Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύµατος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών των μαθητών και η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος για την απαλλαγή του από το µάθηµα των Θρησκευτικών

Εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την αναγραφή του Θρησκεύματος- Το υπουργείο δεν έχει παραλάβει ακόμη την απόφαση της ΑΠΠΔ- Δεν είναι υποχρεωμενο το υπ. Παιδείας να εφαρμόσει την απόφαση της ΑΠΠΔ
Δημοσίευση: 04/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μη νόμιμες έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ,μετά από προσφυγές της ΕλΕΔΑ και της Ένωσης Αθέων  :

α) Την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχων πεδίων στα σχετικά έντυπα, ανεξαρτήτως αν είναι προαιρετική η συμπλήρωσή τους και

β) Τη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών

Η ΑΠΠΔ καλεί , με την απόφασή της,  καλεί το υπουργείο Παιδείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας,

α) να απόσχει από τις ως άνω μη σύννομες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών,

β) να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» και

γ) να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να μην απαιτείται η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωμα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον μαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και μόνον λόγων συνείδησης.

Το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας, πριν προχωρήσει σε όποια κίνηση αναμένει πρώτα της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος των μαθητών στου τίτλους σπουδών.

Οσον αφορά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το υπουργείο Παιδείας δεν  την έχει παραλάβει ακόμη, ενώ πρακτικά δεν υποχρεωμένο να την εφαρμόσει.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΠΔ

Σχόλια (10)

 
Blogtruman
05 Σεπ 2019 07:33

Σωστή απόφαση..
Ακόμα και η "προαιρετική" αναγραφή έκρυβε σοβαρά προβλήματα. Σου λέει για να μην το γράφεις δεν είσαι "με εμάς"..

Στην τελική αν το θρήσκευμα (άσχετο με τον τίτλο απολυτηρίου ως πληροφορία) αναγράφεται ως "προαιρετικό" γιατί να μην αναγράφεται και η αγαπημένη "ομάδα ποδοσφαίρου" του κατόχου ή το φαγητό που του αρέσει.. Την ίδια σχετικότητα έχουν με τον τίτλο στον οποίο αναγράφονται.

Και πολύ άργησε το ζήτημα..

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
05 Σεπ 2019 08:03

Αν γινόταν πριν 4 μήνες ο κόσμος θα έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε

 
Αμερόληπτος
05 Σεπ 2019 08:10

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στερεί με αυτή την απόφαση το ελεύθερο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμου!

 
ΝΤΡΙΜ ΝΤΡΙΜ ΤΡΑΛΑΛΟ
05 Σεπ 2019 09:12

Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών Αποφοίτων ΤΕΙ

Να δούμε αν η κυβέρνηση πράξει επιτέλους ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΟΦΕΊΛΕΙ ι για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ μετά από 36 χρόνια κοροϊδίας από την Ελληνική Πολιτεία !!!!
Αυτό είναι θέμα μείζονος σημασίας για το Υπουργείο και την Υπουργό, τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους να τακτοποιήσετε επιτέλους και όχι του τύπους ! Λύστε επιτέλους τα προβλήματα που η Ελληνική Πολιτεία αδικεί εδώ και 36 χρόνια!!!

 
Ι.Τ.
05 Σεπ 2019 09:47

Ορθά γράφετε ότι το Υπουργείο δεν είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει την απόφαση. Δεσμευτικές για το Υπουργείο είναι οι αποφάσεις των Δικαστηρίων. Οι αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

 
Ι. Κοντογιαννης τεως Δ/ντης Λυκειου
05 Σεπ 2019 11:16

Εχουν σκεφθει οσοι γονεις θελουν την αναγραφή του θρησκεύματος πως βλεπουν το θεμα τα ΕυρωπαΙκα και οχι μονο πανεπιστημια ή οι εργοδότες οπου τα παιδιά τους θα πάνε για σπουδές ή για εργασία. (α) Δεν προκειται να συγκινηθουν καθόλου και θα αντιμετωπισουν το θεμα αδιάφορα και καπου με έκπληξη. (β) Στη χειροτερη περιπτωση τα παιδιά τους θα υποστουν αρνητικές διακρίσεις στα πλαισια του φόβου που υπάρχει στην Ευρώπη για θεοκρατικα ζητήματα καθοτι ολα σχεδον τα κρατη (πλην Ιραν και καποιων αραβικών) ειναι κοσμικά και οχι θεοκρατικά οπως το δικο μας.

