Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Από το «κόσκινο» του Β. Διγαλάκη οι εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες των συγχωνεύσεων των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια

Ο υφ. Παιδείας ζητά επίσης τη λειτουργική κατάσταση των μητρώων των φοιτητών και αποφοίτων μετά τις εντάξεις/συγχωνεύσεις και αντιστοιχίσεις παλαιών και νέων τμημάτων
Δημοσίευση: 16/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έγγραφο προς τις Πρυτανικές Αρχές των 10 Πανεπιστημίων (Γεωπονικό , Διεθνές , ΕΚΠΑ, Ιόνιο , ΠΑΔΑ, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών, Πελοποννήσου) που απορρόφησαν τα ΤΕΙ , απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, με το οποίο ζητά, μετά την ένταξη των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, να τον ενημερώσουν:

Α. Για τυχόν εκκρεμότητες, δυσλειτουργίες ή προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από τη διαδικασία ένταξης και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Β. Σε ποιες ενέργειες αντιμετώπισής τους έχουν προβεί ή σκοπεύουν να προβούν.

Γ. Ειδικότερα και όχι αποκλειστικά, τη συνδρομή των Πρυτανικών Αρχών στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ως προς τα κρίσιμα (και οικονομικής φύσεως) ζητήματα

α) για τη σίτιση των φοιτητών συμπεριλαμβανομένων και πιθανών προβλημάτων (και διοικητικής φύσεως) σε σχέση με τους αναδόχους-παρόχους σίτισης,

β) για τη στέγαση των φοιτητών, και

γ) για τη μετακίνησή τους.

Δ. Επίσης, σχετική ενημέρωση ως προς τη διαχείριση και πιθανά κωλύματα/προβλήματα κατά τη διαδικασία υλοποίησης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών οι οποίοι προέρχονται από τα ενταγμένα Τ.Ε.Ι.

Τέλος, ο Β. Διγαλάκης ζητά ενημέρωση για τη λειτουργική κατάσταση των μητρώων των φοιτητών και αποφοίτων μετά τις εντάξεις/συγχωνεύσεις και αντιστοιχίσεις παλαιών και νέων τμημάτων καθώς και για τη γενικότερη διοικητική υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων όπως π.χ. κατά την παροχή βεβαιώσεων σπουδών.

Σχόλια (43)

 
Απόφοιτος πρώην ΤΕΙ
16 Σεπ 2019 19:33

Περιμένουμε λύση για την αντιστοίχιση των πτυχίων μας! Κύριε υφυπουργέ είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες και αναμένουμε να δώσετε λύση!

 
@Απόφοιτος πρώην ΤΕΙ
16 Σεπ 2019 22:31

Ναι να αντιστοιχιθούν τα νέα τμήματα στα παλιά ΤΕΙ

 
Και μετά;
16 Σεπ 2019 22:40

Κύριε Υφυπουργέ, μην συγκεντρώσετε απλώς τις απαντήσεις, χρησιμοποιείστε τα αποτελέσματα για να κάνατε αλλαγές.

 
Νίκος Θεοφανούδης
17 Σεπ 2019 00:37

Το θέμα της αντιστοίχησης δεν είναι τόσο απλό όπως νομίζουν κάποιοι. Δεν μπορεί να γίνει έτσι αυτόματα. Έχουν αλλάξει τα προγράμματα σπουδών απο τότε που πήραν οι περισσότεροι πτυχίο. Δεν μπορείς να ζητάς ισοτήμηση και το καινούργιο πτυχίο στην πόρτα σου την ίδια στιγμή που όσοι είναι τώρα φοιτητές στα ΤΕΙ για το πτυχίο ΠΕ θα δώσουν απο πέντε έως δέκα μαθήματα. Άλλα τμήματα έμειναν ως είχαν, άλλα συγχωνεύτηκαν, άλλα καταργήθηκαν και άλλα άλλαξαν αντικείμενο σπουδών. Απο πού θα πάρεις το νέο πτυχίο; Η καλύτερη λύση είναι να λυθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μιας και τα περισσότερα τμήματα δεν είχαν

 
Ισοτίμηση με κριτήρια και εξετασεις σε μαθήματα
17 Σεπ 2019 08:47

Κύριε Διγαλακη,
Παρακαλούμε εμείς οι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ να θεσπιστεί ένας τρόπος δίκαιης ισοτιμησης των παλαιών με τα νέα πτυχία. Είτε με προσόντα είτε με μαθήματα.
Αναμένουμε νέα περί αυτού.

