Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Λήγει η απόσπαση των πρώην Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 20/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Λήγει στις 31 Αυγούστου η απόσπαση των πρώην  Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης σε Πανεπιστήμια στους οποίους είχε  ανατεθεί η ευθύνη προετοιμασίας των Διετών Προγραμμάτων.

Από τους πρώην Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης που αποσπάσθηκαν (σ.σ. δεν αποσπάσθηκαν όλοι)  κάποιοι κατέθεσαν αίτηση ανανέωσης απόσπασης στα Πανεπιστήμια για ένα έτος. Στην απόφαση που ήδη υπογράφηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν υπάρχει απόσπαση πρώην Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή η έναρξη λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων αναστέλλονται τουλάχιστον για δύο ακαδημαϊκά έτη.  

Οργανωτικοί Συντονιστές πρώην Στελέχη Εκπαίδευσης

Στα Διετή Προγράμματα  δίνονταν  η δυνατότητα να  αποσπώνται , για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν διατελέσει Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας ή Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού ως Οργανωτικοί Συντονιστές των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οι Οργανωτικοί Συντονιστές ασκούν καθήκοντα συντονισμού των προγραμμάτων και μεριμνούν για τη διασύνδεσή τους με τη Δευτεροβάθμια και, ιδίως, την Δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς και με τις τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές ανάγκες, την οικονομία και την αγορά εργασίας για την επιλογή των Οργανωτικών Συντονιστών, συνεκτιμάται η εμπειρία στην επαγγελματική εκπαίδευση ή στη διοίκηση και εποπτεία της.

Το ύψος του μηνιαίου επιμισθίου για τους Οργανωτικούς Συντονιστές των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Κ.Ε.Ε., που μπορούν να τοποθετηθούν με απόσπαση οι πρώην Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι πρώην Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίστηκε στα  τριακόσια (300) ευρώ.

Σχόλια (46)

 
ΠΔΕ
20 Αυγ 2019 15:31

Πότε είχαν αποσπαστεί και ποιοι πρώην Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια. Θα μας τρελάνουν;

 
Στράτος
20 Αυγ 2019 17:22

Υπήρξαν αποσπάσεις πρώην Περιφερειακών ως Οργανωτικών Συντονιστών για τα Διετή Προγράμματα; Πότε είχαν υπογραφεί και από πότε είχαν έναρξη ισχύος;

 
Nikolas
20 Αυγ 2019 18:26

Είχαν αποσπαστεί ορισμένοι.

 
Γιωργος
20 Αυγ 2019 19:47

Αν είχαν αποσπαστεί με ΦΕΚ ας τους ζητηθεί ο απολογισμός έργου τους να δούμε ποσοι οδηγοί σπουδών υλοποιήθηκαν κσι για ποιες ειδικότητες;Ας δημοσιοποιηθούν να μάθουμε τι γινεται

 
ΠΕ19
20 Αυγ 2019 21:32

Μη μπερδεύεστε! Η απόσπαση ήταν στη διοικηση μέχρι να τελειώσει το σχολικό ετος. Οχι στα ΚΕΕ. Για τις αποσπάσεις στα ΚΕΕ συμφωνα με τον νόμο απαιτείται εισήγηση του συμβουλίου του ΚΕΕ και υποψήφιοι μπορούν να είναι όλοι οι πρώην ΠΔΕ, ΔΔΕ,ΔΠΕ και Συντονιστές .

 
Στέλιος Καραγιάννης,ΣΕΕ ΠΕ 83 @Νεκτάριος Κορδής
22 Αυγ 2019 18:56

"Όσον αφορά στις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν διακοπεί μόνο με προφορική εντολή γεγονός που δείχνει σοβαρή έλλειψη σχεδιασμού. Η εκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου είναι ασαφής, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, παλινωδίες και αιφνιδιασμούς που θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων. Ο χώρος της εκπαίδευσης, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικού ρεβανσισμού και η επιλογή στελεχών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν δούρειος ίππος για την άλωση της κρατικής μηχανής.

Ζητάμε να προχωρήσουν οι νόμιμες διαδικασίες που περιλαμβάνονται στον νόμο 4547/18, ώστε τα σχολεία να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών, και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των διαδικασιών. Για το λόγο αυτό, ως μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής, θεωρώ ότι το Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάσει άμεσα για να προχωρήσει η διαδικασία επιλογής των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης!" Με βάση το ανωτέρω απόσπασμα,από ενημέρωση του αιρετού του ΚΥΣΔΕ Νεκτάριου Κορδή,προκύπτον τα εξής.1.Το σύστημα παγώνει τις κρίσεις των στελεχών,δίχως να ενημερώσει έγκαιρα τους ενδιαφερόμενους,επειδή δεν το βολεύει η συγκυρία.Μάλλον επιθυμεί άλλο κύκλο υποψηφιοτήτων με νέο νομοθετικό πλαίσιο..2.Τηρεί μυστικότητα για "τα προσωρινά παρκαρίσματα" των ανωτέρων στελεχών.."Μη μπερδεύεστε! Η απόσπαση ήταν στη διοικηση μέχρι να τελειώσει το σχολικό ετος" γράφει κάποιος ανωτέρω."ϊσως ναναι κι έτσι"(Γιάννης Ρίτσος).Γενικότερα δείχνει μια αναξιόπιστη εικόνα ειδικά την περίοδο των πολιτικών αλλαγών στη διακυβέρνηση της χώρας.Δεν μας πείθει καθόλου για τον σεβασμό του προς την διατυμπανιζόμενη "συνέχεια στη διοίκηση"...Είναι ντροπή γαι μορφωμένους ανθρώπους κάποιας ηλικίας,που πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν στη Διοίκηση της εκπαίδευσης,να καλούνται να πάρουν τον φάκελο της υποψηφιότητάς τους,να τον επικαιροποιήσουν και να τον ξανακαταθέσουν ίσως με τον νέο επικείμενο νόμο..Ειρρήσθω εν παρόδω ότι 'οσοι δεν σεβόμαστε αυτές τις λοβιτούρες του συστήματος και τις καταγγέλουμε ,ανεξαρτήτως από ποιά μεριά γίνονται,έχουμε θεωρηθεί κατά καιρούς "γραφικοί" ...

