Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

7.9.1959 – 7.9.2019: 60 Χρόνια ΣΕΛΕΤΕ-ΑΣΠΑΙΤΕ

Δημοσίευση: 07/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκος Βασαγιώργης
Υπευθ Περιφ. Τμήματος Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Ηπείρου
Πρώην Διευθυντής Παραρτήματος ΑΣΠΑΙΤΕ Ιωαννίνων

Σαν σήμερα στις 7.9.1959 με το Νομοθ. Διάταγμα  3971/59  (ΦΕΚ 187/7.9.1959) ιδρύθηκε η ΣΕΛΕΤΕ. Μια σχολή που προοριζόνταν να αποτελέσει πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Μεσογείου και της οποίας τα προγράμματα σπουδών της βασίστηκαν στη γαλλική École Normale Supérieure d’ Enseignement Technique (ENSET) τη σημερινή École de Cachan της Γαλλίας.

Η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ (όπως σήμερα ονομάζεται), μιας πρωτοποριακής  στο είδος της σχολής στον Ελλαδικό χώρο, της μοναδικής σχολής που παράγει Εκπαιδευτικούς για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.  Η σχολή ίδρυθηκε  επί  Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1959 , ο οποίος υιοθέτησε το όραμα της Νίκης  Δενδρινού – Αντωνακάκη, διαβλέποντας τη σημασία που έχει για την ανάπτυξη ενός έθνους η εκπαίδευση των τεχνικών - επαγγελματιών από κατάλληλα εκπαιδευμένους τόσο παιδαγωγικά όσο και στην ειδικότητα εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

Σήμερα που ολόκληρος ο χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει επανασχεδιαστεί, είναι ηθική υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης, για την ιστορία της, τους καθηγητές του ιδρύματος, τις δεκάδες  χιλιάδες απόφοίτους της και τους σημερινούς σπουδαστές της που τόσα χρόνια βιώνουν μια πρωτοφανή αδικία και απαξίωση, να προβεί στη μετεξέλιξη  του Ιδρύματος σε Πανεπιστήμιο.

Ετικέτες: 
ΑΣΠΑΙΤΕ

Σχόλια (26)

 
Πατέρας φοιτητή
28 Οκτ 2019 18:18

Εγω θα ήθελε να ρωτήσω ευθέως την Υπουργό γιατί υπάρχει αυτή η κατάφωρη αδικία σε τμήματα και σχολές .
Η ΣΤΕΦ Κοζάνης παρέμεινε στο ΤΕΙ χωρίς να ενταχθεί στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο.
Το ίδιο έγινε και στην ΣΤΕΦ Χαλκίδας.
Η ΑΣΠΑΙΤΕ έμεινε χωρίς να ξέρει κανείς τι τι θα γίνει.
Επίσης ένα τμήμα της ΣΤΕΦ Χανίων καταργήθηκε.
Όλα αυτά και πολλές άλλες αδικίες για τα παιδιά που φοιτούσαν σε αυτές τις σχολές.
Και διερωτάται κανείς απαντήσεις θα δοθούν σε αυτά τα παιδιά που γκρεμίστηκαν τα όνειρα τους μέσα σε ένα βράδυ από τον πρώην υπουργό !!!

 
Pe19
28 Οκτ 2019 10:59

Ερώτηση 1η Χρειάζεται μια σχολή να βγάζει Μηχανικούς εκπαιδευτικούς ? (από μόνο του είναι αντιφατικό)
Ερώτηση 2η Χρειάζεται να είναι 5 χρόνια ?
Ερώτηση 3η Αν στις 2 ερωτήσεις η απάντηση είναι ΝΑΙ γιατί να μην είναι πανεπιστήμιο ?
Φυσικά μοναδικές απαντήσεις δεν υπάρχουν η νέα πολιτική ηγεσία καλείται να δώσει λύση στα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη

 
Σμινθεύς
28 Οκτ 2019 10:01

Πειτε μου έναν λογο για τον οποιο χρειαζόμαστε Παιδαγωγους Μηχανικούς. Και γιατι οχι και Παιδαγωγους Ιατρούς και Παιδαγωγους Νομικούς. Αυτη η εμμονη σας με τα παιδαγωγικά ηταν το φρενο για την ενταξη σας στο ΠΑΔΑ.