Απόφοιτος Αλεξάνδρειου ΤΕΙ

 
Αρθούρος
17 Σεπ 2019 09:56

Οποιαδήποτε ισοτίμηση των παλιών πτυχιούχων με τα πτυχία των νέων προγραμμάτων σπουδών,θα είναι τεράστια αδικία και προς τα νέα τμήματα και προς τους νέους φοιτητές.Τα νέα τμήματα,ήδη υφίστανται αμφισβήτηση και από τη νέα κυβέρνηση και από αρκετούς καθηγητές που δεν είδαν με καλό μάτι τις συγχωνεύσεις.Από το άλλο άκρο υπάρχουν λέει,οι χιλιάδες των ήδη απόφοιτων που λένε ότι έχουν δικαιώματα.Και στη μέση,υπάρχει μία συνεχιζόμενη δυσπιστία της κοινωνίας προς τα νέα τμήματα λόγω των πολύ χαμηλών τους βάσεων,το οποίο συνέβαινε και παλιά.Μα,τα νέα τμήματα πρέπει να περπατήσουν κι όχι να διαλυθούν στη γένεσή τους!
Οι παλιοί απόφοιτοι,ειδικά πριν από το 2001,να δώσουν κατατακτήριες και πολύ τους είναι!Οι μετά από το 2001,πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση. Και βέβαια,δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ισοτίμηση των τετραετών με τα νέα πενταετή πτυχία,αν δε θέλουμε να τα διαλύσουμε κι αυτά,πριν ακόμα "περπατήσουν"και να γίνουν γνωστά στην αγορά.

 
Απόφοιτοι ΤΕΙ
17 Σεπ 2019 10:48

Άμεση θέσπιση ενός συστήματος εξετάσεων για την ισοτίμηση των πτυχίων μας. Κύριε Διγαλακη αναμένουμε εμείς οι απόφοιτοι ΤΕΙ

 
Προς αποφοίτους
17 Σεπ 2019 11:40

Να σας ενημερώσω ότι σε όσους αποφοιτους έδωσαν κατατακτήριες για το ίδιο τμήμα ώστε έμμεσα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους, τους αναγνωρίστηκαν πολύ λίγα μαθήματα ακριβώς γιατί η ύλη των μαθημάτων διαφέρει πλέον

 
Sakis
17 Σεπ 2019 12:37

Τα επαγγελματικά και κατ΄επέκταση τα ακαδημαϊκά δικαιώματα όλων των τίτλουν σπουδών (ΙΕΚ - ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΚΟΛΛΕΓΙΑ) σε όλα τα κράτη του πλανήτη και όποια άλλα ιδρύματα τριτοβάθμια εκπαίδευσης απορρέουν μέσα από τα ίδια τα επαγγελματικά επιμελητήρια και σωματεία κάθε χώρας. Όταν ένα τμήμα καταργείται αλλά υπάρχει απόφοιτος με τον συγκεκριμένο τίτλο σπουδών ΔΕΝ σημαίνει ότι ο τίτλος σπουδών πρέπει να ανανεωθεί με καινούργιο. Αυτό πουθενά δεν υπάρχει στον πλανήτη. Αλλά ούτε και συγχωνέυεται με άλλο παρεμφερές τμήμα.

 
@Ισοτίμηση με κριτήρια και εξετασεις σε μαθήματα
17 Σεπ 2019 13:20

Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από τον σύλλογο αποφοίτων των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά! 240 ECTS αντιστοιχούν σε 240 ECTS. Όπου υπάρχει διαφορά ECTS έχουν προταθεί συγκεκριμένες λύσεις που είναι σύμφωνες με το νόμο και το Εθνικό και Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων!

 
Νέος φοιτητής ΠΑΔΑ
17 Σεπ 2019 13:33

Πρόταση μπορει να υπάρχει αλλά η κοινή λογική λέει ότι η δυσκολία και η ύλη των μαθημάτων των πρώην ΤΕΙ δεν έχει καμία σχέση με τα αντίστοιχα των πανεπιστημιακων τμημάτων. Επομένως καμία διαδικασια ισοτιμησης δεν είναι δίκαιη για τους εν ενεργεία φοιτητές. Η μόνη εν μέρη σωστή λύση και κατατακτήριες και εξετάσεις στα μη αναγνωρισμένα μαθήματα.

