Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Β. Διγαλάκης: «Η ανάταξη της Ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας περνά μέσα και από την εξωστρέφεια»

Δημοσίευση: 09/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μέσα από διακρατικές συμμαχίες των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης, και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης στη συνάντηση για  τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ στο πρόγραμμα «CIVIS Πανεπιστήμιο Πολιτών Της Ευρώπης» (European Civic University), πραγματοποιήθηκε  σήμερα σε χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών..

Ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «ελληνικά Πανεπιστήμια επιλέγονται με αυστηρά ευρωπαϊκά κριτήρια, ώστε να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα».

Παράλληλα  υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο αυτών των προγραμμάτων, καθώς , όπως είπε, οικοδομούν σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στις ακαδημαϊκές κοινότητες και προωθούν την έρευνα και την καινοτομία.

Κυρίως, όμως, πρόσθεσε,  σχετίζονται, όπως είπε με μια από τις πρωταρχικές προϋποθέσεις για την ανάταξη της Ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, που δεν είναι άλλη από την εξωστρέφεια και τη δυναμική παρουσία της στα σύγχρονα εκπαιδευτικά δεδομένα.

Ο Β. Διγαλάκης και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου και του τ. Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος κάθε φορά που βρίσκεται στον φυσικό του χώρο, και μάλιστα με μια ελπιδοφόρα αφορμή, τη συμμετοχή ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ονομάζεται «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια».

Τέλος απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια τόσο στο ΕΚΠΑ, όσο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα.

Σχόλια (12)

 
ανάταξη
09 Σεπ 2019 22:51

μέσα από ανα-διάταξη ! κλείστε τα περιττά τμήματα, συμμάζεμα και όχι διασπορά τμημάτων - ένα πανεπιστήμιο σε 5 πόλεις και άλλα τρελά ;

 
Νίκος
11 Σεπ 2019 13:42

Γι'αυτό καταστρέψατε το Διεθνές Πανεπιστήμιο ανεχόμενοι τη συγχώνευση, αντίθετα με όσα λέγατε προεκλογικά;

 
Αρθούρος
11 Σεπ 2019 18:08

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο,όπως και το ΠΑΔΑ,είναι ώριμο τέκνο της παρούσας συγκυρίας και προϊόν της δεκάχρονης κρίσης.Αντίθετα,το ΠΑΜΑΚ που ακόμα μένει μόνο του,είναι όπως και τα υπόλοιπα θεματικά πανεπιστήμια της Αττικής,απομεινάρι της παλιάς καλής εποχής του 1950-60.Τότε που η ελληνική αστική τάξη μεγαλουργούσε και τολμούσε να παράγει.Σήμερα,δεν παράγονται ούτε υποδήματα,ούτε εσώρουχα στη χώρα μας.Σε τί χρειάζεται εξειδικευμένο ΠΑΜΑΚ,που αυτή την ανάγκη θα μπορούσε να την εξυπηρετήσει μία τέτοια σχολή είτε στο Διεθνές,είτε στο Αριστοτέλειο;Σε τί χρειάζεται το παρωχημένο Διεθνές Πανεπιστήμιο των προηγούμενων χρόνων, όταν αυτή η ανάγκη που δειλά δειλά άρχισε να ικανοποιείται στη χώρα μας, μέσα από τη δομή του Διεθνούς(που ιδρύθηκε επί Καραμανλή), σήμερα θα ικανοποιείται απ'όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας,με την υιοθέτηση εξωστρεφούς χαρακτήρα γιά την προσέλκυση χιλιάδων ξένων φοιτητών που το Διεθνές δεν μπορούσε,λόγω ιδρυτικού του νόμου γιά μεταπτυχιακή εκπαίδευση;Εδώ μιλούμε γιά νομοσχέδιο εκτόξευσης της Τριτοβάθμιας προς το μέλλον κι όχι συναισθηματική εμμονή στη διατήρησή μας στον αναπνευστήρα,όπως ήθελε το παλιό Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Και σ'αυτό το σκοπό,κανένα πανεπιστημιακό τμήμα δεν είναι περιττό.Αν δεν μπορούν να φοιτήσουν όσοι Έλληνες φοιτητές που δε θα πιάνουν τη βάση του 10,μπορούν κάλλιστα να εισαχθούν ξένοι φοιτητές,με δίδακτρα βέβαια.

