Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Φορολογικά κίνητρα για “μεγάλες” δωρεές στα Πανεπιστήμια

Θα το προτείνει η υπουργός Ν. Κεραμέως στη σημερινή συνάντηση με τους Πρυτάνεις
Δημοσίευση: 04/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Φορολογικά κίνητρα για δωρεές σε Πανεπιστήμια, υπό όρους για τη χρήση τους , προκειμένου να “τονωθούν” οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ, θα εισηγηθεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην προγραμματισμένη για σήμερα , στις 11 το πρωί, συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, παρουσία του υφυπουργού, αρμόδιου για τα ΑΕΙ, Β. Διγαλάκη .

Η Ν. Κεραμέως θα αναπτύξει στους Πρυτάνεις την πρότασή της και θα ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις από τη Σύνοδο.

Στις προθέσεις της υπουργού είναι οι όποιες δωρεές:

Α. Να έχουν συγκεκριμένη χρήση, του ποσού της δωρεάς, από τα Ιδρύματα.

Β. Να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε οι όποιες δωρεές να μη λειτουργούν εμμέσως προς οικονομικό όφελος των δωρητών, πέραν του φορολογικού κινήτρου.

Γ. Οι δωρεές να προέρχονται από δωρητές που δεν έχουν καταδικαστεί ή βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου για απόκτηση   πλούτου από παράνομες δραστηριότητες.

Οι Πρυτάνεις θα ζητήσουν από την υπουργό Παιδείας να ενημερωθούν:

Α. Για το πως θα λειτουργήσει στην πράξη ο νέος νόμος για το Ακαδημαϊκό Άσυλο,και,

Β. Για το νομοθετικό προγραμματισμό επί θεμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως θα ενημερώσει τους Πρυτάνεις για τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις , όπως για:

1. Τη λειτουργία των Μεταπτυχιακών ,

2. Το νέο ρόλο της ΑΔΙΠ στη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, την αξιολόγηση  των προγραμμάτων σπουδών και των διδασκόντων  καθώς και των Ιδρυμάτων.

3. Τη επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης  Πανεπιστημίων (με διαφορετικό  ρόλο  απ΄ότι προέβλεπε ο 4009/11)

4. Την απλοποίηση λειτουργίας των ΕΛΚΕ

5. Την αλλαγή στη διαδικασία διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών

Η υπουργός Παιδείας θα ζητήσει από τους Πρυτάνεις γραπτές προτάσεις επί των θεμάτων που πρόκειται να νομοθετήσει.
 
Οι Πρυτάνεις συζητούν να πραγματοποιήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία έκτακτη Σύνοδο , προκειμένου να συζητήσουν και να  διατυπώσουν τις προτάσεις τους επί των νομοθετικών ρυθμίσεων  για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από 1η Σεπτεμβρίου ανέλαβε    νέο προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων το οποίο έχει ως εξής:

Μαρία Νικολαίδη, Πρύτανις του Χαροκόποιου Πανεπιστημίου (Προεδρεύων)

Θάνος Δημόπουλος , Πρύτανης ΕΚΠΑ

Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρύτανις Παν. Αιγαίου

Τι έχει ανακοινώσει η υπουργός περί νομοθετικής πρωτοβουλίας

Η υπουργός Ν. Κεραμέως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο esos:

Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες: Εργαζόμαστε ήδη σε παράλληλους άξονες νομοθετικής παρέμβασης, ενδεικτικά α) στην πρωτοβάθμια και δευτερόβαθμια εκπαίδευση, β) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και γ) στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Είναι ακόμη νωρίς να προσδιορίσουμε τον χρόνο κατάθεσης των εν λόγω νομοσχεδίων, αυτός άλλωστε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και από τον ευρύτερο κυβερνητικό προγραμματισμό.

