Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα που να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα

“Είναι αδιανόητο κάποιος Κινέζος, παραδείγματος χάριν, να θέλει να σπουδάσει κλασική φιλοσοφία στην Ελλάδα, στα Αγγλικά, και να μην μπορεί να το κάνει”.
Δημοσίευση: 08/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα το οποίο να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα. Έχω εκφράσει την προσωπική μου στεναχώρια για το γεγονός ότι το άρθρο 16 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο. Αυτή ήταν η απόφαση της προηγούμενης πλειοψηφίας. Το άρ. 16 δεν θα αναθεωρηθεί από αυτή τη Βουλή, δεν θα είναι αντικείμενο αυτής της συνταγματικής αναθεώρησης και αυτό είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την χώρα.

Τα παραπάνω είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ και τόνισε τα εξής:

 • Όμως, κοιτάμε παραπέρα.
 • Και η προσοχή μας, -ούτως ή αλλιώς, και να μπορούσα να αναθεωρήσω το άρ. 16-  θα εστιαζόταν πάντα στα δημόσια πανεπιστήμια.
 • Στην εξωστρέφεια τους και στην δυνατότητα τους να γίνουν αυτά πόλος προσέλκυσης φοιτητών από όλο τον κόσμο, προσφέροντας ξενόγλωσσα μαθήματα, ξενόγλωσσα προγράμματα, ιδρύοντας ξενόγλωσσα τμήματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, τουλάχιστον σε τομείς όπου έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι ανθρωπιστικές σπουδές. 
 • Είναι αδιανόητο κάποιος Κινέζος, παραδείγματος χάριν, να θέλει να σπουδάσει κλασική φιλοσοφία στην Ελλάδα, στα Αγγλικά, και να μην μπορεί να το κάνει.
 • Μιλώ για πολύ μεγάλες αγορές. Δεν αναφέρθηκα τυχαία στην Κίνα.
 • Επειδή υπάρχει ένα πραγματικό ενδιαφέρον.
 • Αυτό θα μπορούσε να γίνει με φοιτητές από όλο τον κόσμο.
 • Κατά συνέπεια, η προσοχή μας πέφτει πάνω στα δημόσια πανεπιστήμια.
 • Στο πώς θα μπορέσουν να γίνουν πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστικά. Θα περιμένετε, ούτως ή αλλιώς, μέχρι το τέλος του χρόνου ένα νέο οριζόντιο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το οποίο για μας θα αποτελεί μια τολμηρή, -τολμώ να πω εμβληματική- μεταρρύθμιση.
 • Όπως θέλουμε να στηρίξουμε -έκανα και μια αναφορά χθες στην ομιλία μου- και τον κόσμο της έρευνας, τα ερευνητικά κέντρα αλλά και την έρευνα που γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια, και να τη συνδέσουμε πολύ περισσότερο με τις ανάγκες της αγοράς.
 • Είχα επισκεφτεί στην Ολλανδία το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Eindhoven -απ’ τα καλύτερα στον κόσμο- το οποίο βρίσκεται στο κέντρο ενός οικοσυστήματος όπου η εφαρμοσμένη γνώση των πανεπιστημίων συνδέεται άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς σε τέτοιο βαθμό που παραδοσιακά μαθήματα έχουν αντικατασταθεί από σεμινάρια όπου η ίδια η εταιρία έρχεται και θέτει ένα πρόβλημα προς επίλυση στους μαθητές, στους φοιτητές του πανεπιστημίου -και αυτό είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 • Έτσι κινείται ο κόσμος σήμερα πια και σ’ αυτή τη λογική πρέπει να κινηθούν και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Και γι’ αυτό θέλουμε να αποδεσμεύσουμε και τους ΕΛΚΕ, τους λογαριασμούς μέσα από τους οποίους διακινούνται κοινοτικά κονδύλια γύρω από την έρευνα, από μια υπερβολική γραφειοκρατία. Είναι ένα αίτημα το οποίο μας έχει κάνει η ερευνητική κοινότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό και θα ανταποκριθούμε άμεσα.

Σχόλια (19)

 
Κολλέγια
10 Σεπ 2019 23:53

Υπάρχουν και αυτά, ίδιο επίπεδο και ίδιες παροχές έχουν. Οι χώρες που έχουν μεγάλο πληθυσμό είναι στην Ασία και τη Νότιο Αμερική γι'αυτό και εκεί γίνονται οι επενδύσεις.

