Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρυτάνεις:Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση με την υπουργό Παιδείας

Μέχρι τα Χριστούγεννα ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ-Επιστολή Ν. Κεραμέως προς τις Πρυτανικές Αρχές όλων των ΑΕΙ- Τι είπαν οι Πρυτάνεις στην υπουργό
Δημοσίευση: 04/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εγκάρδιο χαρακτηρίζει  το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων-με ανακοινωθέν- το κλίμα της σημερινής συνάντησης με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ η προεδρεύουσα της Συνόδου, Πρύτανις του Χαροκόπειου Μαρία Νικολαίδη, δήλωσε στο esos: Διαπιστώσαμε την πρόθεση της υπουργού Παιδείας να αναζητήσει λύσεις. Ηδη φαίνεται να γίνεται προσπάθεια  για τη ρύθμιση σειράς ζητημάτων που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση”.

Στη συνάντηση η Νίκη Κεραμέως , παρουσία του υφυπουργού Β. Διγαλάκη και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολου Δημητρόπουλου, ενημέρωσε το Προεδρείο για το περιεχόμενο της επιστολής που προτίθεται να αποστείλει προς τις πρυτανικές αρχές των Ανώτατων Ιδρυμάτων, καθώς και τους κεντρικούς άξονες επί των οποίων θα ζητηθούν από τα Ιδρύματα συγκεκριμένες προτάσεις.

Η επιστολή θα σταλεί στα Ιδρύματα μέχρι την Παρασκευή.

Μέχρι τα Χριστούγεννα ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ

Επιπλέον, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, όπως τόνισε η κ. υπουργός στους Πρυτάνεις,  θα κάνει πράξη το όραμα της Κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε η Ν. Κεραμέως,  έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κλείνοντας, και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ειλικρινή διάθεση για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με κοινό στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τι είπαν οι Πρυτάνεις στην πολιτική ηγεσία

Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, αποτελούμενο από την Πρύτανι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μαρία Νικολαΐδη, τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου σχετικά με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων και σχετίζονται με τα ακόλουθα:

1. Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018.

2. Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

3. Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.

4. Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας.

5. Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.

6. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών.

7. Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της.

8. Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα.

9. Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Σχόλια (20)

 
Γενιάς Γεώργιος
04 Σεπ 2019 20:17

Με την ΑΣΠΑΙΤΕ τι θα γίνει;
Θα συνεχιστεί αυτη η πρωτοτυπία ;;;

 
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ
05 Σεπ 2019 09:22

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ να φροντίσετε ώστε να αποκατασταθεί επιτέλους αυτή η άδικη ανεπίτρεπτη και παράνομη στάση τόσων και τόσων κυβερνήσεων με ένα θέμα που καλά κρατεί εδώ και 36 χρόνια ! Επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στο Απαρτχάιντ και την ομηρία χιλιάδων ανθρώπων!!

 
Εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ
05 Σεπ 2019 11:07

Ελπίζω να μεριμνήσει η υπουργός να δημοσιευτούν τα ΦΕΚ διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που τα χαρτιά τους βρίσκονται είτε στο υπουργείο παιδείας είτε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

 
Μετεγγραφες
05 Σεπ 2019 14:29

Α μπορουσατε για φετος τουλαχιστουν να αφησετε τις μετεγγραφες ως εχουν.Βγηκε ο αριθμος εισακτεων πανω στον οποιον υπολογιζετε ο αριθμος των μετεγγραφεντων.Οπως και οι αντιστοιχισεις των σχολων καλως η κακος.Υπηρξαν Τει που Πανεπιστημιοποιηθηκαν χωρις να λαμβανεται υποψιν απο κανεναν αυτο.Εμεις περσυ σαν πρωτοετεις δεν ειχαμε την δυνατοτητα να αιτηθουμε για την Αθηνα λογω μετατροπης του σε πανεπιστημιο,θα μας το απαγορεψετε και φετος μειωνοντας το ποσοστο?Θα μπορουν να αιτηθιυν μονο οι αριστοι?Πραγματικα εχω σκεφτει ολα τα σεναρια...Δεν μπορειτε επιτελους να μας ενημερωσετε? Η παρουσα κυβερνηση δινει πληρη ελευθερια στα ιδρυματα απο δω και στο εξης.Εστω για φετος επρεπε να μεινουν τα πραγματα ως εχουν,τοσα χρονια η ιδια κατασταση,τωρα σας πειραξε?

