Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για το μάθημα των Θρησκευτικών

Δημοσίευση: 04/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Λίγα 24ωρα πριν χτυπήσει το κουδούνι στις σχολικές μονάδες, παραμένει μετέωρο το τι θα γίνει με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της «Ελληνικής Λύσης», Κώστας Χήτας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο θέμα, από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Χήτας ζητά από την κ. Κεραμέως να διευκρινίσει αν στο μάθημα των Θρησκευτικών θα εξακολουθήσουν να υφίστανται τα βιβλία του προκατόχου της   Κώστα Γαβρόγλου, που η ίδια σε παλιότερες συνεντεύξεις της, ως Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., χαρακτήρισε αντισυνταγματικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Κυρία Υπουργέ

Την 27η Φεβρουαρίου του 2019 καταθέσατε στη Βουλή ως Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Γιάννη Ανδριανό, Μαρία Αντωνίου και Χρήστο Κέλλα ερώτηση στον προκάτοχό σας κ. Γαβρόγλου, με την οποία του ζητούσατε να σεβαστεί τις 660/2018 και 926/2018 αποφάσεις του Σ.τ.Ε που έκριναν αντισυνταγματική την ύλη και τη φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Αντί όμως ο προκάτοχός σας κ. Γαβρόγλου να σεβαστεί τις δύο αποφάσεις του Σ.τ.Ε, έστειλε εγκύκλιο να επανεκτυπωθούν για το σχολικό έτος 2019-2020 τα ίδια βιβλία και οι ίδιοι «φάκελοι» προκειμένου να μοιραστούν στους μαθητές. Για να παρακάμψει μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας άλλαξε τον αριθμό του ΦΕΚ, την χρονολογία και την υπογραφή αφήνοντας όλα τα άλλα ίδια. Για να καταλαγιάσει δε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που θα σέβονταν τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. μη εφαρμόζοντας τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για το εν λόγω μάθημα ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς απείλησε με άσκηση πειθαρχικών διώξεων (στις 2 Οκτωβρίου 2018).

Ερωτάται η Υπουργός:

  1. Θα δεχθεί την 11η Σεπτεμβρίου να μοιραστούν στους μαθητές τα βιβλία και οι φάκελοι της διδασκαλίας των Θρησκευτικών που κρίθηκαν με δύο αποφάσεις αντισυνταγματικά ως προς την ύλη, το περιεχόμενο, τη φιλοσοφία κλπ.;
  2. Θα εφαρμόσει τα όσα εγγράφως κατέθεσε η ίδια στη Βουλή της 27η Φεβρουαρίου 2019;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Χήτας

Σχόλια (18)

 
Θεολόγος
04 Σεπ 2019 15:14

Ο Μητσοτάκης πάντα έλεγε το "σεβασμός στην δικαιοσύνη".Και το εφάρμοσε πλήρως.Η Υπουργός του δεν σέβεται τις δυο αποφάσεις της δικαιοσύνης συνεχίζοντας το έργο του Γαβρόγλου.Όταν λένε ότι η ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με γραβάτες δεν έχουν άδικο.Μπράβο στον κ.Χήτα τον μόνο βουλευτή που έκανε Ερώτηση για το θέμα .Ας ελπίζουμε ότι η Κεραμέως θα απαντήσει γιατί άλλαξε την θέση της και να μην ξανακατηγορήσουν τον Τσίπρα σαν κ@τούμπα αρχίζουν και του μοιάζουν και σε αυτό.

 
Κοψοχέρης
04 Σεπ 2019 16:29

Η ΝΔ και προσωπικά η Κεραμέως δεσμεύτηκαν φέτος να μην εφαρμόσουν τον αντισυνταγματικό νόμο Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά και έκαναν το αντίθετο.
Δεσμεύτηκαν για τους Σχολικούς Συμβούλους και δεν έκαναν τίποτα.
Δεσμεύτηκαν για τις Πρέσπες και είναι άφωνοι σε σημείο που αποθρασλυνθηκαν οι ...βορειομακεδόνες.
Ότι δεσμεύτηκαν δεν έκαναν τίποτα ή έκαναν το αντίθετο όπως ο Τσίπρας του 2014.
Ευτυχώς που βρέθηκε και ο Χήτας και τους θυμίζει τί έλεγαν και γιατί δεν κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν.

 
Γ.Π.
04 Σεπ 2019 16:30

Αρκεί το «Αγαπάτε αλλήλους».

 
Στράτος
04 Σεπ 2019 19:55

Η αναντιστοιχία προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών αποφάσεων είναι η αρχή της πορείας που οδηγεί σε πολιτική ήττα. Ας μην το ξεχνούν στη Ν.Δ....

 
Αδικία ΣΣ
04 Σεπ 2019 22:58

@Κοψοχέρης
Δεσμεύτηκαν, αλλά τελικά ''αποδεσμεύτηκαν''.. Μόνο υποσχέσεις κούφιες και ελπίδες χωρίς αντίκρισμα... Γιατί κύρία Υπουργέ τόση υποκρισία;Εσεις και ο αρχηγός σας δώσατε το λόγο σας για τους ΣΣ και τώρα κάνατε πίσω. Περιμένετε ότι οι ΣΣ θα ''ξεχάσουν'' όσα υποσχεθήκατε και συμβιβαστούν; Μιλούσατε για νομιμότητα και επαναφορά, αλλά ο νόμος Γαβρόγλου μάλλον σας καλύπτει επαρκώς......Ντροπή.

