ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

X. Κεφαλίδου (Τομεάρχης παιδείας ΚΙΝΑΛ) στο esos: Επαναλειτουργία του ΕΣΥΠ για συναινέσεις στην παιδεία

“Περιμένουμε την συνολική πρόταση της υπουργού Παιδείας για την επαναφορά της βάσης του “10”
Δημοσίευση: 30/08/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ανάγκη πραγματικού εθνικού διαλόγου και συναίνεσης, στον χλωρο της παιδείας, τονίζει σε Συνέντευξη που παραχώρησε στο esos η τομεάρχης παιδείας του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου , και υπενθυμίζει :

  • Έχουμε καλά παραδείγματα στο χώρο της Παιδείας που καταφέραμε να πετύχαμε την πολυπόθητη συναίνεση, όπως για παράδειγμα ο Νόμος 4009/2011.
  • Τα απαραίτητα εργαλεία υπάρχουν και τα έχουμε δει στο παρελθόν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Ένα από αυτά είναι η επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ώστε να υπάρξει εθνική στρατηγική παιδείας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά και το αναπτυξιακό μοντέλο που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε στη χώρα μας.

Για την επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ  του “10” η Χαρά Κεφαλίδου τονίζει πως περιμένει  «μια ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση, αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου και συναίνεσης και όχι αποσπασματικές δηλώσεις της υπουργού».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ESOS

esos.gr: Κυρία Κεφαλίδου στα πρόσφατα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων είδαμε μαθητή να εισέρχεται στο Πανεπιστήμιο με μέσο όρο 4, φιλόλογο με 9,5 και μαθηματικό με 7,5. Είναι αυτό το επίπεδο που θέλουμε ως χώρα για τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μας και την παιδεία μας εν γένει;

ΧΚ: Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για όσους δεν τα κατάφεραν θέλω να υπενθυμίσω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλα τώρα ξεκινούν.

Σίγουρα δεν είναι αυτό το επίπεδο που θέλουμε για τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Δεν είναι αυτό το επίπεδο που επιθυμούμε για το μέλλον της χώρας μας.

Οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών μας προβληματίζουν όλους. Δεν είναι λογικό 25.000 φοιτητές να εισάγονται με βαθμούς κάτω από τη βαθμολογική βάση. Δεν είναι λογικό υποψήφιος να καταφέρει να εισαχθεί σε πανεπιστημιακό τμήμα με 840 μονάδες, δηλαδή βαθμολογία 0,84 με άριστα το 20.

Η πελατειακή και μικροπολιτική λογική με την οποία λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ειδικά στα θέματα της παιδείας, συνέτεινε στην αποκαρδιωτική αυτή εικόνα. Η αύξηση του αριθμού των τμημάτων, η παράλογη και χωρίς κανέναν σχεδιασμό «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, η διεύρυνση των εισακτέων αποτελούν αποκλειστικά «έργα και ημέρες» του κ. Γαβρόγλου. Η ανακοίνωση των Βάσεων ανέδειξε τις στρεβλώσεις του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι οποίες γιγαντώθηκαν από τις αποφάσεις του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας.

Όμως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι μια μεμονωμένη στιγμή, ένα τυχαίο στιγμιότυπο. Είναι το αποτέλεσμα μια μακρόχρονης, συνολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Προφανώς το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια χρήζει τροποποίησης. Θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σύστημα που θα προκύψει μετά από εκτενή, πραγματικό και τεκμηριωμένο διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, τα Πανεπιστήμια, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι αυτονόητο ότι τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να έχουν λόγο. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επανίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για έναν ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο.

esos.gr: Η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την επαναφορά της βάσης εισαγωγής. Συμφωνείτε;

Χ.Κ. Οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για θέσπιση Ορίου εισαγωγής – αν και σωστή – δεν αρκεί. Δεν προσφέρει από μόνη της λύση. Είναι αναγκαίο να συνδεθεί με πολιτικές αναβάθμισης του Δημόσιου Σχολείου. Γιατί οι χαμηλές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης υποβάθμισής του, η οποία εντάθηκε ακόμη πιο πολύ από τις παράλογες και λαϊκίστικες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα των Πανελληνίων: οι υποψήφιοι ‘γύρισαν την πλάτη’ στα τμήματα που δημιούργησε, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους και χωρίς κανέναν σχεδιασμό, ο προκάτοχος της Υπουργού Παιδείας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Στα τμήματα αυτά παρά την ‘ανωτατοποίηση’ των ΤΕΙ, εμπνεύσεως του κ. Γαβρόγλου, εισήχθησαν υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ενώ δεν αποτέλεσαν πρώτη επιλογή τους.

Η πρόσφατη δήλωση της αρμόδιας Υπουργού για τη βάση εισαγωγής αποτελεί αποσπασματική παρέμβαση. Τα εκπαιδευτικά προβλήματα της χώρας όμως είναι πολύ σοβαρά και σίγουρα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο.

