Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Άσκοπα χιλιάδες εργατοώρες στο υπ. Παιδείας και χρήση μεγάλων ποσοτήτων αναλωσίμων χωρίς λόγο

Να παρέμβει άμεσα η Νίκη Κεραμέως
Δημοσίευση: 11/08/2019
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κάθε χρόνο οι διοικητικοί υπάλληλοι  των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας  κάνουν χωρίς λόγο χιλιάδες εργατοώρες, ενώ γίνεται χωρίς λόγο χρήση μεγάλης ποσότητας  αναλωσίμων.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Περιφερειακών Υπηρεσιών του υπ. Παιδείας, με επιστολή προς την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου:

  • Τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και γενικής παιδείας,  προσλαμβάνονται με αυξητική τάση, χιλιάδες αναπληρωτές μέσω κρατικού προϋπολογισμού, προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και κυρίως  προγραμμάτων ΕΣΠΑ. H διαχείριση των προσλήψεων, τοποθετήσεων, υπηρεσιακών μεταβολών και οικονομική αποζημίωση αποτελεί μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που καλούνται να εκτελέσουν σήμερα οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
  •     Ιδιαίτερη  γραφειοκρατική διαδικασία είναι η αναγνώριση προϋπηρεσίας και η χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων. Δεδομένου ότι πάνω από το 80% των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο στην ίδια διεύθυνση είναι οι ίδιοι, είναι εντελώς παράλογο να επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία για το ίδιο άτομο πολλαπλές φορές.
  •      Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς (Α.Π. 169228/Ε2/12 -10-2016 ΑΔΑ: 67ΝΓ4653ΠΣ-9ΗΤ) οι αναπληρωτές   και ωρομίσθιοι αναπληρωτές προσκομίζουν σε φωτοτυπίες όλες τις υπό αναγνώριση  προϋπηρεσίες που διαθέτουν με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά. Αφού εξεταστούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο το αρμόδιο τμήμα προβαίνει στη μισθολογική κατάταξη. Το επόμενο σχολικό έτος οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επαναλαμβάνουν ακριβώς την ίδια διαδικασία, για τους προσλαμβανομένους εκπαιδευτικούς, που σε ποσοστό άνω του 80% αφορά τα ίδια άτομα.

Πρόταση

  •     Για το λόγο αυτό προτείνουμε, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης που προσλαμβάνει τον αναπληρωτή,  να μπορεί να αξιοποιεί τον ΟΠΣΥΔ για την έκδοση της Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας αντί να ακολουθεί τη χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία της αναζήτησης  των πρωτότυπες Βεβαιώσεων Προϋπηρεσίας από κάθε Διεύθυνση που έχει υπηρετήσει ο αναπληρωτής. Επίσης, για αρτιότερη ενημέρωση, προτείνουμε την ανάρτηση των Βεβαιώσεων Προϋπηρεσίας  στο ΟΠΣΥΔ, από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης .
  •     Επιπλέον, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα όπου ο ΟΠΣΥΔ υπολογίζει την προϋπηρεσία από την ημέρα της υπουργικής απόφασης-πρόσληψης και όχι από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας που μπορεί να αποκλίνει κατά μία ή δύο ημέρες, προτείνουμε τη δημιουργία ενός υποπρογράμματος στο πληροφορικό πρόγραμμα του ΟΠΣΔΥ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διάκρισης των προϋπηρεσιών ως εξής:

Συνολική προϋπηρεσία για διορισμό  …… έτη …… μήνες ……ημέρες ……   (από ημερομηνία ΦΕΚ)
Συνολική δημόσια προϋπηρεσία             …… έτη …… μήνες ……ημέρες …… (από ανάληψη υπηρεσίας)

  •       Επισημαίνεται ότι η ενημέρωση του ΟΠΣΥΔ, που αποτελεί Πιστοποιημένο λειτουργικό πρόγραμμα, διενεργείται  από πιστοποιημένους χρήστες  των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και κατά συνέπεια η καταχωρηθείσα Προϋπηρεσία είναι αναμφισβήτητη.    
  • Το 80% των αναπληρωτών προσλαμβάνεται κάθε χρόνο
  •       Για τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται κατ’ επανάληψη (και αποτελούν ποσοστό πάνω από 80% του συνόλου που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο) να λαμβάνεται υπόψη  η απόφαση χορήγησης ΜΚ ή το ΑΔΚΥ του προηγούμενου σχολικού έτους  και σε αυτό να προστίθεται η προϋπηρεσία του σχολικού έτους αυτού  (που ήδη έχει καταχωρηθεί στο ΟΠΣΥΔ) και να βγαίνει άμεσα η νέα απόφαση χορήγησης ΜΚ, χωρίς προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
  • Τέλος για όλες τις προϋπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα προτείνουμε να μην προσκομίζονται Βεβαιώσεις Ενσήμων όπως γίνεται και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
  •        Τα παραπάνω, εφόσον υλοποιηθούν, εξοικονομούν χιλιάδες εργατοώρες αλλά και μεγάλες ποσότητες αναλωσίμων  προς όφελος των εργαζομένων και των υπηρεσιών μας. 

