Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα ΙΕΚ-Το χρονοδιάγραμμα

Όλες οι πληροφορίες-Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

02/09/2019

Ενημερώθηκε: 03/09/2019, 06:34

Άκουσε το άρθρο

Από τις 2 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις υποψηφίων σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους πατώντας ΕΔΩ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Για τη συμπλήρωση της αίτησης είναι απαραίτητο να έχετε ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Σε περίπτωση που δεν έχετε, θα πρέπει  να μεταβείτε στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Η έκδοση του είναι άμεση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
 
Δεν έχω ΑΜΚΑ. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Όχι. Θα πρέπει να φροντίσετε να αποκτήσετε ΑΜΚΑ, με σχετική αίτησή σας στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Εάν δεν γνωρίζετε αν έχετε ΑΜΚΑ, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: http://www.amka.gr/AMKAGR

Το όνομά μου αναγράφεται στην ταυτότητα/διαβατήριό μου διαφορετικά από ότι φαίνεται αυτόματα συμπληρωμένο στην αίτηση. Πώς θα το γράψω σωστά στην αίτησή μου;

Εφόσον δεν προλαβαίνετε μέσω ΚΕΠ να ενημερώσετε σωστά τα ατομικά σας στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ, προτείνουμε να προχωρήσετε με την αίτησή σας κανονικά με βάση τα στοιχεία που σας επιστρέφει αυτόματα το σύστημα. Αν είστε επιτυχών/επιτυχούσα, μπορείτε κατά την οριστικοποίηση της εγγραφής σας στο ΔΙΕΚ επιτυχίας σας να διορθώσετε τα ατομικά σας στοιχεία, ώστε αυτά να φαίνονται όπως ακριβώς αναγράφονται στη ταυτότητα/διαβατήριό σας.

Είμαι απόφοιτος Γυμνασίου ή ΣΔΕ ή ΤΕΣ. Μπορώ να κάνω αίτηση;

Όχι. Πρέπει με βάση το Νόμο 4186/2013 (παράγραφος 7) να είστε απόφοιτος Β/βάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης (απόφοιτοι Λυκείου, κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ ή ισότιμου τίτλου).

Έχω πτυχίο ή φοιτώ σε τμήμα Γ’/βάθμιας εκπαίδευσης. Μπορώ να παρακολουθήσω τμήματα ΙΕΚ;

Ναι. Μέσα από το σύστημα μπορείτε να κάνετε αίτηση για φοίτηση σε ειδικότητες Α’ εξαμήνου. Θα συμμετέχετε όμως στη διαδικασία επιλογής με το Απολυτήριο Λυκείου σας. Δεν μπορείτε να κάνετε χρήση τίτλου υψηλότερου επιπέδου για την εισαγωγή σας σε ΔΙΕΚ.

Είμαι αλλοδαπός υπήκοος. Χρειάζομαι πιστοποιητικό ελληνομάθειας για την εγγραφή μου;

Όχι. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, οπότε και να το συνυπολογίσετε για την πορεία της κατάρτισής σας.

Έχω τελειώσει το σχολείο σε χώρα του εξωτερικού. Τι θα συμπληρώσω ως βαθμό τίτλου αποφοίτησης;

Θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στη πλησιέστερη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε ο τίτλος σπουδών σας να ισοτιμηθεί με το Ελληνικό Απολυτήριο Λυκείου και να αποδοθεί βαθμολογία στην εικοσαβάθμια κλίμακα.

Πώς μοριοδοτείται η αίτησή μου; Υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια που μοριοδοτούνται για την εισαγωγή υποψηφίων στα ΔΙΕΚ;

Μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε τα κριτήρια της μοριοδότησης των υποψηφίων για τα Δημόσια ΙΕΚ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Πώς ορίζεται η τριτεκνία;

Την ιδιότητα τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 ν. 3454/2006):

α) Γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους

β) Τα τέκνα αυτών,

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Πώς συμπληρώνεται το πεδίο εργασιακή εμπειρία;

Συμπληρώνεται μόνο αν έχετε εργαστεί στο αντικείμενο κάποιας από τις ειδικότητες προτίμησής σας και μπορείτε να αποδείξετε το διάστημα που δηλώνετε με βεβαίωση προϋπηρεσίας από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα.

Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για την ηλεκτρονική μου αίτηση;

Για την ηλεκτρονική σας αίτηση δεν χρειάζεστε δικαιολογητικά. Χρειάζεστε μόνο τον ΑΜΚΑ σας, τον ΑΔΤ ή τον Αριθμό Διαβατηρίου σας, καθώς και το βαθμό του Απολυτηρίου Λυκείου σας ή ισότιμου τίτλου σπουδών. Δικαιολογητικά θα προσκομίσετε κατά την εγγραφή σας, εφόσον θα είστε επιτυχών/ούσα στο ΙΕΚ.

Πόσα είναι τα δίδακτρα στα ΔΙΕΚ και πότε καταβάλλονται;

Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρεται δωρεάν σύμφωνα με το Ν. 4186/2013.