 
ΕΙΡΗΝΗ
22 Αυγ 2019 22:32

@Στέλιος Καραγιάννης, ΣΕΕ ΠΕ 83

Νομίζω ότι υπερβάλλει ο κύριος αιρετός όταν λέει ότι «κινδυνεύει η ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων». Συμφωνώ όμως με τα σχόλιά σας για τη «συνέχεια στη διοίκηση», τα οποία δεν προσιδιάζουν σε "γραφικό". Κανένα στέλεχος της εκπαίδευσης δεν πρέπει να αφεθεί σε «προσωρινό παρκάρισμα» και πολύ περισσότερο να ξηλωθεί οριστικά από τα καθήκοντά του. Όλοι και όλες διαθέτουν τις ικανότητες που απαιτούνται και έχουν επιλεγεί με τις νόμιμες διαδικασίες που θέσπισε η προηγούμενη εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι Συντονιστές και οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου είναι άξια στελέχη, φυσική συνέχεια του επιτυχημένου θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, που θα μπορούσαν να επιτελέσουν τη βάση για έναν ποιοτικά αναβαθμισμένο νέο θεσμό και με περισσότερη ατομική ευθύνη να αναλάβουν και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Δεν είναι σωστή λύση να σαρωθούν οι ΣΕΕ πριν ολοκληρώσουν τη θητεία τους για να επανέλθουν όλοι οι παλιοί ΣΣ, μολονότι πολλοί από αυτούς «τσακίστηκαν» στη συνέντευξη και αποκλείστηκαν άδικα. Οι ΠΔΕ κρίθηκαν από αξιοκρατική επιτροπή ΑΣΕΠ και το πιθανό ξήλωμά τους αντίκειται στα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός. Δεν είναι ηθική και δημοκρατική ενέργεια η πρόωρη αντικατάστασή τους. Ακόμα η διακοπή της διαδικασίας επιλογής των ΔΠΕ και ΔΔΕ έγινε πράγματι με προφορική εντολή. Νομίζω ότι ο σεβασμός του θεσμού του ΑΣΕΠ και η τήρηση των κανόνων της δημοκρατίας και της «χρηστής διοίκησης» απαιτούν τη συνέχιση της επιλογής. Το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής οφείλει να συνεχίσει το έργο της αξιολόγησης. Η τοποθέτηση 116 αναξιολόγητων προσωρινών ΠΔΕ και ΔΔΕ που φέρονται να εισηγούνται ασήμαντες μειονότητες του κομματικού μηχανισμού κατά το κακό παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδιαφάνεια και ρεβανσισμό. Με τέτοιους τρόπους δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η αποκομματικοποίηση του κράτους που επαγγέλθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είναι «έξυπνη» και δεν θα ενδώσει σε ακραία διχαστικά φαινόμενα. Η ψήφιση νέου νομοσχεδίου για τη «διοίκηση της εκπαίδευσης και την επιλογή στελεχών», που θα καταργήσει τον Ν. 4547/2018, δεν πρέπει να ξηλώσει τους πάντες «με τις «λοβιτούρες του συστήματος», αλλά να ενισχύσει τα θετικά στοιχεία, να σεβαστεί τη συνέχεια στην εκπαιδευτική διοίκηση και να εδραιώσει την ομαλή μετάβαση σε μια καλύτερη εκπαίδευση, την οποία έχουμε ανάγκη όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά και όλη η ελληνική κοινωνία. Αναμφίβολα, η διοίκηση πρέπει να έχει πάντοτε συνέχεια!

 
Δανάη
22 Αυγ 2019 23:59

Και τη λύση προτείνετε για όσους ΣΣ..τσακίστηκαν στην συνέντευξη και αποκλείστηκαν άδικα;
Να περιμένουν στην γωνία πότε θα τελειώσει η θητεία των ΣΕΕ;
Όχι ότι είναι το σοβαρό πρόβλημα της Εκπαίδευσης αυτή την στιγμή,αλλά είναι μέσα στα ζητήματα ηθικής αποκατάστασης,που είχαν εξαγγελθεί ότι θα αποκατασταθούν.

 
Κ
23 Αυγ 2019 09:51

Δηλαδή @Δανάη τέτοιοι αποκλεισμοί στη συνέντευξη δεν γίνονταν πριν τον 4547/2018; Τι έγινε με όλους εκείνους τους αδικημένους; Μ' αρέσει που όλοι έχετε ξεχάσει και τα παλιότερα. Λες και δεν κάνουν τα ίδια όλοι οι κυβερνώντες. Το ερώτημα είναι πώς θα σταματήσουν να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές δια παντός. Πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση από όλα τα κόμματα για κάποια ζητήματα ουσίας.

