Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγίες υφ. Παιδείας για την “τσάντα στο σχολείο” και τη νέα σχολική χρονιά 2019-20

Σ. Ζαχαράκη: Η καθιέρωση της παραμονής των διδακτικών βιβλίων στο σχολείο, δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των Σαββατοκύριακων
Δημοσίευση: 05/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες για την εφαρμογή της εγκυκλίου   να παραμένει η τσάντα των μαθητών με τα διδακτικά  βιβλία στο Δημοτικό Σχολείο για τουλάχιστον δύο (2) Σαββατοκύριακα το μήνα στο σχολείο απέστειλε στις σχολικές μονάδες η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδικότερα η υφ. Παιδείας καλεί τους  Διευθυντές του σχολείου με τον Σύλλογο Διδασκόντων να μεριμνούν:

1) Για τη σωστή εφαρμογή της δράσης και την ενδεχόμενη διαμόρφωση του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος για την υποστήριξη της.

2) Για την ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων με ανάρτηση των ημερομηνιών εφαρμογής της δράσης με τους ακόλουθους τρόπους:

α) σε εμφανές σημείο του σχολείου,

β) στην ιστοσελίδα του σχολείου, γ) με ενημερωτικό σημείωμα έντυπο ή ηλεκτρονικό.

3) Να αποστείλουν το σχετικό πρακτικό  του Συλλόγου Διδασκόντων στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Η Σοφία Ζαχαράκη σχετικά με το μέτρο αυτό που εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά στις σχολικές μονάδες επισημαίνει ότι:  

Α. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα υλοποιείται τουλάχιστον δύο (2) φορές τον μήνα για όλους τους μήνες του διδακτικού έτους και η καθιέρωση της παραμονής των διδακτικών βιβλίων στο σχολείο, δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των Σαββατοκύριακων.

Β. Ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν ανατίθενται εργασίες και δεν προγραμματίζονται επαναληπτικές εμπεδωτικές δοκιμασίες για τη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο υλοποίησης της δράσης.

 

Σχόλια (47)

 
Σεβαστή
16 Νοε 2019 09:56

Κάθε μέτρο μπορεί να πετύχει αν εφαρμόζεται σωστά. Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις. Κακές εφαρμογές υπάρχουν. Να μενει η τσάντα στο σχολείο μια ή δυο φορές το μήνα αλλά να ε δουν ενημερωθεί οι γονείς τι μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους, τι εναλλακτικές έχουν. Δεν είναι όλοι εκπαιδευτικοί για να ξέρουν. Να μην πω οτι μάλλον θα πρέπει τις προτάσεις να τις στέλνει το σχολείο σε φβ για να το βλέπουν γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς εκεί θα το διαβάσουν καλύτερα απο το ενημερωτικό χαρτί...

 
Η. Ν. μητερα μαθητη Δημοτικού σχολείου
05 Νοε 2019 13:52

Στο σχολείο που είναι μαθητής ο γιος μου, η Διευθύντρια μου απαγόρευσε να παίρνει το παιδί την τσάντα τις συγκεκριμένες Παρασκευές γιατί λέει ο νόμος είναι υποχρεωτικός. Το παιδί μου είναι μαθητής με δυσλεξία, παρακολουθεί το τμήμα ειδικής αγωγής του σχολείου και προκειμένου να βοηθηθεί, κάθε Σάββατο πληρώνω ιδιαίτερα και χρειάζομαι τα βιβλία και τις εργασίες που κάνει στην τάξη. Της εξηγώ ότι για αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνει εξαίρεση, αν και σε κάθε περίπτωση αν κάποιος θέλει την τσάντα του δεν μπορούν να του απογορευσει να την πάρει. Η Διευθύντρια εχει αντίθετη άποψη και επιμένει ότι το παιδί δεν θα πάρει την τσάντα. Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά το αφήνω μέχρι εδώ. Μονο ως καταγραφή του γεγονότος. Εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας

 
Χρήστος
27 Σεπ 2019 23:59

Όχι "τουλάχιστον δύο (2) φορές τον μήνα" κυρία Γενικέ. Σβήστε το "τουλάχιστον" ή δώστε ένα και απόλυτο νούμερο.