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα ΔΙΕΚ;

Με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας   η φοίτηση διαρκεί πέντε εξάμηνα: τέσσερα εξάμηνα μαθημάτων και υποχρεωτική πρακτική άσκηση διάρκειας ενός εξάμηνου.

Μπορώ να φοιτήσω σε ΔΙΕΚ από απόσταση;

Όχι. Αυτό δεν είναι μέχρι στιγμής δυνατό. Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προϋποθέτει την υποχρεωτική φυσική παρουσία στην κατάρτιση.  

Εργάζομαι και το πρωί δεν μπορώ να παρακολουθώ μαθήματα. Μπορώ να φοιτήσω σε ΔΙΕΚ;

Μπορείτε, καθώς η φοίτηση στα περισσότερα Δημόσια ΙΕΚ γίνεται το απόγευμα.

Τι ισχύει με το όριο απουσιών;

1. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική για όλα τα μαθήματα.

2. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση σε κάθε μάθημα στο οποίο ο καταρτιζόμενος σημείωσε αριθμό ωριαίων απουσιών μικρότερο ή ίσο του δεκαπέντε 15% του συνόλου των προβλεπομένων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, στρογγυλοποιούμενο στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό.

3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ύστερα από απόφαση της Διοίκησης του ΙΕΚ, το προαναφερθέν όριο μπορεί να αυξάνεται κατά 5% ανά μάθημα, αλλά σε καμία περίπτωση το σύνολο των απουσιών όλων των μαθημάτων στο εξάμηνο κατάρτισης, δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι 20% του συνόλου των προβλεπομένων ωρών κατάρτισης.

4. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής.

5. Ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των καταρτιζομένων γίνεται μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων του εξαμήνου και πριν από τις τελικές εξετάσεις. Η Διοίκηση του ΙΕΚ ανακοινώνει τα αποτελέσματα του χαρακτηρισμού της φοίτησης στους καταρτιζόμενους την επομένη της λήξης της διδασκαλίας των μαθημάτων του εξαμήνου, με σκοπό να συμμετέχουν όσοι δικαιούνται στις τελικές εξετάσεις.

6. Εάν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, κάποιος καταρτιζόμενος συμπληρώσει ανά μάθημα αριθμό απουσιών μεγαλύτερο όσων προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, η Διοίκηση του ΙΕΚ με απόφαση του Διευθυντή διακόπτει πάραυτα τη φοίτησή του. Σε περίπτωση καταρτιζόμενου υπόχρεου στρατιωτικής θητείας, ενημερώνεται το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο.

7.Ο καταρτιζόμενος δεν έχει δικαίωμα προσέλευσης στις τελικές εξετάσεις του εξαμήνου κατάρτισης των μαθημάτων στα οποία η φοίτησή του χαρακτηρίστηκε ως ανεπαρκής. Τα μαθήματα αυτά υποχρεούται να παρακολουθήσει εκ νέου, χωρίς δικαίωμα εγγραφής του στο επόμενο εξάμηνο.

8. Καταρτιζόμενος στο αρχικό εξάμηνο κατάρτισης του οποίου η φοίτηση σε όλα τα μαθήματα χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, υποχρεούται, προκειμένου να επανεγγραφεί, να επανεπιλεγεί με τις διαδικασίες του παρόντος κανονισμού.

Στην περιοχή μου ξέρω ότι υπάρχει ΙΕΚ του ΟΑΕΔ ή άλλου φορέα. Μπορώ να κάνω αίτηση και εκεί;

Ναι, μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα αίτηση για άλλη δομή, πρέπει όμως να απευθυνθείτε στον αντίστοιχο φορέα. Το παρόν σύστημα αφορά μόνο αιτήσεις για τμήματα Α’ Εξαμήνου στα Δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας.

Δεν πρόλαβα να κάνω ηλεκτρονική αίτηση. Μπορώ να συμμετέχω στη διαδικασία επιλογής;

Όχι.

Ποια είναι η διαδικασία μετά την υποβολή της αίτησης μου και το «κλείδωμα» του συστήματος;

Μετά το «κλείδωμα» του συστήματος κατά τη λήξη της προθεσμίας, οι αιτήσεις μοριοδοτούνται αυτόματα και επιλέγονται οι ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των τμημάτων που θα αποφασισθεί να λειτουργήσουν ανά ΙΕΚ και ειδικότητα.

Πώς θα μάθω αν είμαι επιτυχών/ούσα;

Στην ιστοσελίδα υποβολής αιτήσεων  θα βγει ανακοίνωση όταν είναι έτοιμα τα αποτελέσματα. Για να μάθει κάποιος αιτών/ούσα το αποτέλεσμα της αίτησής του, θα πρέπει να κάνει Είσοδο στο σύστημα, με το ίδιο email με το οποίο υπέβαλε αίτηση. Όταν κάνει είσοδο, το σύστημα θα του εμφανίσει το αποτέλεσμα. Αν είναι επιτυχών/ούσα, θα πρέπει να προσέλθει για έλεγχο των δικαιολογητικών και ΕΓΓΡΑΦΗ μέσα στην προθεσμία που θα ανακοινωθεί.

