Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απόψεις των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας ζητά ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ

Δημοσίευση: 10/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής απέστειλε σήμερα  επιστολή προς όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Ιδρύματος, με την οποία ζητά τις απόψεις επί των 22 αλλαγών που προτίθεται η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως να συμπεριλάβει στο Σχέδιο Νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ όρισε Επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη συλλογή των απόψεων , η οποία στη συνέχεια θα συντάξει σχετική εισήγηση προς τη Σύγκλητο για να αποσταλεί στο προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων .

Ο Π. Καλδής έθεσε ως προθεσμία προς τα μέλη της ακαδημαικής κοινότητας να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι 13 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας ζήτησε από τη Σύνοδο Πρυτάνεων να καταθέσει συνολική πρόταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σχόλια (40)

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά
10 Σεπ 2019 15:04

Κύριε Καλδή, περιμένουμε να προτείνετε στο Υπ. Παιδείας λύση για τους παλαιούς απόφοιτους! Το είχατε υποσχεθεί προεκλογικά για την θέση του Πρύτανη! Ελπίζουμε να πράξετε το σωστό!

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
10 Σεπ 2019 15:56

Πρέπει να προχωρήσετε σύντομα στην αναγνώριση του integrated master των μηχανικων , εχετε τους περισσοτερους καθηγητες απο καθε αλλη σχολη μετα το ΕΜΠ και άριστα προγράμματα σπουδών. Μην βάλετε βάση εισαγωγής και πέσετε στην ανάγκη της επιτροπής θεμάτων . Το πολυτεχνείο κρητης πάντα είχε χαμηλότερες μονάδες εισαγωγής από εσάς αλλά συναγωνιζετε απαξία το ΕΜΠ και με πολύ λιγότερους καθηγητές.

 
Αρθούρος
10 Σεπ 2019 23:45

Πιστεύω ότι πρέπει το ΠΑΔΑ να συνεχίσει επιθετικά στο χώρο των συγχωνεύσεων.Να διεκδικήσει με επιχειρήματα την ΑΣΠΑΙΤΕ σε πρώτη φάση, κι έτσι να απαντήσει πριν από την κα υπουργό στο θέμα της αξιολόγησης των τριών τμημάτων της σχολής αφομοιώνοντάς τα και ισχυροποιώντας τα υπάρχοντα τμήματα της Σχολής Μηχανικών.Επίσης,αφού προστεθεί και το τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας που είναι να λειτουργήσει από του χρόνου, να παραδοθούν επιτέλους τα πενταετή προγράμματα σπουδών σε όλα τα τμήματα Μηχανικών και τέλος να προταθεί η μετονομασία της Σχολής Μηχανικών σε Πολυτεχνική Σχολή,όπως και η μη αλλαγή της σημερινής ονομασίας του ως ΠΑΔΑ.
Σε δεύτερη φάση να προτείνει συγχώνευση με το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά,με τα οποία υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως και με την ΑΣΠΑΙΤΕ. Αυτά θα απαιτήσουν χρόνο γιά τις διαπραγματεύσεις και υπομονή.Όμως,πρέπει να τεθούν ως στόχοι.Πρέπει να ξεχαστεί από την κοινή γνώμη ότι το ΠΑΔΑ έχει ως ιστορία τη λειτουργία των δύο ΑΤΕΙ,έτσι ώστε σιγά σιγά να γίνει επιθυμητό και να ανέβουν οι βάσεις σε όλα τα τμήματά του. Στο τεράστιο παιχνίδι που άρχισε με τις συγχωνεύσεις από τον τέως υπουργό Γαβρόγλου,κάποιοι πρέπει να μείνουν μέσα.Εδώ το ΕΚΠΑ,ξαφνικά από 33 τμήματα,θα πάει στα 37 στην Αθήνα και 43 συνολικά μαζί με της Χαλκίδας. Δηλαδή θα αυξήσει το συνολικό αριθμό των τμημάτων του μέσα σε ένα χρόνο,όσο σχεδόν τον είχε αυξήσει μέσα σε ενάμισι αιώνα!Εξάλλου,οι συγχωνεύσεις των θεματικών,αλλά κι άλλων πανεπιστημίων, λύνουν μερικά,όπως είπαμε παραπάνω και το θέμα της γενικότερης αξιολόγησης όχι μόνο των τμημάτων, αλλά και των ίδιων των πανεπιστημίων.
Υπάρχουν στη φαρέτρα των ανθρώπων του ΠΑΔΑ κι άλλες προτάσεις,όπως η ισοτιμία των τετραετών πτυχίων του με αυτά των ΑΕΙ από το 2001 και μετά,όχι όμως και με τα πενταετή τμήματα,που ξεκινούν από φέτος και προφανώς το πρώτο θα προταθεί με αντάλλαγμα το δεύτερο.Να μη δεχτεί το ν+2, στους παλιούς φοιτητές σε βάθος δεκαετίας,όχι γιά λόγους ωφελιμιστικούς,αλλά γιατί πολλά τμήματά του έχουν βαθμό δυσκολίας όπως και του ΕΜΠ,και να αντιπροτείνει το ν+3 γιά τους νέους φοιτητές.

 
Φοιτητής ΠΑΔΑ
11 Σεπ 2019 03:00

Κύριε πρύτανη πρέπει λύσετε άμεσα το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων των Μηχανικών, όλα τα τμήματα των Μηχανικών του ΠΑΔΑ έχουν 5ετη προγράμματα σπουδών και θα πρέπει άμεσα να αντιστοιχηθούν με τις Πολυτεχνικές Σχολές, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα δεύτερο Πολυτεχνείο στην Αττική!

