Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ιntegrated master θα χορηγεί το τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ

Δημοσίευση: 22/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με απόφαση  που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Βασίλης Διγαλάκης, προβλέπεται η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται   στο  Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Για την σχετική απόφαση    διατυπώθηκε  θετική γνώμη    από την   ΑΔΙΠ  , ενώ δεν απάντησε το   Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.   στο σχετικό γραπτό ερώτημα του υπουργείου Παιδείας.

Σχόλια (18)

 
Sisyfos
22 Αυγ 2019 16:28

κε Βασίλη Διγαλάκη ,αρμόδιοε για τα ΑΕΙ με το ΠΑΔΑ θα μας πειτε τι θα γίνει τελικα !!!!!!

 
Eνσωματωμένο μεταπτυχιακό
22 Αυγ 2019 20:09

Πουθενά στην Ευρώπη δεν απονέμονται δύο τίτλοι (πτυχίο + μεταπτυχιακό) με μία εξέταση (πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής).

Στην αγορά εργασίας είναι αυτονόητο ότι διαχωρίζονται με εξετάσεις το πρώτο βασικό πτυχίο -είτε τριετές είτε τετραετές είτε πενταετές, ανάλογα με το εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε χώρας, και το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο οποίο γίνεσαι δεκτός μέσω άλλης διαδικασίας (βαθμολογία πτυχίου, συνέντευξη, ίσως εργασιακή εμπειρία ή γραπτός διαγωνισμός).

Εννοείται ότι τα πενταετή διπλώματα με 300 ECTS συνυπολογίζονται στα θετικά αλλά μόνο όταν πρόκειται για περαιτέρω ακαδημαϊκή πορεία (π.χ. εισαγωγή σε διδακτορικό πρόγραμμα ή κάποιου είδους ερευνητική σύμβαση).

 
@Ενσωματωνενο Μεταπτυχιακό, @Sisyfos
23 Αυγ 2019 09:04

@Ενσωματωμενο Μεταπτυχιακό:
Στην Ευρώπη υπάρχει το MEng (Master of Engineering) οπως και αντίστοιχοι τίτλοι άλλων επιστημών εδώ και πολλά χρόνια..

@Sisyfos:
Τι ακριβώς θέλετε να γίνει; Τα προγράμματα του είναι πλέον πενταετή (σύντομα βγαίνει η απόφαση για integrated master) και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντιστοίχισης μέσω των επιτροπών που προβλέπει ο νόμος με πολυτεχνικές σχολές.. λίγη υπομονή και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολυτεχνική σχολή. Πιστεύω να μην περιμένετε και εσείς την μετατροπή του σε εφαρμοσμένων επιστημών (ή σε οποιαδηποτε άλλη υποτιθέμενη υποβάθμιση) βάσει του πλήθους των ανυπόστατων/αβάσιμων σχολίων που εκφράστηκαν στο παρελθόν γιατί θα απογοητευτείτε.. ειδάλλως υπομονή αγαπητέ.

 
Κοσμάς
23 Αυγ 2019 11:42

Γνωρίζετε αν τα πενταετή πτυχία του εξωτερικού αναγνωρίζονται ως integrated master;

 
Ερώτηση
23 Αυγ 2019 12:40

Είναι δίκαιο κάποιος να έχει 2ετες μαστερ με 120ects, κάποιος άλλος μαστερ 1,5 έτους με 90ects και οι απόφοιτοι των integrated master να έχουν μαστερ με 60ects; Είναι δυνατόν ένα μάστερ να διαρκεί μόνο 2 εξάμηνα και να έχει μόνο 60ects; Υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο μάστερ με 60ects;

 
μαστερ και ''μαστερ''
23 Αυγ 2019 16:09

Μαστερ ενος ετους με διδακτεα υλη προπτυχιακου προγραμματος σπουδων? Ειναι δυνατον 2ετη μαστερ με διαγωνιστικη διαδικασια εισαγωγης να εξισωνονται με το τελευταιο ετος ενος προπτυχιακου απο το οποιο αποφοιτουν εκατονταδες απο καυε τμημα κ βρισκονται ξαφνικα διπλωματουχοι μεταπτυχιακου?