 
Στέλιος Καραγιάννης,ΣΕΕ ΠΕ 83 @Ειρήνη
23 Αυγ 2019 10:10

Αγαπητή συναδέλφισα.Ο εξαίρετος συνάδελφός μας του ΚΥΣΔΕ, Νεκτάριος Κορδής, έθεσε ένα σοβαρό ζήτημα.Μπορεί να "υπερβάλλει" λίγο όπως λέτε αλλά, υπενθυμίζει σε όλους μας και στην πολιτική ηγεσία, ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται αναξοπιστία όσον αφορά στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων,όπως το Κεντρικό Συμβούλιο επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης μας .Επεξηγώ:το πάγωμα ή η αναστολή αυτών των κρίσεων οφείλεται σε δύο πράγματα.1.Η πολιτική ηγεσία- αν εξαιρέσουμε τους δύο αιρετούς μας του ΚΥΣΔΕ-ήθελε παντα ένα ελεγχόμενο ή "δικό της" συμβούλιο επιλογής.2.Αυτή η εσφαλμένη φιλοσοφία ανήκει πια στο παρελθόν,αλλά δυστυχώς διαιωνίζεται αφού επικρατεί η λογική του θεάτρου σκιών:"και τα δικά μας δικά μας και τα ξένα δικά μας".Άρα,όπως ήδη έγραψα,οι ήδη υποψήφιοι για ΔΔΕ και ΔΠΕ θα υποχρεωθούν, μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου, να υποβάλλουν εκ νέου επικαιροποιημένο τον φάκελό τους.Αυτό συνιστά ένα είδος ταπείνωσης ή προσβολής τους,αλλά το αναισθητικό σύστημά μας φορά πάντα "τα φαιά του" και δεν καταλαβαίνει από ηθική δεοντολογία..Οι νυν ΠΔΕ εκλέχτηκαν με ένα συμβούλιο τύπου ΑΣΕΠ, νόμιμο κατά τα άλλα, και μόνο με κάποιο "έξυπνο τρόπο" θα μπορούσε να γίνει η όποια αποδόμησή τους,που θα ήταν,κατ'εμέ, λάθος...Μπορεί και να μετονομασθούν για να καταργηθούν οι νυν..Όσο για το πονεμένο θέμα των Σχολικών Συμβούλων και των ΣΕΕ που τους αντικατέστησαν και στους οποίους ανήκω τώρα,συμφωνώ γενικά με τα λεγόμενά σας,αφού είστε αποστασιοποιημένη από φανατισμούς.Εδώ έγιναν αρκετά λάθη,που τα έχω περιγράψει πολλάκις.Η αποδόμηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων και όχι "η τροποποίησή του για να απoδόσει καλύτερα"(Μπέρτολντ Μπρέχτ) με τα άδικα χτυπήματα σε κάποιους εκλεκτούς συναδέλφους που ήταν υποψήφιοι για ΣΕΕ,που τα έμαθαν όλοι,μικρή χώρα η Ελλάδα..υπονόμευσε σημαντικά την όποια αξιοπιστία των περιφερειακών συμβουλίων επιλογής...Σας πληροφορώ ότι και οι ΣΕΕ,παρά τις άγονες και χρονοβόρες συνεδριάσεις "προς δόξαν της συλλογικότητας!" εργάζονται,κατά ένα μεγάλο ποσοστό,όπως έργαζονταν οι σοβαροί σχολικοί σύμβουλοι,και αυτό το επιβεβαιώνω έχοντας υπηρετήσει και στις δύο θέσεις.Τώρα. Ο 4547 "ο πιο θνησιγενής νόμος της εκπαίδευσης μας ",έτσι τον έχω αποκαλέσει από τότε που δημοσιεύτηκε, είναι ήδη νεκρός, όχι λόγω κάποιων ανακολουθιών του (μη μοριοδότηση διδακτικής υπηρεσίας σχολικών συμβούλων,συμπίεση πανεπ.τίτλων στη μοριοδότηση,κλπ) αλλά γιατί είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και ως τέτοιος πρέπει να καταπέσει...Αυτοί είμαστε....Δεν διορθωνόμαστε και μας περιγελά όλη η Ευρώπη...Δεν μπόρεσαν,δυστυχώς, να βρουν ένα πλαίσιο πολιτικής συναίνεσης για κάποια ευαίσθητα πράγματα όπως η εκπαιδευτική πολιτική, και ταλαιπωρούν και ταπεινώνουν τον κόσμο των εκπαιδευτικών, όπως στην περίπτωση των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης, που ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες, υπέβαλλαν ένα φάκελο πριν λίγο καιρό για να αξιολογηθούν και δικαιούνται εν ευθέτω χρόνω και σύμφωνα με το Σύνταγμα,κάποια δικαιοκρισία ή,έστω βρε αδερφέ,μια σοβαρή απάντηση για το αν θα γίνουν οι κρίσεις τους και για το πότε θα ξαναυποβάλλουν εκ νέου, αηδιασμένοι, τον επικαιροποιημένο φάκελό τους...!!!Καθήκον "όλων εμάς των γραφικών" είναι να τους ξεσπεπάζουμε....Η αλήθεια κατά τον Martin Heidegger είναι η εξαγωγή κάποιου πράγματος από τη λήθη που το περιβάλλει, και σ'αυτή,σε πληροφορώ,στοχεύει, απ'ότι φαίνεται, το σύστημά μας και φυσικά στη μαζική αδιαφορία για τα πονηρά πεπραγμένα του, αφού βλέπει ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που τα καταγγέλουν..Ελάχιστοι..αλλά "λευκοφόροι την διάνοιαν"(Ελύτης)

 
Α.σ.Σ
23 Αυγ 2019 10:42

Κατάργηση ΣΕΕ και τοποθέτηση προσωρινών ΠΔΕ-ΔΕ-ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ με ένα νόμο και ένα άρθρο.