 
Δίδακτρα στα ΑΕΙ
12 Σεπ 2019 11:52

Χρειάζεται συμμάζεμα και τώρα στα Πανεπιστήμια έχουν φορτωθεί και τα τμήματα των ΤΕΙ, 14 είχαν φτάσει τα ΤΕΙ ανά την Ελλάδα - στην Κρήτη μόνο με έχουν πόσα τμήματα Μηχανικών και Πληροφορικής σε Ηράκλειο και Χανιά;

Ποιος θα θέλει να πληρώσει δίδακτρα για να σπουδάσει στην Ελλάδα σε αυτές τις συνθήκες; Με ποια κριτήρια ποιότητας σπουδών και ποιες υποδομές;

Ή θα τα διαλύσουμε όλα και θα προχωρήσουμε χωρίς σχέδιο, αρκεί να πουλάμε πτυχία στους πάντες;

 
Αλέκος
12 Σεπ 2019 12:20

Αρθουρος έχουν δημιουργηθεί δεκάδες τμήματα χωρίς καθόλου ΔΕΠ ή τμήματα με ελάχιστα μέλη ΔΕΠ και χωρίς υποδομές, πχ μαθηματικά τμήματα με 1 μαθηματικό, τμήματα μηχανικών χωρίς μηχανικούς ή με άλλες ειδικότητες κ.ο.κ

Για να στελεχωθούν αυτά τα τμήματα θέλει ΧΙΛΙΑΔΕΣ μέλη ΔΕΠ χωρίς να προσθέσουμε αυτούς που χρειάζονται στα παλιά λόγω συντάξεως
(βάλε και τις υποδομές για τμήματα μηχανικών και φυσικό/χημικό κλπ)

Συμπέρασμα: αυτά τα τμήματα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν θα ορθοποδήσουν ποτέ και καταναλώνοντας πόρους απλά για να υπάρχουν δεν αφήνουν ούτε να συντηρηθούν τα υφιστάμενα τμήματα

Χρειάζεται επειγόντως κατάργηση και συγχώνευση με λιγότερα αλλά καλύτερα στελεχωμένα τμήματα, είναι μονόδρομος

Γιατί δεν κάνει το esos μια έρευνα να μας δώσει σε έναν πίνακα μελη ΔΕΠ/τμήμα/φοιτητή να γελάσει κάθε πικραμένος

 
@Δίδακτρα στα ΑΕΙ-Μολδαβία
12 Σεπ 2019 13:28

Εξ ιδίων γνωρίζω ότι δίδακτρα στα ΑΕΙ έχουν όλες οι χώρες της Ανατ.Ευρώπης που συμβαδίζουν με το βιοτικό τους επίπεδο και κάτι παραπάνω.Ουσιαστκά είναι αυτοχρηματοδοτούμενα με όλο το διδακτικό προσωπικό παρών από της 9.00-16:00.Καθαρά κτίρια χωρίς συνθήματα,αφίσες κλπ θλιβερά,αστυνομία παντού ,φύλακες με εξουσία σύληψης κλπ.Τζάμπα δεν υπάρχει.Και δεν έχουν πλούσιους κατοίκους.Η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης ,η Μολδαβία έχει δίδακτρα.Πως είναι δυνατόν οι φτωχοί Μολδαβοί να πληρώνουν δίδακτρα και οι πάμπλουτοι μπροστά τους Έλληνες όχι;Δεν αντιληφθήκαμε ότι το δωρεάν το πληρώνουμε με τους φόρους όλοι;Ότι το τζάμπα από κάποιους πληρώνεται;Το παιδί ενός σχετικά πλούσιου και ενός φτωχού απολαμβάνουν δωρεάν παιδείας.Εγώ γιατί να πληρώνω με τους φόρους μου την φοίτηση του παιδιού του πρώτου:Το αυτό παντού στα τζάμπα.Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η χώρα είναι αιώνια αποικία χρέους.Και θα είναι με τέτοιες αντιλήψεις.Και αυτοί που φωνάζουν για δωρεάν παντού τους βολεύει να ζούμε στην αιώνια αποικία του χρέους.

