Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας για το θρήσκευμα: Πολιτική μας η συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης- Εκκρεμούν δύο αποφάσεις του ΣτΕ

ΑΠΠΔ: Μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύµατος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών των μαθητών και η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος για την απαλλαγή του από το µάθηµα των Θρησκευτικών
Δημοσίευση: 05/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Αυτονοήτως το Υπουργείο θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης”.

Αυτό ξεκαθαρίζει το Γραφείο Τύπου της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, με αφορμή την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία έκρινε μη  νόμιμη  την  αναγραφή του θρησκεύµατος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών των μαθητών και τη δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος για την απαλλαγή του από το µάθηµα των Θρησκευτικών.

Το Γραφείο Τύπου υπενθυμίζει   ότι “αναμένονται και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια”, και σημειώνει:

“Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έλαβε σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 2019, την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με α) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας σε στοιχεία και έγγραφα σχετικά με τη σχολική δραστηριότητα και λειτουργία και β) τη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ’αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών, την οποία απόφαση θα μελετήσει αναλυτικά”.

ΑΠΠΔ: Μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύµατος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών των μαθητών και η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος για την απαλλαγή του από το µάθηµα των Θρησκευτικών

Μη νόμιμες έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ,μετά από προσφυγές της ΕλΕΔΑ και της Ένωσης Αθέων  :

α) Την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχων πεδίων στα σχετικά έντυπα, ανεξαρτήτως αν είναι προαιρετική η συμπλήρωσή τους και

β) Τη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών

Η ΑΠΠΔ καλεί , με την απόφασή της,  καλεί το υπουργείο Παιδείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας,

α) να απόσχει από τις ως άνω μη σύννομες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών,

β) να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» και

γ) να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να μην απαιτείται η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωμα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον μαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και μόνον λόγων συνείδησης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΠΔ

Σχόλια (19)

 
Qwerty
05 Σεπ 2019 17:54

Ας εφαρμόσει η ΝΔ αυτό που δεν τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φανεί ποια είναι η συντηρητική και ποια η πραγματικά προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι ο Καραμανλής είχε περάσει αθόρυβα τη δεκαετία του '70 τη δυνατότητα ονοματοδοσίας χωρίς βάπτιση και δεν ...άνοιξε ρουθούνι. Όπως, για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να αναφέρουμε τον πολιτικό γάμο και την κατάργηση του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες από το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω φοβερών αντιδράσεων, συλλαλητηρίων κλπ.

 
@Qwerty
05 Σεπ 2019 18:19

Πρόοδος χωρίς Ορθοδοξία δεν υπάρχει.

 
Αρθούρος
05 Σεπ 2019 18:37

Να μη χαίρονται οι πάσης φύσεως κριτικά διακείμενοι,αγνωστικιστές,άθεοι κλπ.
Αυτό,σίγουρα θα αυξήσει τη γραφειοκρατία της Εκκλησίας,όπως την αύξησαν και άλλες καινοτομίες περί συμφώνων συμβίωσης,πολιτικών γάμων,πολιτικών βαπτίσεων κλπ. Δηλαδή αυτό σημαίνει γιά τους "παντιέρες" συνέλληνες,ότι η γραφειοκρατία του κράτους,μεταφέρεται βαθμιαία στην Εκκλησία.Ακόμα γελάμε με τη γνώμη του προλαλήσαντα περί ονοματοδοσίας χωρίς βάπτιση ότι την πέρασε ο Καραμανλής και μάλιστα αθόρυβα. Γιά ψάξτε καλύτερα στα κιτάπια σας.Αυτή η δυνατότητα υπήρχε από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια και ακόμα υπάρχει η ευχή στην Εκκλησία που διαβάζεται στα 9μερα του νεογέννητου όταν λαμβάνει το όνομά του. Ορθόδοξος Χριστιανισμός α λα καρτ,όπως είναι τα προγράμματα των κινητών ούτε υπήρξε,ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ.