 
ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
11 Σεπ 2019 09:17

Όλοι οι πτυχιούχοι των δύο ΑΕΙ ΤΤ είμαστε στην αναμονή ισοτιμίας των πτυχίων μας εδώ και 2 χρόνια περίπου. Ζητήστε επιτέλους το αυτονόητο από την κυρία Υπουργό για να τελειώσει η ταλαιπωρία και η ανασφάλειά μας! Είμαστε πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Είμαστε το δικό σας παραγόμενο έργο και οι δικοί σας κόποι. Όλοι μαζί πορευτήκαμε για να φτάσουμε τα δύο ΑΕΙ ΤΤ στη σημερινή τους θέση στο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας! Περιμένουμε την υποστήριξή σας και την έμπρακτη βοήθειά σας για να σταματήσει η όποια αδικία μας βαρύνει!

 
Απορρόφηση ΠΑΔΑ από ΑΕΙ Αττικής
11 Σεπ 2019 11:01

Η μόνη λογική λύση όχι μόνο για να λυθεί το πρόβλημα με τις παλινωδίες στην ΑΣΠΑΙΤΕ, η οποία τελικά δεν ενώθηκε με κανένα Πανεπιστήμιο, αλλά και για να αναβαθμιστούν τα διάφορα προγράμματα σπουδών στα δύο πρώην ΤΕΙ και στα υπόλοιπα ΑΕΙ Αττικής.

https://www.esos.gr/arthra/64054/791959-792019-60-hronia-selete-aspaite

Παράδειγμα, η πρώην Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΑΣΚΤ Αθηνών και έτσι να αποκτήσει νέες κατευθύνσεις στις σπουδές.

Αντίστοιχα, η Σχολή Μηχανικών στο ΕΜΠ, η Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης στο ΟΠΑ και η Σχολή Διατροφής στο Χαροκόπειο - ΕΚΠΑ.

 
Συλλογική αμνησία
11 Σεπ 2019 11:12

Κανείς ακαδημαϊκός ή πολιτικός δεν έχει εξηγήσει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε ένα ακόμη Πανεπιστήμιο στην (Δυτική) Αττική!

Έτσι θα πάμε μπροστά, να ξεχνάμε ό,τι κάναμε και να αρχίζουμε από την αρχή; Λες και παίζουμε στην εκπαίδευση παρτίδα τάβλι ή χαρτιά;

@ Σχόλιο του Αρθούρου

Πρέπει να ξεχαστεί από την κοινή γνώμη ότι το ΠΑΔΑ έχει ως ιστορία τη λειτουργία των δύο ΑΤΕΙ, έτσι ώστε σιγά σιγά να γίνει επιθυμητό και να ανέβουν οι βάσεις σε όλα τα τμήματά του. Στο τεράστιο παιχνίδι που άρχισε με τις συγχωνεύσεις από τον τέως υπουργό Γαβρόγλου,κάποιοι πρέπει να μείνουν μέσα.

 
Αρθούρος
11 Σεπ 2019 13:29

Και γιατί χρειάζονται τόσα θεματικά πανεπιστήμια στην Αττική;Επειδή απλά υπάρχουν,ή επειδή μας τα άφησαν κληρονομιά οι παππούδες μας,ως αποτέλεσμα εκμετάλλευσης της υπεραξίας των τότε υψηλών πλεονασμάτων όταν η ελληνική αστική τάξη μεγαλουργούσε;Σήμερα τί μας χρειάζονται δύο Οικονομικά Πανεπιστήμια στην Αθήνα (Οικονομικό και Πειραιά),όταν δεν παράγουμε ούτε σπίρτα,ή τί χρειάζεται αυτόνομη ΑΣΚΤ,λες και η Ελλάδα είναι Γαλλία;Επίσης τί ανάγκες εκπληρώνει ξεχωριστό,αυτόνομο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα,στην καρδιά του αστισμού;
Εδώ και μία δεκαετία,η Ελλάδα είναι στον αναπνευστήρα και μεις αναπολούμε τα χαμένα μεγαλεία του 1950 και του 1960.Αντίθετα,το ΠΑΔΑ και όχι τα δύο πρώην ΤΕΙ που αναφέρουν υποτιμητικά οι εκλεκτοί αρθρογράφοι πιό πάνω, είναι προϊόν της σημερινής κρίσης και των αντιφάσεων του παρόντος,γι'αυτό και πρέπει να στηριχτεί από την κυβέρνηση.Ενώ,τα θεματικά,αντλούν νομιμοποίηση από το παρελθόν που όλο και περισσότερο ξεμακραίνει από τη νέα γενιά.Στην πραγματικότητα,η αληθινή πρόταση δεν είναι τα ημίμετρα,που προτείνονται παραπάνω,με το διαμοιρασμό των ιματίων του ΠΑΔΑ,αλλά η συγχώνευση όλων των θεματικών πανεπιστημίων,στο μοντέλο του "Αδαμάντιου Κοραή",το σχέδιο δηλαδή που είχε προτείνει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και βρήκε τη σφοδρή αντίδραση τους,λόγω προσκόλλησης στο παρελθόν.Η συλλογική αμνησία λοιπόν,αφορά άλλους.

 
Solwn
11 Σεπ 2019 23:59

Δυστυχώς για κάποιους, τα Τμήματα των Σχολών Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α., τα οποία από 4ετή, μετατρέποντάς σε 5ετή, ο απελθών Υπουργός Παιδείας, τα "φόρτωσε" με άτακτο και άγαρμπο τρόπο, με 10-12 επιπλέον μαθήματα, χωρίς κανένα όφελος για τους φοιτούντες σ΄αυτά. Αυτό παρά την έντονη επιθυμία κάποιων, να γίνουν Πολυτεχνικά, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Ακόμη το ΠΑ.Δ.Α. είτε με την μετατροπή του σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, είτε σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, θα αποκτήσει τον Τεχνολογικό χαρακτήρα του, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη φύση των δύο όμοιων Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), από τα οποία προήλθε ... Αληθεύει ότι στο ΠΑ.Δ.Α.,
ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να δώσουν στους αποφοίτους 4ετών προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων Μηχανικών, τα πιστοποιητικά απουδών ; Aυτό μήπως είναι και καταχρηστικό ; Mήπως στην άρνηση αυτή, εμπεριέχονται και ευθύνες ; Μήπως οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, έχουν έννομο συμφέρον, να ερευνήσουν αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ;

 
Thomas Paschalis
12 Σεπ 2019 08:53

@ Solwn
«Ακόμη το ΠΑ.Δ.Α. είτε με την μετατροπή του σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, είτε σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, θα αποκτήσει τον Τεχνολογικό χαρακτήρα του»
Γιατί τώρα δεν έχει τεχνολογικό χαρακτήρα? Όλα τα πολυτεχνεία έχουν τεχνολογικό χαρακτήρα ανεξαρτήτως ονομασίας.