 
Μαρία
23 Αυγ 2019 14:38

@Δανάη
Και τι προβλέπεται για όσους αδικήθηκαν; Υπάρχει πιθανότητα να επανέλθουν ως πρόσωπα οι τέως ΣΣ στις θέσεις που είχαν προ κατάργησης τους; Τι ακούγεται; Για να ''αποκατασταθούν ηθικά'' και έπειτα να θέσουν υποψηφιότητα στις νέες επιλογές στελεχών.

 
Στέλιος Καραγιάννης,ΣΕΕ ΠΕ 83 @Μαρία
23 Αυγ 2019 17:00

"Αχ Μαρία στο παρεκκλήσι της καρδιάς μου τα ψαλτήρια καίγονται για σένα"(Βλαδίμηρος Μαγιακόβσκυ).Δε γίνεται να θέλουμε "και την πίτα ακέραιη και το σκύλο χορτάτο".Μη ξεχνάς ότι μέσα σ'αυτό το σύστημα χωρεί και η αδικία.Το σύστημα έχει γνώση των "Μεταμορφώσεων" του γνωστού Λατίνου ποιητή...Μπορεί να σκαρφιστεί το οτιδήποτε.Η "όλικη επαναφορά" όμως είναι διαστημική ταινία με τον Κόλιν Φέρθ...Όταν επανέρχεσαι κάτι έχει ήδη τροποποιηθεί...Πριν καιρό είχαν αδικηθεί κάποιοι εκλεκτοί σχολικοί σύμβουλοι.Ποιός τώρα μας εγγυάται ότι δεν θα αδικηθούν του χρόνου κάποιοι ισάξιοί τους ΣΕΕ? Ήδη η λέξη "κατάργηση" εισάγει τον ρεβανσισμό που μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια.."Με ένα νόμο και ένα άρθρο"θέλει την αλλαγή ο ανωτέρω λακωνίζων!

 
Simon
23 Αυγ 2019 17:27

@Α.σ.Σ.
Όταν λέτε ''προσωρινοί Σχολικοί Σύμβουλοι'' τι ακριβώς εννοείτε; Μήπως εννοείτε επαναφορά προσώπων στις θέσεις που είχαν προ κατάργησης του θεσμού; Ξεχάσατε ότι είχαν πάρει παράταση επί παράτασης; Επίσης, όταν γράφετε ''κατάργηση ΣΕΕ'', το ζητάτε και το εύχεστε ή έχετε πληροφορία ότι θα γίνει;

 
Θεόφιλος
23 Αυγ 2019 17:34

@Στέλιος Καραγιάννης, ΣΕΕ ΠΕ 83

Μερικά ερωτήματα:
1) Υπάρχει επίσημη πληροφορία από το Υπουργείο ότι επίκειται νόμος για την επιλογή στελεχών; Συμπεριλαμβανομένων και των ΣΕΕ;
2) Υπάρχει ενδεχόμενο να καταργηθεί ο 4547 με μια απόφαση και τα ΠΕΚΕΣ να πάψουν τη λειτουργία τους τώρα που ξεκινά η χρονιά; Δηλαδή ξεκινάμε χωρίς υποστήριξη;
3) Υπάρχει πιθανότητα επαναφοράς των ΣΣ -ως πρόσωπα- στις θέσεις που είχαν προ κατάργησης του θεσμού, για ένα διάστημα μέχρι τις νέες επιλογές;
4) Εφόσον είναι κοινώς αποδεκτή η "θνητότητα" του 4547, τότε γιατί να μην καταργηθεί άμεσα;;;

 
ΝΟΜΙΚΟΣ
23 Αυγ 2019 17:57

Η επαναφορά των προσώπων ως Σ.Σ. πρέπει να αποκλειστεί, αφού ελλείπουν τα κριτήρια επαναφορας ως γενική διατύπωση σε νόμο που δεν υπάρχει και προφανώς είναι άμεσα προσβαλλόμενο μέτρο ακόμα και με ασφαλιστικά μέτρα. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση μπορεί, εφόσον έχει την πολιτική βούληση, να καταργήσει με Νόμο που θα αντικαθιστά στο σύνολό του ή στο μέρος του τον Ν.4547, τις δομές υποστήριξης δηλαδή τα ΠΕΚΕΣ , τα ΚΕΣΥ ,τα ΚΕΑ κ.α. Αυτόματα οι υπηρετούντες με θητεία σε αυτά καταργούνται και υπηρετούν σε αυτά μέχρι την ανάληψη των αντικαστατών τους (π.χ Οι Σχολικοί Σύμβουλοι που θα επιλεγούν στην θέση των ΣΕΕ). Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση συνταγματική για αυτό, η βουλή δεν δεσμεύεται να ψηφίσει Νόμο από καμιά απαγορευτική διάταξη για αυτό. Άλλωστε αυτό συνέβη σε μεγάλη κλίμακα στον Νόμο για το επιτελικό κράτος όπου καταργήθηκαν δομές και υπηρεσίες και παύθηκαν οι με θητεία υπηρετούνες.ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΩΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΕΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ.

 
@Κυρ.Καραγιάννη για Διευθυντές Εκπαίδευσης.
23 Αυγ 2019 22:16

Κατακρίνετε έντονα τον 4547 για την μοριοδότηση,την συμπίεση τίτλων κλπ αλλά ζητάτε οι επιλογές των ΔΕ να γίνουν με τον νόμο που επικρίνετε .Είναι επιεικώς οξύμωρο.Προσωπικά ήμουν υποψήφιος στις επιλογές ΔΕ το 2016 και δεινοπάθησα.Ξέρετε πως έγιναν ή ανατρέξτε στο εσος για τις σωρείας καταγγελιών.Ήξερα ότι όσο κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχα ελπίδα.Τα δικαιολογητικά κατατέθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν τα κατέθεσα γιατί ήξερα την μοίρα μου.Έχω διδακτορικό,μεταπτυχιακό ,άλλα πτυχία ΑΕΙ κλπ.Τώρα επειδή έφυγαν αυτοί θέλω να δοκιμάσω.Και επειδή είμαστε πολλοί σας βεβαιώ ότι επιλογές δεν θα γίνουν βάση των δικαιολογητικών και μοριοδοτήσεων του 4547.Η ΝΔ δεν είναι συνέχεια των ΣΥΡΙΖΑ -Γαβρόγλου.

