Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κοσμήτορες του ΕΑΠ: Οι ‘προκλήσεις’ του παρελθόντος και η ‘πρόκληση’ για το μέλλον του ΕΑΠ

Δημοσίευση: 13/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με την ανακοίνωση της νέας Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του ΕΑΠ, κλείνει και τυπικά η τετραετής περίοδος διοίκησης του πανεπιστημίου μας (2015-2019)  από μία ακόμα ΔΕ με επικεφαλής τον Καθηγητή Βασίλη Καρδάση, μία τετραετία, στη διάρκεια της οποίας η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ ήρθε αντιμέτωπη με τρεις σοβαρές ‘προκλήσεις’:

  1.     Τη συστηματική απαξίωσή της από την απελθούσα Διοίκηση, που επέδειξε έναν συγκεντρωτικό - και ανάλογου ύφους - τρόπο διοίκησης, παρακάμπτοντας, σε κρίσιμα για το ίδρυμα ζητήματα, τις βασικές ακαδημαϊκές δομές και όργανα του πανεπιστημίου
  2.     Την απόπειρα αλλοίωσης της φυσιογνωμίας και αποδόμησης του ΕΑΠ, δια της συγχώνευσής του με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
  3.     Τον αποσυντονισμό του διοικητικού μηχανισμού του πανεπιστημίου και τους ελλειμματικούς πλέον οικονομικούς απολογισμούς

Η νέα Διοίκηση του ΕΑΠ θα βρεθεί από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της μπροστά σε μία κρίσιμη για το μέλλον του ΕΑΠ ‘πρόκληση’: Την αξιοποίηση, προς το συμφέρον του ιδρύματος, της γνώσης και της εμπειρίας της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ και του διοικητικού του προσωπικού, στο πλαίσιο ενός κοινού σχεδιασμού σταθεροποίησης και ανάπτυξης με τελικό στόχο την αυτοδιοίκηση του πανεπιστημίου σε ορατό χρονικό ορίζοντα.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ, έχοντας εξαντλήσει κατά την προηγούμενη περίοδο σχεδόν όλα τα περιθώρια αντοχής και ανοχής της, έχει πλέον βαθιά την πεποίθηση ότι κάθε άλλη επιλογή δεν πρόκειται να λειτουργήσει θετικά για το ίδρυμα και αναμένει από τη νέα διοίκηση πρωτοβουλίες και πολιτικές που, σεβόμενες την ιστορία και την αποστολή του ΕΑΠ, θα εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο.

Αντώνης Λιοναράκης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών

Αθανάσιος Μιχιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας

Αυγουστίνος Δημητράς, Εκλεγμένος Εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ

 

Ετικέτες: 
ΕΑΠ

Σχόλια (11)

 
Μαριάννα
03 Οκτ 2019 00:48

Τα λίγα άτομα ΔΕΠ νομίζω 42 και οι συμβασιούχοι ΣΕΠ περίπου 2000 χιλιάδες, αντιστοιχούν σε κάπου 50000 φοιτητές!Τοαυτοδιοικητο του πανεπιστημίου ΕΑΠ αργεί διότι χωρίς ΔΕΠ (κάποιο μεγάλο ποσοστό) δεν μπορεί να γίνει αυτοδιοίκηση και ο νόμος λέει πως χωρίς τους ΔΕΠ δεν εκλέγεται πρύτανης αλλά αποστέλλεται πρόεδρος και μέλη που είναι πάντα καθηγητές από αλλά ιδρύματα!Αρα ούτε παύουμε του ΔΕΠ, ούτε διώχνουμε τον πρόεδρο για Τάχα αυτοδιοίκητο!

 
giorgos
15 Σεπ 2019 14:46

"Και είναι καιρός για δικό του σταθερό διδακτικό προσωπικό και να πάψει η κοστοβόρα και περιπτωσιακή συνεργασία με προσωπικό από άλλα ιδρύματα....."

-Μήπως να καταργήσει και κανένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα και να το παραχωρήσει σε κανένα ιδιωτικό (ευτελές) πανεπιστημιο της Κύπρου...;
Eίδαμε την κύρια Υπούργο να καταργεί την Νομική του πανεπιστημου Πατρών... λογω "πληθώρας" νομικών στην χώρα ...αλλα τα ιδ. πανεπιστημια Κύπρου , Ευρωπης & Αμερικής ''παράγουν" νομικούς και απορροφώνται στην
ελληνική αγορά εργασίας.