 
Γ.Γεώργιος
05 Σεπ 2019 14:52

Επιμένω με την ΑΣΠΑΙΤΕ τι θα γίνει ;;
Απο οτι φαινετε θα εχουμε και την πρωτοτυπία ο νεος πρόεδρος να ειναι συνδικαλιστής !!! και αυτο απο μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση ;;;
Ας ελπίσουμε Οχι

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
05 Σεπ 2019 16:05

Απορώ με αυτούς που ρωτάνε διαρκώς για την ΑΣΠΑΙΤΕ. Η νέα ηγεσία έχει δείξει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τίποτα πλην ασύλου και 4ης νομικής. Κοιτάξτε τους ΣΣ, τα θρησκευτικά, την τσάντα στο σχολείο κλπ κλπ.Τι δεν καταλαβαίνετε;

 
Άκης
05 Σεπ 2019 16:07

Δες το αλλιώς με την ΑΣΠΑΙΤΕ... Σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν μόνο ΠΕ με αποτέλεσμα στις προκηρύξεις για ΤΕ θα είναι λίγοι οι υποψήφιοι για πολλές θέσεις και θα έχεις σίγουρο διορισμό.

 
Αρθούρος
05 Σεπ 2019 18:25

Αν η νέα υπουργός Παιδείας θέλει να είναι συνεπής με τη θέση της γιά επανεξέταση κι αξιολόγηση όλων των νέων τμημάτων από την ΑΔΙΠ και ειδικότερα εκείνων που προέκυψαν από τα ΑΤΕΙ,εκείνα που πρέπει πρώτα να αξιολογήσει είναι αυτά της ΑΣΠΑΙΤΕ. Γιατί και τα 3-4 τμήματά της που επιγράφονται "Εκπαιδευτικών Μηχανικών"στο φετινό Μηχανογραφικό, πάτωσαν στον τελικό πίνακα.Κι έτσι,η ιστορία της στην οποία πολλοί εδώ μέσα αναφέρονται με νοσταλγία,κατέρρευσε σα χάρτινος πύργος.
Πάμε λοιπόν να τα συγκρίνουμε έστω με τα ομοειδή τους,γιατί από τα υπόλοιπα απέχουν παρασάγγας :1.Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών: 7293 μόρια. Αυτό σημαίνει ότι είναι δέκατο και τελευταίο στον πίνακα των ομοειδών τμημάτων,παρά το ό,τι είναι πενταετές και το περνάει ακόμα και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα με 9762,παρά το ό,τι είναι τετραετές και δεν πήρε τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.
2.Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών:6631!!!μόρια.Τελευταίο και το περνάει ακόμα και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ (Ηράκλειο)με 7617 μόρια.3.Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών: 8263 μόρια.Πάλι δέκατο στον πίνακα.Και το περνάει πάλι το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου(Πάτρα)με 10405 μόρια,ενώ είναι κι αυτό τετραετές και χωρίς δικαιώματα.Μόνο το αντίστοιχο του ΕΛΜΕΠΑ (Ηράκλειο) περνάει.4.Τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών:6678 μόρια!!!Πάλι είναι όγδοο,κάτω όμως από το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου(Πάτρα)κι ας είναι τετραετές και χωρίς δικαιώματα.
Αυτές οι καταθλιπτικές βαθμολογίες,θα είναι μάρτυρες κατηγορίας της σχολής στον αγώνα που θ'αρχίσει από το Δεκέμβρη με την ΑΔΙΠ. Γιά να δούμε.Να μην πάει και η θυσία της Νομικής Πατρών χαμένη.

 
Χριστόφορος
05 Σεπ 2019 18:46

Δημιουργία συγκλήτου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα δούμε; Έχουν περάσει τόσα χρόνια και το ίδρυμα έχει πλέον Κοσμητείες να ορίσει σύγκλητο όπως ορίζει ο νόμος. Εφόσον επιδιώκεται πλήρως αυτοδιοίκητα ιδρύματα, πρέπει και το ΕΑΠ επιτέλους να γίνει ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ!