 
Αρθούρος
12 Σεπ 2019 18:48

Προς Αλέκος:Δε με παρακολουθείτε.Μιλώ γιά τμήματα εξωστρεφή που και τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τους προγράμματα θα είναι ξενόγλωσσα γιά τους αλλοδαπούς κυρίως φοιτητές,άρα και έμμεσα αυτοχρηματοδοτούμενα.Αν αποφασίσουμε να παραμερίσουμε τους φόβους μας, όλα θα είναι εύκολα.Ρίξτε μία ματιά στο παράδειγμα της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Κύπρου που προσέλαβε ικανό αριθμό μελών ΔΕΠ, λειτουργώντας από ΜΚΟ.
Εξάλλου,υπάρχει ικανό προσωπικό που ήδη υπηρετούν ως μέλη ΕΔΠ και ΕΔΤΠ, σε όλα τα τμήματα,γιά περισσότερο από μία δεκαετία,ασκώντας διδακτικό έργο,οι οποίοι και ξενόγλωσσοι είναι και έτοιμοι να πληρώσουν αυτές τις θέσεις.

 
Ελλάδα και ΑΕΙ
13 Σεπ 2019 20:37

Όλα είναι θέμα ρεαλιστικού προγραμματισμού: δεν είμαστε ελκυστικός προορισμός για ΚΑΝΕΝΑ κράτος, ούτε των Βαλκανίων ούτε της Μεσογείου και φυσικά ούτε του υπόλοιπου κόσμου.

Ούτε θα γίνουμε αν εισαγάγουμε ξαφνικά "φραγκολεβαντίνικα" προγράμματα σπουδών, χωρίς ουσιαστική εξωστρέφεια, η οποία καλλιεργείται μόνο με διορισμούς ξένων καθηγητών σε ΑΕΙ και δεν έρχεται ουρανοκατέβατη.

Φτάσαμε το 2020 και *φεύγουν* Έλληνες φοιτητές, και πηγαίνουν ακόμα και σε πανεπιστήμια στην Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Τσεχία για πτυχία. Φεύγουν, δεν επιστρέφουν.

Με το ζόρι θα τους κρατήσετε; Με ποιο τρόπο; Με αγγλικά στα πρώην ΤΕΙ;

 
Ανεργία
13 Σεπ 2019 20:45

Τα ποσοστά απασχόλησης νέων πτυχιούχων εξακολουθούν να είναι τα χαμηλότερα στην ΕΕ: αυτή είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

https://www.esos.gr/arthra/64111/oi-protimiseis-spoydon-ton-ellinon-spoy...

Όταν έχεις την υψηλότερη ανεργία στους νέους 25-35, τι να τα κάνεις τα τμήματα ΑΕΙ ή τα δίδακτρα;

Επίσης, δείτε τα οικονομικά στοιχεία:

1) Οι πόροι είναι ανεπαρκείς στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

2) Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη αναλογία καθηγητών/μαθητών (1:44 όταν ο Μ.Ο. της ΕΕ είναι 1:15).

3) Έλλειψη προσωπικού από το 2010 λόγω μη αντικατάστασης των συνταξιούχων.