 
ΔημητρηςΜ
23 Αυγ 2019 16:31

@Ερώτηση, υπάρχει στην Αγγλία. Φυσικά, τι 120 τι 90 τι 60. Όλοι μισθολογικά τα ίδια παίρνουν !!!

 
Προγράμματα μεταπτυχιακών
23 Αυγ 2019 16:37

Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (master) με λιγότερα από 100-120 ΕCTS πολύ δύσκολα θα συναντήσεις σε ΑΕΙ της Ευρώπης.

Σε ποιο σοβαρό πανεπιστήμιο του εξωτερικού το MEng θεωρείται σαν 2oς ακαδημαϊκός τίτλος, στην αγορά εργασίας ή στην έρευνα;

Ακόμα και με το σύστημα υπολογισμού των ΕCTS προκύπτει εμφανές πρόβλημα, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, καθώς είναι μόνο η διπλωματική εργασία και δύο-τρια μαθήματα επιλογής!

 
@Ερώτηση
23 Αυγ 2019 19:40

Ναι. Στην Αγγλία, για παράδειγμα...

 
Γιώργος
23 Αυγ 2019 19:43

@ Κοσμάς

Η ελληνική πολιτεία είναι αρμόδια να αναγνωρίζει ως ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) τίτλους σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής. Η αναγνώριση τίτλου σπουδών από ΑΕΙ της αλλοδαπής ως integrated master γίνεται μόνο από το κράτος στο εκπαιδευτικό σύστημα του οποίου ανήκει εκείνο το ΑΕΙ και εφόσον προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας αυτής. Η αντιστοίχιση τίτλου σπουδών από ΑΕΙ της αλλοδαπής στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων γίνεται μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων εκείνης της χώρας, στο εκπαιδευτικό σύστημα της οποίας ανήκει το ΑΕΙ που τον απένειμε.
Για παράδειγμα ένας Έλληνας πολίτης λαμβάνει δίπλωμα αρχιτέκτονα από το Πολυτεχνείο Ιασίου και στη συνέχεια ισοτιμία και αντιστοιχία από τον ΔΟΑΤΑΠ. Η κατάταξη του τίτλου σπουδών του στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων γίνεται μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Ρουμανίας και όχι της Ελλάδας. Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών integrated master για το ελληνικό κράτος γιατί καμία δημόσια αρχή (ούτε ο ΔΟΑΤΑΠ ούτε άλλος κρατικός οργανισμός) δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να επικυρώνει αυτή την αναγνώριση. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να είναι δυνατό να αναγνωριστούν ως Integrated Master από το ελληνικό κράτος οι τίτλοι σπουδών των ΑΕΙ της αλλοδαπής στους οποίους ο ΔΟΑΤΑΠ έχει χορηγήσει ισοτιμία και αντιστοιχία με Integrated Master από ΑΕΙ της ημεδαπής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο αγγλοσαξονικό σύστημα σπουδών, εδώ και πολλά χρόνια, απονέμονται τα Integrated Masters με το διακριτικό MEng ή MSci. Το MSci είναι Integrated Master's Degree, ενώ το MSc είναι Postgraduate Master's Degree.

 
Observator
23 Αυγ 2019 20:14

Το integrated master δεν ειναι πτυχιο. Ειναι ο τελικος τιτλος που ενσωματώνει 4 έτη προπτυχιακών σπουδών και 1 ετος μεταπτυχιακών μαθημάτων. Το αν αυτο θα έχει αναγνώριση στην Ευρώπη ως master είναι ένα αλλο θέμα. Ξέρω περιπτωση αποφοιτου του ΕΜΠ του οποίου το integrated master δεν αναγνωριστηκε ως master στη Γερμανια. Ετσι το 5ετες πτυχιο του ΠΑΔΑ ειναι πιο ισχυρο απο αυτο που δινει το ΕΜΠ που ειναι 4ετες.