 
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΣ
24 Αυγ 2019 00:57

Η Υπουργός μπορεί να αποκαταστήσει την αδικία κατά των πρώην ΣΣ βασιζόμενη πέρα από την κατάργηση όλου του νόμου 4547/2018 και στο ΦΕΚ 3813 τ. Β΄/04-09-2018 δημοσιεύθηκε η αριθμ. Φ.351.1/ 22 / 141872 /E3/03-09-2018 Υπουργική Απόφαση: «Παράταση προθεσμίας», και ανέφερε ότι «Το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Οργανωτικών Συντονιστών των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), των Προϊσταμένων των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής
Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, αποφασίζουμε:
Παρατείνεται για έξι (6) μήνες από την 1-9-2018 η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 20 του ν. 4547/2018 για την παύση λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ίδιου νόμου, καθώς και για την έναρξη της πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Κ.Ε.Σ.Υ.»
Αυτή την στιγμή εκκρεμούν τοποθετήσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδων ΠΕ 03, ΠΕ 80 και ΠΕ 83 για την κάλυψη των κενών θέσεων στο 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι αυτό; Που είναι η έναρξη πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ;

 
Στέλ.Καραγιάννης,ΣΕΕ ΠΕ 83@Κυρ.Καραγιάννη για Δ/ντές Εκ/σης
24 Αυγ 2019 11:21

Αγαπητέ συνάδελφε.Προφανώς δεν καταλάβατε. Δεν είμαι απολογητής κανενός.Ο 4547 είπα, θα πέσει σύντομα, κυρίως ως νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως για τις αδυναμίες του,τις αδικίες που δημιούργησε (κυρίως στους σχολικούς συμβούλους κλπ).Δεν ζήτησα, και δεν είπα, να γίνουν οι επιλογές με τον 4547 που δεν θα γίνουν.Μάλλον δε διαβάζετε σωστά..Είπα ότι δεν είναι σωστό, μεσούντος του καλοκαιριού να μην ενημερώνεις χιλιάδες υποψηφίους για το τί μέλλει γενέσθαι με τις υποψηφιότητές τους, υποστηρίζοντας ότι έχει δίκιο ο διαμαρτυρόμενος αιρετός μας.Κανονικά αν ειχαν διαβάσει σωστά το νόμο οι υποψήφιοι και αν δε φοβούνταν την μήνιν του συστήματος.., θα είχαν προβεί οι ίδιοι σε διαμαρτυρίες γι'αυτή την παράλογη καθυστέρηση που μοιάζει με ταπείνωση και εμπαιγμό.Απογοητευμένοι είναι και "βγάζει τα κάστανα απ' τη φωτιά' ο αιρετός, που έχει δίκιο ως προς το θέμα της λειτουργίας και της σοβαρότητας του θεσμού του συμβουλίου επιλογής...Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ήρεμα,ποτέ δεν ήταν και το ξέρετε, γιατί υπάρχουν μνήμες νωπές από τις προηγούμενες κρίσεις των ΔΔΕ και ΔΠΕ και σωρεία διαμαρτυριών που εκκρεμούν ακόμη ..Θα συμφωνήσετε ίσως, ότι αυτή είναι η Ελλάδα "που παιδεύει τα ελληνόπουλα και ανεμίζει τους πάσης φύσεως κομματικούς γρεκύλους που φτιάχνουν τη δουλειά και μετά αποχωρούν"(ΝίκοςΚαρούζος).Όχι εγώ. Ο ποιητής Νίκος Καρούζος έφα...Στο δια ταύτα τώρα.Λογικά και όπως δείχνουν τα πράγματα θα δοθεί παράταση στους ΔΔΕ και ΔΠΕ τις προσεχείς ημέρες,οι κρίσεις δεν θα γίνουν με τον 4547, και να το επιχείρημα που κάθε νοήμων καταλαβαίνει ότι αιωρείται:Νομίζω ότι αρκετοί υποψήφιοι που δεν θα είχαν και πολλές πιθανότητες να εκλεγούν-όπως εσείς("δε με παίζει το σύστημα!") με το προηγούμενο καθεστώς,μάλλον δεν υπέβαλλαν (όπως εσείς), συνεπώς βλέπω νέα υποβολή,με νέο νόμο μέτα τον Νοέμβρη και κρίσεις την Άνοιξη.Άρα ταλαιπωρία των ήδη υποψηφίων για την οποία μίλησα,που μπορεί να μειωθούν αισθητά με τη νέα υποβολή!Αυτή η υπόθεση έχει μια λογική.Αν δούμε εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ, με 100 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, θα χειροκροτήσουμε,γιατί το γνωστό τελικό παιχνίδι του "ημέτερου" συμβουλίου επιλογής θα παιχτεί με υποψηφίους που τουλάχιστον είχαν στρωθεί στο διάβασμα και είχαν περάσει το τεστ "Ηγεσία και Διοίκηση" άρα γνώστες του μελλοντικού λειτουργήματός τους...Το τί γίνεται στις συνεντεύξεις,στο τέλος το ξέρετε...Μια καραμπινάτη αδικία μόνο αρκεί για να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία των κρίσεων..Ας το αφήσουμε όμως αυτό...Ισως ο νέος νόμος να μη φέρνει στα ίσια όλους τους υποψηφίους..ίσως..Είμαι ενάντια στον 4547 γιατί, με τη χαρτούρα των πηχιαίων τίτλων που είχαμε κάποιοι και την περιστολή της μοριοδότησής τους, μας έφερε μια ανάσα από τους αντιπάλους μας που είχαν λιγότερα προσόντα(ένα μάστερ κλπ).Άσε με την περιστολή της διδακτικής και τους κόφτες ...Και ξέρεις ότι "η θλίψη μου του προαστείου" που λέει κι ο ποιητής,δεν έχει να κάνει με το ατομικό,ιδιοτελές μου συμφέρον,αλλά με το γεγονός ότι αυτά τα τερτίπια τα μεθόδευσαν γνωστοί μου συνάδελφοι,"σύντροφοι" μου που έχουν πάνω από 40 χρόνια στην Αριστερά όπως κι εγώ.Οι "ιδεολόγοι" αυτοί με τη φριχτή,φτωχή λογική τους για "ανέωση" του σώματος των στελεχών "με δικούς μας" ανήκουν παντού,υπάρχουν παντού.."Ντύνεται μοίρα η εξουσία και σου σφυράει Ad Libitum"(Ελύτης). .!"Δικοί μας" αγαπητέ συνάδελφε είναι οι καλύτεροι για το λειτούργημα των στελεχών,δεξιοί ή αριστεροί αδιάφορο,αυτοί που μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο, με όρους ολικής ποιότητας και με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα,και καθήκον ενός εντίμου και δικαίως κρίνοντος συμβουλίου επιλογής,είνα να εκλέξει αυτούς,αυτούς να αναδείξει και μόνον αυτούς..Όλα αυτά βέβαια προυποθέτουν μιαν άλλη πολιτική ηθική που δυστυχώς απουσιάζει από το σύστημά μας,όπως έδειξαν τα πράγματα, και από την ανανεωτική αριστερά επίσης...Επίσης όλα αυτά τα νόμιμα και δίκαια, εισάγουν μια χρονική καθυστέρηση, αλλά αυξάνουν την νομιμότητα αυτών των πολύπαθων κρίσεων, που ανοήτως οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και οι παρακαθήμενοί τους, που "μοιράζουν τα χαρτιά" στην τελική συνέντευξη, τις κάνουν να φαίνονται λίαν προβληματικές και αμφισβητήσιμες αναφορικά προς την άλλη πολύπαθη έννοια,αυτήν της δικαιοκρισίας...