 
Αρθούρος
12 Σεπ 2019 09:25

Προς solwn:Παρατηρώ όλους εσάς που διαμαρτύρεστε με επίταση γιά τα επαγγελματικά δικαιώματα του ΠΑΔΑ ή των αποφοίτων των παλιών ΤΕΙ.Μας έχετε βράσει τον εγκέφαλο πιά, γιατί βλέπετε το ποτήρι άδειο,ή μισοάδειο,ενώ πρέπει να το βλέπετε όπως είναι. Δηλαδή μισογεμάτο,κι εσείς πρέπει να προσπαθήσετε να το γεμίσετε.Μία γενιά που έμαθε να της τα δίνουν όλα στο χέρι και στο πόδι.
Όλοι οι παλιοί εισακτέοι στις τετραετείς ή τις πενταετείς σχολές και σημερινοί επαγγελματίες,ρώτησαν ποτέ τί επαγγελματικά δικαιώματα είχε το Γεωπονικό, το Πάντειο,τα Παιδαγωγικά,οι Νομικές ή δεν ξέρω κι εγώ ποιά άλλη σχολή; Έκαναν το σταυρό τους,έδωσαν,μπήκαν σ'αυτές,πάλεψαν, αγωνίστηκαν και μέσα από κόμματα ή και συγκυρίες,πέτυχαν να αναγνωριστούν πρώτα τα πτυχία τους και μετά και κάποια από τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Γιά τα τμήματα Κοινωνιολογίας που ξέρω εγώ, τα επαγγελματικά δικαιώματα, αναγνωρίστηκαν εικοσιπέντε χρόνια μετά την ίδρυσή τους.
Εξάλλου υπάρχουν και οι καθηγητές σας.Εκείνοι καίγονται πιό πολύ από εσάς γι'αυτά τα θέματα.Μπορεί και εκείνοι να ενδιαφερθούν,ο καθένας στον τομέα του.
Και βέβαια η αύξηση των μαθημάτων είναι μία καλή αρχή γιά να γεμίσει το ποτήρι,όπως και η χορήγηση integrated master.Γιατί βλέπετε μόνο τ'αρνητικά και δεν κάνετε και μία αυτοκριτική;Ότι στη σχολή Μηχανικών του ΠΑΔΑ,του Διεθνούς και σε όποια τμήματα απόχτησαν integrated master επί Γαβρόγλου, τους δέχτηκαν όλους,χωρίς εξαίρεση,είτε παρακολουθούσαν πρόγραμμα τετραετές,είτε βρίσκονταν στα τμήματα από τα προηγούμενα προγράμματα των ΤΕΙ,είτε χρωστούσαν ένα κάρο μαθήματα είτε όχι.Αν κάποιοι κακόπιστοι τα σκαλίσουν αυτά,ειδικά τώρα με την εφαρμογή του ν+2,ξέρεις τί θα γίνει; Εγώ είμαι μαζί σας,αλλά κι εσείς να μην το παρακάνετε.Και προπαντός, ψυχραιμία και να λέτε καμιά φορά Δόξα σοι ο Θεός.

 
Πανεπιστημίο ΤΕΙ Αττικής και Πειραιά
12 Σεπ 2019 11:48

Φανταστείτε ένα Παρίσι 30.000.000 ανθρώπων και καταλαβαίνετε ποια η θέση της Αθήνας στην Ελλάδα του σήμερα.

Αυτό *πώς* θα βελτιωθεί με το να ξεκινήσει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσπάθεια αναβάθμισης σχολών ΤΕΙ σε μια πόλη που ήδη έχει:

1) Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ)

2) Πολυτεχνείο και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (ΕΜΠ και ΓΠΑ, θα μπορούσαν να ενωθούν)

3) Τέσσερα ΑΕΙ Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, Πάντειος, Χαροκόπειος, θα έπρεπε να είχαν ενωθεί)

Ποια τμήματα του ΤΕΙ Αθηνών και ΤΕΙ Πειραιά δεν μπορούσαν να ενταχθούν αρμονικά στις ήδη υπάρχουσες των παραπάνω Πανεπιστημίων, ήδη από το 1993 ή το 2003;

Το Παρίσι έχει ένα και μοναδικό *ενιαίο* Πανεπιστήμιο; Μάλλον κάτι λάθος θυμάστε.

Αλήθεια, σας φαίνεται να ξεμακραίνουν οι βάσεις εισαγωγής στα παλιά πανεπιστήμια σε σχέση με τα νέα; Αρκεί να συγκρίνετε τις ομοειδείς σχολές του Οικονομικού ή του ΕΜΠ ή του Γεωπονικού με εκείνες του ΤΕΙ Αθηνών...