 
Sisyfos:
23 Αυγ 2019 20:18

@Ενσωματωνενο Μεταπτυχιακό, @Sisyfos

Βιαζεσαι πολυ και δεν μπορω να καταλάβω το γιατί!!!! τρεχεις ... θεωρωντας πολλα που πρεπει να γινουν ως δεδομένα ...ο καθένας οτι θελει βλέπει βεβαια..

Οσον για εμένα τελειωνοντας το τετραετές του ΠΑΔΑ θελω να ξερω τι θα γινει και για να γινω πιο σαφης οι τελειοφοιτοι του τετραετους συνεχιζουν ναι ηη οχι ,μεχρι τωρα ουδεμια απαντηση απο κανέναν ,εγω τον διαδρομο και το κουτσομπολιο δεν τα ακουω ισως γιατι ειμαι εργαζομενος ηδη και γνωριζω την αγορα εργασιας , το πενταετες και το επιπεδο 7 δεν λεει τίποτα και το ξέρετε πολυ καλά.... ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ πολυτεχνικη σχολή ,επ αυτου να απαντησουν και το Υπουργείο πρωτιστως και το ΠΑΔΑ δευτερευοντως και να σταματησουν τις αερολογιες

Η διαδικασία που ''υποτιθεται οτι τρέχει '' μπορει να τελιωσει σε 2 χρόνια και εαν τρεχει ( υπαρχουν πολυ μεγαλες επιφυλάξεις για αυτό) γιατι δεν προτιθεμαι να κλαψουριζω στα σκαλια του ΤΕΕ για επαγγελματικα δικαιωματα μηχανικου που δεν θα τα παρω ποτέ ...

Προς ττο παρον να μου δωσουν τα δικαιωματα των τετραετων και απο εκει και πέρα εχει ο θεός ,αυτα να λυσουν ,εγω μετραω πάντα την σκια μου το πρωι και οχι το μεσημερι με τον ηλιο.

με εκτιμηση

 
@Ερωτηση
24 Αυγ 2019 09:05

Για το λόγο αυτό είναι integrated master (πχ MEng) και οχι MSC , MBA κτλ.. Αποτελεί άλλη κατηγορία μεταπτυχιακού.
Η λογική είναι ότι αποτελεί συνέχεια - εμβάθυνση του προπτυχιακού Bachelor και οχι ξεχωριστός τίτλος Μεταπτυχιακών σπουδών. Δεν είναι ελληνική πατέντα, δείτε αντίστοιχους τίτλους στην Ευρώπη. Για παράδειγμα στην Αγγλία ο τίτλος Master of Engineering δίνεται μόνο σε integrated master, (υπάρχουν συγκεκριμενες προϋποθέσεις στην βαθμολογία του φοιτητή στο πρώτο και δεύτερο ετος για να μπορέσει να το παρακολουθήσει) ειδάλλως μετά το Bachelor ακολουθεί το ξεχωριστό Master of Science.
Μην συγκρίνουμε τα δυο είναι τελείως ξεχωριστές κατηγορίες με άλλους στόχους και τελειως διαφορετικό σκοπό.
Κανονικά ο νεοεισερχομενος φοιτητης στη σχολή θα έπρεπε να μπορεί να διαλέξει αν θα παρακολουθήσει integrated master ή θα συνεχίσει (εαν μπορεί κυριως μέσω της βαθμολογίας του) να ολοκληρώσει προγραμμα σπουδών που οδηγεί σε πτυχίο (Bachelor) και εαν επιθυμεί να συνεχίσει σε ένα ξεχωριστό μεταπτυχιακό (MSC).