Τι νομίζετε, θα λειτουργήσουν παραρτήματα του κάθε μεγάλου πανεπιστημίου στα Βαλκάνια μόνο με πολιτική βούληση; Δε δουλεύει έτσι ούτε η τριτοβάθμια εκπαίδευση ούτε η αγορά εργασίας.

 
ΝΙΚΟΣ
10 Σεπ 2019 19:55

ΝΔ-προ εκλογών-7. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Στόχος είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την αναθεώρηση των παραγράφων του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία θα ιδρύονται υπό αυστηρούς όρους, και θα λειτουργούν με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.
ΝΔ-Κυβέρνηση
“Δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα το οποίο να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα. Έχω εκφράσει την προσωπική μου στεναχώρια για το γεγονός ότι το άρθρο 16 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο. Αυτή ήταν η απόφαση της προηγούμενης πλειοψηφίας. Το άρ. 16 δεν θα αναθεωρηθεί από αυτή τη Βουλή, δεν θα είναι αντικείμενο αυτής της συνταγματικής αναθεώρησης και αυτό είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την χώρα.

εύγε χαχα

 
Λογικός
10 Σεπ 2019 18:37

Μην τό φιλοσοφείτε. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φέρνουν χρήματα και σταματούν τη ροή φοιτητών και κεφαλαίου προς τα έξω. Δεν παράγουμε τίποτε, ας παράσχουμε τουλάχιστον υπηρεσίες. Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη υπηρεσία απ όλες.

 
Αγγλόφωνα τμήματα στην Ελλάδα
10 Σεπ 2019 16:05

Θα είναι τόσο ελκυστικά για τους ξένους όσο τα αγγλόφωνα Master στην Τσεχία και την Ουγγαρία, οπότε μην ενθουσιάζεστε χωρίς λόγο και μην κραδαίνετε το "ελληνόμετρο".

 
Σύγχρονα και βιώσιμα ΑΕΙ
10 Σεπ 2019 15:58

Πόσοι ξένοι φοιτητές και από ποιες χώρες "ψοφάνε" (!) να ζήσουν *τον χειμώνα στα νησιά* της Ελλάδας; Ακόμα και οι Έλληνες φοιτητές τα έχουν εγκαταλείψει και επιλέγουν τα κεντρικά ΑΕΙ, Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Οι ροές ξένων φοιτητών, διεθνώς, κατευθύνονται για σπουδές σε χώρες που μπορούν να απορροφήσουν ειδικευμένους επαγγελματίες ως εργασιακό δυναμικό - δείτε το παράδειγμα άλλων χωρών (Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία κ.α.), είναι όλες βιομηχανικά προηγμένες και με παράδοση στην εκπαίδευση που ξεπερνά το έτος ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Δεν έχουν απλώς ισχυρά πανεπιστήμια, έχουν *και* ισχυρή οικονομία.

Άλλο να οργανώνεις μαθήματα για εξάμηνα ERASMUS, άλλο να οργανώνεις τρεις κύκλους σπουδών με ορίζοντα δεκαετίας φοίτησης (πτυχίο-μεταπτυχιακό-διδακτορικό).

Με τη γνωστή τακτική να πάρουμε εύκολα χρήματα χωρίς σοβαρό σχέδιο φτάσαμε εκεί που φτάσαμε, να ελπίζουμε ότι θα εκμεταλλευτούμε "τα αρχαία και το κλίμα" για να πουλήσουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 
ΑΛΕΥΡΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
10 Σεπ 2019 15:19

Κυριε Πρωθυπουργε
σοφα τα λογια σας!
Υλοποιειστε τα και ειμαστε μαζι σας.
Μην ακουσετε ιδεοληπτικες φωνες.
Το πανεπιστημιο, το καλο πανεπιστημιο, διψα για ουσιαστικες αλλαγες.