 
@Άκης
05 Σεπ 2019 19:48

Πολύ έξυπνος είσαι εσυ!!!
Ποιος λέει ότι θα υπάρχουν θέσεις για ΤΕ μετά απο λίγα χρόνια; αφού δεν θα υπάρχουν σχολές γιατί να ζητάνε τέτοια πτυχία;

 
Μόνο ΠΕ
06 Σεπ 2019 03:28

Στους διαγωνισμούς για το Δημόσιο θα πάψει ο διαχωρισμός μετά από 10 χρόνια μόνο εξειδικευμένες θέσεις (πχ. Φυσικοθεραπείας) ίσως να δέχονται αιτήσεις ΤΕ.

 
Πρυτανικές εκλογές
07 Σεπ 2019 01:28

Να παραμείνει ο τρόπος εκλογής Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων όπως είναι τώρα.
Να μην αλλάξει. Η αλλαγή του τρόπου εκλογής θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
Η εκλογή και η ψήφος θα πρέπει να μείνει όπως είναι τώρα δηλ να ψηφίζονται άτομα και όχι πλαίσια.
Τα πλαίσια θα δημιουργήσουν συντεχνιακού τύπου σχέσεις μέσα στα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία.

 
Ασπαιτε
08 Σεπ 2019 10:34

Υπάρχουν φοιτητές που θυσίασαν μόρια και μπήκαν σε αυτή τη σχολη Γιατί βγαίνοντας ΘΑ αποκτούσαν διπλό τίτλο σπουδών μηχανικού και εκπαιδευτικού.έχασαν ένα χρόνο από τη ζωή τους για να έχουν ένα παράπονο εφόδιο.Και να αγωνιστούν σε αυτό το δύσκολο εργασιακό χώρο.Αυτά τα παιδιά ΘΑ μπορούσαν να είναι φοιτητές του Παδα.άνετα!!!Τώρα τι κάνετε όλοι εσείς με τις αναφορές σας τα τιμωρειτε???θα θέλατε να είναι τα δικά σας παιδιά????βλεπΩ ειρωνεία? Κακιά? κ γιατι?συγκρίσεις βάσεων για πιο λογο??Δηλαδή τι περιμένατε να αναιβουν στα ύψη την στιγμή που το άφησε το μοναδικό ΤΕΙ? Και σε μθα χρονι που ολες οι βασεις επεσαν παλθ καλα πηγε.Και γιατί δε βλέπετε και τα μόρια όσων γίναν Πανεπιστήμιο. Πάρα άδικα γράφεται όλα αυτά???Αν είχατε φιλότιμο συνοδοιπόροι κοντά τους έπρεπε να είστε όχι απλά να κρίνετε .Είναι άδικο ότι κάνανε και έπρεπε με δύο λόγια και όχι με τόσες βλακείες αυτό να φωνάζετε!!!Μήπως και το ακούσουν όλοι αυτοί που εσκεμμένα το οδήγησαν εδώ το θέμα.το ερώτημα του πρώτου κυρίου στη σελίδα αυτών των σχολιων θα έπρεπε να κυριαρχεί να πιέζει να απαιτεί και επιτέλους να απαντηθεί!!!!!!με την Ασπαιτε τι θα γίνει? ???η καλυτερα "απαιτούμε να αποκαταστήσετε την αδικία με την ασπαιτε τωρα"

 
@ Ασπαιτε
08 Σεπ 2019 11:54

Υπήρχε αριστούχος απόφοιτος Λυκείου (άνω του 18-19 στη βαθμολογία) που επέλεξε τη φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ από τη φοίτηση σε κάποιο Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο ή Πολυτεχνική Σχολή;

Με ποιο σκεπτικό, την ιδιότητα του εκπαιδευτικού; Αν μιλάμε για επιλογή μεταξύ ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ, δεν είναι και μεγάλες οι διαφορές στο επίπεδο.

