Placeholder

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών με γάμο και γλωσσομάθεια Γ1 στο εξωτερικό

Ανοικτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Δημοσίευση: 19/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Η αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης στο θέμα των παρατάσεων απόσπασης πέραν της πενταετίας που έγινε αιφνιδιαστικά το σχολικό έτος 2016-17 και με ελλιπή ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, δημιούργησε τεράστιο οικογενειακό πρόβλημα στους εκπαιδευτικούς που έχουν γάμο με Έλληνες του εξωτερικού και αμείβονται μόνο με το μισθό της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και στη σύζυγό μου.

Εδώ και τρία χρόνια, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η σύζυγός μου βρίσκεται για μήνες στην οργανική της θέση στα ελληνοαλβανικά σύνορα και εγώ με τρία παιδιά στο εξωτερικό περιμένοντας να παραμείνει κάποια κενή θέση για να αποσπασθεί πάλι "για ανάγκες της υπηρεσίας" στη Γερμανία.

Ήδη ο Σύλλογος Δασκάλων Βάδης Βυρτεμβέργης και Έσσης «Αριστοτέλης» σας ζήτησε με έγγραφό του προς το ΔΙΠΟΔΕ (αριθ. πρωτ. 124068/01-08-19) την άμεση επέκταση του ισχύοντος νομικού πλαισίου του Ν. 4415/2016 (άρθρο 26, γ) που αφορά τις παρατάσεις μονόμισθων εκπαιδευτικών παντρεμένων με ομογενή ή αλλοδαπό, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι απέκτησαν την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας μετά την ψήφιση του νόμου και πληρούν τις μεταβατικές διατάξεις του. Αυτό ζήτησαν κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κύριοι Χρήστος Κέλλας και Μάνος Κονσόλας.

Θεωρώ ότι είναι πραγματικά άδικο να αποκλείονται εκπαιδευτικοί από το δικαίωμα της παράτασης απόσπασης και να χωρίζουν οι οικογένειές τους απλά και μόνο, επειδή είχαν την ατυχία να προσκομίσουν τα αποδεικτικά της απαιτούμενης γλωσσομάθειας μετά την ημερομηνία της διασαφήνισής της. Το ελληνικό κράτος, θεωρώντας τους εκπαιδευτικούς αυτούς ως τη συμφερότερη οικονομικά λύση για την εκπαίδευση του εξωτερικού, τους έδωσε το δικαίωμα εδώ και δεκαετίες να καλύπτουν πάγιες ανάγκες της, με συνέπεια να χτίσουν τις οικογένειές τους εκεί, χωρίς ουσιαστικά να εμποδίζουν την προσέλευση άλλων.
 
Θεωρώ επίσης απαράδεκτο να συνεχίσει και η Νέα Δημοκρατία στο θέμα αυτό την απάνθρωπη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας κατά προτεραιότητα δίμισθους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα στη θέση των μονόμισθων (με τριπλάσιο κόστος συνυπολογιζομένου και αυτό του αναπληρωτή), τη στιγμή που το ελληνικό κράτος αδυνατεί να πληρώσει εδώ και μήνες το ενοίκιο του Λυκείου Στουτγάρδης, και γραφεία εκπαίδευσης τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς τους.

Απευθύνομαι σε εσάς ως μητέρα και γονέα και σας ζητώ να δώσετε άμεσα ένα τέλος στο δράμα των ανθρώπων αυτών.

Μετά τιμής

Χ.Γ.
Δρ. Πληροφορικής-Μαθηματικός
ΜΑ Θεολογίας
Στουτγάρδη

Σχόλια (12)

 
Λογική
26 Αυγ 2019 15:20

Συμφωνώ με την παραπάνω άποψη. Όποιος αποφασίζει να μείνει μονιμα στο εξωτερικό για οποιοδήποτε λόγο είναι λογικό να αναζητησει εργασία εκεί. Οι αποσπασεις είναι για 5 έτη, το ξέρει ο καθένας που κάνει αίτηση. Δυστυχώς οι προσδοκίες του καθενός κ οι φρουδες ελπίδες είναι που δημιουργούν αυτό το προβληματικό καθεστώς.

 
Ενδιαφερόμενος
22 Αυγ 2019 10:06

Απόσπασαση για 5 έτη στο εξωτερικό με τίμιες αποδοχές (δηλαδή επιμίσθιο) και στη συνέχεια επιστροφή στην πατρίδα.
Απλά και ξεκάθαρα...
Όποιος επιλέγει για δικούς του λόγους να ζήσει αυτός και η οικογένειά του για πάντα στη Γερμανία, θα πρέπει αντιστοίχως να αναζητήσει και δουλειά στη Γερμανία (ο δείκτης ανεργίας της οποίας είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν της Ελλάδος).

 
Τom
20 Αυγ 2019 19:59

@ απόσπαση...χώρο επιμισθιο
Πολύ σωστη τοποθέτηση!!!!Καταπέλτης!!!!

