Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Η Ν. Κεραμέως για τις καθυστερήσεις αναγνώρισης πτυχίων στον ΔΟΑΤΑΠ

Μέσω του πληροφοριακού συστήματος, ο πολίτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης τίτλου σπουδών και να παραλάβει ηλεκτρονικά την πράξη αναγνώρισης, με τη δυνατότητα ταυτόχρονα να παρακολουθεί την πορεία της αίτησής του
Δημοσίευση: 19/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καταβάλλεται προσπάθεια να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα αιτήσεις αναγνώρισης που αφορούν σε προκηρύξεις θέσεων, προθεσμίες υποτροφιών και διορισμούς.

Αυτό τονίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε γραπτή απάντηση , προς τη Βουλή, ύστερα από ερώτηση Βουλευτών της ΝΔ για τις καθυστερήσεις αναγνώρισης πτυχίων στον ΔΟΑΤΑΠ.

Όσον αφορά στην άμεση επίλυση των προβλημάτων δυσλειτουργίας των υπηρεσιών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ώστε να αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών σε εύλογο χρονικό διάστημα, η Νίκη Κεραμέως σημειώνει τα εξής:

Α. Ο αριθμός των ειδικών εισηγητών θα αυξηθεί με τον αναμενόμενο διορισμό πέντε (5) νέων ειδικών εισηγητών (προκήρυξη 3963/2019 της 20ης-2-2019 – ολοκλήρωση διαδικασίας επιλογής 12-7-2019 – αναμένεται απόφαση κατανομής του Υπ. Εσωτερικών).

Β. Επίσης, έχει ήδη υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, από την ομάδα Ανάπτυξης Λογισμικού, σε συνεργασία με τον ΔΟΑΤΑΠ, με μηδενικό χρηματικό κόστος, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-doatap για την υποβολή των αιτήσεων αναγνώρισης και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των διαδικασιών αναγνώρισης. Η πλατφόρμα έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Μαΐου 2019 και εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στους χρόνους απόκρισης του Οργανισμού.

Γ. Μέσω του ανωτέρω πληροφοριακού συστήματος, ο πολίτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης τίτλου σπουδών που απέκτησε από πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να παραλάβει ηλεκτρονικά την πράξη αναγνώρισης, με τη δυνατότητα ταυτόχρονα να παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας την πορεία της αίτησής του, αλλά και να λαμβάνει ανατροφοδότηση μέσω email σε κρίσιμα σημεία που χρειάζονται επιπλέον δικές του ενέργειες.

Ως εκ τούτου, αναφέρει  στην απάντησή της η υπουργός, αυτό θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, όπως:

α. Την αποσυμφόρηση της υπηρεσίας υποδοχής κοινού και παραλαβής αιτήσεων του οργανισμού, η οποία μέχρι τώρα δεχόταν αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά χιλιάδες αιτήσεις
αναγνώρισης τίτλων σπουδών κάθε έτος.

β. Την απλούστευση της διαδικασίας αίτησης αναγνώρισης για τους αιτούντες, οι οποίοι
μπορούν πλέον να ολοκληρώνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, μέσω διαδικτύου, χωρίς τον επιπλέον φόρτο και κόστος της ταχυδρομικής αποστολής ή της κατ’ ιδίαν κατάθεσης αίτησης στα γραφεία του οργανισμού.

γ. Την ενίσχυση της διαφάνειας και αξιοπιστίας, καθώς οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα σε όλη τη διάρκεια των επιμέρους βημάτων της διαδικασίας αναγνώρισης να παρακολουθούν μέσω του συστήματος σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αίτησή τους, καθώς και για τυχόν ελλείψεις στα δικαιολογητικά ή πρόσθετες πληροφορίες που χρειάζεται να παρέχουν στον οργανισμό, μέσω αυτοματοποιημένης αποστολής e-mail, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη προφορικής ή τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

δ. Τη δυνατότητα εύκολης διαχείρισης και επεξεργασίας των αιτήσεων από τους υπαλλήλους του οργανισμού, ανάλογα με τον/τους ρόλο/ους που τους έχουν ανατεθεί και τους περιορισμούς που έχει ο κάθε ρόλος.
Την αυτοματοποιημένη δρομολόγηση των αιτήσεων μεταξύ ρόλων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, με βάση τη ροή εργασιών του οργανισμού, ώστε να αποφεύγονται λάθη δρομολόγησης ή σπατάλη χρόνου κατά τη ροή των βημάτων της διαδικασίας αναγνώρισης.