 
ΑΕΙ ΤΤ
17 Σεπ 2019 13:36

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι συγκεκριμένα άτομα εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, με διάφορες αόριστες προφάσεις, εναντίον των αποφοίτων των ΑΕΙ ΤΤ. Κι όμως, σε όλες αυτές τις ανακρίβειες που γράφουν πολλοί εδώ μέσα καθέ λίγο και λιγάκι, ο Σύλλογος Αποφοίτων των TEI Αθηνών και Πειραιώς έχει απαντήσει και τεκμηριώσει με απόλυτη ορθότητα τα αιτήματά του με διάφορα υπομνήματα και δελτία τύπου, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει γνώση της κατάστασης.
Ολές λοιπόν οι ανακρίβειες που γράφονται εδώ μέσα, έχουν αναχαιτιστεί ήδη με ακαδημαϊκά και νομικά επιχειρήματα που περιγράφουν με τον πιο εύγλωτο τρόπο την ελληνική αδικία σε βάρος των πτυχιούν των ΑΕΙ ΤΤ.
Ουδεμία διάταξη νόμουν δεν καθιστά τα ΑΕΙ ΤΤ υποδεέστερα των πανεπιστημίων.
Η εναρμόνιση της Ελλάδας με το EQF και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα αποτελεί έναν αναπόφευκτο μονόδρομο για το ελληνικό κράτος!

 
@Νέος φοιτητής ΠΑΔΑ
17 Σεπ 2019 13:46

Τότε, σύμφωνα με τα όσα λες, θα πρέπει να διαμαρτηρηθείς γιατί στους συναδέλφους σου αναγνωρίστηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις το σύνολο των μαθημάτων που προέχονταν από τα πρώην ΤΕΙ.
Επιπλέον να σου κάνω μια εύλογη ερώτηση? Ως "Νέος φοιτητής ΠΑΔΑ" από που γνωρίζεις το επίπεδο της δυσκολίας που είχαν τα πρώην ΤΕΙ και είσαι τόσο σίγουρός που επιχειρηματολογείς εναντίον 400.000 επιστημόνων έτσι αυθαίρετα και αόριστα? Ή μήπως κοίταξες τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων του ΠΑΔΑ οι οποίες είναι πολύ μικρότερες αυτών που είχαν τα τμήματα των δύο ΤΕΙ πριν μερικά χρόνια? (Αν και οι βάσεις εισαγωγής δεν αποτελούν τεκμήριο για την ακαδημαϊκότητα ενός ιδρύματος, απλώς το αναφέρω)

 
ΕΛΕΝΗ ΠΑΓΚ.
17 Σεπ 2019 14:03

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ.
ΤΕΙ τα οποία απορροφήθηκαν από Σχολές των ΑΕΙ με διευρυμένο αντικείμενο έχουν ως αποτέλεσμα οι φοιτητές τους να εξετάζονται σε ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ αριθμό μαθημάτων. (15, 16 μαθήματα αντί για 4 που είναι ο μέσος όρος για απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ). Συγκεκριμένα το ΤΕΙ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔ.&ΘΡΑΚΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ) , Σχολή Διοίκησης Επιχ/σεων, απορροφήθηκε από το ΔΙΠΑΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας!!!! (και όχι από τη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ , με έδρα τις Σέρρες). Ως εκ τούτου, ο αριθμός μαθημάτων για αντιστοίχιση από το ΤΕΙ Καβάλας είναι υπερβολικά μεγάλος (περίπου 20!!) για κάθε κατεύθυνση του ΤΕΙ Καβάλας (Διοίκηση Επιχ/σεων, Μάρκετινγκ και Πληροφοριακά Συστήματα) δεδομένου οτι το αντικείμενο της Σχολής Διοικητικής Επιστήμης (ΔΙΠΑΕ) είναι ευρύτατο!. Ως εκ τούτου ελάχιστοι ή σχεδόν κανένας φοιτητής του συγκεκριμένου ΤΕΙ της χώρας (ενδεχομένως το ίδιο συμβαίνει και στο ΤΕΙ Πάτρας) δεν θα προσπαθήσει καν να εξεταστεί σε τόσα πολλά επιπλέον αλλά και με τέτοιο βαθμό δυσκολίας μαθήματα προκειμένου να αποκτήσει το πτυχίο του ΑΕΙ. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρχει μια σχετική ισότητα ως προς τον αριθμό των εξεταζομένων μαθημάτων του ΑΕΙ (όπως προκύπτουν από τις αντιστοιχίσεις) , ο οποίος στα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας είναι τέσσερα (4) μαθήματα αλλά και ΚΥΡΙΩΣ επειδή το πρόγραμμα σπουδών του εν λόγω ΤΕΙ αφορά την επιστήμη της Διοίκησης και όχι και της Διοίκησης και Τεχνολογίας που προέκυψε, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτητές από το εν λόγω ΤΕΙ επιθυμούν (και ειδικά των κατευθύνσεων Μάρκετινγκ και Διοίκσης Επιχ/σεων) να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ από τη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ (με έδρα τις Σέρρες). Το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ Σερρών, Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης (το οποίο εκ των πραγμάτων είναι συναφές με το αντίστοιχο του ΤΕΙ Καβάλας) έχει 4 μόνο μαθήματα για αντιστοίχιση. Μήπως θα ήταν σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ από τη Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ με ένα εύλογο αριθμό μαθημάτων;;