Πρέπει να υπάρξουν ολοκληρωμένα και συνολικά νομοθετήματα, αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου και συναίνεσης και όχι δηλώσεις-πυροτεχνήματα. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη πολιτικών «θεραπείας» για τα προβλήματα που δημιούργησε και άφησε πίσω της η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο της παιδείας, αλλά η συνέχιση πολιτικών του παρελθόντος με αποσπασματικές παρεμβάσεις πρέπει να σταματήσει. Δεν προσφέρει τίποτα και δεν μπορεί να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Περιμένουμε μια ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση, αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου και συναίνεσης και όχι αποσπασματικές δηλώσεις.

esos.gr: Τελικά είναι εφικτοί στόχοι η εθνική στρατηγική και η συναίνεση στα εκπαιδευτικά μας ζητήματα; Μπορούν να επιτευχθούν και πώς;

XK. Φυσικά και μπορούν. Ειδικά στα εκπαιδευτικά θέματα υπάρχει αδήριτη ανάγκη πραγματικού εθνικού διαλόγου και συναίνεσης. Άλλωστε έχουμε καλά παραδείγματα στο χώρο της Παιδείας που καταφέραμε να πετύχαμε την πολυπόθητη συναίνεση, όπως για παράδειγμα ο Νόμος 4009/2011. Τα απαραίτητα εργαλεία υπάρχουν και τα έχουμε δει στο παρελθόν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Ένα από αυτά είναι η επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ώστε να υπάρξει εθνική στρατηγική παιδείας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά και το αναπτυξιακό μοντέλο που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε στη χώρα μας.

Σχόλια (6)

 
Δηλώνω παρόν
01 Σεπ 2019 10:23

Τελικά η πολιτική δεν εχει ουσία?
Ευχολόγιο και ιστορική αναδρομή, για να δηλώσουμε παρουσία δεν επαρκούν πλέον.
Εκτίθεται οποίος χρησιμοποιεί παλαιό λόγο.

 
Fg
31 Αυγ 2019 23:55

Οι πανελληνιες αποτελουν μια ανταγωνιστικη διαδικασια μεταξυ των μαθητων. Αν ενα τμημα εχει μεγαλη ζητηση θα εχει και μεγαλη βαση. Αν θελουν να εισαγονται οι μαθητες με μεγαλυτερους βαθμους ωστε να γινεται πιο ποιοτικο ας καθοριζει το τμημα επιθυμητους βαθμους εισαγωγης. Τι σχεση εχει ο Γαβρογλου επι του θεματος? Διαφορετικα μπορει να αποσυνδεθει το σχολειο απο το πανεπιστημιο και οι μαθητες να παρακολουθουν ενα εξαμηνο και να δινουν 3 μαθηματα, οπως συμβαινει με τις κατατακτηριες. Στην ουσια να ειναι ενδοπανεπιστημιακες εξετασεις. Ακομη και 10 να βγαλει καποιος μεσο ορο μπορει να εγραψε παραπανω σε καποια μαθηματα, 5 στα μαθηματικα και να εισαχθει στο μαθηματικο. Το ιδιο προβλημα παλι παραμενει....

 
Νέρων
31 Αυγ 2019 21:41

Πόσοι εθνικοί διάλογοι ακόμα; Τα αποτελέσματα υπάρχουν, αξιοποιείστε τα!

 
@Χαρά στο κουράγιο μας
31 Αυγ 2019 12:10

Εκει έχουμε καταντήσει δυστυχώς να μιλάνε οι πρωτεργάτες της ουσιαστικής υποβάθμισης της παιδείας.

 
ΕΙΡΗΝΗ
31 Αυγ 2019 07:59

Η σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής για την Παιδεία είναι ιδανική λύση, όχι για ατέρμονες συζητήσεις, αλλά για την προώθηση του ουσιαστικού εθνικού διαλόγου, τη συναπόφαση και τη συναινετική επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης. Η εφαρμογή μονοκομματικών λύσεων και η άλωση του κρατικού μηχανισμού της εκπαίδευσης από ημέτερους θα μας φέρει πίσω στις δεκατίες του διχασμού. Θα οδηγήσει σε βέβαιη αποτυχία την παιδεία και θα επιφέρει φθορά της ΝΔ. Η νέα κυβέρνηση εισηγήθηκε την αποκομματικοποίηση του κράτους και την αξιοποίηση του ΑΣΕΠ στην επιλογή των στελεχών. Κα Κεραμέως με ποιες ενέργειες θα κάνετε πράξη αυτόν τον στόχο; Μήπως θα ήταν καλό να συστήσετε μια μόνιμη διακομματική επιτροπή για την παιδεία;

 
Χαρά στο κουράγιο μας
31 Αυγ 2019 03:22

Μιλούν όλοι μιλούν και οι πολιτικοί που έχουν βουλιάξει την παιδεία σαράντα χρόνια και βάλε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.