Υπουργός: Νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή των ήδη αποφοίτων στις Πανελλαδικές του 2020

Απάντηση της υπουργού Παιδείας στη Βουλή

12/09/2019

Άκουσε το άρθρο

Η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει ότι:

Α. Οι    απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα και κατά το σχολικό έτος 2019- 2020.

Β. Εναλλακτικά, οι ανωτέρω θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με το νέο ΄σύστημα εισαγωγής του νόμου   4610/2019 (Α ́70).

Το παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη Βουλή , με γραπτή απάντηση , ύστερα από σχετική ερώτηση των Βουλευτών  Γιάννη  Δελή , Γιάννη  Γκιόκα , Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη.

Σχόλια (9)

Νέα και παλιά τμήματα
|

Το ζήτημα είναι τι θα γίνουν με τα τμήματα των ΑΕΙ, με τις εξετάσεις το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Λυκείο.

Όποια και να είναι η ύλη, ένας σοβαρός μαθητής μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά (να γράψει πάνω από τη βάση) ΕΦΟΣΟΝ έχει προετοιμαστεί επί τρία χρόνια στο κατάλληλο σχολικό περιβάλλον.

Άρα οι πρόχειρες ρυθμίσεις για τις Πανελλαδικές μόνο αναστάστωση προκαλούν, αφού παντοτε μια ομάδα μαθητών ή αποφοίτων θα αδικηθεί από τις συνεχείς εναλλαγές.

Καλύτερα να επικεντρωθούν στο Σχολείο, ώστε να διορθωθεί οριστικά το πρόβλημα.

ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΤΩΠΟΔΗ
|

Έχω ένα άλλο ερώτημα, το οποίο βέβαια, μιας και ζω στην Ελλάδα και όχι στην Ελβετία, θα το απαντήσει το υπουργείο γύρω στον χρόνο των πανελλαδικών εεξετάσεων. ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ, ΑΠΌΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ 2019, ΘΑ ΜΠΟΡΈΣΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΏΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ 10% ΚΑΙ ΑΣ ΈΧΟΥΝ ΜΟΡΙΆ ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΒΆΣΗ??????

Γονείς
|

Υπάρχει κάποια διευκρίνιση, επίσημα, για τους απόφοιτους του 2019, αν δίνοντας με το παλιό σύστημα θα διεκδικήσουν τις ίδιες θέσεις με αυτούς που δίνουν με το νέο σύστημα ή απλώς ένα ποσοστό από το σύνολο των θέσεων;

Πατέρας
|

Τι θα γίνει .. θα βγει καποια αποφαση για να μπορέσουν τα παιδια (που αδικουνται και με τα δυο συστηματα) να επιλέξουν με ποιο συστημα να δωσουν και να κανουν εγκαιρα την προετοιμασία του

Κώστας
|

Ενας απόφοιτος που εδωσε το 2011 στη θεωρητική, τωρα θα δωσει κοινωνιολογία ή λατινικά;

πολλά φάουλ
|

στο εξεταστικό φέτος : έπρεπε να ρυθμιστούν καλύτερα ύλη και απόφοιτοι. γενικά (όπως το κρατάω μαθήματα στις δέσμες) το 10% , η παλιά ύλη , οι ποσοστώσεις ΕΠΑΛ είναι ΑΔΙΚΕΣ. όλοι πρόσβαση στις εξετάσεις με την τρέχουσα ύλη (άσχετο αν διδάχτηκες ή όχι : απόφοιτος του 2000 να δώσει και ό,τι διαβάσει, ό,τι κάνει). να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες , το να μην "αδικηθεί" κανείς αδικεί σε διάφορα επίπεδα.

Σωστό μέτρο!!!
|

Δίκαιο να επιλέξουν οι απόφοιτοι εάν θέλουν να εξεταστούν με το νέο ή το παλιό σύστημα όπως εφαρμόστηκε το 2016, που είχαν τη δυνατότητα οι απόφοιτοι είτε να δώσουν με το σύστημα των 6 μαθημάτων είτε με το σύστημα των 4 (+1) μαθημάτων. Εάν υποχρεώνονταν να δώσουν με το παλιό, θα δημιουργούνταν μεγάλη αδικία, μιας και με το παλιό ο αριθμός των εισακτέων θα είναι αρκετά περιορισμένος.

Giannis
|

Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί για τους απόφοιτους του 2019 είναι αν δίνοντας με το παλιό σύστημα θα διεκδικήσουν τις ίδιες θέσεις με αυτούς που δίνουν με το νέο σύστημα ή ένα ποσοστό από το σύνολο των θέσεων.

Foteini
|

Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι απόφοιτοι του 2019 θα εξεταστούν, εφόσον το επιθυμούν, με το παλιό εξεταστικό σύστημα και, εννοείται, την παλιά ύλη. Γιατί το αλλάζει τώρα; Και με ποια λογική θα δώσει τη δυνατότητα να εξεταστούν με το νέο σύστημα σε ύλη που δεν διδάχτηκαν στην περσινή Γ Λυκείου; Πρέπει το υπουργείο να σεβαστεί τους αποφοίτους του 2019 που επιθυμούν να συμμετάσχουν ξανά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 και να μην τους διχάσει στο να επιλέξουν με ποια ύλη θα εξεταστούν. Αρκετά άγχη έχουν και οο ίδιοι και οι οικογένειές τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