 
Θεσσαλονίκη
23 Σεπ 2019 10:06

Στο σχολείο μας για 2ο σκ μέσα σε ένα μισό -ούτως ή άλλως -μήνα (Σεπτέμβριο) εφαρμόζει τη "τσάντα στο σχολείο"... Τα παιδιά δεν έχουν προλάβει καν να μπουν στο νόημα του σχολείου μετά από 3 ολόκληρους μήνες διακοπές και χαλάρωση. Θεωρώ ότι γίνεται κατάχρηση και παρερμηνεία του μέτρου, που μπορεί να ξεκίνησε σαν μια καλή ιδέα για να πείσουμε ότι στα σχολεία "γίνεται η δουλειά". Μπορεί να δουλεύει εξαιρετικά σε σχολεία της Φινλανδίας αλλά στην Ελλάδα της χαλαρότητας έχει ξεχειλώσει!Τις Δευτέρες τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο με πλαστικές σακκούλες! Πως ακριβώς θα δουν σοβαρά το σχολείο και τις υποχρεώσεις τους;Ειλικρινά περίμενα δραστικές αλλαγές σε αυτό το θέμα. Απογοήτευση

 
Κώστας
22 Σεπ 2019 13:22

Κρίμα!! Ίδιοι με τους προηγούμενους, κι εμείς που νομίζαμε ότι είχαν κάτι καινούργιο να πούνε, όχι τίποτε άλλο το πιστεύαμε και τους εμπιστευθήκαμε. Γαβρόβλου νο2, λοιπόν η κα Ζαχαράκη, ο Γαβρόγλου της Δεξιάς. Αντί να επιδιώκουμε να μάθουν περισσότερα και καλύτερα. Κρίμα. Και εξαίρεσε τα ιδιωτικά από το μέτρο η κα Ζαχαράκη. Εκεί τα παιδιά θα διαβάζουν και θα μαθαίνουν στα δημόσια θα είναι χαλαρά και ξέγνοιαστα. Τεράστια απογοήτευση.

 
ΚΩΣΤΑΣ
18 Σεπ 2019 12:53

Νομίζω πως είναι ένα θετικό μέτρο...
Θα μπορεί η οικογέννεια δίχως τύψεις να πάει με τα παιδιά της μια βόλτα σε κάποιο μουσείο ή μια θεατρική παράσταση ή σε κινηματογράφο και να τα συνδιάσει με μια έξοδο για φαγητό ή κάποιο παγωτό , γλυκό κ.τ.λ.
Θα προσφέρει πολλά θετικά στον θεσμό της οικογένειας.
Θα δώσει χαρά σε όλα τα μέλη της οικογέννειας που θα είναι μαζί βόλτα κάτι που στερούνται όλη την εβδομάδα...

 
AIKATERINI OIKONOMOU δασκάλα
15 Σεπ 2019 20:56

Καλά είναι να τα ισοπεδώσουμε όλα και να τα καταργήσουμε όλα σύμφωνα με την κυρία Ελευθερία!!!Και πού ξέρετε εσείς κυρία Ελευθερία είστε δασκάλα, εκπαιδευτικός,και εκφράζετε τέτοιες απόλυτες απόψεις;Όχι πολλές εργασίες ναι,αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για να εφαρμόσουμε τέτοιο μέτρο!Θέλει αλλαγή προγραμμάτων,εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης, αναδιαμόρφωση των ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ.Η κυβέρνηση, αργά η γρήγορα θα το πάρει πίσω το μέτρο!

 
Εξωτερικό και πραγματικότητα
08 Σεπ 2019 20:17

Ούτε στο εξωτερικό υπάρχει πλέον το "τιμωρητικό" σχολείο, με τις αυστηρές εξετάσεις και τη βαθμολόγηση. Σε κάποιες σκανδιναβικές χώρες έχουν καταργήσει τη βαθμολογία στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Δηλαδή, τι θα καταλάβουν τα παιδιά μείνουν στην ίδια τάξη; Θα μορφωθούν καλύτερα; Υπάρχουν συνήθως προβλήματα οικογενειακά για να μην μπορεί ένας μαθητής να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, και αυτό συνεχίζεται στο Λύκειο.

Είναι πραγματικά απογοητευτικές οι επιδιώξεις ορισμένων για "σοκ και δέος" στην Εκπαίδευση, σε κάθε βαθμίδα, λες και φταίνε οι μαθητές για την κατάντια.