 
Ανδρέας
24 Αυγ 2019 11:45

@ΝΟΜΙΚΟΣ
---Με βάση όσα λέτε, εάν καταργηθούν οι δομές, οι ΣΕΕ μπορούν να υπηρετούν μέχρι την αντικατάστασή τους από τους νέους ΣΣ. Πώς γίνεται όμως αυτό, εφόσον μια δομή παύει να υπάρχει; Γίνεται να υπηρετείς σε μια θέση που έχει καταργηθεί (ΣΕΕ);

---Λέτε ότι οι τέως ΣΣ ως πρόσωπα δε γίνεται να επιστρέψουν, γιατί δεν υπάρχει νομική κάλυψη. Ο σχολιαστής ''ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΣ'' όμως (σχόλιο παραπάνω) θέτει μια παράμετρο που μάλλον δεν την υπολογίσατε. Η ''πλήρης λειτουργία των ΠΕΚΕΣ'' ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, άρα τίθεται ζήτημα νομιμότητας. Γιατί δεν δόθηκε παράταση στον προηγούμενο θεσμό (τέως ΣΣ), εφόσον οι νέες δομές δεν ήταν έτοιμες;; Αυτό δεν αποτελεί νομική παρατυπία; Οι τέως ΣΣ καταργήθηκαν, χωρίς να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη...

Τι προβλέπεται λοιπόν νομικά με βάση αυτά τα δεδομένα;

 
Μιχάλης Κ.
24 Αυγ 2019 11:50

@ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΣ
Την επαναφορά των ΣΣ την εύχεστε ή έχετε πληροφορηθεί κάτι επίσημα για αυτήν; Το συνετό θα ήταν να μη διαδίδουμε φήμες και αοριστίες...

 
Εκπαιδευτικός
24 Αυγ 2019 13:06

@Ανδρέας 11:45
Σας υπενθυμίζω ότι οι ΣΣ είχαν 4ετή παράταση+4ετή θητεία,δηλ 8 χρόνια στην ίδια θέση με μια επιλογή το 2011.Και γράφετε ότι έπρεπε να δοθεί και ...άλλη παράταση.Δηλαδή να γίνονταν ισόβιοι που με τα 8 χρόνια άγγιξαν την ισοβιότητα.

 
ΦΕΒΡΩΝΙΑ
24 Αυγ 2019 16:29

@ Μιχάλης Κ.
Η ''πλήρης λειτουργία των ΠΕΚΕΣ'' ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, άρα τίθεται ζήτημα νομιμότητας. Γιατί δεν δόθηκε παράταση στον προηγούμενο θεσμό (τέως ΣΣ), εφόσον οι νέες δομές δεν ήταν έτοιμες;; Αυτό δεν αποτελεί νομική παρατυπία; Οι τέως ΣΣ καταργήθηκαν, χωρίς να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη.... Τι είναι αυτό που δεν κατάλαβες;
@ Εκπαιδευτικός
Οι πρώην ΣΣ ανέλαβαν υπηρεσία τον Γενάρη του 2012 και «παύθηκαν» στις 5/10/2018 άρα 6 χρόνια και 9 μήνες μαζί με την παράταση , μην τρελαθούμε κιόλας.