 
Θανασης
05 Σεπ 2019 11:27

Χαιρετισμούς στην ΠΕΘ, και ένα θερμό καλωσόρισμα στον 21ο αιώνα.

 
Αννυ
05 Σεπ 2019 15:11

1) Από πότε έχουμε θεοκρατία στην Ελλάδα, δηλ. σύστημα διακυβέρνησης στο οποίο ο θεός ή μια θεότητα θεωρείται ανώτατος άρχων και η διακυβέρνηση γίνεται συχνά από έναν εγκόσμιο άρχοντα, ελέω θεού μονάρχη ή το ιερατείο της επίσημης θρησκείας του κράτους; 2) Από πότε το ξημέρωμα του 21ου αιώνα φέρνει καταπάτηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για χάρη μιας σεβαστής κατά τα άλλα μειοψηφίας; Λυπάμαι

 
@Aννυ
05 Σεπ 2019 19:56

Το σύνταγμα ειναι το πιο θεμελιώδες σύστημα εξουσιας σε μια χώρα. Εχουμε το μοναδικό σύνταγμα στη Ευρώπη που αναγνωρίζει ως υπέρτατη δύναμη στη χώρα οχι το Λαό αλλά την Αγία Τριάδα στο όνομα της οποίας αναφέρεται στο προοίμιο, για να μην αναφερθώ σε δεκάδες άρθρα περί επικρατούσας θρησκείας, περι προσηλητισμού, περί παιδείας με σκοπό τη καλιέργεια της ορθόδοξης θρησκευτικής συνείδησης και πολλά άλλα. Δεν ειναι διακυβέρνηση η ύπαρξη υπουργείου για τη θρησκεία, οι απειλές υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης οτι θα ρίξει τη κυβέρνηση αν το θελήσει η εκκλησία, ή η αποπομπή του υπουργου Φίλη γιατι αυτά που έλεγε δεν ηταν αρεστά απο τη Εκκλησία ή το γεγονός ότι ολοι οι πρωθυπουργοί μέχρι και ο "αριστερός" Τσίπρας σπεύδουν να υποβάλλουν τα διαπιστευτήρια τους στον Αρχιεπίσκοπο αμέσως μετα την ανάληψη της εξουσίας ? Μπορώ να γράψω βιβλίο για τη κοσμική εξουσία της Εκκλησίας στη χώρα μας αλλα σταματάω εδώ.

 
dstou
06 Σεπ 2019 10:30

Χαιρετίζω την απόφαση της Αρχής, λυπάμαι που δεν είναι δεσμευτική αλλά συμβουλευτική. Ελπίζω να υπάρξει ανάλογη συνέχεια και στο ΣτΕ, μπας και πρυτανεύσει η λογική και (αναγκασθεί να) συμμορφωθεί επιτέλους το ΥΠΕΠΘ και σταματήσουν ο παραλογισμός και οι διακρίσεις μεταξύ των αλλοθρήσκων ή των αθέων και αγνωστικιστών.
Είναι απίστευτο τι συζητάμε ακόμη στη χώρα μας το 2019, πράγματα τα οποία σε αρκετά προηγμένα κράτη έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες.
Για τους οπαδούς της αναγραφής, έχω να πω το εξής: πάρτε το ανάποδα για λίγο και σκεφτείτε. Έστω ότι η μοίρα τα φέρνει και αναγκάζεστε να μεταναστεύσετε σε μία ξένη χώρα η οποία καμία σχέση δεν έχει με την ορθοδοξία, και εκεί είστε θρησκευτική μειονότητα. Θα θέλατε να αναγράφετε υποχρεωτικώς το ,άσχετο για την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας αυτής θρήσκευμά σας, σε ένα σωρό απίθανα έγγραφα και αρχεία όπως αυτό του σχολικού απολυτηρίου.
Δε νομίζω!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.