@ Έλεος

Ο βαθμός έχει αξία μόνο αν υπάρχει βάση και όποιος είναι κάτω από τη βάση να επαναλαμβάνει την τάξη. Πρόκειται ποτέ αυτό να συμβεί στο σημερινό δημοτικό με τους σημερινούς γονείς και τους σημερινούς δασκάλους;

 
Ελευθερία
08 Σεπ 2019 19:07

@Φ.Φ. Ούτε να ορίζεται με βάση το 10-15% των πιο δυνατών μαθητών που συνήθως προέρχονται από προνομιούχες οικογένειες. Από τη στιγμή που η εκπαίδευση είναι η υποχρεωτική για όλους οφείλει να λαμβάνει υπόψη της ΟΛΟΥΣ τους μαθητές, όχι μόνο τους καλύτερους... Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε ότι η ύλη των σχολικών βιβλίων δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό επίπεδο των μαθητών μας αλλά είναι αδικαιολόγητα απαιτητική σε κάποια μαθήματα ή ενότητες.

 
Γ.Π.
08 Σεπ 2019 16:40

Ξεχάσατε τα πιο σπουδαία!... Όχι μόνο να επαναλαμβάνει την τάξη αλλά και να πιάνει ο δάσκαλος τη βέργα και να του ρίχνει μερικές όταν έρχεται αδιάβαστος. Και να στέκεται τιμωρία στην άκρη του τοίχου με το ένα πόδι σηκωμένο. Κι αν χρειαστεί, να τον βγάζει έξω από την τάξη, να πετά ο δάσκαλος μια χούφτα ρύζι στην αυλή και να του λέει:
-Μάζεψε όλο το ρύζι τώρα! Έτσι και λείπει ένας κόκκος... αλίμονό σου!...

Γ.Π. δάσκαλος

 
Φ.Φ.
08 Σεπ 2019 14:48

Το γνωσιακό επίπεδο συγκεκριμένων τάξεων και βαθμίδων δεν πρέπει να ορίζεται με βάση τους πιο αδύναμους μαθητές και μάλιστα χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια από αυτούς. Καταδικάζουμε ακόμη και τους μέτριους έτσι, όχι μόνο τους δυνατούς. Κατάντια η εκπαίδευση!

 
Ελεος
08 Σεπ 2019 11:54

@Τετράμηνα
Ο βαθμός έχει αξία μόνο αν υπάρχει βάση και όποιος είναι κάτω από τη βάση να επαναλαμβάνει την τάξη. Πρόκειται ποτέ αυτό να συμβεί στο σημερινό δημοτικό με τους σημερινούς γονείς και τους σημερινούς δασκάλους; Που ζείτε; Έλεος με τα τετράμηνα και τρίμηνα. Έλεος πραγματικά με τον καθένα και τις φαντασιώσεις του.

 
Τετράμηνα στο Δημοτικό και Γυμνάσιο
08 Σεπ 2019 11:29

Καλό είναι να καθιερωθούν τα τετράμηνα, όπως και στο Λύκειο.

Δύο φορές τον χρόνο αρκεί η βαθμολογική αξιολόγηση, να συνηθίζουν και τα παιδιά στις συνθήκες μετά (εαρινο-χειμερινό εξάμηνο)

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
08 Σεπ 2019 10:38

Πριν το μέτρο ήταν των εθνομηδενιστών που στόχο είχαν να διαλύσουν τα ιερά και όσια της φυλής. Τώρα είναι απλά μια εγκύκλιος που υπογράφει η κ. υφυπουργός. Μαδούρο και Βόρεια Κορέα γίναμε συνέλληνες....

 
Γ.Π.
08 Σεπ 2019 08:51

Αξιολόγηση επειγόντως!... Έχουμε μπει στον χώρο της Ασυναρτησίας...
.

 
Ελευθερία2
08 Σεπ 2019 08:29

Τι θα γίνει όμως με τους "πεφωτισμένους" συναδέλφους που αναθέτουν εργασίες ή επαναλήψεις στους μαθητές; Θα υπάρξει κάποια ποινή; Ταυτόχρονα,καλό είναι να αφαιρεθεί η βαθμολογία τριμήνου από το Δημοτικό γιατί αυτή είναι που αναγκάζει τους δασκάλους να βάζουν πολλές εργασίες και επαναλήψεις στα παιδιά.

 
Ελευθερία
08 Σεπ 2019 08:24

Σωστό το μέτρο! Παράλληλα πρέπει να μειωθεί η ύλη σε κάποια μαθήματα για να μπορεί να γίνεται η εμπέδωση στο σχολείο. Οι κατ' οίκον εργασίες δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάνε τους μαθητές και ειδικά τους πιο μικρούς... Λίγα και καλά, όχι βομβαρδισμός πληροφοριών!