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης-Χαλκίδας
27 Οκτ 2019 12:57

Έλεος επιτέλους τι θα γίνει με αυτή την κατάργηση των 2 πιο πάνω ΣΤΕΦ που πετάχτηκαν κυριολεκτικά στα σκουπίδια!!!
Βρείτε λύση και για την ΑΣΠΑΙΤΕ!!!
ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ!!!

 
Παιδαγωγός Μηχανικών
26 Οκτ 2019 16:49

Τι σημαίνει ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών;

Χρειάζονται ειδική εκπαίδευση οι μηχανικοί;

Για ποια επαγγέλματα, σε ποια χώρα;

Μόνη μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση θα ήταν η ένωση όλων των τμημάτων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Αθηνών, με κατάργηση των ξεχωριστών προγραμμάτων - 1 τμήμα Μηχανολόγων, 1 τμήμα Ηλεκτρολόγων, 1 τμήμα Τοπογράφων όχι τρία ή τέσσερα - και απορρόφηση προσωπικού.

Δεν μπορεί η Αττική να έχει τρεις Πολυτεχνικές Σχολές.

 
NIKOLAOS
26 Οκτ 2019 03:15

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗ, ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΕ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Η ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΡΩΗΝ ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

 
Φοιτητρια
21 Οκτ 2019 15:35

Είναι εντελώς κρίμα αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Είμαστε μια σχολή ίσως και η μοναδική που παίρνει ουσιαστικά 2 πτυχια αυτό του μηχανικού και αυτό του εκπαιδευτικού. Από την αρχή λειτουργίας της ως Ασπαιτε η σχολή δεν μπορεί να ενταχθεί ούτε στα ΑΕΙ ούτε στα ΤΕΙ λόγω αυτού του διπλού χαρακτήρα της. Το πολυτεχνείο φοβάται μην ενταχθουμε μαζί τους ή μήπως μας αναγνωρίσουν επιπλέον επαγγελματικά δικαιώματα. Κάτι τέτοιο ξέρουμε όλοι πως δεν είναι ρεαλιστικό κσι ούτε το επιδιώκουμε. Επιδιώκουμε όμως το δίκαιο και αυτό είναι η εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με το ΠΑΔΑ καθώς έχουμε ακριβώς την ίδια φοίτηση στον τομέα του μηχανικού. Δεν μπορεί λοιπόν το υπουργείο το ένα να το θεωρεί πλέον Πανεπιστήμιο και το άλλο ΤΕΙ. Κάτι πρέπει να αλλάξει και να υπάρξει και μια ενημέρωση προς τους φοιτητές. Κάθε φορά ακούμε διαφορά ρεαλιστικά ή μη σενάρια που λέει ο καθένας και ίσως απλά να είναι και στην σφαίρα της φαντασίας του. Μια σχολή με τόση ιστορία μια σχολή που την παρουσιάζουν όλοι ως την πολύφερνη νύφη είναι άδικο να την παραμελουν έτσι και να την οδηγήσουν στο να βάλει λουκέτο.

 
Φοιτητής
04 Οκτ 2019 02:58

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε : Ανώτατη σχολή παιδαγωγικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, μια σχολή πενταετούς φοίτησης με δυνατότητα παροχής 2 πτυχίων, του μηχανολόγου μηχανικού και του εκπαιδευτικού!!! Μια σχολή με ιστορία υπονομεύεται ενώ θα έπρεπε να αναβαθμίζεται . Μια σχολή που θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες σχολές που έγιναν πανεπιστήμια.
Αυτά έχω να σας παραθέσω... η απόφαση δικιά σας.