Τι σημαίνει η φράση «προϊόν της σημερινής κρίσης και των αντιφάσεων του παρόντος, γι'αυτό και πρέπει να στηριχτεί από την κυβέρνηση»; Ότι στα παλιά λάθη των προηγούμενων δεκαετιών (ΤΕΙ, εξακτίνωση ιδρυμάτων και σχολών) δικαιούμαστε να συσσωρεύσουμε νέα;

Τα παλιά ΤΕΙ (πριν το 2000) *δεν* είχαν καλό επίπεδο βασικών σπουδών (ενδεικτικά: ελλείψεις σε θεωρητική κατάρτιση, ελλείψεις σε καθηγητές, καθηγητές εφαρμογών και επίκουρου χωρίς διδακτορικό τίτλο) και επιπλέον μόνο πρόσφατα, από το 2005 και μετά το 2017, απέκτησαν δυνατότητα αυτόνομων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών αντίστοιχα.

Τέλος, αυτόνομη Σχολή (Ακαδημία) Καλών Τεχνών υπάρχει σε όλες τις χώρες, μικρές ή μεγάλες, εύπορες ή φτωχές.

Τμήματα με αντικείμενο την Αισθητική και την Κοσμητολογία μόνο στα ΚΑΤΕΕ και τα ΤΕΙ...

 
Κώστας
12 Σεπ 2019 12:37

@Πανεπιστημίο ΤΕΙ Αττικής και Πειραιά

Λέτε αρκετά σωστά πράγματα.

Ωστόσο το παράδειγμα των Παρισίων νομίζω είναι λίγο ατυχές..

Γενικώς τα γαλλικά πανεπιστήμια δεν τα πάνε και καλά στις αξιολογήσεις...

 
Αρθούρος
12 Σεπ 2019 12:43

Προς Πανεπιστήμιο Αττικής και ΤΕΙ Πειραιά:Διάβασα την τοποθέτησή σας και ευχαριστώ που την προβάλατε αναλυτικά.Εγώ,έχω διαφορετική άποψη όσον αφορά το ρόλο του ΠΑΔΑ στη σημερινή Αττική και ελληνική κοινωνία.Τα εν λόγω θεματικά πανεπιστήμια προσεγγίστηκαν γιά συγχώνευση κατά καιρούς από διάφορες κυβερνήσεις και πριν ακόμα γίνουν πανεπιστήμια,με αποκορύφωμα την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου γιά την ίδρυση ομόσπονδου!πανεπιστημίου με την ονομασία "Αδαμάντιος Κοραής".Ποτέ δε δέχτηκαν τίποτα και αντέδρασαν,όπως και τώρα θ' αντιδράσουν αφενός γιατί ο Έλληνας ζεί ΜΕ κι ΑΠΟ την ιστορία του όπως κι εσείς,με αποτέλεσμα να μην πράττει τίποτα,κι αφετέρου γιατί θα χάσουν πολλά προνόμια που έχουν ήδη αποχτήσει.
Εγώ λοιπόν,βλέπω το ΠΑΔΑ να διεμβολίζει με την ύπαρξη και την παρουσία του ένα ένα κάποια απ'αυτά τα ιδρύματα,έτσι ώστε να κινηθεί και το ΕΚΠΑ ή και το ΕΜΠ να προχωρήσουν κι αυτά σε συγχωνεύσεις.Δεν είναι εικόνα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυτή στην Αττική,εδώ και δεκαετίες.Γι'αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή,όπως και σε άλλα θέματα όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων,όπου κανείς Αθηναίος δε συμφωνεί σε τίποτα και αποτελούν άσχημο πρότυπο και γιά την υπόλοιπη χώρα.Ο στόχος λοιπόν θα είναι η ίδρυση και λειτουργία τριών ισχυρών ιδρυμάτων στην Αττική με πολλές σχολές το καθένα που θα μπορούν όχι μόνο ν'ανταγωνιστούν μεταξύ τους,αλλά και να επιβιώσουν στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό.Μας φτάνουν οι θέσεις από 300-500 ή και παραπάνω στις κατατάξεις και τα λέμε στους ιθαγενείς γιά να τους καθησυχάζουμε;
Αν τέλος,επιτευχθεί αυτή η εικόνα στην Αττική,τότε αυτό το μοντέλο σιγά σιγά να απλωθεί ως πρότυπο και στην επαρχία.Και θα έχουμε συνένωση του Πανεπιστημίου Ηπείρου με το Ιόνιο,συνένωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και συνένωση του Πανεπιστημίου Πατρών με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,αλλά σε βάθος 50 χρόνων.
Η λύση λοιπόν κατ'εμένα δεν είναι η κατάργηση των τμημάτων,αλλά των Πανεπιστημίων.
Α,και με την ευκαιρία,η ΑΣΚΤ,ταιριάζει πολύ ωραία στο ΕΚΠΑ,αν συνδεθεί με τα τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών που έχει η Φιλοσοφική του,τα οποία θα λειτουργήσουν σε μία ενιαία Σχολή,όπως είναι και στο ΑΠΘ.

 
Solwn
12 Σεπ 2019 13:42

Η επιθυμία ορισμένων, να γίνουν τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α , Πολυτεχνικά, δε δύναται και δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Το Πολυτεχνείο έχει ξεκινήσει από άλλη βάση, το δε ΠΑ.Δ.Α. από την ξεκάθαρη συγχώνευση δύο Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Όσο και κάποιοι να προτρέπουν να λησμονηθεί αυτό, αυτό δεν πρόκειται με τίποτα να αλλάξει. Οποιαδήποτε προσπάθεια ταύτισης ή προσέγγισης του ΠΑ.Δ.Α. και του Πολυτεχνείου, δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία.