 
Ζαν Ντάρκ
10 Σεπ 2019 14:47

Προς : @lionel @Αρθούρος @Ριχάρδος (όχι ο κοσμηματοπόλης..) και λοιποί αγγλολάγνοι.
Αυτό λοιπόν φταίει και έχει η ανώτατη παιδεία μας τα χάλια της? Ότι δεν είχαμε κάνει τόσα χρόνια αγγλόφωνα τμήματα (τουριστικών) σπουδών. Όπως πχ στην Κύπρο. Το έχει γράψει και εγώ δεν ξέρω πόσες φορές, ο Αρθούρος εδώ μέσα. Απορώ πως και δεν το είχε σκεφθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ άλλος μέχρι τώρα σε ολόκληρη τη χώρα.

 
lionel
10 Σεπ 2019 09:50

Πόσο με κάλυψε ο Αρθούρος. Αδιανόητα αυτά που διάβασα. Έτσι εξηγείται γιατί είμαστε εδώ που είμαστε από πλευράς ανώτατης εκπαίδευσης. Αγγλόφωνα Τμήματα άμεσα ικανά να υποδεχθούν ξένους φοιτητές που ψοφάνε να σπουδάσουν στην Ελλάδα (για τα νησιά της, την ιστορία της, τον ήλιο της, τη μεσογειακή της κουζίνα) αλλά τρομάζουν στη δυσκολία των ελληνικών. Δεν είναι κακό να παραδεχθούμε ότι χρειαζόμαστε έσοδα ΚΑΙ από την εκπαίδευση. Φτάσαμε στο 2019 απόγονοι του Πολυτεχνείου.

 
Νίκος Παπαβασιλείου
09 Σεπ 2019 20:08

Από τη στιγμή που δεν μπορούν να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, η επιλογή ξένων να σπουδάσουν εδώ συναρτάται από δύο πολιτικές επιλογές. Η πρώτη είναι να υπάρξει σχετική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο και να ιδρυθούν τέτοια τμήματα στη χώρα μας και η δεύτερη αφορά την εξασφάλιση της δυνατότητας να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο τα πανεπιστήμια ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα και την επάρκεια των τμημάτων αυτών. Αυτά προϋποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας σε πολλά επίπεδα. Γίνεται;

 
Κινα ένας φίλος
09 Σεπ 2019 19:49

για ταξίδι υπερπόντιο για το φτωχούλη θα πω δυο λόγια απ΄την Ασίζη
Που πήγε πέρα στην Βαβυλώνας το μετερίζι

 
Επίπεδο Ελληνικών ΑΕΙ
09 Σεπ 2019 15:28

Το σημερινό επίπεδο στα μεταπτυχιακά και διδακτορικά δεν είναι ισάξιο των μεγάλων πανεπιστημίων σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Ευρώπη.

Ακόμα στην Ασία υπάρχουν αξιόλογα ΑΕΙ: Tsinghua University, Seoul National University, Peking University, National Taiwan University, University of Hong Kong, Indian Institute of Science etc.

Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε συμπεριφορά του μοναδικού σοφού κληρονόμου και διαχειριστή της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς: ό,τι έγινε πριν 500 χρόνια είναι πλέον κτήμα όλης της ανθρωπότητας, και η χρυσή εποχή του Ελλαδικού πολιτισμού είναι 2.000 χρόνια πίσω!

