Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τι είπε ο ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας στη Συνέντευξη Τύπου για τη νέα σχολική χρονιά

Δημοσίευση: 05/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η Περιφερειακή Διεύθυνση για την αντιμετώπιση και επίλυση όλων των προβλημάτων, ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η νέα σχολική χρονιά. Παρουσίασε ο  Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  κ. Κόπτσης, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, προς τους δημοσιογράφους.

Για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ανέφερε πως αν και του είχαν υποσχεθεί από το προηγούμενο σχολικό έτος 38 αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ για την απορρόφηση όλων των νηπίων και προνηπίων δεν ήρθε ούτε μία αίθουσα. Τόνισε πως με μία υπεράνθρωπη προσπάθεια και συνεργασία με τους Διευθυντές ΠΕ και ΔΕ κατόρθωσε να απορροφήσει όλα τα προνήπια σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.

Για τη μεταφορά μαθητών ανέφερε πως μετά από επικοινωνία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει και την ευθύνη μεταφοράς, πήρε τη διαβεβαίωση πως το 97% των αιτούντων μεταφορά θα ικανοποιηθούν, διότι έχει  γίνει πρόβλεψη από την προηγούμενη χρονιά, ώστε να ικανοποιηθούν και τα νέα προκύπτοντα δρομολόγια.

Για τα κενά εκπαιδευτικών ανέφερε πως μετά το σημαντικότατο αριθμό αποσπάσεων καλύφθηκε σημαντικός αριθμός κενών. Με τις επικείμενες τοποθετήσεις αναπληρωτών δήλωσε πως θα καλυφθεί το 100% των σχολικών μονάδων από εκπαιδευτικούς και όλα τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά.

Για τα βιβλία ανέφερε ότι όλα τα σχολεία τα έχουν παραλάβει.

Για το κτιριακό ανέφερε πως, αν και παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά κτιριακά προβλήματα, εντούτοις με συνεχή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων όλα τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα  το 1ο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο και μετά από επίπονες προσπάθειες όλα είναι έτοιμα για να μεταστεγαστεί στην παλιά οικοκυρική σχολή.

Το 44ο Δημοτικό κρίθηκε ακατάλληλο και θα μεταστεγαστεί σε όμορο σχολείο.

Στη Χαλκιδική μετά τη θεομηνία παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα σε αρκετά σχολεία. Παρόλα αυτά μετά από επικοινωνία και συνάντηση με τους Διευθυντές των σχολείων και το Δήμαρχο Προποντίδας όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν την 11η Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση μη αποκατάστασης των ζημιών στο ακέραιο.

Για τις συγχωνεύσεις σχολείων ανέφερε πως μόνο 8 Νηπιαγωγεία (δύο με κτιριακό πρόβλημα, δύο με μεταφορά σε συστεγαζόμενα και 4 με ελάχιστο αριθμό μαθητών) και δύο μονοθέσια Δημοτικά Σχολεία ανεστάλησαν φέτος. Όλα τα υπόλοιπα είχαν ανασταλεί τα προηγούμενα έτη ή δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ. Ανέφερε δε πως η κατάσταση αγγίζει τα όρια της εσκεμμένης παραπληροφόρησης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας λέγοντας πως ο στόχος  είναι διπλός ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Όσον αφορά στην Εκπαίδευση ανέφερε πως στόχος είναι να αναβαθμιστεί ποιοτικά η εκπαίδευση με ανθρωπιστική διάσταση. Μια ανθρωπιστική εκπαίδευση που θα δίνει βαρύτητα όχι μόνο στο γνωστικό τομέα αλλά και στο συναίσθημα και κυρίως στη συγκρότηση άρτιων και ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Μια εκπαίδευση που θα σβήνει τις διαφορές και μέσα από την εξάλειψή τους αναδύει την ανθρώπινη ποιότητα. Μια εκπαίδευση που θα προάγει την υιοθέτηση αξιών  του δικαίου, της ισονομίας, της ελευθερίας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης κριτικής και διαλεκτικής σκέψης, της αλληλεγγύης,  της αποδοχής της διαφορετικότητας, της έρευνας.

Στόχος είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, που θα αγκαλιάζει όλους τους μαθητές και θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό προάγεται και η  αριστεία.

Προς το σκοπό αυτό δημιουργούνται στην Κεντρική Μακεδονία:

•    Παρατηρητήριο Διαχείρισης Κρίσεων με επέκτασή του σε όλες τις σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας
•    Μοντέλα επιμόρφωσης Διευθυντών και Εκπαιδευτικών
•    Ροή συνεδρίων σε συνεργασία με φορείς (Θρησκευτικά-Διαπολιτισμική εκπαίδευση-Τέχνη και πολιτισμό)
•    Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους
•    Πολλά δίκτυα
•    Πρόγραμμα ασφάλειας στο διαδίκτυο

Παράλληλα δίδεται βαρύτητα και στη διοίκηση με στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη των διοικητικών υπαλλήλων

•    Εφαρμόζεται ΔΟΠ με δείκτες αποτελεσματικότητας και στόχο την  αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και εκπαιδευτικούς.
•    Αναβαθμίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά η ηλεκτρονική συνεργασία με υπηρεσίες και πολίτες
•    Ενημερώνονται οι πολίτες με sms για κάθε διοικητική ενέργεια
•    Δημιουργούνται ψηφιακοί φάκελοι
•    Εκπονούνται πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα

Σχόλια (1)

 
παλιός συνεργάτης
05 Σεπ 2019 14:19

Χίλια μπράβο στον κ. Κόπτση ο οποίος διαθέτει προπάντων Όραμα για την εκπαίδευση, Μεράκι και Ηγεσία!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