 
@Solwn
12 Σεπ 2019 14:14

"το ΠΑ.Δ.Α. είτε με την μετατροπή του σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, είτε σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, θα αποκτήσει τον Τεχνολογικό χαρακτήρα του"
Πραγματικά "έχεις κολλήσει".. που την βλέπεις πια την μετατροπή?
Η ίδια η Υπουργος είπε ότι θα στηρίξει το νέο πανεπιστήμιο και δεν ανέφερε ούτε λέξη (!) για οποιαδήποτε μετατροπή και εσύ επιμένεις σε μια αναφορά που έγινε για προεκλογικούς λόγους (η οποία πέτυχε τον σκοπό της προφανώς).
Καλά θα ήτανε να συμβιβαστείτε με την πραγματικότητα και να μην ονειρεύεστε πλεόν ισοτιμήσεις των πτυχιών σας (ΤΕ) με πενταετή πανεπιστημίου ως δια μαγείας χωρίς κανέναν κόπο.
Εάν θέλετε δώστε κατατακτήριες. Τα πτυχία του ΠαΔΑ τέλη του μήνα μέχρι μέσα Οκτωβρίου αναγνωρίζονται ως Integrated Master και έπεται η αντιστοίχιση βάσει νόμου. Οτιδήποτε άλλο είναι ευσεβείς πόθοι και όνειρα του καθενός...

 
@Solwn
12 Σεπ 2019 19:22

Μπορείτε να μας περιγράψετε την βάση από όπου ξεκίνησε το ΕΜΠ έπειτα η πολυτεχνική του ΑΠΘ μετά η πολυτεχνική του ΔΠΘ στη συνέχεια η πολυτεχνική του Πατρών η πολυτεχνική του Θεσσαλίας και τέλος η σχολή Μηχανικών του ΠαΔΑ. Μετά από αυτό το ταξείδι θα καταλάβετε ότι την καλύτερη αφετηρία την έχει το ΠαΔΑ.
Έτσι για να μην εκτοξεύονται πυροτεχνήματα στον αέρα.

 
Αρθούρος
12 Σεπ 2019 19:46

Προς solwn:Λυπούμαι γιατί είστε νεότεροι κι έτσι αγνοείτε βασικά ιστορικά γεγονότα.Το ΕΜΠ ιδρύθηκε το 1837 μαζί με το ΕΚΠΑ και λειτούργησε το 1840 ως "Τεχνικόν Σχολείον γιά αρχιτεχνίτες"η δε μετεξέλιξή του διάρκεσε μέχρι το 1887,οπότε ιδρύθηκαν και κάποιες από τις σημερινές σχολές του ως τετραετείς.Δυστυχώς,η ιστορία αποδείχνει ότι όταν κάποιο ίδρυμα ξεκινά,δεν τίθενται αμέσως οι στόχοι που εμείς υποψιαζόμαστε ότι ήταν πάντα όπως είναι σήμερα,ούτε φυσικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που εσείς οι νεότεροι αναφέρετε κατά κόρον.Έτσι,και το ΕΜΠ πριν από έναν αιώνα ήταν και κατώτερο από ΤΕΙ,σύμφωνα με τις τότε συνθήκες που πρότασσαν τις θεωρητικές επιστήμες,τις δε τεχνικές τις θεωρούσαν κατώτερες. Όμως,με την εξέλιξη και προπαντός με τη γενναία χρηματοδότηση πλούσιων χορηγών και του ελληνικού κράτους έγινε το αξιολογότατο ίδρυμα που είναι σήμερα.Γιατί να μην έχει την ίδια εξέλιξη και το ΠΑΔΑ που στο κάτω κάτω,δεν είναι μονοθεματικό ίδρυμα,αλλά αναπτύσσεται και σε άλλα αντικείμενα,άρα η σύγκριση ίσως και να αδικεί το ΕΜΠ!!Και μπορεί να μην μπορεί να ξεχαστεί το παρελθόν του ΠΑΔΑ γιατί είναι πρόσφατο, ευτυχώς όμως που υπάρχουν και τα αρχεία που αναπαριστάνουν οι ιστοσελίδες του ΕΜΠ,όπου εύκολα μπορεί να αποκαλυφθεί και η δική του ιστορία.

 
Solwn
12 Σεπ 2019 21:22

"Solwn
Kαι η Υπουργός από τη θεσμική θέση που κατέχει, έχει πια "μπει" στο δρόμο που έχει "χαράξει" ο ίδιος Πρωθυπουργός, όταν εξήγγειλε ο ίδιος τη μετατροπή του ΠΑ.Δ.Α.σε Πρότυπο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Η Υπομονή είναι καλός σύμβουλος. Ποτέ δεν έχει βλάψει κανέναν ... Δε θέλουμε καμία αντιστοίχιση των πτυχίων μας με τα 5ετή !!! bachelor , που χορηγούνται στους Μηχανικούς του ΠΑ.Δ.Α. και που ποτέ δε θα γίνουν αντίστοιχα και ισότιμα με αυτά του Πολυτεχνείου. Αυτό που επιθυμούμε και διαβεβαιώνω οποιονδήποτε για να μην ανησυχεί, ότι είναι πολύ κοντά στο να επιτευχθεί, είναι η αντιστοιχία των πτυχίων μας με τα 4ετή των Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α., όπως αυτά αναφέρονται στον ιδρυτικό του Νόμο. Η Θλίψη για τη διαγραφή από group, γεννά παραφροσύνη. Ας συμβιβαστούν λοιπόν, οι ανησυχούντες για εμάς, με τη βέβαιη μετατροπή του ΠΑ.Δ.Α. σε Πρότυπο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και με την ύπαρξη 5ετών στο ΠΑ.Δ.Α. που δεν πρόκειται ποτέ και με κανέναν τρόπο, να γίνουν αντίστοιχα του Πολυτεχνείου, παραμένοντας κάτι τέτοιο για πάντα, ευσεβής και ανεκπλήρωτος πόθος κάποιων ...

 
Ευρωπαϊκά ΑΕΙ και Ελλάδα
12 Σεπ 2019 23:08

Στο Oxbridge: πόσοι γνωρίζουν ότι στo Cambridge (έτος ίδρυσης: 1209) λειτορυγούν 31 μικρά πανεπιστήμια (colleges), σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα με 150 τμήματα (departments); Στην Oξφόρδη, αντίστοιχα, 39 κολλέγια-πανεπιστήμια.

