας; ποιός κρίνει το αξιόποινον της χρονικής της διάρκειας; αν γίνεται από ελάχιστους, ποιός πάλι θα κρίνει τον αριθμό καταληψιών για τη νομιμοποίησή της; Αν κάποιος καλέσει τον Μιχαλολιάκο το θεωρείτε αποδεκτό; πάντως ο Δήμος Αθηναίων δεν θεώρησε σωστό να του παραχωρήσει προεκλογικό χώρο. Μέχρι ποίου η κλήση θεωρείτε αποδεκτή;

Τελικώς μήπως το έστω φαντασιακό της πανεπιστημιακής πρωτοπορίας,, καλά κάνει και υπάρχει, με την ελπίδα να καταστεί πραγματική πρωτοπορία;

Αυτό που λέω είναι να δοθεί αρμοδιότητα να κρίνει τα ανωτέρω στο ολιγομελές Πρυτανικό Συμβούλιο (Πρύτανις, αντιπρυτάνεις, εκπρόσωπος φοιτητών -που μπορεί να μην υπάρχει αν δεν έχει οριστεί με ψηφοφορία όλων των φοιτητών, δείτε νόμο Γαβρόγλου- εκπρόσωπος διοικητικών. Δηλαδή 5-6 άτομα)

Βέβαια το πρόβλημα είναι η προστασία του Πρυτανικού Συμβουλίου από τους τραμπούκους, συχνότατα εξωπανεπιστημιακούς. Υπάρχουν τρόποι, αρκεί να το θέλουμε και αρκεί να μη μας βολεύει η ασάφεια με τα συνακόλουθα αδιέξοδα, που θα οδηγήσουν στη θεοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως έγινε μετά το "κάτσε καλά Γεράσιμε"......

(ένας μάνατζερ ιδιωτικού σχολείου θα συμβούλευε τον ιδιοκτήτη του να χρηματοδοτεί καταλήψεις...)

 
Έκαστος στο είδος του.
09 Αυγ 2019 18:15

Αγαπητέ συγγραφέα με όλο το σεβασμό, η γνώμη είναι δικαίωμα αλλά η δημοσιοποίηση της θα υποστεί την κριτική. Τα σενάρια σας είναι στη σφαίρα της φαντασίας κάποιου που δεν έχει στενές σχέσεις με το πανεπιστήμιο. Καταρχήν για να επιβάλει η αστυνομία μαθήματα σε περίοδο καταλήψεων θα χρειαστεί 120 αστυνομικούς και ίσως να υπάρχει τόσος αντίκτυπος που θα έριχνε κυβέρνηση. Ούτε η χούντα δεν μπήκε στη νομική και θα μπει η αστυνομία σε κατάληψη ....ποιος τολμάει να δώσει εντολή!!!! Και αν σκοτωθεί κάποιος?

Οι συγκεντρώσεις περιφρουρούνται από τους οργανωτές τους. Και σε ένα σύλλογο να είστε ισχύει αυτό ακριβώς ... Γιατί στα πανεπιστήμια να είναι διαφορετικά.

Τα εστιατόρια στα πανεπιστήμια λειτουργούν από ιδιώτες και αυτό που περιγράφετε αν γίνει θα κλείσει το εστιατόριο και θα υπάρξει διευθετήσει με παρέμβαση πρύτανη κλπ.... Αν όμως καλέσει ο ιδιώτης αστυνομία θα πρέπει να αμέσως μετά να εγκατασταθεί μια διμοιρία ΜΑΤ για κάνα δυο χρόνια στο εστιατόριο. .....
Τέλος πάντων οι κυβερνήσεις αν ήθελαν να τα βάλουν με δυναμικές μειονότητες ας κάνουν αρχή με τον Ρουβίκωνα και τους χούλιγκαν του ποδοσφαίρου .. ή ακόμα πιο εύκολα με ανήλικους καταληψιες σχολείων .... Ας μείνουν οι φοιτητικές ομάδες για το τέλος!

 
Το Άσυλο στα Ελληνικά ΑΕΙ
09 Αυγ 2019 18:09

Έχει γίνει θέμα αντίστοιχο του Μεσανατολικού.

Σε λίγο θα δημοσιεύονται και ερευνητικές διατριβές επ'αυτού.

 
tasos
09 Αυγ 2019 17:02

Το άσυλο της ανομίας θα καταργηθεί. Αυτό το χάλι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου.

 
συμβαν 1
09 Αυγ 2019 16:35

όργανο κοιτά φοιτήτρια .αυτή τα παίρνει και τον βρίζει,όργανο αντιδρά.μαζεύονται φοιτητές και χειροδικούν στο όργανο.αποτέλεσμα μπαχαλο.ερμηνεία αμα δίνεις στο κάθε 20χρονο εξουσία να ταβάλει με τους συνομηλικούς του μετα μαζεύεις θύελες .

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.