 
Ανδρέας
24 Αυγ 2019 16:31

@Εκπαιδευτικός
Να δοθεί παράταση μέχρι τις νέες επιλογές, καθώς η πλήρης λειτουργία των δομών δεν έχει υλοποιηθεί ως τώρα. Το εδάφιο αυτό έλεγε ότι παρατείνεται η θητεία των ΣΣ, μέχρις ότου τα ΠΕΚΕΣ λειτουργήσουν ολοκληρωμένα. Πότε λειτούργησαν ολοκληρωμένα τα ΠΕΚΕΣ;;;; Έγινε ή όχι παράκαμψη αυτού του εδαφίου;;;

 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΣΤΑΣΗ
24 Αυγ 2019 16:51

Συνάδελφοί, ποια είναι η γνώμη σας για το παρακατω θέμα:
Πρεπει εκπαιδευτικός που έχει κανει ένσταση κατα προσωρινών πινάκων (ΣΣΕ Εξωτερικου) έχοντας λαβει αριθμο πρωτοκόλλου κ ενω έχει παρέλθει το χρονικό διαστημα των 50 ημερών που οφείλει η υπηρεσία να του απαντήσει, να προσφύγει στο Υπουργείο
Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στον Συνήγορο του Πολίτη και στον Γενικό
Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης ;;;;;;

 
Νίκος
24 Αυγ 2019 18:12

Αντί η συζήτηση να στρέφεται γύρω από την αποτίμηση των δομών, δηλαδή την (κατά τα φαινόμενα) αναποτελεσματικότητα των ΠΕΚΕΣ και την (θετική/αρνητική) κριτική για την 30ετή πορεία του θεσμού των ΣΣ, καταλήγει να αφορά σχεδόν αποκλειστικά την "επαναφορά", η οποία όμως για τους πρώην ΣΣ δεν αναφέρεται στην επαναφορά του θεσμού, αλλά στην επαναφορά των ιδίων στις θέσεις τις οποίες (μετά από σειρά παρατάσεων) κατείχαν. Ο καβγάς για το πάπλωμα, δηλαδή.
Ας περιμένουμε να βγει νέο καθηκοντολόγιο, να δούμε το περίγραμμα των νέων θέσεων και των νέων δομών και ας κριθούν οι "καλύτεροι"*. Έλεος πια με όλους αυτούς που έχουν φτάσει να θεωρούν τις θέσεις τους ως κληρονομικό δικαίωμα!
* Και φυσικά στο "καλύτερο" και στο "πιο προσοντούχο" κομμάτι της εκπαίδευσης δεν μπορεί να λείπει ένα Lower, γιατί αλλιώς στο θεό τους, πώς μπόρεσαν να κάνουν μεταπτυχιακό/διδακτορικό και να υλοποιήσουν μια έρευνα της προκοπής χωρίς τη γνώση ξένης βιβλιογραφίας;