ε. Την αποφυγή διακίνησης μεγάλου όγκου φακέλων μεταξύ γραφείων και υπαλλήλων, λόγω της ηλεκτρονικής επεξεργασίας και δρομολόγησης των αιτήσεων, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην μείωση των χρονοκαθυστερήσεων που οφείλονταν σε αυτή.

ζ. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους ακαδημαϊκούς συμβούλους, που είναι εξωτερικοί συνεργάτες του οργανισμού, καθώς και στα μέλη των επιτροπών που είναι απομακρυσμένα χωροταξικά και μέχρι τώρα συνεδρίαζαν με φυσική παρουσία, να έχουν πρόσβαση στις αιτήσεις που χειρίζονται σε χρόνο και χώρο της επιλογής τους, μειώνοντας περαιτέρω τον απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναγνώρισης.

Η υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι στο σύστημα έχουν ενσωματωθεί λειτουργίες, όπως η αναζήτηση αίτησης και η συσχέτιση με παλιές πράξεις αναγνώρισης, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία αναγνώρισης πολλών όμοιων αιτήσεων που φτάνουν στον οργανισμό και αφορούν ίδια πανεπιστημιακά τμήματα ή ιδρύματα.

Τέλος, υπογραμμίζει η Ν. Κεραμέως,  υπάρχει απευθείας σύνδεση με το σύστημα διαχείρισης εγγράφων και πρωτοκόλλου του οργανισμού, γεγονός που επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία σύνδεσης εγγράφων με αιτήσεις.

Σχόλια (9)

 
Sakis
15 Νοε 2019 12:17

Αυτό το φαινόμενο, ότι σε συγκεκριμένα θέματα όπως το ΔΟΑΤΑΠ να εισβάλουν με ποστ για το δικό τους θέμα οι απόφοιτοι των ΤΕΙ είναι αρκετά ενοχλητικό και δεν τους βοηθάει καθόλου. Τι δουλειά έχει ποστ για τα ΤΕΙ και τα επαγγελματικά δικαιώματα σε άρθρο για τις καθυστερήσεις αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων από το ΔΟΑΤΑΠ, μόνο αυτοί ξέρουν!

 
ΑΠ
21 Αυγ 2019 18:03

Με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ τι γίνεται ;

 
Η λύση
21 Αυγ 2019 14:09

Αυτόματη ισοτιμία για τις σπουδές(εξ ολοκλήρου) σε αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού . Εξετάσεις αναγνώρισης για τα συνεργαζόμενα με το εξωτερικό κολλέγια.

 
ΔΟΑΤΑΠ
21 Αυγ 2019 00:33

Ας βγάλουν λίστες με αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστήμια. Ας ενεργοποιηθούν τα δημόσια ΑΕΙ, να εξετάζουν τις ιδιάζουσες περιπτώσεις (πχ. μεταπτυχιακών σε εξειδικευμένα αντικείμενα).

Δεν μπορούν να γράφονται εκθέσεις ιδεών για ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη όταν δεν μπορούν σε 1-3 μήνες να αναγνωριστούν διπλώματα από καταξιωμένα ιδρύματα (πανεπιστημιακά όχι κολλέγια)!

 
Κατερινα
20 Αυγ 2019 17:19

Όλα έχουν σταλεί στο e doatap από το Μάιο 2019. Στις 12 Ιουλίου 2019 στάλθηκαν και τα χαρτιά από το πανεπιστήμιο της Ολλανδίας για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού μου. Από τότε πρακτικά είχαν όλα τα απαραίτητα για να προχωρήσουν τη διαδικασία. Καμία ανταπόκριση. Καμία ενημέρωση..

 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΕΛΟΣ
20 Αυγ 2019 09:26

Εννέα μήνες περιμένω ακόμα την αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ του μεταπτυχιακού μου. Έχω ακούσει από άλλους ότι φτάνει μέχρι τους 18,5 μήνες.
Δεν βλέπω να υπάρχει καμία άμεση λύση και πάλι παρά μόνο αοριστίες.
Γιάννης

 
Γιωργος
19 Αυγ 2019 23:34

Για τις καθυστερήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ επί 40 χρόνια θα ασχολειθειτε ;

 
Γονεας φοιτητη ΑΣΠΑΙΤΕ
19 Αυγ 2019 13:56

Κυρια υπουργε το θεμα της ΑΣΠΑΙΤΕ θα το δειτε?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