 
Νεφέλη
20 Αυγ 2019 18:02

Οι συνάδερφοι που ζητούν παράταση χωρίς επιμίσθιο έχουν οικογένεια έξω ,σύζυγο και παιδιά και κάθε χρόνο βγαίνουν σε άνευ αποδοχών μέχρι για τις ανάγκες της υπηρεσίας να πάρουν παράταση .

 
απόσπαση χωρίς ... επιμίσθιο
20 Αυγ 2019 16:22

Αν ζητήσει κάποιος να αποσπαστεί ως συντονιστής εκπαίδευσης εξωτερικού χωρίς επιμίσθιο ή να τοποθετηθεί περιφερειακός Διευθυντής ή Διευθυντής εκπαίδευσης ή σχολείου χωρίς επίδομα θέσης θα ικανοποιηθεί από το υπουργείο το αίτημά του για λόγους οικονομίας;
Η καταβολή στους δημοσίους υπαλλήλους μισθού δεν έχει χαρακτήρα ανταλλάγματος για τις υπηρεσίες που παρέχουν αλλά αποβλέπει κυρίως στο δημόσιο συμφέρον το οποίο εξυπηρετείται με την κατά το δυνατόν άνετη διαβίωση του υπαλλήλου, ανάλογα με τον βαθμό του (ΑΠ 1369/1980 ).
Πώς διαβιώνει ο υπάλληλος όταν το ενοίκιο π.χ. στις Βρυξέλλες , το Μόναχο, τη Στουτγάρδη είναι ίσο με τον ελληνικό μισθό του;
Υπάρχουν ανάλογα αιτήματα από άλλους αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους στο εξωτερικό π.χ αστυνομικούς , στρατιωτικούς, διπλωμάτες να αποσπαστούν χωρίς επίδομα αλλοδαπής το οποίο είναι πολλαπλάσιο του επιμισθίου των εκπαιδευτικών;

 
Νίκος
20 Αυγ 2019 13:00

Όχι αποκλεισμούς στις διαδικασίες απόσπασης και συμμετοχής στις προκηρύξεις . Οποίος αποκλείει κατηγορίες εκπαιδευτικών κάτι κρύβει. Όταν υπάρχουν φωτογραφικές προϋποθέσεις που κρύβουν αποκλεισμούς κάτι συμβαίνει.

 
Μάχιμη34
20 Αυγ 2019 10:52

Το Ελληνικό κράτος δεν αδυνατεί να πληρώσει τίποτα· ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να δώσει χρήματα στην εκπαίδευση. Αυτό που κατάλαβα όμως εγώ από την επιστολή αλλά και από τα σχόλια είναι ότι ο καθένας θεωρεί ότι η δική του περίπτωση πρέπει να προηγείται όλων των άλλων ως δικαιότερη και σημαντικότερη. Δηλαδή υπάρχουν εκείνοι που θα μονοπωλούν το δικαίωμα απόσπασης με συνεχείς παρατάσεις πέραν της 5ετίας και οι υπόλοιποι ό,τι και αν περισσέψει; Κανείς να μην αποκλείεται αλλά και κανείς να μην προηγείται πέραν των μορίων του.

 
Νίκος
20 Αυγ 2019 09:21

Όταν η συζήτηση για τις αποσπάσεις γίνεται με όρους "μονόμισθους" ή "δίμισθους" και τονίζεται το κόστος για το ελληνικό κράτος, τότε, συνάδελφοι, κάποιο λάθος υπάρχει. Η συζήτηση πρέπει να γίνει με όρους αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, και όχι με όρους αν σήμερα βολεύομαι εγώ ή ο άλλος και με επίφαση το κόστος για το δημόσιο. Αν ο κόσμος γνώριζε ποιο είναι το πραγματικό κόστος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, θα μας έπαιρναν με τις πέτρες! Και φυσικά ενώ υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, δεν τις συζητάμε καν!

 
Πρωην αποσπασμενος
20 Αυγ 2019 00:17

Την απάνθρωπη πολιτική του Συριζα...Πόσο δίκαιο έχεις φίλε μου..Εύχομαι η Νέα Δημοκρατία να σταθεί στο ύψος της και να αποκαταστήσει την αδικια που διέπραξαν οι δήθεν προοδευτικοι αριστεροί του Συριζα ...

 
Κρητικός
19 Αυγ 2019 22:59

Επαναφορά του προϊσχύσαντος καθεστώτος για τις παρατάσεις στο εξωτερικό πέραν της 5ετίας

 
Μανος
19 Αυγ 2019 16:03

Η εκ των υστέρων προσκόμιση αποδεικτικών γλωσσομάθειας στέρησε τη συμμετοχη στη διαδικασία για συντονιστές εκπαιδευτικού έργου στην τελευταία προκηρυξη σε αρκετους Εκπαιδευτικούς κι αποκλείστηκαν εκπαιδευτικοί που είχαν τη σχετική βεβαίωση γλωσσομάθειας απλά δεν ειχαν προσκομίσει μεταφρασμένο τίτλο η δεν είχαν τον επικυρωμένο από δημόσιο φορέα.

 
Vrekas
19 Αυγ 2019 14:27

Παράταση σε όλες τις αποσπάσεις συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών ώστε να προκηρυχθούν εκ νέου σωστά και δίκαια από την αρχή

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