Τίποτε άλλο , τώρα που γυρίζει......;;;;;;;;;;

 
Nicky
15 Σεπ 2019 10:21

Θα έπρεπε να σας νοιάζει τους φοιτητές του εαπ για τις 6μηνιαίες ενότητες. Έτσι θα είχατε κατευθύνσεις και επαγγελματικά δικαιώματα!. Γι' αυτό και σας λένε αυτά περί σπουδών που προσφέρουν γενικές γνώσεις. Ψάξτε το λίγο καλύτερα το θέμα.

 
Περί όνου σκιάς
14 Σεπ 2019 16:12

Σοβαρά τώρα ποιος νοιάζεται αν οι ενότητες είναι 6μηνιαίες ή ετήσιες; Ο κάθε υποψήφιος θέλει πτυχίο με αντίκρισμα σε επαγγελματικά δικαιώματα. Αν δεν το βρει ή αν πιστέψει ότι ΑΕΙ δεν μεριμνά γι' αυτά θα κόψει πέρα και θα το πει σε άλλους 10....

 
Στην ουσία
14 Σεπ 2019 11:07

Εκτός από γενικά για μέλλον, παρόν και προοπτικές...να μιλήσουμε για τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ παρακαλούμε. Απ' αυτά εξαρτώνται τα πάντα.

 
nicky
14 Σεπ 2019 10:28

Στο ΑΠΚΥ της Κύπρου εξαμηνιαίες ενότητες έχουμε και είναι μια χαρά!! Οι ετήσιες δεν είναι και απορώ γιατί κάποιοι τις προτιμούν! Σε όλα τα πανεπιστήμια εξάμηνα έχουν.

 
ΧΑΡΗΣ
13 Σεπ 2019 23:41

Ελπίζω η νέα Διοίκουσα να ενστερνιστεί το πάγιο αίτημα της ακαδημαικής του κοινότητας και να προβεί στην αυτοδιοίκηση του. Εξάλου η σημερίνη κυβέρνηση είναι υπέρ της «ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων», όπως αναφέρει η κ. Υπουργός σε επιστολή της.

 
@Ακης
13 Σεπ 2019 20:21

Αγαπητέ έχω 15 χρόνια στο ΕΑΠ. Τα τελευταία 10 άκουγα συνέχεια φοιτητές να ζητάνε να σπασουν σε εξάμηνα οι ετήσιες ενότητες, για διάφορους λόγους. Τώρα υπάρχουν προγράμματα με εξαμηνιαιες ενότητες, και κάποιοι άλλοι λένε να γίνουν ετήσιες. Δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους, οπως λένε. Δεν υπάρχει καμια ασυμβατότητα με "φιλοσοφίες" κλπ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είτε με τα ετήσια είτε με τα 6μηνης διάρκειας μαθήματα. Και στο κάτω κάτω, στο ΕΑΠ πας πληρώνοντας τα λεφτά σου που με κόπο έβγαλες. Αν κρινεις ότι δεν είναι καλό, απλά δεν πάς.

 
Σ.Καραγιάννης,Μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ.2005-2017
13 Σεπ 2019 19:20

Άμεση επαναφορά του παλαιού συστήματος αξιολόγησης των μελών ΣΕΠ του ΕΑΠ

 
Γιώργος
13 Σεπ 2019 13:46

Το ΕΑΠ οφείλει να εκσυγχρονίσει τα προγράμματά του. Ο σχεδιασμός τους είναι παμπάλαιος και διόλου ανταγωνιστικός.
Και είναι καιρός να εντάξει στον προγραμματισμό του μονοετή μεταπτυχιακά, όπως πράττουν σχεδόν όλα τα ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Και είναι καιρός για δικό του σταθερό διδακτικό προσωπικό και να πάψει η κοστοβόρα και περιπτωσιακή συνεργασία με προσωπικό από άλλα ιδρύματα.
Φυσικά, ένα θέμα είναι και το κόστος των μεταπτυχιακών, που δεν είναι ανταγωνιστικό στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Εν κατακλείδι, το ΕΑΠ δείχνει σημάδια γήρατος, χωρίς διάθεση ανανέωσης. Δεν θα επιβιώσει αν δεν προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής.

 
Άκης
13 Σεπ 2019 12:25

Άμεσα κατάργηση των ενοτήτων με εξάμηνη διάρκεια καθώς η δικαιολογία τις δήθεν ομοιότητας με τα συμβατικά πρόγραμμα αναιρεί την φιλοσοφία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