Οι λίστες (rankings) δεν περιέχουν όλη την αλήθεια διότι είναι προσαρμοσμένες στο αγγλοσαξωνικό σύστημα σπουδών, το οποίο σε κάποιο βαθμό έχουν υιοθετήσει και πανεπιστήμια στην Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες, γι'αυτό και έχουν σημαντική εκπροσώπηση κάθε χρόνο.

Εντούτοις, τόσο η Γαλλία, όσο και χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ρωσία, έχουν αξιόλογα ανώτατα ιδρύματα.

Υπάρχουν πανεπιστήμια στην Ευρώπη όπου η διδασκαλία "τεχνών" και επιστημών ξεκίνησε πριν από περίπου χίλια χρόνια... Με τι μεγέθη ακριβώς επιδιώκουμε να συγκρίνονται τα πανεπιστήμια ενός μικρού βαλκανικού κράτους που μόλις συμπληρώνει 200 χρόνια ύπαρξης;

Με τα πανεπιστήμια των βασιλιάδων και των αυτοκρατόρων ή μήπως με εκείνα των κατόχων βραβείων Νομπέλ και άλλων τέτοιων υψηλών διακρίσεων;

Στόχος είναι Αριστεία, αλλά χωρίς να χάνουμε και την αίσθηση των περιορισμών της φυσικής πραγματικότητας.

Κώστας 12 Σεπ 2019 12:37

@Πανεπιστημίο ΤΕΙ Αττικής και Πειραιά

Λέτε αρκετά σωστά πράγματα.
Ωστόσο το παράδειγμα των Παρισίων νομίζω είναι λίγο ατυχές..
Γενικώς τα γαλλικά πανεπιστήμια δεν τα πάνε και καλά στις αξιολογήσεις...

 
Ιστορία ΑΕΙ
12 Σεπ 2019 23:18

Στη Γαλλία από το 1882 έγινε υποχρεωτική η κοσμική εκπαίδευση μέχρι τα 13

Πανεπιστήμιο Σορβόννης (Παρίσι): 1150–1793, και μετά επανιδρύθηκε το 1806.

Πανεπιστήμιο της Μπολόνια: Έτος λειτουργίας ~ 1088.

Πανεπιστήμιο Βιέννης: Έτος λειτουργίας 1365.

Στην Ελλάδα φτάσαμε αισίως στο 2020 και ακόμα θα ασχολούμαστε με την ΑΣΠΑΙΤΕ και το ΠΑΔΑ:

https://www.esos.gr/arthra/62268/syghoneysi-aspaite-pada-kai-ekkremotite...

 
Αργύρης Π.
13 Σεπ 2019 03:21

@solwn
Δεν σκοπεύω να απαντήσω σε όλο το σχόλιο σας καθώς θυμίζει επιστημονική φαντασία ή να το πω καλύτερα ποίηση. Μια μικρή παρατήρηση όμως στο ΠΑΔΑ δεν αρνούνται να δώσουν πιστοποιητικά αποφοίτησης αλλά δεν επιτρέπεται βάση ΝΟΜΟΥ καθώς από το Σεπτέμβρη θα ίσχυαν τα πενταετή. Και για αυτό τα τμήματα μηχανικων ξεκαθάρισαν από τον Ιούνη ότι οποίος θέλει τετραετές πτυχίο θα πάει αναγκαστικά για πτυχίο ΤΕΙ (ακριβώς για να κλείσει κάθε παράθυρο αντιστοίχισης με ΤΕ μηχανικούς) . Άρα δεν υπάρχει τετραετές ΠΑΔΑ πλέον καθώς στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αλλά και ως ΝΟΜΟΣ η σχολή μηχανικων είναι πενταετής. Τώρα γενικά σαν σύλλογος αποφοίτων δεν σας απαγορεύει κανείς να διεκδικήσετε ότι θέλετε αλλά τετραετές ΠΑΔΑ για μηχανικούς δεν υπάρχει πλέον βάση ΝΟΜΟΥ. Κλεινωντας κύριε solwn πολύ σύντομα ετοιμάζεται νέος γύρος συγχωνεύσεων (για επιπλέον μάζεμα των ΑΕΙ ) όπως επαναλαμβάνεται συνέχεια από τη κυβέρνηση εσείς ακόμα πιστεύεται ότι θα έχουμε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών δηλαδή μια άλλη κατηγορία ΑΕΙ; και αν γίνει ο δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων και αμφισβητηθούν πλέον πτυχία ΠΕ ποιοι νομίζετε ότι θα διεκδικήσουν με μεγαλύτερες αξιώσεις αντιστοίχιση αυτοί που έχουν πτυχία ΤΕ ή ΠΕ; (Πρακτικά και τα δυο είναι ισάξια αλλά στη συνείδηση του μέσου έλληνα δεν ήταν ποτέ.)

 
@Solwn
13 Σεπ 2019 07:37

Εκτός από το να γράφουνε μυθιστορήματα υπάρχει και η λύση των κατατακτήριων παντως.. πιο σοφή αλλά με μεγαλύτερο ομολογουμένως κοπο.

 
Solwn
13 Σεπ 2019 11:30

@Solwn
Yπομονή και αυτοσυγκράτηση. Όλα θα γίνουν ... Ας μην ανησυχούν άλλοι, για θέματα που αφορούν τους αποφοίτους των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. H λύση για το θέμα που τους αφορά, έχει ήδη βρεθεί. Η θλίψη της διαγραφής από group, γεννά παραφροσύνη ... Όποιοι προτείνουν τυχόν λύση κατατακτηρίων, ας την κρατήσουν για τον εαυτό τους, αφού με πάσα βεβαιότητα όσον αφορά τους αποφοίτους των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και σίγουρα αποτελεί τμήμα μυθιστορήματος. Αφορά όμως σίγουρα την περίπτωση αυτών που την προτείνουν.