 
Μείωση ύλης ;
07 Σεπ 2019 18:53

Θα προτιμούσαμε αντί τσάντα στο σχολείο να μιλούσαμε για απελευθέρωση διδακτικού χρόνου με γενναια μείωση ύλης ( άμεσο έμμεσο αντικείμενο στην Ε Δημ, δεκαδικοί (!) από την Γ' , κτλ), κ αφού μειωθεί μετά τσάντα στο σπίτι ώστε να μπορούν να γίνουν ελεύθερες δημιουργικές δραστηριότητες, πειράματα κτλ χωρίς το άγχος της ύλης..

 
ΤΝΘ
07 Σεπ 2019 08:42

συμαντικό που κρατάνε αυτά που αξίζουν!! Πολλά συγχαρητήρια!!

 
Γερμανία
06 Σεπ 2019 23:55

Ακόμα σε Γυμνάσια οι μαθητές σπάνια έχουν κάτι για το σπίτι αφού όλη η δουλειά γίνεται στο σχολείο.
Επιτέλους πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση για όλα!

 
Γ.Π.
06 Σεπ 2019 22:37

Ενώ όταν η τσάντα είναι στο σπίτι... δεν μπορείς να τους πάρεις το βιβλίο από το χέρι!...

 
O tempora o mores...
06 Σεπ 2019 22:01

Μπούρδες. Η τσάντα στο σχολείο και τα παιδιά να αποβλακώνονται ένα ολόκληρο Σ/Κ σε κινητά, υπολογιστές και να παίζουν όλη μέρα διαδικτυακά παιχνίδια.

 
Ένας άλλος
06 Σεπ 2019 17:44

Ναι , και κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί τελείως αυτό το πέρα δώθε με τις τσάντες! Αμάν πια!!! Ένα τάμπλετ και τέλος. Πού ζείτε;;; Θέλετε να παρουσιάζεστε και υπέρμαχοι της γνώσης...

 
ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ
06 Σεπ 2019 14:35

Αποσυντονίζεται το πρόγραμμα του σχολείου και τις επόμενες μέρες. Οι μαθητές μαθαίνουν τη νωθρότητα, και την ευκολία . Δε θα μπορούσε να γίνει απλά μια σύσταση για λιγότερες εργασίες; Πρέπει να κρατώνται βιβλία και τσάντες;

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
06 Σεπ 2019 09:26

Μεχρι πέρυσι συγκεκριμένα ΜΜΕ κατακεραύνωναν την δράση αυτή και μιλούσαν για ξεχαρβάλωμα της εκπαίδευσης, χαλαρές μάθησης που δεν προετοιμάζουν τα παιδιά για μια κοινωνία με υψηλές και παγκοσμιοποιημένες απαιτήσεις....Φέτος τα ίδια ΜΜΕ όχι απλώς πέρασαν την είδηση στα ψιλά...Δεν την ανέφεραν καν!!!! Τελικά πότε είχαμε καθεστώς Β. Κορέας και Μαδούρο; Πριν ή τώρα;

 
Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία
06 Σεπ 2019 09:05

Υπάρχει και Ψηφιακό Σχολείο, μην κάνετε περιττά έξοδα και κυρίως μην σπέρνετε τον πανικό στα παιδιά σας.

 
Εκπκος κ μητέρα
06 Σεπ 2019 09:01

Αλλο να μην έχουν εργασίες στο σπίτι κι άλλο η τσάντα στο σχολείο υποχρεωτικά και με φαινόμενα ζηλωτών εκπκων να αρπάζουν τις τσάντες από τα χέρια παιδιών που δεν επιθυμούν να αφήσουν την τσάντα τους!
Χάνουμε πάλι το δάσος...

 
GINA
06 Σεπ 2019 08:52

Το μέτρο αυτό αποδιοργανώνει την ελληνική οικογένεια. Ειναι σημαντικό το σχολείο να βοηθά το μαθητή να συστηματοποιεί την προσπαθειά του. Τα παιδια να ξεκουραζονται και να παιζουν χωρις να ξεχνούν οτι οι είναι μαθητές!!!

 
Παναγιώτης
06 Σεπ 2019 08:47

Μπλε συριζαίοι! Πολύ κρίμα!

 
Στράτος
06 Σεπ 2019 08:25

Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. μοιάζει στα θέματα παιδείας μοιραία να ακολουθεί την οδό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρει που οδηγεί στο τέλος;

Λατινικά, Θρησκευτικά, "τσάντα στο σχολείο" και άλλες "καινοτομίες" ΣΥΡΙΖΑ τηρούνται πιστά. Υπάρχουν και τα ΕΣΠΑ που τα συνοδεύουν, μην ξεχνιόμαστε!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.