 
Αρθούρος
09 Σεπ 2019 14:53

Προς Ινδός γιά Αιντχόβεν: Η ηττοπάθεια είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο των φτωχών,απαίδευτων μαζών,αλλά και των πολυεκπαιδευμένων,αλλά εξίσου φτωχών στο πνεύμα,πολιτών.Θυμάστε ότι οι έλληνες σοφοί της αρχαιότητας-όχι όλοι-παρά την πρωτοπορία τους σε αρκετούς τομείς της επιστήμης, άλλαζαν συνέχεια αφεντικά,ακόμα και χώρα;Το παν,δεν είναι ούτε η προγονοπληξία,ούτε η προσαρμογή στα μοντέρνα δήθεν δεδομένα.Αν ίσχυε αυτό,τότε οι παππούδες μας που τόλμησαν να κατασκευάσουν λεωφορεία και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές,δεν έπρεπε ούτε να το σκεφτούν.
Κι έρχομαι στο θέμα μας.Σκεφτείτε γιά λίγο μόνο την Κύπρο των εφτακοσίων χιλιάδων κατοίκων.Πριν από 30 χρόνια,δεν είχε ούτε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και οι φοιτητές της έρχονταν όλοι στα δικά μας πανεπιστήμια, δωρεάν βέβαια.Πριν από δέκα χρόνια,οι πολιτικοί της άνοιξαν τα φτερά τους,σταμάτησαν τον προστατευτισμό και σήμερα,υπάρχουν ένα σωρό ιδρύματα στο νησί, δημόσια, ιδιωτικά, μεταπτυχιακά, ανοιχτά,τεχνολογικά, ακόμα και λειτουργούντα από ΜΚΟ,όπως η Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της.
Το νησί,έχει γίνει πόλος έλξης γιά πολλούς νέους φοιτητές,σε μία πολιτική που συνδυάζει τον τουρισμό,τα αρχαία μνημεία και τη μεγάλη ιστορία της Κύπρου.
Εμείς,με μεγαλύτερη έκταση,περισσότερα μνημεία,περισσότερα καταλύματα, ένα σωρό πανεπιστημιακά τμήματα,σπαρμένα στα πέρατα της χώρας,ακόμα επιμένουμε να τα βλέπουμε ως βάρος,αντί να τα βλέπουμε ως πολύτιμη προίκα που τη φυλάμε στο γιούκο και να την κρύβουμε γεμάτοι από ντροπή; Και γιά τους επόμενους αρθρογράφους που η ντροπή τους έχει πάρει από το κεφάλι,οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι φτιάχνουν Μουσεία σε μέρη με ιστορία διακοσίων χρόνων,μεγεθύνουν το τίποτα,που γι'αυτούς όμως αξίζει ένα σωρό ευρώ.Και λιγότερη ηττοπάθεια δε βλάπτει,αφού ακόμα και τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των τμημάτων μας,ξέρουν όχι μόνο την αγγλική σε άριστο βαθμό,αλλά και δεύτερη ξένη γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό εξίσου.

 
Κινέζους και Κορεάτες
09 Σεπ 2019 14:14

Φέρτε ξένους καθηγητές και όλα θα πάνε πρίμα: Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο λεφτάς-τουρίστας τον Αύγουστο.

 
Αγγλικά από Ελλάδα
09 Σεπ 2019 11:56

Γιατί να μην σπουδάσουν τότε στην Αγγλία, στα Αγγλικά πανεπιστήμια, που την κατέχουν λίγο καλύτερα τη γλώσσα; Τι θα τους λείπει, το ελληνικό καλοκαίρι ή η μεσογειακή διατροφή;

 
Σήμερα γάμος γίνεται
09 Σεπ 2019 11:20

Όσους Κινέζους βλέπω εγώ πάντως στα κανάλια το καλοκαίρι, πάνε Σαντορίνη για να παντρευτούν.
Πάντως εάν είναι να μας φέρετε πλούσιους φοιτητές, γαμπρούς και νύφες, για τα δικά μας παιδιά τότε θα το σκεφτώ.

 
Nicky
09 Σεπ 2019 11:01

Και αναρωτιέμαι αυτά τα ξενόγλωσσα πτυχία θα έχουν και επαγγελματικά δικαιώματα; ή τα γνωστά..

 
Ινδός από το Eindhoven
09 Σεπ 2019 08:47

Μιλώ για πολύ μεγάλες αγορές. Δεν αναφέρθηκα τυχαία: Η Ινδία και η Κίνα έχουν πανεπιστήμια στα top500 και δεν χρειάζονται τα δικά μας. Αυτές οι χώρες έχουν σχεδόν ένα 1 δισεκατομμύριο πληθυσμό και τεράστια βιομηχανία.

Η Ολλανδία τον 17ο αιώνα ήταν μια εμπορική υπερδύναμη, με αποικίες και στόλο που έφταναν σε Αμερικη και Ασία.

Ας μην συγκρίνουμε πεπόνια με drones.

Οι καλύτερες σπουδές σε Classics προφανώς δεν είναι σε Ιταλία ή Ελλάδα αλλά σε αγγλοσαξωνικές χώρες, άρα ας ελαττώσουμε λίγο την εξαγωγή φθηνής "προγονοπληξίας" - γιατί να έρθει ξένος φοιτητής στην Ελλάδα για σπουδές; Για field trip ίσως, μόνο ένα εξάμηνο να γυρίζει τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