4) Το ποσοστό ακαδημαϊκού προσωπικού κάτω των 35 ετών ανέρχεται στο 3,3% και είναι το ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ στην ΕΕ, ενώ πάνω από το 50% είναι άνω των 50 ετών (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 2018γ).

@ Δίδακτρα στα ΑΕΙ-Μολδαβία
12 Σεπ 2019 13:28

@ Αρθούρος

 
@ Αρθούρος Εξωστρεφεια
13 Σεπ 2019 20:53

Δεν είναι η γλώσσα, είναι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Ακόμα κι αν προσφέρουν μεταπτυχιακά στα Κινέζικα ή τα Ινδικά ή τα Αραβικά, μικρή διαφορά θα κάνει για την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ.

 
Αρθούρος
14 Σεπ 2019 13:04

Προς Αρθούρος εξωστρέφεια και λοιπούς@:Παραδέχομαι ότι έχετε δίκιο γιά τους φόβους σας.Όμως η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική από την εποχή της πτώσης των χωρών του ανατολικού μπλοκ,είχε επιδοθεί σε μία εσωστρέφεια χωρίς προηγούμενο,κοιμίζοντας τους πάντες,ακόμα και τους καθηγητές,ότι θα υπάρχει αιώνια ευδαιμονία.Αν θυμούμαι καλά,πέρασε μία δεκαετία γιά να ειπωθεί αυτό το αίτημα από κάποιο κόμμα,ενώ ήδη στην Τσεχία,την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία,άρχισαν να λειτουργούν ξενόγλωσσα τμήματα.Η Κύπρος, μόλις είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του κρατικού της πανεπιστημίου. Εμείς,όχι μόνο ιδρύσαμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο με μεγάλη καθυστέρηση 15 ετίας και μόνο γιά τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά,αλλά τα δύο κόμματα εξουσίας διαφωνούσαν και διαφωνούν ακόμα,αν πρέπει να επεκταθεί το σχέδιο αυτό σε όλη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Στο μεταξύ,ακόμα και η Κύπρος,που ξεκίνησε τριτοβάθμια τμήματα γιά τους ιθαγενείς της το 1992,μας πέρασε και σ'αυτόν τον τομέα,επειδή εμείς ακόμα το σκεφτόμαστε.Πάντα φόβοι, ενστάσεις,υπεκφυγές γιά τη διαδικασία,όχι γιά την ουσία.Όσο γιά την οικονομία κι αυτό δικαιολογία-πρόφαση είναι.Γιατί,αν τα ξενόγλωσσα προγράμματα είχαν λειτουργήσει εδώ και 25 χρόνια και είχαμε δει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους,δηλαδή αν είχαμε αφήσει το μωρό να περπατήσει πριν του πάρουμε ποδήλατο,τότε ίσως και να μην υπήρχαν αυτοί οι φόβοι περί αναλογίας καθηγητών-φοιτητών ή γιά τα οικονομικά.Θα τα διορθώναμε στη συνέχεια,κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων και προπαντός,όλ' αυτά θέλουν ενθουσιασμό,ενδιαφέρον και προθυμία που δεν μπορούν να έχουν οι ήδη γερασμένοι έλληνες.

 
Σχέδιο ΑΘΗΝΑ 2021
15 Σεπ 2019 09:21

Ας πάρουν επιτέλους την απόφαση να κλείσουν τα αχρείαστα τμήματα, που έχουν 150 πλασματικούς εισακτέους αλλά από τα οποία αποφοιτούν λιγότεροι από 30-40 φοιτητές κάθε χρόνο.

Να επιβληθεί όριο μετεγγραφών στα τμήματα προέλευσης και να μην επιτρέπεται να χάνουν πάνω το 15% των εισακτέων τους - να γίνει εξορθολογισμός των θέσεων προσωπικού.

Εθνικό σχέδιο για τα ΑΕΙ χρειάζεται όχι ενθουσιασμός και με διάθεση κουτοπονηριάς να πάρουμε επιδοτήσεις

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.