 
Εκπαιδευτικός
05 Σεπ 2019 20:36

Ας δει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη φορά (δήθεν) Αριστερά, ότι οι ρήξεις δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Αριστεράς αλλά οποιουδήποτε κόμματος που θέλει να εκσυγχρονίσει το κράτος.
Ο Τσίπρας θυσίασε έναν εξαιρετικό υπουργό για χάρη του Αρχιεπισκόπου, αλλά τώρα η Κεραμέως θα του βάλει τα γυαλιά

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΟΣ
06 Σεπ 2019 01:00

Είναι παράλογο να μη θέλει το ελληνικό κράτος να γνωρίζει την ιθαγένεια και το θρήσκευμα των διαβιούντων στην ελληνική επικράτεια, καθώς η ιθαγένεια ορίζει τον Έλληνα πολίτη, ενώ το θρήσκευμα νοηματοδοτεί την επικρατούσα θρησκεία. Και ναι μεν όσον αφορά την ιθαγένεια δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς υπάρχουν τα σχετικά δεδομένα καταχωρημένα στα ληξιαρχεία, δε συμβαίνει απαραίτητα το ίδιο με το θρήσκευμα, εκτός εάν έχει προσκομιστεί η δήλωση βάπτισης. Συνεπώς η απόφαση της ΑΠΠΔ δε μπορεί να είναι αυτονόητα σωστή.

 
ΚΟΛΑΝ
06 Σεπ 2019 03:29

Με τα Θρησκευτικά και την κατήχηση στα σχολεία τι θα κάνετε;

 
dstou
06 Σεπ 2019 07:41

Πρόοδος και ορθοδοξία δεν συντάσσονται μαζί στην ίδια πρόταση, η μία αποκλείει την άλλη. Το αυτό και για όλες τις θρησκείες που γνωρίζω.
Κάτι άλλο, μια συζήτηση για το ποιος είναι πίσω από αυτούς τους τραγελαφικούς νόμους περί υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος θα ξεκινήσει ποτέ, ή όχι?

 
Ι.Τ.
06 Σεπ 2019 08:38

"Πολιτική μας η συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης", λέει η Υπουργός. Ως νομικός γνωρίζει ότι η συμμόρφωση πρέπει να γίνεται εντός ευλόγου χρόνου και με συγκεκριμένο τρόπο. Υπάρχουν ήδη δύο αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά που ακυρώνουν τα Θρησκευτικά ΣΥΡΙΖΑ. Εκκρεμεί άλλη μία. Αλλά από την έκδοση των δύο πρώτων έχει ήδη παρέλθει ένας και πλέον χρόνος - προ πολλού έχει ξεπεραστεί ο "εύλογος χρόνος"- λόγω άρνησης συμμόρφωσης του Γαβρόγλου προς αυτές. Ατυχώς με εγκυκλίους για Δημοτικά και ΕΠΑΛ μέχρι στιμγής (δεν ήρθαν ακόμη αυτές του Γυμνασίου και Γεν. Λυκείου) παρατείνεται η ισχύς των ακυρωθέντων Θρησκευτικών ΣΥΡΙΖΑ. Έως πότε κυρία Υπουργέ; Μέχρι την έκδοση της νέας απόφασης του ΣτΕ; Αλλά ο "εύλογος χρόνος" από τις δύο πρώτες έχει παρέλθει προ πολλού. Άλλωστε μία δικαστική απόφαση έχει ισχύ και δεσμεύει έως την έκδοση άλλης νεότερης με πιθανόν διαφορετικό περιεχόμενο. Ούτε η πιθανότητα έκδοσης απόφασης διαφορετικής είναι επιχείρημα για αναστολή εφαρμογής μιας δικαστικής απόφασης και μάλιστα επί μακρόν διάστημα.
Επίσης, συμμόρφωση με ακυρωτική απόφαση σημαίνει επαναφορά της ισχύουσας πριν την ακυρωθείσα απόφασης. Πρακτικά, για τα Θρησκευτικά, επαναφορά στα Θρησκευτικά του 2016 (Αναλυτικό Πρόγραμμα και βιβλία). Δεν αποτελεί προφανώς συμμόρφωση η υπόσχεση για δημιουργία ενός νέου Προγράμματος Σπουδών στο απροσδιόριστο μέλλον!!! Γιατί ακούω την Υπουργό να μιλάει για ένα νέο γενικό Πρόγραμμα Σπουδών και ελπίζω ότι δεν θεωρεί τον σχεδιασμό για την εφαρμογή (πότε άραγε;) αυτού του Προγράμματος και ως τρόπο συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης Προγραμμάτων Σπουδών που ισχύουν σήμερα.