Μετά το τέλος αυτής της «πρώτης φάσης» εγγραφών, θα γίνει ΝΕΑ επιλογή για την κάλυψη των κενών θέσεων που τυχόν έχουν προκύψει (επιτυχόντες που δεν προσήλθαν για εγγραφή, επιτυχόντες με ελλιπή δικαιολογητικά κλπ). Η επιλογή αυτή βασίζεται στους επιλαχόντες της αρχικής επιλογής σύμφωνα με τα μόρια τους, τις προτιμήσεις-επιλογές τους και το πλήθος των κενών θέσεων ανά τμήμα που έχουν μείνει μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εγγραφών.

Στην ίδια ιστοσελίδα θα βγει ΝΕΑ ανακοίνωση και με τον ίδιο τρόπο, όπως στην πρώτη φάση, θα μπορεί να δει το αποτέλεσμα της «δεύτερης φάσης».

Οι ΝΕΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ καλούνται για εγγραφή εντός καθορισμένης προθεσμίας.

Μετά το πέρας της ανακοινώνεται η έγκριση λειτουργίας των νέων τμημάτων Α εξαμήνου και αρχίζει η κατάρτιση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

Σπουδαστής
|

Επειδή πολλοί υποτίμησαν έως χλεύασαν το θέμα του φοιτητικού πάσο, διαβάστε σας παρακαλώ προσεκτικά τη δημοσίευση του esos :https://www.esos.gr/arthra/63273/oi-dieythyntes-ton-iek-xespoynta-iek-d…
για αυτό που ίσχυσε μόνο πέρσι.

Ποιοι εκθέτουν την Υπουργό;
|

Σωστά τα χρονοδιαγράμματα που πρώτη φορά βλέπουμε να υπάρχουν στα Δ.Ι.Ε.Κ., τα οποία όμως μετά την αλλαγή του ονόματος της Γενικής Γραμματείας σε "Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης", πρέπει να αλλάξουν σφραγίδες, όμως κανείς από το υπουργείο δεν τα ενημερώνει με ποιον τρόπο και συντομογραφία θα αποτυπωθεί στη σφραγίδα το νέο όνομα. Καταρτιζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους δεν μπορούν να πάρουν Β.Ε.Κ., εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης στην ενημέρωση για το περιεχόμενο της νέας σφραγίδας.

@Ελένη
|

@Χάος παντού, @Γιώργος Ακτούρος
Μετά την εγγραφή των επιτυχόντων (Α΄φάση), την εγγραφή των επιλαχόντων (Β' φάση) εάν εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις πραγματοποιούνται επιπλέον εγγραφές (Γ΄φάση). Οι αιτήσεις αυτών των εγγραφών υποβάλλονται χειρόγραφα στα Δ.Ι.Ε.Κ.

Γιώργος Αρκτούρος
|

1. Ο σπουδαστής είπε ότι οι μετακινήσεις μας, στα πλαίσια της κατάρτισης, είναι ένα βασικό ζήτημα: πού γράφει "το πιο βασικό"; Διαβάστε πρώτα σωστά κι έπειτα, απαντήστε.

2. Για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις, η γνώμη μου είναι ότι περισσότερο δυσχεραίνουν παρά υποβοηθούν την κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πέρυσι, μετά το κλείδωμα του συστήματος, είχαν μείνει κενές θέσεις στο ΔΙΕΚ της πόλης μου, αλλά δεν μπορούσα να γίνω δεκτός επειδή "κλείδωσε το σύστημα". Το σύστημα θα έπρεπε να υπολογίζει τυχόν κενές θέσεις, καθώς και τον αστάθμητο παράγοντα (πχ ξαφνική αλλαγή κατοικίας=μετεγγραφή και όχι διακοπή φοίτησης κλπ). Αυτή η ξύλινη πολιτική σκοτώνει τις ελπίδες των νέων. Βέβαια, αυτός είναι ο στόχος της.

Χάος Παντού
|

Είναι αυτό σοβαρή ερώτηση πολιτών εν έτει 2020;

Δεν πρόλαβα να κάνω ηλεκτρονική αίτηση.
Μπορώ να συμμετέχω στη διαδικασία επιλογής;

Φυσικά και όχι

Φοιτητικό πάσο
|

Αλίμονο εάν το πιο βασικό ζήτημα είναι αν το φοιτητικό πάσο επεκτείνεται πάνω από (ν) χρόνια σπουδών... Δηλαδή, τη διδασκαλία, τις βασικές παροχές όπως σίτιση και στέγαση και τις υποδομές τις φτιάξαμε και μόνο τα μεταφορικά μας απασχολούν!

Σπουδαστής
|

Προβλέπεται να αλλάξει κάτι για το φοιτητικό πάσο για όλους τους σπουδαστές; Είναι πολύ βασικό αυτό!
Πέρσι δικαιούνταν πάσο μέχρι 22 χρονών. Αυτό αποτελεί μεγάλη αδικία!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