 
Ασπαιτε
08 Σεπ 2019 13:35

Στη Σχολή αυτή φοιτουν άτομα πριν από τις συγχωνεύσεις.Όταν λοιπόν μπήκαν Ναι γνώριζαν ότι ήταν ΤΕΙ .γνώριζαν όμως ότι κάνουν 5χρόνια γιατί παίρνουν μαζί με το πτυχίο του μηχανικού (με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα που είχαν και τα ανάλογα τει)και την παιδαγωγική επάρκεια!!Για αυτό άλλωστε και λέγονται εκπαιδευτών μηχανικών τα τμήματα. Για όποιον αμφισβητεί ας ανατρέξει στη σελίδα της ΑΣΠΑΙΤΕ! !!Για για ποια Βαθμολογία 18η 19 αναφέρεστε? Διεκρινιζω και τονίζω ένας φοιτητής που επέλεξε πριν τις συχγωνευσεις Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ θα μπορούσε άνετα να επιλέξει τμήμα ΤΕΙ Πειραιά που τώρα είναι Πανεπιστήμιο.Στη Σχολή δεν μπήκαν άτομα με 7000 μόρια η 9αλλα και με 12 και με 13 και πανω.η επιλογή τους έγινε με βάση όσων τους έλεγαν οι καθηγητές και τα δικά τους ενδιαφέροντα αλλα και το παραπάνω που έδινε.Κρίμα που δεν βρέθηκε κανένας να τους πει ότι από τοτε αυτή ΤΗ Σχολή την πολεμούσαν από τότε όπως αποδείχθηκε τώρα.και σας ρωτάω αυτά τα παιδιά τι κάνετε τα τιμωρειτε για την επιλογή τους???Γιατί ???ξενυχτησατε μαζί τους???ζήσατε τις αγωνίες τους?????Τώρα είστε κοντά τους στην υποτίμηση που τους κάνετε? ??ας αναρωτηθεί ο καθένας θα ήθελε αυτό για το παιδί του?

 
Οτι να ναι
08 Σεπ 2019 19:12

Η επιλογή του μηχανογραφικού στην Ελλάδα είναι προπο, άλλος μπορεί να διαβάζει χρόνια για να βγάλει τα 18.000-19.000 μόρια για να περάσει στο ΕΜΠ και άλλος να δίνει λευκή κόλλα και να έρχεται μια μέρα ένας υπουργός να τους πει ότι είναι το ίδιο. Κατανοητή η αγανάκτηση της ΑΣΠΑΙΤΕ για την απουσία οποιουδήποτε συστήματος αξιοκρατίας.

 
Κατάργηση Σχολών
09 Σεπ 2019 09:14

Όσο η κοινωνία φοβάται το ΚΛΕΙΣΙΜΟ Τμημάτων και Σχολών θα υπάρχουν τραγελαφικές ειδήσεις.

Ας κλέισουν και μερικές ιστορικές σχολές, δε χάθηκε ο κόσμος. Προχωράμε.

 
Ασπαιτε
10 Σεπ 2019 13:30

Προς σχολιο κατάργηση σχολων.το θεμα δεν ειναι αυτο μονο αν κατσργηθουν η όχι.το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε η συγχώνευση με το παδα ενω η πρόταση ήταν έτοιμη. Γιατί άφησΑν το παιδαγωγικό να πάρει στο λαιμό του τα τεχνολογικά τμήματα ενω η αυτά συμφωνούσαν,,γιατί το Υπουργείο δεν έδωσε λύση και έκανε το κορόιδο. Αλλά και το μεγαλύτερο ερώτημα γιατί οι αρμόδιοι της σχολής τα δέχονται όλα αυτά??Γιατί μαζί με τους φοιτητές δεν κινητοποιούνται ζητώντας άμεση λύση? ?? τέλος γιατί τώρα δεν κάνουν κάτι??????

 
Σχολη ΑΣΠΑΙΤΕ
10 Σεπ 2019 15:48

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos για το Παν. Πελοποννήσου και την ΑΣΠΑΙΤΕ (Μάιος 2018):

Συζητήσεις για συνένωση ΑΣΠΑΙΤΕ με ΕΑΠ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είχαν γίνει τα προηγούμενα δύο χρόνια.

https://www.esos.gr/arthra/56807/i-protasi-toy-pan-peloponnisoy-gia-ti-s...

https://www.esos.gr/arthra/58422/pos-proekypse-i-syzitisi-syghoneysis-to...

https://www.esos.gr/arthra/61705/arravonas-eap-aspaite

Τελικά τίποτα δεν υλοποιήθηκε, κατόπιν η προσέγγιση με το ΠΑΔΑ ναυάγησε, ενώ το ΕΜΠ - που ήταν και προφανής επιλογή - δεν τέθηκε καν στα υπόψη.

Τώρα το ποιος φταίει, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.