 
Επικρατούσα θρησκεία
06 Σεπ 2019 08:58

Ειλικρινά, πόσοι είναι πραγματικά θρησκευόμενοι; Άδειες είναι οι εκκλησίες κάθε Κυριακή εκτός μεγάλων εορτών. Με ποια λογική ζητούν τώρα ορισμένοι προνομιακή μεταχείριση; Μια χαρά άντεξε το ορθόδοξο δόγμα τόσα χρόνια, χωρίς φανατισμό !

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
06 Σεπ 2019 09:31

Η αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών είναι αντισυνταγματική ενώ η κατήχηση στα σχολεία είναι συνταγματική. Τελικά κάποιοι σπάνε πλάκα με αυτά που ψηφίζουν/αποφασίζουν. Δεν εξηγείται αλλιώς.

 
Καλημέρα
06 Σεπ 2019 09:35

@dstou06, καλό είναι να μη διατυπώνονται τέτοιοι αφορισμοί. Υπάρχουν πολλοί πιστοί, ανεξαρτήτως θρησκείας ή ομάδας, που έχουν προοδεύσει και διακριθεί!

 
Αρθούρος
06 Σεπ 2019 09:45

Προς dstou:Δυστυχώς,όλοι όσοι εναντιώνονται εναντίον της θρησκείας, είστε θύματα του δηλητηρίου που χύθηκε έντεχνα από την εποχή της δράσης των μισσιονάριων στη χώρα μας στις απαρχές της ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Η ιστορία που μάθαμε όλοι,αναπτυσσόταν σε αυτό το μανιχαϊστικό στυλ που λέτε εσείς.Δηλαδή ότι η ορθοδοξία απέκλειε την πρόοδο και τώρα σε ανταπόδοση η πρόοδος αποκλείει τη θρησκεία.Καλύτερη όμως ανάγνωση της ιστορίας,θα σας επέτρεπε να ανακαλύψετε ότι η πρόοδος δε σταμάτησε ποτέ, ούτε και στα ρωμανικά χρόνια.Εκτός από τους τέσσερις homo universalis της Εκκλησίας μας ,το Μεγάλο Βασίλειο,το Γρηγόριο το Θεολόγο,τον Ιωάννη το Χρυσόστομο και το Μεγάλο Αθανάσιο,υπάρχουν και οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος και Ισίδωρος που έχτισαν το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κων/πολη,ο Μεγάλος Φώτιος,πατριάρχης Κων/πόλεως,ο Μιχαήλ Ψελλός,ο Περίφημος άγιος Λέοντας ο Μαθηματικός κι άλλοι πολλοί.Η πρόοδος αγαπητέ,δεν είναι ούτε ευθύγραμμη και συνεπώς δεν είναι γραμμική.Αν ήταν έτσι,τότε γιατί ο Διαφωτισμός και η Αναγέννηση,οδήγησαν στους ολοκληρωτισμούς του μεσοπολέμου:φασισμό,κομμουνισμό και ναζισμό;Και γιά προβληματισμό,σας προτρέπω να εντρυφήσετε στο βίο του βρετανού κόμη Γκιλφόρντ,του ιδρυτή και χρηματοδότη του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου σε ελληνικό έδαφος το 1824,της Ιόνιας Ακαδημίας,που βαφτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός.Εμείς,οι επιλήσμονες των προγόνων μας,θα έχουμε δώσει το όνομά του σε κανά στενό στην Αθήνα.

 
Εγω
06 Σεπ 2019 12:16

"Αυτό,σίγουρα θα αυξήσει τη γραφειοκρατία της Εκκλησίας,όπως την αύξησαν και άλλες καινοτομίες περί συμφώνων συμβίωσης,πολιτικών γάμων,πολιτικών βαπτίσεων κλπ. Δηλαδή αυτό σημαίνει γιά τους "παντιέρες" συνέλληνες,ότι η γραφειοκρατία του κράτους,μεταφέρεται βαθμιαία στην Εκκλησία."