 
Δρ.Στέλιος Καραγιάννης,ΣΕΕ ΠΕ 83@Νίκος
25 Αυγ 2019 14:05

Ποιός δεν θα συμφωνήσει με τα γραφόμενα του αγαπητού Νίκου...Τα ΠΕΚΕΣ θα ήταν καλύτερο να αξιολογηθούν μετά το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.Δεν έχουμε πλήρη εικόνα της απόδοσής τους με έξι μήνες δουλειά...Γιατί "προς δόξαν της συλλογικότητας!" χάθηκαν τέσσερις μήνες με τα μπλοκαρίσματα των ατομικών δράσεων των ΣΕΕ από τo άγχος των νεοφώτιστων για το πως θα λειτουργούσε η συλλογικότητα!.Έπρεπε λέει "να δοθεί σήμα από το Υπουργείο,για μερικούς"..,για το πότε θα ξεκινούσαμε...!Ένοιωθα,Νίκο, για τέσσερις μήνες παντελώς άχρηστος..Όταν φτιάχνεις ένα νέο θεσμό και του προσθέτεις συνεχώς αχίλλειες πτέρνες είναι φυσικό να καταλήξει τρωτός!Απορίας άξιον:κανένας ΣΕΕ, ένα χρόνο τώρα, δεν βγαίνει επωνύμως να υποστηρίξει τον θεσμό για τον οποίο εκλεχτηκε να υπηρετήσει.Άρα?"η μέθοδος του άρα"(Οδυσσέας Ελύτης,Εν λευκώ): Ή ο θεσμός είναι προβληματικός και περιμένουμε να καταργηθεί,που θα καταργηθεί,ή οι ΣΕΕ σιωπούν γιατί, όπως ξαναέγραψα,και αυτοί, όπως οι υποψήφιοι ΔΔΕ και ΔΠΕ, φοβούνται την μήνιν του συστήματος!Χαίρε Νίκο "ας εκλεγούν,λες,επαναλαμβάνοντας τα όσα είπα πιο πάνω, με το νέο νόμο οι καλύτεροι".Βλέπεις ότι κανένας δεν υπερασπίζεται τον θεσμό των ΣΕΕ,έστω τα θετικά του? Βλέπεις?Ωρες ώρες,Νίκο, αισθάνομαι ότι ζω σε μια χώρα ριψάσπιδων που περιμένουν στα σκοτεινά σιωπηλοί για να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να εκλεγούν πάλι!!Περιμένω μια σοβαρή συγκριτική μελέτη για τα συν και τα πλην του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων και του θεσμού των ΣΕΕ, πριν την αποδόμηση του δεύτερου και την επαναφορά με νέο καθηκοντολόγιο του πρώτου...Το ΙΕΠ καιρό τώρα σιωπά επ' αυτού, και μόνο η έκθεση της ΑΔΙΠΔΕ,που δημοσιεύτηκε μετά την κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων(τυχαίο αυτό?) ήρθε να επιβεβαιώσει το τεράστιο λάθος της κατάργησής , προς δόξαν της "ανανέωσης του σώματος των στελεχών!",Ποιά ανανέωση αφού το 70% που επιλεγήκαμε είμασταν πριν σχολικοί σύμβουλοι!,"Προς δόξαν της συλλογικότητας" λοιπόν που για να επιτευχθεί νυχτώσαμε και πήγαν όλα στα χαμένα! Πραγματικά λυπάται κανείς όταν βγαίνει επωνύμως και καταγγέλει τα τερτίπια της ευννοιοκρατίας απ'όπου και αυτή να προέρχεται,αυτής της μόνιμης αρώστειας που μας ταλανίζει,και βλέπει ότι βοά εν ερήμω ..Η μόνη ελπίδα μας είναι η θεσμοθέτηση μιας εξέτασης τύπου ΑΣΕΠ,πριν την τελική συνέντευξη και η γενναία μοριοδότησή της,που θα ανασχέσει κάπως τη γενική εισβολή των "ημετέρων"..Ένας μου το έγραψε ήδη πιο πάνω.Εμμέσως πλην σαφώς,είπε:δεν υπέβαλλα, παρά τα διδακτορικά μου και τα πτυχία μου,γιατί δεν ήμουν κυβερνητικός!Αλλά τώρα θα υποβάλλω, "τώρα επειδή έφυγαν αυτοί θέλω να δοκιμάσω.Και επειδή είμαστε πολλοί σας βεβαιώ ότι επιλογές δεν θα γίνουν βάση των δικαιολογητικών και μοριοδοτήσεων του 4547.Η ΝΔ δεν είναι συνέχεια των ΣΥΡΙΖΑ -Γαβρόγλου"."Είμαστε πολλοί!"Ακόμα δεν εκλέχτηκε ο άνθρωπος και φωνάζει για το δίκιο των πολλών,των δικών του δηλαδή! Νίκο, για να τροχίσεις τα αγγλικά σου,γιατί θα το χρειαστείς το Lower όπως γράφεις,εκτός και αν το έχεις..προτείνω:The decline of the German Mandarins,Chicago:University of Chicago Press,ή την επιστημονική πραγματεία γαι το πως γίνεται κανείς, όντας τεχνοκράτης ή μανδαρίνος, θύμα,δούλος του συστήματος που καλείται να υπηρετήσει..10.000 μηχανικοί,πανεπιστημιακοί και διανούμενοι,ανάμεσα σ'αυτούς και ο διάσημος υπαρξιστής φιλόσοφος Martin Heidegger,"για να μη χάσουν τη θέση ευθύνης τους" προσχώρησαν στο Ναζισμό από το 1932 έως το 1936...!D. Guillesby απο το πανεπιστήμιο του Σικάγου έφα..."Τί ωφελήσει, λοιπόν,άνθρωπον αν την ψυχή του απωλέσει".Στο διάβολο λοιπόν κάθε πολιτική ηθική αρκεί να εκλεγούμε πάλι και να παραμείνουμε για πάντα στις θέσεις μας.Έ,όχι,όχι,όχι..Υπάρχουν και οι απλοί εκπαιδευτικοί που μας διαβάζουν και γελάνε..

 
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ
25 Αυγ 2019 19:49

Συμφωνώ απόλυτα με την ΦΕΒΡΩΝΙΑ . Η ''πλήρης λειτουργία των ΠΕΚΕΣ'' ουδέποτε πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα που μιλάμε, (εκκρεμούν τοποθετήσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδων ΠΕ 03, ΠΕ 80 και ΠΕ 83 για την κάλυψη των κενών θέσεων στο 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου) άρα τίθεται ζήτημα νομιμότητας. Γιατί δεν δόθηκε παράταση στον προηγούμενο θεσμό (τέως ΣΣ), εφόσον οι νέες δομές δεν ήταν έτοιμες;; Αυτό δεν αποτελεί νομική παρατυπία; Οι τέως ΣΣ καταργήθηκαν, χωρίς να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη....

 
ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΣ ΑΠΟ ΣΣ
25 Αυγ 2019 19:52

Τώρα το καλοκαίρι βαριέμαι να διαβάσω, αλλά διαβάζοντας τα γραφόμενα του Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ αναπωλώ το έργο "ο ξένος" του Αλμπέρ Καμύ.

Όμως, επιμένω Χαλίλ Γκιμπράν (Το επτά είναι συμβολικό των Θιβετιανών).
Επτά φορές περιφρόνησα την ψυχή μου…
Την πρώτη φορά όταν την είδα να δειλιάζει μπροστά στη λαχτάρα της να φτάσει στα ύψη…
Τη δεύτερη φορά όταν την είδα να κουτσαίνει μπροστά στους ανάπηρους…
Την τρίτη φορά όταν της δόθηκε να διαλέξει ανάμεσα στο δύσκολο και το εύκολο…Και εκείνη διάλεξε το εύκολο…
Την τέταρτη φορά όταν έκανε κάποιο κακό…Και παρηγορήθηκε με το ότι και οι άλλοι κάνουν κακό…
Την πέμπτη φορά όταν ανέχτηκε από αδυναμία και δικαιολόγησε την ανοχή της σαν δύναμη…
Την έκτη φορά όταν περιφρόνησε την ασχήμια κάποιου προσώπου…Και δεν ήξερε ότι αυτό το πρόσωπο ήταν μια από τις δικές της μάσκες…
Και την έβδομη φορά όταν τραγούδησε τραγούδι επαίνου και το θεώρησε αρετή…

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.