 
@Νέος φοιτητής ΠΑΔΑ
17 Σεπ 2019 15:06

Τη συγκεκριμένη άποψη για την αυξημένη δυσκολία των μαθημάτων του ΠΑΔΑ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μαθήματα των πρώην ΤΕΙ την έχουν συνήθως άτομα που είναι νέοι στο ΠΑΔΑ όπως εσύ.
Λογικό, γιατί δεν έχεις σπουδάσει σε αυτό το Ίδρυμα όταν ήταν ΤΕΙ και δεν έχεις σωστό μέτρο σύγκρισης, οπότε αναπαράγεις την προκατάληψη που σου έχουν μεταδώσει.

Επειδή εγώ είμαι από τα άτομα που σπούδαζαν ΤΕΙ Αθήνας και σπουδάζουν πλέον στο ΠΑΔΑ, συν ότι έχω ήδη κι ένα ακόμη πτυχίο Πανεπιστημίου, μπορώ να σου πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι το επίπεδο δυσκολίας ήταν ήδη υψηλό πριν γίνουμε Πανεπιστήμιο. Αν κάποιος π.χ. τελείωσε το πρόγραμμα σπουδών ΤΕΙ το 2015 αυτός έχει περάσει περίπου τα ίδια μαθήματα με αυτόν που θα αποφοιτήσει φέτος από το αντίστοιχο τμήμα του ΠΑΔΑ και το επίπεδο δυσκολίας θα είναι ακριβώς το ίδιο. Καμία απολύτως διαφορά.

Από εκεί και ύστερα ανάλογα το τμήμα έχουν γίνει μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές. Στα τμήματα που παρέμειναν αυτόνομα, δηλαδή δε συγχωνεύθηκαν με άλλα, αλλά ούτε άλλαξε η διάρκεια σπουδών τους, θεωρώ πως μπορεί να γίνει ακόμη και αυτόματη ισοτίμηση για τους αποφοίτους.
Για όσα τμήματα υπέστησαν μεγαλύτερες αλλαγές σαφώς οι απόφοιτοι πρέπει να περάσουν από κάποιες διαδικασίες για να ισοτιμηθούν κι αυτό όχι γιατί αυξήθηκε το επίπεδο δυσκολίας τους, αλλά γιατί η ποσότητα και το περιεχόμενο στην ύλη που καλύπτουν και επομένως τα δικαιώματα τα οποία αυτή συνεπάγεται μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί.

 
Thomas Paschalis
17 Σεπ 2019 15:10

Τα ΤΕΙ ήταν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ισότιμα των πανεπιστημίων. Έτσι αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται για αναβάθμιση πτυχίων που απένεμαν αλλά για αντιστοίχιση με τα νέα πτυχία που προέκυψαν μετά τις συγχωνεύσεις. Έτσι έγινε σε παρόμοιες περιπτώσεις ιδρυμάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν στο παρελθόν (ΑΣΟΕΕ, Ανώτερες Βιομηχανικές, Γεωπονική Σχολή Πάντειος Σχολή κλπ) και έτσι πρέπει να γίνει και τώρα. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να το πράξει. Αν δε θέλει να το πράξει τότε ας τα ξαναονομάσει ΤΕΙ. Το ότι τροποποιείται ένα πρόγραμμα σπουδών αυτό δε σημαίνει πως κρίνεται μη αντίστοιχο με το προηγούμενο. Στις περισσότερες σχολές προ δεκαετίας, ειδικά στις θετικές επιστήμες πχ πληροφορική, μηχανική κλπ, τα προγράμματα σπουδών ήταν διαφορετικά αλλά αυτό δε σημαίνει πως πλέον είναι αναντίστοιχα. Τα προγράμματα σπουδών έχουν δυναμική και αλλάζουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστήμης και της κοινωνίας αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει συνέχεια.