Σχόλια (7)

 
IEK - ΣΔΕ
11 Αυγ 2019 20:42

τα ίδια γίνονται και για τις ανωτέρω περιπτώσεις (μονίμους και ωρομισθίους). Γελοιότητα που χρονίζει. Όλα σε μία βάση δεδομένων - και με excel να τα έκαναν θα μπορούσαν να τα έχουν ! Τόνοι χαρτιού και άλλα αντί άλλων σε μοριοδοτήσεις κάθε χρόνο. Επίσης απαράδεκτο προϋπηρεσίες, ΠΥΜ, και άλλες βεβαιώσεις να μην αναζητώνται υπηρεσιακά ! Ενοποίηση μητρώων και στην εκπαίδευση. Πιστεύω θα το τρέξουν μέσα στη χρόνια και μπράβο τους !

 
Στράτος
11 Αυγ 2019 22:03

Υπάρχουν και άλλα πολλά που μπορούν να αλλάξουν στο γραφειοκρατικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Αναφέρω εν συντομία μόνο τρία:
1. Καθιέρωση ηλεκτρονικού Πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων.
2. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο Αλληλογραφίας σχολικής μονάδας.
3. Κεντρική ανάληψη κόστους αποστολής μηνυμάτων (SMS) ενημερωτικών προς τους γονείς (για απουσίες κλπ). Προς το παρόν τα σχολεία το καθένα χωριστά πληρώνει (μέσω Σχολ. Επιτροπής) πάροχο.

 
Γ
12 Αυγ 2019 00:37

Απιστευτη χαρτουρα και για τις μετακινησεις...

 
400.000 σελίδες Α4 στα σκουπίδια.
12 Αυγ 2019 10:15

Τόσες είναι περίπου οι σελίδες χαρτιού στα ΑΖΗΤΗΤΑ, από τις υποψηφιότητες για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και για τα ΚΕΑ. Ή αλλιώς 800 πάκοι Α4.
2000 υποψήφιοι επί 200 σελίδες (περίπου) έκαστος, κατέθεσαν τα χαρτιά τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις. Δαπανήθηκαν εργατοώρες για τα ΠΥΜ + γι τα υπηρεσιακά συμβούλια + για τη μοριοδότηση....ΚΑΙ???
Και νίεντε, τίποτα, τζίφος. Άκυρα όλα, γιατί οι διαδικασίες θα γίνουν με νέο πλαίσιο/νόμο. Με τις 400.000 σελίδες τί θα γίνει κυρία Υπουργέ? Δώστε τουλάχιστον άμεσα εντολή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, να τις ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ στους υποψηφίους. Αλλιώς θα έχουμε άλλες τόσες σελίδες (τις ίδιες μάλιστα), που θα ξαναστέλνουν οι υποψήφιοι για δεύτερη φορά....

 
Ελεύθερος
12 Αυγ 2019 13:53

Και 8 χαρτιά 4 φορές τον χρόνο για να πάρουν οι μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί τα οδοιπορικά που δικαιούνται.

 
@400.000
12 Αυγ 2019 14:17

αυτό που για αποσπάσεις δεν μπορούμε να στέλνουμε pdf αλλά ισχύει για πιο μονιμη μεταβολή (μετάθεση) ξεπερνά κάθε λογική. για τα ΠΥΜ : μας τα στέλνουν με μέιλ και τα εκτυπώνουμε ! αντί να πηγαίνουν υπηρεσιακά (αλλά να πληρώνουμε και κανά κούριερ μωρέ ! ). αίσχος όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι άμεσα θα αλλάξουν αυτά και θα λέμε: μα κάλα τόσο εύκολο , γιατί αργήσαμε; για τα ΚΕΑ κλπ : να μείνουν όλα εκεί που είναι. οι ίδιοι θα κάνουν για ΔΔΕ και ΚΠΕ αργά ή γρήγορα , οπότε να συμπληρωθούν και να αποσταλούν οι νέες απλώς. κάποια τάξη θα βάλει η νδουλα τελικά (στα αυτονόητα) ...

 
Υποψηφιος
12 Αυγ 2019 22:01

Σωστή η σκέψη σου συνάδελφε @400.00...Μακάρι να εισακουστεί....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