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης των ΑΕΙ: Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των εν λόγω ιδρυμάτων, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Επιπλέον, η αναδιάταξη αυτή έγινε χωρίς την καίρια συμβολή της ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε σημαντικά την εν λόγω αρχή, η οποία σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό παροπλισμένη, και να εργαστούμε με αυτήν για την πλέον κατάλληλη αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Σχόλια (7)

 
Δωρητής Οργάνων
03 Σεπ 2019 20:52

Με δωρεές δε χτίζεται σοβαρή δημόσια παιδεία τον 21ο αιώνα. Πού ζούμε, στην εποχή του Τρικούπη;

 
Πρυτανικές αρχές Αιγαίου
03 Σεπ 2019 21:10

Με βάσεις τμημάτων όλες κοντά ή κάτω από το 10 απορώ τι θα συνεισφέρουν.

 
Ας είμαστε ειλικρινεις
04 Σεπ 2019 08:41

Άμα δεν μπορούμε σαν δημόσιο να συντηρήσουμε τόσο μεγάλη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια ας το πούμε.
Λύσεις υπάρχουν, μικρότερη κλίμακα, δίδακτρα στα προπτυχιακά και αλλα.

Δωρητές ψάχναμε και για την χρεοκοπεια, αλλα δεν βρήκαμε και έτσι κουρεύτηκαν καταθεσεις, μειώθηκαν μισθοί συντάξεις, αυξήθηκε η ανεργία κτλ κτλ

 
Δενδρής
04 Σεπ 2019 12:25

Δωρητές το πολύ να χρηματοδοτήσουν κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα άντε και ένα μεταπτυχιακό για μια χρονιά. Η λειτουργία ενός πανεπιστημίου απαιτεί τεράστια ποσά τα οποία είτε θα έρθουν από χρηματοδότηση του κράτους είτε από δίδακτρα είτε από περιορισμό των εισερχόμενων είτε απ' όλα αυτά μαζί.

 
@Ας είμαστε ειλικρινεις
04 Σεπ 2019 12:51

Φυσικά και δεν μπορούμε ουτε πρέπει να συντηρούμε σχολές του 5 στα περατα της χώρας. Μικρότερη κλίμακα είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, πολλά και μικρά διάσπαρτα ΑΕΙ. Αυτό που χρειάζεται είναι ακριβώς το αντίθετο, λίγα και μεγάλα με οικονομία κλίμακας. Και ΚΛΕΙΣΙΜΟ σιγα σιγά σε όποια δεν προσελκύουν αρκετούς και αρκετά καλους φοιτητές. Γιατί να πληρώνω για να γίνει Μαθηματικός ένας μαθητής του 3; Ας το κάνει με δικά του λεφτά.

Οι δωρητές είναι ευχής έργον. Διαβάστε λίγο να μάθετε πως ιδρύθηκε το ΕΜΠ, πως χρίστηκε το Χημείο στο ΑΠΘ. Τώρα μας ξενίζουν οι δωρητές;

 
Εθνικοί Ευεργέτες
04 Σεπ 2019 17:25

Σε άλλες εποχές, θα μπορούσαμε να στηριχθούμε στη δωρεά για ένα οικοτροφείο ή ένα νοσοκομείο.

Είναι δυνατόν κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και της ΟΝΕ από το 2002- να μην μπορεί να βάλει σε τάξη την Δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία;

Ας αποφασίσουν ποια 12 ή 14 Πανεπιστήμια χρειάζεται η χώρα και ας απορροφηθούν όλα τα υπόλοιπα τμήματα.

Εδώ έχουμε φτάσει να έχουμε τμήματα στα Ψαχνά Ευβοίας και στη Λήμνο και στο Ληξούρι και στον Αγ. Νικόλαο .

 
Καλά κρασιά 2021
06 Σεπ 2019 03:26

Ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μη λειτουργούν εμμέσως προς οικονομικό όφελος των δωρητών, πέραν του φορολογικού... Δεν σας πιστεύει κανένας, όπως και τους προκατόχους σας. Κι αυτοί πήγαν για τα πολλά και άφησαν το λίγο χάος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