Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Αιχμές Ν. Φίλη για ΣΥΡΙΖΑ για την αναγραφή του Θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών

Το μήνυμα της ΑΠΠΔ, είναι ηχηρό και πρέπει να ακουστεί και να γίνει σεβαστό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά από αυτές που άσκησαν εξουσία, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε συναίνεσαν και συμβιβάστηκαν
Δημοσίευση: 05/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκος Φίλης,  Βουλευτής,   πρώην υπουργός Παιδείας

Οι τίτλοι σπουδών πιστοποιούν το επίπεδο γνώσεων. Θρήσκευμα και εθνικότητα δεν έχουν σχέση με το επίπεδο γνώσεων, άρα η αναγραφή τους είναι περιττή. Είναι επίσης αντισυνταγματική και αντίθετη στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς τα στοιχεία αυτά συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Με την απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έβαλε τέλος σε έναν αναχρονισμό, που παραδόξως επιβιώνει πολλά χρόνια μετά την επίλυση του ίδιου θέματος με τις αστυνομικές ταυτότητες, παρότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταδίκη της από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Η απόφαση της Αρχής είναι ξεκάθαρη. Αναγνωρίζεται με αυτήν η προτεραιότητα του κράτους δικαίου έναντι θρησκόληπτων και σκοταδιστικών αντιλήψεων,  που δυστυχώς επανέρχονται απειλητικά με τον μανδύα της «ταυτότητας», και μάλιστα όχι μόνο στη χώρα μας. Απορρίπτεται και η δήθεν «συμβιβαστική λύση» της προαιρετικής δήλωσης των γονέων για το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των παιδιών τους, που θα διατηρούσε στην πράξη τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και θα δημιουργούσε διαιρέσεις και νέες διακρίσεις. Και καλείται με αυτήν το υπουργείο Παιδείας να καταργήσει άμεσα ένα καθεστώς, που η διατήρησή του θα είχε ως συνέπεια,   τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μαθητών να περιλαμβάνονται στους τίτλους σπουδών (που φυσικά χρησιμοποιούνται στο διηνεκές κατά την αναζήτηση εργασίας), αλλά και να  συγκροτούν μόνιμο αρχείο στο myschool καθώς και στους φακέλους μαθητών που τηρούνται στα σχολεία.

Το μήνυμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι ηχηρό και πρέπει να ακουστεί και να γίνει σεβαστό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά από αυτές που άσκησαν εξουσία, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε συναίνεσαν και συμβιβάστηκαν με τον προκλητικό αυτόν αναχρονισμό είτε δεν τόλμησαν να τον καταργήσουν. Η Αρχή, θέτει, με την απόφασή της, σε σύγχρονη βάση την ανάγκη να επιλυθούν οι εκκρεμότητες για ένα σχολείο δημοκρατικό και κοσμικό, μακριά από (παρ)εκκλησιαστικές επιδράσεις, με σεβασμό στη συνείδηση των πολιτών και -βέβαια- στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, που ασφαλώς δεν επιβάλλονται, η δε άσκηση των καθηκόντων που απορρέουν από αυτές δεν μπορεί να συνιστά αιτία διάκρισης ή και τιμωρίας.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποχρεούται να συμμορφωθεί με την απόφαση και να μη λειτουργήσει υπό τον πειρασμό του «κράτους των ιεροδιδασκάλων», όπως είχε δηλώσει,  κατά παράδοξο τρόπο, η σημερινή Υπουργός Παιδείας, επιχειρώντας να  αναγνωρίσει (σε ποιους άραγε;) ρόλο στην εκπαίδευση

Ετικέτες: 
Νίκος Φίλης

Σχόλια (10)

 
ΠΑΠΠΑΣ
05 Σεπ 2019 15:41

ΕΣΥ ΚΥΡΙΕ ΦΙΛΗ ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟς ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ

 
Γιώργος
05 Σεπ 2019 17:18

Να μην αναγράφονται ούτε οι βαθμοί γιατί και αυτοί είναι προσωπικά δεδομένα που επηρεάζουν την αντιμετώπιση του μαθητή από κάποιους. Ελευθερία και ισότητα το ζητούμενο, όποιος θέλει να αναγράφεται όποιος δεν θέλει να μην αναγράφεται.

 
ΖΕΥΓΑΣ
05 Σεπ 2019 20:51

@ΠΑΠΠΑΣ, τόσα ξέρεις τόσα λες πατριώτη....Καμια σημαία δεν κατεβηκε και αυτό που λεει ο φιλης είναι το αυτονόητο για οσους πιστεύουν στα δικαιώματα του ανθρώπου. Αν έχει τόσο άδικο εύχομαι η πατριώτισσα νυν υπουργός να αρνηθεί να συμμορφωθει με την απόφαση της ΑΠΔΠΧ...και εκει θα δουμε ποσα απιδια πιανει ο σακος της αριστίας σας

 
Παναγιώτης
06 Σεπ 2019 00:22

Τα θρησκευτικά του Φίλη κρίθηκαν αντισυνταγματικάυ, αλλά ο Γαβρόγλου τούς άλλαξε αριθμό πρωτοκόλλου και τα συνέχισε! Αυτοί οι άνθρωποι μιλούν για το Σύνταγμα; Το μόνιμο πρόβλημά τους ως μηδενιστών μαρξιστών είναι η εκκλησία και η ορθοδοξία. Ο Κιμ που έχει άθεο κράτος, αυτός είναι "προοδευτικός", όλοι οι άλλοι είναι " σκοταδιστές"! Θα μας τρελάνουν τελείως κάποιοι!

 
Άλλος πλανήτης
06 Σεπ 2019 03:24

Δεν επικοινωνούν με την Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι, ασχολούνται με κάτι μικρά και ανούσια για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους.

Ποιος σοβαρός καθηγητής στο ελληνικό σχολείο μπαίνει στην τάξη και σκέφτεται το θρήσκευμα;

 
ακόμα είμαι αβάπτιστος
06 Σεπ 2019 11:27

κύριε Φίλη καλά τα λέτε αλλά ούτε η διαγωγή έχει να κάνει με τις γνώσεις των μαθητών. Άρα και η διαγωγή δεν θα έπρεπε να φαίνεται. Σωστά?

 
teos
06 Σεπ 2019 16:30

@ΖΕΥΓΑΣ
Επειδή πολύς ο λόγος περί δικαιωμάτων, μήπως σκέφτηκες ότι δικαίωμα έχουν και όσοι επιθυμούν να αναγράφεται το θρήσκευμα και η ιθαγένεια; Ή στη δική σου "δημοκρατία" όσοι θρησκεύουν πρέπει να εξαιρούνται δικαιωμάτων.

 
Αμερόληπτος
08 Σεπ 2019 12:42

Ο Φίλης με τις ιδεοληψίες - εμπάθειες του για την Εκκλησία και το μάθημα των θρησκευτικών πολιτεύεται και εκλέγεται βουλευτής εδώ και χρόνια, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ικανοποιεί το δήθεν αριστερό κομμάτι του σύριζα.

 
@ Αμερόληπτος
08 Σεπ 2019 20:19

Ο πρώην υπουργός (Ν. Φίλης) προσπάθησε να εφαρμόσει στοιχεία από το πρόγραμμα του κόμματος με το οποίο εξελέγει. Δεν πρόκειται για φανατικό πολιτικό, και το τεκμηριώνουν οι τοποθετήσεις του σε όλα τα θέματα.

Άλλοι λόγοι επέβαλαν την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού.

 
κρυσταλλια μαρκοπουλιωτου
09 Σεπ 2019 17:06

ο πραγματικά προοδευτικός αριστερός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.