Δεν πειράζει, ας κάνει και κάτι η εκκλησία για όλα αυτά τα λεφτά που παίρνει εδώ και αιώνες, δεν είναι κακό να επιστρέψει ένα απειροελάχιστο κλάσμα μέσω παραπάνω γραφειοκρατικής εργασίας

 
Διονυσης
06 Σεπ 2019 13:51

Πολύ σωστή η απόφαση της Αρχής. Η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια ήταν καθαρός αναχρονισμός, και μπράβο στον κ. Νίκο Φίλη που το έθεσε σταράτα. Στις πολιτισμένες χώρες αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Τώρα είναι η σειρά της κ. Κεραμέως να το εφαρμόσει. Κάποτε πρέπει αυτό το κράτος να πάψει να ανακατεύει την θρησκεία στα χαρτιά του (βλ. σχετική δήλωση του καθηγητή Νομικής και υπουργού κ. Σταθόπουλου). Όσο για την Εκκλησία, δεν παύουμε να την τιμούμε και την στηρίζουμε στο έργο της.

 
@Αρθούρος
06 Σεπ 2019 14:27

Με τον Νόμο 344/1976 γίνεται πλήρης διάκριση ονοματοδοσίας – βάπτισης, άρθρα 25 και 26.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ (REAL)
06 Σεπ 2019 14:29

Αν καταργήσει και την "εορτή" της 17 Νοεμβρίου θα της πούμε μπράβο.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ (REAL)
06 Σεπ 2019 15:06

Και αντί της 17 Νοεμβρίου να θεσπίσει γιορτή την 21η Απριλίου.

 
Αρθούρος
06 Σεπ 2019 17:25

Προς Αρθούρος@Βλέπω ότι εδώ μέσα μερικοί επιμένουν στις ιδεοληψίες τους:δεξιές κι αριστερές.Ο νόμος αγαπητέ,είναι του 1976.Η Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει από το 30 Μ.Χ.όταν δεν υπήρχε κράτος ελληνικό,να μην τρελαθούμε τελείως εδώ μέσα.Η ευχή σε παιδί που παίρνει όνομα την 8η ημέρα από τη γέννησή του, υπάρχει στο ευχολόγιο του κάθε ιερέα,κι έχει ζωή πάνω από 15 αιώνες.Μπείτε σε σχετική ιστοσελίδα και ψάξτε.Άρα,λοιπόν η ονοματοδοσία ήταν χωρισμένη από τη βάπτιση κι από την Εκκλησία προτού έρθει η Μεταπολίτευση.Απλά,την πρακτική αυτή δεν τη συνέστηνε η Εκκλησία από την Οθωμανοκρατία και μετά γιά λόγους πρακτικούς (διώξεων, εξισλαμισμών κλπ).Πολλοί χριστιανοί όμως που γνώριζαν τη διαδικασία,την ακολουθούσαν.Αυτό όμως δε σήμαινε ότι δε θα βαπτίζονταν,ούτε ότι η Εκκλησία συνέδεε το όνομα με τη βάπτιση αυτή καθεαυτή.
Και όταν ίσχυσε ο νόμος,το 1976,ήταν τόσοι λίγοι φανατικοί που επωφελήθηκαν από το σχετικό νόμο,που όταν τους ζήτησαν σχετικά έγγραφα γιά τα παιδιά τους, γιατί η γραφειοκρατία ήταν και τότε έντονη,τα βάπτισαν σε χρόνο dt.
Zητούμε ουσία,αγαπητέ,κι όχι συνθήματα που φουσκώνουν τα μυαλά του Έλληνα,του παντιέρα,του ενθουσιώδη,του ονειροπόλου.

 
@Αρθούρος
07 Σεπ 2019 07:32

Συγχέετε το Κράτος με την Εκκλησία. Δικαίως, βέβαια, στην Ελλάδα ζούμε. Ο νόμος του '76 έκανε τη διάκριση ονοματοδοσίας - βάπτισης για το ελληνικό κράτος, Η Εκκλησία, ενδεχομένως να την είχε κάνει από αιώνες, αυτό είναι άλλο θέμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.