 
Εκπαιδευτικός
05 Σεπ 2019 14:35

Συνεχίστε ακάθεκτοι εσείς της ΝΔ να ακολουθείτε πιστά τον κ.Γαβρόγλου (μέλι έχει αυτός ο άνθρωπος;) και θα δείτε στις εκλογές τι ψήφους θα πάρετε.

 
Διδάσκων
05 Σεπ 2019 18:04

Πλημμελώς ενημερωμένος ο κος Χήτας. Τα ΦΕΚ Φίλη διαφέρουν από τα ΦΕΚ Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά. Δεν είναι πανομοιότυπα όπως ισχυρίζεται και πάντως τα ΦΕΚ Γαβρόγλου έχουν προκύψει μετά τον διάλογο επιτροπών Εκκλησίας και ΙΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2017. Το ΥΠΑΙΘ θα αναμείνει την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ γι' αυτά ακριβώς (και καλώς πράττει) και κατόπιν θα καθορίσει τη στάση του σε συνεργασία και πάλι με επιτροπή της Εκκλησίας.

 
ΝΟΜΟΣ 4547/2018 ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
05 Σεπ 2019 18:45

Πού είναι που θα τον καταργούσε και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο; Πού είναι που θα επανέρχονταν οι ΣΣ; Μόνο υποσχέσεις… Μεγάλα λόγια. Πορεύονται με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ! Πού είναι οι τέως ΣΣ;;;; .Που είναι η ΠΕΣΣ; Ακούγεται κανείς;;;;; Πού είναι η αδικία που υπέστησαν και που θα δικαιώνονταν από τη νέα κυβέρνηση;;;; Την ψήφο την έλαβαν μεν αυτοί, αλλά κι εκείνοι που δεν ικανοποιούνται, γιατί δε αντιδρούν;;; Πόσο ακόμα θα περιμένουν κυρία Υπουργέ για την αποκατάσταση της αδικίας; Πέρυσι κατακρίνατε τον νόμο και τώρα «μούγκα». Έχει αρχίσει πλέον η αντίστροφη μέτρηση , μην περιμένετε στις επόμενες προεκλογικές να σας πιστέψουμε, απλά δεν ξεχνάμε και θα σας το αποδείξουμε έμπρακτα !

 
@Διδάσκων
05 Σεπ 2019 21:03

Που αναφέρεται κύριε διδάσκοντα το όνομα και τα ΦΕΚ του Φίλη και σε ποιό σημείο της ανακοίνωσης για να κατηγορείτε σαν πλημμελώς ενημερωμένο τον κ.Χήτα; Εσείς πλημμελώς διαβάσατε την ανακοίνωση γιατί πουθενά δεν γράφει αυτό που προσπαθείτε να του προσάψετε.

 
Ντίνος
05 Σεπ 2019 23:05

@Διδάσκοντα.Εσείς είστε πλημμελής αναγνώστης κύριε διδάσκοντα και όχι ο Χήτας.Γράφει καθαρά μόνο για τον Γαβρόγλου και πουθενά για τον Φίλη.Εσείς που είδατε γραμμένο αυτό που διαβάσατε και σχολιάσετε προσπαθώντας να μειώσετε έναν άνθρωπο
Ευτυχώς όμως οι υπόλοιποι ξέρουμε ανάγνωση.

 
Αναγνώστης
06 Σεπ 2019 01:48

Δεν διάβασα πουθενά στην ερώτηση Χήτα ...@Διδάσκοντα για ΦΕΚ Φίλη.Εσύ που το είδες και δεν το είδα εγώ;Και εγώ διδάσκων είμαι.Εσύ;Εκτός αν διαβάζεις πίσω από τις λέξεις.

 
Διδάσκων
06 Σεπ 2019 09:21

Γράφει ο κος Χήτας στην ερώτησή του: "Για να παρακάμψει μάλιστα ο κ. Γαβρόγλου τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας άλλαξε τον αριθμό του ΦΕΚ, την χρονολογία και την υπογραφή αφήνοντας όλα τα άλλα ίδια." Ας τα ξαναπούμε λοιπόν. Τα ΦΕΚ Φίλη με τα νέα ΠΣ Θρησκευτικών βγήκαν το 2016 χωρίς φακέλους και διδάχτηκαν το 2016-17. Γι' αυτά ακριβώς έχει βγει καταδικαστική απόφαση από το ΣτΕ τον Μάρτιο του 2018. Τα ΦΕΚ Γαβρόγλου βγήκαν τον Ιούνιο του 2017 με αλλαγές στα ΠΣ Θρησκευτικών σε σχέση με τα ΦΕΚ Φίλη μετά τον διάλογο των επιτροπών Εκκλησίας και ΙΕΠ και αυτά συνοδεύτηκαν και από τους φακέλους για τους μαθητές και ισχύουν μέχρι σήμερα. Για τα ΦΕΚ Γαβρόγλου προσέφυγαν εναντίον τους στο ΣτΕ η Ένωση Αθέων, η ΠΕΘ και κάποιοι γονείς και αναμένεται νέα απόφαση. Συνεπώς δεν έχει δίκιο ο κος Χήτας να λέει ότι είναι πανομοιότυπα με τα προηγούμενα και καταδικασμένα από το ΣτΕ τα ΠΣ Θρησκευτικών.