 
Θεοδωρόπουλος Σωτήρης
12 Σεπ 2019 10:36

Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του συναδέλφου ,θα ήθελα εν τούτοις να προσθέσω μια επισήμανση σχετικά με τη κα υπουργό .Είναι ιστορικές οι ευθύνες που έχει –όπως και οι προκάτοχοί της- για τη μετεξέλιξη της ΑΣΠΑΙΤΕ και οι ευθύνες απορρέουν από το πως πολιτικά ο εκάστοτε υπουργός βλέπει το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης και κατ επέκταση τούς εκπαιδευτικούς της.
Θέλει η πολιτεία μορφωμένους –ευρυμαθείς εκπαιδευτικούς που να προετοιμάζουν πολίτες -μαθητές που θα συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη της χώρας; Αν ναι τότε αυτό περνάει μέσα από τη πανεπιστημιακή μόρφωση των μελλοντικών εκπαιδευτικών -άλλωστε η διεθνής εμπειρία αυτό δείχνει-τόσο στο γνωστικό αντικείμενο όσο και στο παιδαγωγικό.
Ημίμετρα –σχεδιασμοί η συμφέροντα του τύπου εκπαίδευση εκπαιδευτικών εξ αποστάσεως ,επιμορφώσεις με μερικά μαθήματα επιλογής θα οδηγήσουν σε τελμάτωση της τεχνικής εκπαίδευσης διακυβεύοντας το μέλλον επόμενων γενεών.
Ας αναλογιστεί η ηγεσία του υπουργείου και ας αποφασίσει με ποιους είναι: με τη νεα γενιά το μέλλον του τόπου η όσων λυσσαλέα θέλουν το κλείσιμο της ΑΣΠΑΙΤΕ της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ στην Ελλάδα.

 
Κωστας
11 Σεπ 2019 00:18

Esos ασχολήσου λίγο στο να γράψεις για την άγνωστη πορεία μιας τόσο μεγάλης και σαφώς χρήσιμης σχολής όπως είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ..... Σύντομη πανεπηστημιοποιηση της.... Όχι άλλη αδιαφορία για το μέλλον της

 
ΑΣΠΑΙΤΕ γονεας
10 Σεπ 2019 14:43

Μακάρι να υπάρξει θετική εξέλιξη με το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ να εντάξει την Σχολή στο χάρτη των Α.Ε.Ι. Οσον αφορα το πτυχιο ειναι ης φύσης και του εκπαιδευτικού και του μηχανικού .

 
@απελπισμένος μηχανικός
09 Σεπ 2019 21:52

Συμφωνώ απόλυτα με την ενσωμάτωση των τριών τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΠΑΔΑ αλλά θα πρέπει και τα τμήματα των Μηχανικών του ΠΑΔΑ να γίνουν Πολυτεχνικά, γιατί όλα έχουν 5ετη προγράμματα σπουδών και πληρούν όλα τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα δεύτερο Πολυτεχνείο στην Αττική!

 
Πολυτεχνείο Αττικής
09 Σεπ 2019 09:27

Στην Αθήνα λειτουργούσε ήδη το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σαν τεχνική σχολή από τον 19ο αιώνα και σαν Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το 1887.

Από το 1914-1917 είχε σε σχολές που παραμένουν μέχρι σήμερα: Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Aρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών και Αγρονόμων-Τοπογράφων.

Λάθος να αναπολούμε ένα παρελθόν που δεν ήταν ποτέ αληθινό για ένα ίδρυμα: η ΣΕΛΕΤΕ από το 1959 μέχρι το 2019 παρέμεινε ένα απλό ΤΕΙ.

Ας είχε ιδρυθεί σε άλλη πόλη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά ή τη Λάρισα, ίσως να είχε καλύτερη τύχη. Τώρα είναι πλέον αργά.

 
Πολιτικός Ασπαιτε
09 Σεπ 2019 09:15

Η Ασπαιτε θα έπρεπε να ήταν η πρώτη που θα γινόταν πανεπιστήμιο και τελικά έμεινε να είναι το μόνο ΤΕΙ

 
απελπισμένος μηχανικός
08 Σεπ 2019 20:53

Ας ενδιαφερθεί το Υπουργείο γιά την αδικία σε βάρος της ΑΣΠΑΙΤΕ που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι η Αττική δέν αντέχει κι άλλο Πανεπιστήμιο/Πολυτεχνείο. Η "πανεπιστημιοποίηση της ασπαιτε" μόνο με την ενσωμάτωση των 3 τμημάτων της στο ΠΑΔΑ μπορεί να γίνει.

 
Άκης
08 Σεπ 2019 20:29

Πολύ ενδιαφέρον νόμος και καλο είναι να τον διαβάσουμε όλοι ώστε να μάθουμε για τις σχολές Εργοδηγων, Υπομηχανικών αλλά και την ίδρυση της ΣΕΛΕΤΕ.