@Αργύρης Π.
Ο Νόμος που αναφέρεις υπάρχει. Γιατί τον αναφέρεις όμως με κεφαλαία γράμματα ; Mήπως έχεις αντιληφθεί και εσύ ότι αναφέρει πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να έχουν βάση και δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμα ; Mήπως είναι λιγάκι καταχρηστικός; Αφού λοιπόν παρουσιάζεσαι ... να γνωρίζεις τόσο καλά το θέμα, για απάντησέ μου σε κάτι : Aν κάποιος φοιτητής του ΤΕΙ Αθήνας ή του Πειραιά, συνέχισε τις σπουδές του στο ΠΑ.Δ.Α. το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, προκειμένου να λάβει Πανεπιστημιακό Πτυχίο, γνωρίζοντας ότι συνεχίζει σε 4ετές Πρόγραμμα Σπουδών, πρέπει ή όχι να λάβει Πανεπιστημιακό Πτυχίο 4ετούς φοίτησης, αφού κάποιοι κατά τη διάρκεια της φοίτησης, άλλαξαν τους όρους (4ετή σε 5ετή); O Νόμος αυτός, θα έπρεπε ή όχι να αφορά μόνο τους μελλοντικούς αποφοίτους και σε καμία περίπτωση τους ήδη φοιτούντες κατά την ψήφισή του ; Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντησή σου ...

 
@Solwn
13 Σεπ 2019 12:50

"O Νόμος αυτός, θα έπρεπε ή όχι να αφορά μόνο τους μελλοντικούς αποφοίτους και σε καμία περίπτωση τους ήδη φοιτούντες κατά την ψήφισή του ; Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντησή σου ..."

Επειδή περιμένεις με ενδιαφέρον την απάντησή:
Τι σχέση έχει η ερώτηση που κάνεις με το αν θα πάρουν οι απόφοιτοι TE ισοτιμία με απόφοιτους 4τους φοίτησης ΠαΔΑ που δεν υπήρξαν ποτέ??!
Δηλαδή για να καταλάβουμε, υποστηρίζεις ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια οι φοιτητές που φοιτούν στο ΠαΔΑ και θέλουν να αποφοιτήσουν τώρα με τετραετές πτυχίο, θα δικαιωθούν (οπότε θα υπάρξουν απόφοιτοι τετραετούς από ΠαΔΑ) και μετά θα γίνει η πολυπόθητη αντιστοίχισή σας με αυτούς?! ΟΚ...
Δηλαδή για να γίνει ξεκάθαρο, εσύ μας λες ότι θα αντιστοιχισθεί το πτυχίο σου με πτυχίο Μηχανικού τετραετούς φοίτησης του ΠαΔΑ που δεν έχει υπάρξει ποτέ αλλά θα υπάρξει με ένα μαγικό τρόπο γιατί ήταν άδικο που κάποιοι άλλαξαν τη διάρκεια φοίτησης για να γίνει integrated master..
Αγαπητέ απόφοιτε, πραγματικά κάπου τα έχεις μπερδέψει. Ακόμα και αν γινόταν αυτό που λες με κάποιο πραγματικά μαγικό τρόπο (ας πούμε ότι θα προσφύγει ένας φοιτητής σε δικαστήριο και παίρνει πτυχίο τετραετούς φοίτησης και μετά αντιστοιχίζεται το πτυχίο σου με αυτό!) εκτός από το να λες ότι το πτυχίο σου θα είναι ΠΕ και όχι ΤΕ τι ακριβώς αλλάζει? προφανώς θα έχεις τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που έχεις τώρα και σίγουρα όχι με του πενταετούς πτυχίου (βέβαια να μου πεις μάλλον αυτό σε ενδιαφέρει μόνο).
Λίγο διάβασμα και προλαβαίνεις πάντως τις κατατακτήριες ακόμα... σκέψου το καλύτερα πριν μείνεις με τα όνειρα μόνο.
ΥΓ για να μην πεις ποτέ ότι δεν το ήξερες (βλ. κατατακτήριες) το integrated master έρχεται και τυπικά από τη νέα Υπουργό, ακολουθεί η πιστοποίηση των προγραμμάτων από ΑΔΙΠ και η αντιστοίχιση, αν θέλεις πιστεψέ το, αν δεν θέλεις αγνοησέ το.. έρχεται έτσι και αλλιώς.

 
Αργύρης Π.
13 Σεπ 2019 13:02

@solwn
Κύριε solwn και εγώ περίμενα την απάντηση σας με ενδιαφέρον αλλά αντί μιας απάντησης έλαβα φιλοσοφίες και στοχασμούς. Γράφω με κεφαλαία τη λέξη ΝΟΜΟΣ για να τονίσω ότι ο ΝΟΜΟΣ δεν δέχεται μετάφρασης που συμφέρει το οποιοδήποτε και δεν μπορεί να παραβιαστεί ειδικά από ανθρώπους που εργάζονται για το δημόσιο όπως γραμματείες σχολών για να κάνουν το χατήρι στον οποιονδήποτε. Ένας νόμος για να καταργηθεί πρέπει να υποπέσει από το ΣΤΕ ή δεν γνωρίζω αν αρκεί και δικαστική απόφαση πάντως το ΣΤΕ είναι σίγουρο. Αντί λοιπόν σαν απόφοιτοι να οργανωθείτε να φτιάξετε ενημερωτική ιστιοσελιδα να αναφέρετε τις επόμενες νομικές δράσεις σας να γνωστοποιήσετε τους νομικούς σας εκπροσώπους και να είστε όλοι οι απόφοιτοι ενωμένοι, εσείς έχετε ομάδες σε πολύ γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διαχωρίζεστε σαν απόφοιτοι ανάλογα με το ίδρυμα που αποφοιτησατε πληρώνετε και συνδρομές ένας θεός ξέρει , αυτές δεν είναι κινήσεις αντιστοίχισης πτυχίων αλλά reunion. Που είναι λοιπόν αυτές οι λύσεις που λέτε ότι υπάρχουν και έχουν βρεθεί και με βεβαιότητα θα εφαρμοστούν αν εσείς δεν κάνετε σοβαρές κινήσεις. Κάθε μέρα διαβάζω σχεδόν όλες τις μεγάλες εφημερίδες δεν είδα πουθενά κάποιο δημοσίευμα να αναφέρει νομική κίνηση των αποφοίτων η την προσφυγή τους στο ΣΤΕ. Τώρα όσο αφορά τα πενταετή όσο ο ΝΟΜΟΣ ορίζει πολύ αυστηρά ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει τετραετές ΠΑΔΑ κανείς και σε αυτό συνεπάγονται και οι τωρινοί φοιτητές δεν έχει σημασία τι πιστεύω εγώ και τι εσείς. Τι να κάνουμε η πολιτική ηγεσία που ήταν δεν σας έκανε το χατήρι αλλά από ότι βλέπω δεν πρόκειται να σας το κάνει και η παρούσα που όταν αναφέροταν στα ΑΕΙ τα διαχωρίζε από τα ΤΕΙ με το πασίγνωστο ΑΕΙ/ΤΕΙ. Κοινώς αυτά που γράφετε είναι αλλά λόγια να αγαπιόμαστε και να χάμε να λέγαμε.