 
Θεολόγος
06 Σεπ 2019 15:42

Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπήρξε διάλογος Εκκλησίας- Υπουργείου για τα θρησκευτικά. Επί της ουσίας η Εκκλησία συμφώνησε στα νέα προγράμματα σπουδών του Φίλη - Γαβρογλου ( τα ίδια είναι, Θεολόγος είμαι...) διότι πέσανε στο τραπέζι "άλλα" πιο φλέγοντα ζητήματα όπως η μισθοδοσία των κληρικών , οι 10.000 θέσεις κενές ( απ' την εκδίωξη των ιερέων από το δημόσιο...) , ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας και άλλα ήσσονος σημασίας... Έτσι η Εκκλησία συμφώνησε για την συνέχιση των νέων Θρησκευτικών Γαβρογλου - Φίλη...Ποιος δεν τα ξέρει αυτά... Αναμένουμε τη συνέχεια από τη νέα κυβέρνηση.... Έχουμε και μνήμη και γνώση...

 
@Διδάσκοντα
06 Σεπ 2019 16:24

Και των Φίλη και Γαβρόγλου κριθηκαν από το ΣτΕ αντισυνταγματικοί.Αυτό δεν το σχολιάζεις.Ούτε γιατί δεν έγιναν σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις.Έτσι λειτουργεί το κράτος δικαίου;Αλλά η γνωμοδότηση μιας όχι δικαστικής αρχής για την αναγραφή θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών θα γίνει σεβαστή.Των δικαστηρίων δεν εφαρμόζονται αλλά μη δικαστικών αρχών εφαρμόζονται.

 
Διδάσκων
08 Σεπ 2019 20:49

Η ΥΠΑΙΘ κ. Κεραμέως είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή ισχύουν για το μάθημα των Θρησκευτικών τα Προγράμματα Σπουδών με τα ΦΕΚ Γαβρόγλου (για τα οποία αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ) και για τις απαλλαγές από το μάθημα, η εγκύκλιος Λοβέρδου του 2015 (επίσης για την οποία αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ), ασχέτως τι θέλει ο ένας κι ο άλλος. Όταν λοιπόν βγουν αυτές οι αποφάσεις από το ΣτΕ το Υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει για το μάθημα αναλόγως.

 
Διδάσκων
09 Σεπ 2019 00:33

@Διδάσκων.Το ΣτΕ θα συζητήσει το θέμα στις 20 του μηνός και αποκλείεται για τι ίδιο θέμα να βγεί τρίτη διαφορετική απόφαση που θα αντικρούει τις δυο προηγούμενες από το ίδιο δικαστήριο αποφάσεις.Τότε θα δούμε τις πραγματικές προθέσεις της Υπουργού.Θα θυμίσω αυτό που είπε ο @Στράτος ότι η μη τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων μετεκλογικά οδηγεί σε πολιτική ήττα.Και έχουμε εκλογή ΠτΔ και εκλογές με απλή αναλογική.

 
Διδάσκων για @Διδάσκων
09 Σεπ 2019 03:18

Στα σωστά του Χήτα κόλλησες;Το ότι έχουμε επιτήρηση ως το 2060 χωρίς ελπίδα ανάκαμψης παρά τα όσα ανακριβή λένε δεν κολλάς;Το ότι υποθηκεύθηκε η χώρα ως το 2115 δεν το σχολιάζεις; Το ότι καθημερινά στρατιές λαθραίων από όλα τα μήκη της γης μπαίνουν με το έτσι θέλω στην χώρα και εγκλωβίζονται εδώ , αφού σφραγίστηκαν τα βόρεια σύνορα με την αρωγή των ευρωπαίων δεν το σχολιάζεις;Το ότι συνελήφθησαν προχθές στην Ζάκυνθο 33 από αυτούς για ...παράνομη έξοδο από την χώρα ενώ δεν συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο το αφήνεις ασχολίαστο και επιμένεις να ασχολείσαι με τον Χήτα;Το ότι σε λίγα χρόνια αυτό που υπερασπίζεσαι δεν θα έχει ουσία γιατί οι ημεδαποί μαθητές θα είναι μειοψηφία δεν το σκέφτεσαι για να το σχολιάσεις;

 
Διδάσκων
10 Σεπ 2019 12:00

Δεν έχει πλέον να συζητήσει επί του θέματος αυτού τίποτε άλλο το ΣτΕ (αφού η ακροαματική διαδικασία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018) παρά να βγάλει την απόφαση που να υπενθυμίσουμε θα είναι βαρύνουσας σημασίας λόγω μείζονος ολομέλειας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.