 
Μεταπτυχιακά στην Αγγλία
24 Αυγ 2019 10:23

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ωστόσο διατυπώνουν γνώμες με αναλήθειες, τα μεταπτυχιακά της Αγγλίας έχουν μίνιμουμ 90ects (δύο εξάμηνα συν πτυχιακή εργασία). Επίσης, είναι κανόνας σε τόσο σε ένα bachelor όσο και σε ένα master να υπάρχει διπλωματική εργασία. Αλήθεια, οι φοιτητές αυτών των 5ετων τμημάτων, πόσες διπλωματικές έχουν εκπονησει; Απο 'κει και πέρα, προφανώς είναι όνειρο κάποιων να υπάρξει στην Ελλάδα μεταπτυχιακό και ενός εξαμήνου με 30ects.

 
Μαρι Πισκουλιάν
24 Αυγ 2019 10:37

Τι θα γίνει με τις σχολές μηχανικών πληροφορικης του Διεθνούς Πανεπιστημίου που ενώ έγιναν 5ετης δεν πρόλαβαν να πάρουν τίτλο integrated master , ενώ τα υπόλοιπα 66 τμήματα που έγιναν πέρυσι παίρνουν και τίτλο integrated master??

 
Πολυτεχνεία Ελλάδας
24 Αυγ 2019 14:00

Το ΕΜΠ, και όλες οι Πολυτεχνικές Σχολές, όπως και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχουν πενταετείς σπουδές.

Γιατί κάποιοι έχουν "φαγωθεί" να αναγνωριστούν οι προπτυχιακές σπουδές, έστω και πενταετείς, ως master είναι απορίας άξιο...

 
@Sisyfos
25 Αυγ 2019 08:41

Ποσό πιο ξεκάθαρα θέλεις την απάντηση;
Εαν παρακολουθείς το προγραμμα ΠαΔΑ και οχι ΤΕΙ αυτομάτως είσαι ήδη στο πενταετές..ρωτά την γραμματεία σου γιατί πρέπει να αλλάξεις την φοιτητική σου ταυτότητα (στο δικό μου τμήμα έχει ήδη βγει ανακοίνωση)..δεν υπάρχει πλέον προπτυχιακό προγραμμα μηχανικού στο ΠαΔΑ τετραετούς φοίτησης.
Η διαδικασία αντιστοίχισης με πολυτεχνική και η απονομή επαγγελματικων δικαιωμάτων προφανως δεν γίνεται σε ένα ούτε δυο μήνες, όντως μπορεί να πάρει ένα χρόνο (ίσως και παραπάνω) -οπως πήρε και σε όλες τις άλλες νέες πολυτεχνικές σχολές όταν λειτούργησαν για πρώτη φορά! Για ποια δικαιώματα τετραετούς μιλάς, των ΤΕΙ; Γιατί μόνο αυτά υπήρχαν μέχρι τώρα..
Ο λογος που τα τμήματα έγιναν πενταετή είναι γιατί στην Ελλάδα ειτε μας αρέσει είτε οχι υπάρχουν μόνο πενταετή προγραμμα σπουδών Μηχανικών, επομενως τα τετραετή ήταν καταδικασμένα να έχουν επαγγελματικα δικαιώματα υποδεέστερα των υπολοίπων σχολών. Τώρα αν αυτό μας βολεύει (πχ για να πάρουμε ένα πτυχίο όσο πιο γρήγορα/εύκολα γίνεται επειδή ήδη εχουμε μια δουλειά) ακόμα και με δικαιώματα των πρώην ΤΕΙ είναι άλλο θέμα.. δεν γίνεται παντως..
καλή συνέχεια με τις σπουδές σου

 
NEA TMHMATA ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
26 Αυγ 2019 14:18

Περιμένουμε να δούμε, πότε θα βγούν επιτέλους τα επαγγελματικά δικαιώματα για τα νέα γεωπονικά τμήματα των Πανεπιστημίων και αν αυτά θα χορηγούν πτυχίο επιπέδου 7- Master. !!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