 
Κωστας
08 Σεπ 2019 17:43

Όχι στον αέρα η ΑΣΠΑΙΤΕ! Μια σχολή με τόσο μεγαλη ιστορία... Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να προβεί στην πανεπιστημιοποιηση της... Και εννοείται χωρίς να πειράξει τίποτα απ την σχολή αυτή....

 
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΑΓΙΩΡΓΗΣ
08 Σεπ 2019 13:14

Τα επαγγελματικά δικαιώματα και οι επαγγελματικές διέξοδοι που δίνει σήμερα αυτή η σχολή είναι σαφώς υποδεέστερα των 5 χρόνων σπουδών και του επιπέδου της. Πλην όμως εξακολουθούν να είναι περισσότερα από οποιασδήποτε άλλης σχολής εκπαιδευτικών της Ελλάδας και από πάρα πολλές άλλες σχολές που ήταν ή έγιναν μέσα σε μια νύχτα επί Γαβρόγλου Πανεπιστήμια.

 
Γ.Π.
08 Σεπ 2019 11:33

Η «καρδιά» του Πατέρα!...
Εκείνη την ώρα... που τα παιδιά ετοίμαζαν το μηχανογραφικό τους, σε μια χώρα που έχει 120.000 πτυχιούχους από «καθηγητικές» σχολές που προσδοκούν διορισμό και άλλους τόσους τουλάχιστον που κατάλαβαν ότι όλα ήταν ένα λάθος... και έχουν πάρει άλλο δρόμο, εκείνη την ώρα που γνωρίζεις ότι σκοπίμως; δεν υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός στο σχολείο και το παιδί σου είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση «ένα φτερό στον άνεμο», εκείνη την ώρα διατυπώθηκε στην οικογένεια το «τι μέλλει γενέσθαι»;

 
@παρασκευη Ψ
08 Σεπ 2019 10:52

παρακαλώ να ενημερωθείτε καλύτερα για το πτυχίο του μηχανικού Τ.Ε.(πλέον η μοναδική σχολή που το δίνει) και τα επαγγελματικά δικαιώματα που έχει ο κάτοχός του. Μετά ίσως αλλάξετε γνώμη και δεν θέλετε 5 χρόνια άσκοπων σπουδών με το έτσι θέλω.

 
Μαρία
08 Σεπ 2019 09:37

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία απ αυτό που έχει γίνει σ' αυτή τη σχολή !
Να αποκατασταθεί άμεσα και να της δωθει η θέση που της αξίζει στον πανεπιστημιακό χάρτη!!!

 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ψ.
08 Σεπ 2019 07:33

Είναι ηθική υποχρέωση της κυβέρνησης να τελειώσει αυτό που οι προηγούμενοι για ανεξήγητους λόγους δεν έκαναν. Μια σχολή με ιστορία δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί, ούτε να υποβιβαστεί. Οπωσδήποτε να εξακολουθήσει να είναι πενταετούς φοίτησης και να δίνει και τα δύο πτυχία του εκπαιδευτικού και του μηχανικού. Ναι στην άμεση πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ!

 
Κατάργηση ΑΣΠΑΙΤΕ
08 Σεπ 2019 02:41

Αρκεί το Πολυτεχνείο Αθηνών, αν ενωθεί με τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ.

 
Πατέρας ΑΣΠΑΙΤιανών
08 Σεπ 2019 01:55

Αγαπητό esos,
κάνε κανένα ρεπορτάζ για την ΑΣΠΑΙΤΕ και το τι μέλλει γενέσθαι...

Ο μεγάλος μου γιος είναι όλως προσφάτως απόφοιτος της ΑΣΠΑΙΤΕ και η μικρή είναι φοιτήτρια στην ΑΣΠΑΙΤΕ

 
Σοφια
07 Σεπ 2019 23:08

Συμφωνώ απόλυτα η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να προβεί στην πανεπιστημιοποιηση της ΑΣΠΑΙΤΕ. Μιας σχολής με τόσο μεγάλη ιστορια

 
απόφοιτος
07 Σεπ 2019 22:47

Να γίνει 4ετής όπως ήταν παλιά και να δίνει πτυχίο εκαπιδευτικού μόνο. Ετσι κι αλλιώς μηχανικούς δεν βγάζει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