 
@Solwn
13 Σεπ 2019 14:32

Πραγματικά τι σχέση έχει το ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα για λήψη πτυχίου σε τελειόφοιτους του 4ετους ΠαΔΑ με την ισοτιμία των αποφοίτων ΤΕ?
Εκτός και αν ελπίζεις ότι θα υπάρξουν στο μέλλον απόφοιτοι 4ετους φοίτησης και θα πάρετε ισοτιμία με αυτούς... (το πως ακριβώς θα γίνει αυτό βέβαια ανήκει στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας -αφού πλεόν οι σπουδές είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει είναι πέντε χρόνια και οδηγούν σε integrated master).

Επομένως, ακόμα και αν ο νόμος έπρεπε να αφορά στους νέους εισακτέους πως αυτό συνδέεται με την αυτόματη ισοτίμηση "a la carte" που ζητάς?

Ακόμα και αν δεν αρέσει να το ακούς, πρέπει να το γνωρίζεις για να μην παραπονίεσαι μετά : Η λύση είναι μόνο οι κατατακτήριες και μάλιστα τώρα πριν υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι. Αν δεν θέλουμε ούτε να διαβάσουμε, ούτε να ζοριστούμε έστω και λίγο δεν ζητάμε παράλογα πράγματα όπως να ξαναγίνουν οι σπουδές τετραετείς για να πάρουμε μια ισοτίμηση χωρίς κανένα νόημα "καίγοντας" και όλους τους νέους αποφοίτους που αυτή τη στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν πλήθος νέων μαθημάτων και με τον όρο "ν+2" λείαν συντόμως!

Από την άλλη μπορεί κανείς να ζητάει/ονειρεύεται ότι θέλει, το πολύ πολύ να χαρίσει λίγο γέλιο...

 
Φοιτήτρια
13 Σεπ 2019 20:12

@Solwn

Καλησπέρα, αυτό που δεν μπορείτε να κατανοήσετε είναι ότι οι φοιτητές είχαμε ενημερωθεί, πριν επιλέξιμουμε να συνεχίσουμε στο πανεπιστήμιο, ότι εντός του ακαδημαικού έτους θα μετατραπεί το πρόγραμμα σε πενταετές με τις όποιες δυσκολίες και φόρτο μαθημάτων θα είχε. Δόθηκε αρχικά μια διορία για επιλογή ΠΕ ή ΤΕ πτυχίου και εν συνέχεια με το νέο νόμο δόθηκε μια δεύτερη διορία για επιλογή διπλώματος ή ΤΕ πτυχίου. Το 1/4 του τμήματός μου επέλεξε, με υπεύθυνη δήλωση, να συνεχίσει ΤΕΙ και οι υπόλοιποι συνεχίσαμε για δίπλωμα ΠΕ.
Δεν γνωρίζω κανένα συμφοιτητή μου που να έχει αιτηθεί να λάβει 4ετές πτυχίο, όλοι μας επιθυμούμε να λάβουμε δίπλωμα μηχανικού.
Εσείς είστε ενεργός φοιτητής και διαμαρτύρεστε;

 
Επαγγελματικά δικαιώματα 1920-2020
13 Σεπ 2019 20:30

Όλα άλλαξαν την περίοδο 1980-2000, όταν ξεκίνησαν και τα πρώτα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (ειδίκευσης), και φτάσαμε να έχουμε 25 πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, με υπερπροσφορά ειδικοτήτων και θέσεων.

Όταν ιδρύθηκαν προπολεμικά (Β' ΠΠ) η ΑΣΟΕΕ, η Γεωπονική, το ΕΜΠ, η Πάντειος και η πρώην Βιομηχανική Πειραιά ο πολύς κόσμος τελείωνε μόνο το Δημοτικό.

Κανένας δεν ασχολιόταν με επαγγελματικά δικαιώματα, αφού με ένα απολυτήριο Λυκείου μπορούσες να διοριστείς υπάλληλος στο δημόσιο. Αλλιώς, έβρισκες κάπου δουλειά, σε μια βιοτεχνία ή στην οικοδομή ή στα χωράφια και τα πλοία, οι γυναίκες παντρευόντουσαν μέχρι τα 25 και έμεναν σπίτι με την οικογένεια...

Το «πανεπιστήμιο», όπως το εννούμε σήμερα, ήταν μόνο για τους λίγους Ιατρούς, Μαθηματικούς, Φαρμακοποιούς, Φιλολόγους, Ιστορικούς, Μηχανικούς και Δικηγόρους και άλλα παρόμοια επαγγέλματα.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