 
Εκπαιδευτικός πρώην ΤΕΙ
17 Σεπ 2019 15:51

Το όλο εγχείρημα με την απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια είναι λάθος εξ'αρχής. Καθηγητές χωρίς διδακτορικό έγιναν Πανεπιστημιακοί, καθηγητές με διδακτορικό αλλά χωρίς καλά βιογραφικά και ελάχιστο ερευνητικό έργο έγιναν κι αυτοί ισότιμοι με τους Πανεπιστημιακούς. Φοιτητές που μπήκαν στα τμήματα των πρώην ΤΕΙ με μέσο όρο κάτω του 5 (όχι απλά του 10) ζητούν τώρα να τους αναγνωριστεί το πτυχίο τους ως πανεπιστημιακό. Καμιά αξιολόγηση, καμιά αξιοκρατία, ΤΙΠΟΤΑ. Ήρθαν, διέλυσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση κι έφυγαν.

 
G.Ar
17 Σεπ 2019 17:02

Οι πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν πρέπει ζητάμε την ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά του ΠΑΔΑ, αλλά την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τις 2544/13 και 4917/12 καταδικαστικές για το δημόσιο αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι παραπλανητικό το αίτημα για εξομοίωση πτυχίων ΤΕΙ με αυτά του ΠΑΔΑ αφού πρόκειται για πτυχία με διαφορετικό ρόλο και σκοπό. Τα πτυχία ΤΕΙ είναι μεν πτυχία ΑΕΙ αλλά Τεχνολογικού Τομέα, έχουν δηλαδή πιο εφαρμοσμένο χαρακτήρα και συνεπώς για να εξομοιωθούν με αυτά του Πανεπιστημιακού Τομέα θα χρειαστεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών με τουλάχιστον 10 μαθήματα. Αυτοί που ζητάνε πρόγραμμα εξομοίωσης είναι πιτσιρικάδες που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις και που δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν θα τους κατοχυρώσει επαγγελματικά αφού ούτε τα πτυχία του ΠΑΔΑ έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Επίσης δεν τίθεται θέμα αποφοίτων ΤΕΙ σε πριν το 2001 και μετά, όπως μερικοί λένε εδώ μέσα. Όλα τα πτυχία ΤΕΙ είναι ισότιμα μεταξύ τους και έχουν τα ίδια δικαιώματα. Μην περιμένετε λοιπόν να γλυτώσετε πολλά μαθήματα εάν έχετε πτυχία μετά το 2001 διότι ένα εξάμηνο διαφορά δεν λέει κάτι. Το πολύ πολύ να σας ζητήσουν 2 μαθήματα λιγότερα.

Ας είμαστε λίγο λογικοί σε αυτά που ζητάμε. Όποιος θέλει κατατακτήριες δικαίωμα του ας πάει να ξανα σπουδάσει στο ίδιο αντικείμενο. Να φάει άλλα 2-3 χρόνια και στο τέλος πάλι να μην έχει δικαιώματα.

