Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Με την Πρέσβυ της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα συναντήθηκε η υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 13/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με την  Πρέσβυ της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα   Kate Smith, τη Διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου  Αναστασία Ανδρίτσου και τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίο  Μαρία Τσακάλη συναντήθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στη συνάντηση, η οποία ήταν εξαιρετικά γόνιμη, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θεμάτων, η εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των ελληνικών Ανώτατων Ιδρυμάτων καθώς και ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας, στη χώρα μας, κολλεγίων που διατηρούν συνεργασία με βρετανικά Ιδρύματα.

Επιπροσθέτως, εξετάσθηκαν δυνατότητες συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών φορέων των Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα εκπαιδευτικών πολιτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ανάπτυξης ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν και οι ενδεχόμενες συνέπειες Brexit στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ετικέτες: 
Νίκη Κεραμέως

Σχόλια (5)

 
Χαρης
20 Σεπ 2019 15:50

Κυρια υπουργός για τα κολλεγια δεν κάνετε τιποτα δεν μπορούμε να αναγνωρισουμε σπουδές. Πεντε ετων αλλα λέγατε εργα μηδέν

 
Εκπαιδευτικός
20 Σεπ 2019 19:45

Για το ΣΑΕΠ και την εξαφάνισή του από όλες τις προκηρύξεις (αναπληρωτών,διευθυντών) κ. Υπουργέ τι λέτε και κυρίως τι θα κάνετε; Έχετε αργήσει ήδη πολύ σε σχέση με άλλους τομείς (π.χ.οικονομικά) που κυριολεκτικά τα νέα δεδομένα "τρέχουν".

 
Σάκης
23 Σεπ 2019 19:26

Για το θέμα του ΣΑΕΠ κυρία Υπουργέ θα κάνετε κάτι; Πριν τις εκλογές είχατε πει ότι θα ασχοληθείτε για να βρεθεί λύση. Από εκεί που καθυστερούσε 3 χρόνια με τη ρύθμιση του κ. Γαβρόγλου που το κατάργησε ουσιαστικά, ήρθε το απόλυτο χάος και περιμέναμε να δώσετε λύση. Επίσης και με την αναγνώριση το μισό δημόσιο το δέχεται ενώ το άλλο κάνει λες και του πας χαρτί δίχως αξία, ένα χαρτί που φέρει τη στρογγυλή σφραγίδα!

 
Τόλης
24 Σεπ 2019 18:49

Κυρία Υπουργέ,
Παρακαλούμε δείτε το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων μας μέσω του ΣΑΕΠ.
Είμαστε εγκλωβισμένοι χιλιάδες νέοι που περιμένουμε χρόνια. Εγώ προσωπικά κατέθεσα τον φάκελλο μου την 2 Ιανουαρίου 2015. Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασής του. Εχουμε πλέον χάσει κάθε ελπίδα για μιά εντιμη αντιμετώπισή μας σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε.
Η προηγούμενη κυβέρνηση μας συμπεριφέρθηκε σας σκουπίδια.
Προσβλέπουμε στη δική σας μόνο παρέμβαση.

 
nikos
01 Οκτ 2019 14:41

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
ΕΛΠΙΖΑΜΕ ΣΕ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΑΣ ΛΟΓΙΑ. ΑΙΣΧΟΣ, ΜΟΝΟ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Αθήνα, 17 Μαΐου 2019

Θέμα: «Ομηρεία στην ανεργία, εξ αιτίας της ολιγωρίας στην αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρ. 11 Κεφ. Δ’ του ιδρυτικού νόμου 3328/2005 του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), η διαδικασία αναγνώρισης τίτλου της αλλοδαπής -«ισοτιμία και αντιστοιχία»- πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι επιμέρους ενέργειες ελέγχου τους.

Στην ίδια κατεύθυνση, η παρ. 2 του άρ. 51 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, προβλέπει ότι «Η διαδικασία εξέτασης αιτήσεως αδείας για την άσκηση νομοθετικώς κατοχυρωμένου επαγγέλματος πρέπει να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατόν και να πιστοποιείται από δεόντως αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους υποδοχής, και πάντως εντός τριών μηνών από την κατάθεση του πλήρους φακέλου του αιτούντος», ενώ η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα.

Η, δε, διαδικασία χορήγησης επαγγελματικής ισοδυναμίας στους πτυχιούχους κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), σύμφωνα με παλαιότερες εξαγγελίες σας και δυνάμει του άρ. 80 του Ν 4485/2017, θα έπρεπε να επισπευσθεί, ώστε να ολοκληρώνεται εντός 40 ημερών.

Αντίθετα στο ενωσιακό δίκαιο, τη διεθνή πρακτική, τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία αλλά και την κοινή λογική, διαπιστώνονται πολυετείς, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων, με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων να βρίσκονται σε διαρκή αναμονή και συνακόλουθο αποκλεισμό από διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού δημοσίων και ιδιωτικών φορέων. Το αδιέξοδό τους επιτείνει η προϋπόθεση κατάθεσης της αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ, ως απαραίτητου προσόντος συμμετοχής σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, όπως οι 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/2019 και 3ΕΑ/2019, χωρίς να αρκεί η προσκόμιση της υποβληθείσας αίτησης αναγνώρισης προς το ΔΟΑΤΑΠ εντός της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων.

Σε συνέχεια αυτών, ερωτάσθε:

1. Σκοπεύετε να δρομολογήσετε άμεσα λύσεις στο μείζον πρόβλημα της εργασιακής ομηρείας νέων, εξ αιτίας της αδιανόητης καθυστέρησης στην αναγνώριση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων τους από ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΠ αντίστοιχα;

2. Ποιους μηχανισμούς έχετε προβλέψει για την τήρηση της προθεσμίας 30 ημερών που ορίζει το άρ. 98 του Ν 4610/2019 για την έκδοση απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), που θα αντικαταστήσει το ΣΑΕΠ;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.