 
Αρθούρος
17 Σεπ 2019 17:42

Τελικά,εδώ μέσα κάποιοι παραπληροφορούν συστηματικά.Οι πτυχιούχοι των τμημάτων της ΠΑΣΠΕ,της ΑΣΟΕΕ,της ΑΒΣΠ,της ΑΒΣΘ,της Χαροκοπείου,της ΑΣΚΤ, της ΑΓΣΑ μετά το νόμο-πλαίσιο του 1982,ήταν πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών.Άρα λοιπόν, αυτός ο νόμος,τους διαφοροποιούσε από τους προηγούμενους, άσχετα αν είχαν πτυχίο της ίδιας σχολής.Όταν λοιπόν ιδρύθηκαν τα νέα τμήματα από το 1983-85,οι φοιτητές των προηγούμενων ετών,αλλά και οι ήδη πτυχιούχοι, υποχρεώθηκαν να δώσουν επιπλέον μαθήματα.Δεν έγινε κάποια φασαρία σ'αυτό.Θεωρούνταν δεδομένο. Τώρα,το πώς έγινε,αυτό είναι άλλη ιστορία.Σε κάθε σχολή,επικράτησαν τοπικές συνθήκες.
Αυτό που λέει ο συμπαθής αρθρογράφος Θωμάς Πασχάλης,από πάνω, αναφέρονται στο 1990,όταν οι πιό πάνω σχολές μετονομάστηκαν σε Πανεπιστήμια,οπότε δεν ετίθετο θέμα,γιατί απλά άλλαξε ο τίτλος τους και δεν επηρεάστηκε καθόλου η ομαλή λειτουργία των τμημάτων τα οποία και λειτουργούσαν με το νόμο του 1982-83.
Εδώ όμως δεν έχουμε μόνο αλλαγή του τίτλου του ιδρύματος ή των τμημάτων, αλλά και αλλαγή της μορφής και της λειτουργίας των τμημάτων,λόγω και της αναβάθμισης και της συγχώνευσης.Έπειτα,ξεχνούμε ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μέχρι το 2001,λέγονταν Τεχνολόγοι,ενώ μετά ονομάστηκαν Μηχανικοί, Γεωπόνοι κλπ Τ.Ε.;Ποιός λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι Τεχνολόγοι,γιατί εδώ έχουμε πάλι διαφορετική ονομασία,είναι ίδιοι και ίσοι με τους Μηχανικούς Τ.Ε.;Γιά τους επίμονους,γιά κοιτάξτε λίγο τα πτυχία σας και συγκρίνετέ τα.Γιατί στις περιπτώσεις των ανώτατων σχολών που αναφέρει ο κύριος Θωμάς Πασχάλης,δεν υπήρχε καμία τέτοια διαφορά ούτε πριν,ούτε μετά.
Μην ανησυχείτε παιδιά,υπάρχει προηγούμενο.Αφήστε αυτούς που σας ξεσηκώνουν και κοιτάξτε να διαπραγματευτείτε να δώσετε τα μαθήματα.Οι απόφοιτοι πριν από το 2001,μόνο με κατατακτήριες.Και ξεκολλήστε πάλι από τη σκέψη ότι θα σπουδάσετε τα ίδια.Γιατί δε δίνετε σε ένα άλλο τμήμα;

 
Andreas
17 Σεπ 2019 18:03

Αυτά που συζητάτε για την ισοτιμηση είναι τόσο παράλογα όσο το να ζητήσεις από κάποιον που έχει τελειώσει το 6ταξιο γυμνάσιο να ρθει να παρακολουθήσει τις 3 τάξεις του λυκείου για να πάρει απολυτήριο 2βαθμιας εκπαίδευσης. Ανατρέξτε σε παραδείγματα πανεπιστημιακων τμημάτων, πχ οδοντιατρική από 4 έτη έγινε 5, οι απόφοιτοι είχαν το ίδιο πτυχίο. Απόφοιτοι των 2ετων ακαδημίων δασκαλων που δίνοντας απλά εξετάσεις απέκτησαν ισότιμο πτυχίο, μισθό και δικαιώματα με τα μετέπειτα 4ετους πανεπιτημικιακων τμημάτων παιδαγωγικης. Τα παραδείγματα πολλά, δεν έχει νόημα να απαριθμουνται, ας γίνει ότι και τις άλλες φορές. Καθολική και απευθείας ισοτιμηση παλιών κσι νέων πτυχίων.

 
Απόφοιτοι ΤΕΙ
17 Σεπ 2019 18:54

Πάρτε το χαμπάρι, ο τεχνολογικός τομέας ειναι υβριδική ονομασία , και τα ΤΕΙ εδώ κι πολλά χρόνια αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά στο εξωτερικό.
Κύριε Διγαλακη, προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για διαδικασίες ισοτιμίας βάσει διαδικασιών εξετάσεων προϋπηρεσίας κλπ

 
Αρθούρος
17 Σεπ 2019 19:23

Προς Αντρέας:Άμεση και γρήγορη απάντηση σ'αυτό που λες:Γνωρίζεις ότι ο κάτοχος απολυτηρίου τριτάξιου ΓΕΛ,δε γράφεται στο δεύτερο ή το τρίτο έτος του ΕΠΑΛ ή του Εσπερινού,αλλά στο πρώτο;Δεν του αναγνωρίζουν δηλαδή ούτε την πρώτη τάξη Λυκείου.Άρα,τα δύο πιστοποιητικά δεν είναι ισότιμα.Σε καμία περίπτωση λοιπόν,ο απόφοιτος εξατάξιου Γυμνασίου δεν είναι ισότιμος με έναν απόφοιτο Λυκείου και μάλλον θα κληθεί να δώσει μαθήματα. Αυτά μπορεί να γίνονταν στο παρελθόν.Όχι όμως σήμερα.
Οι απόφοιτοι Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών,είχαν ισχυρούς Συλλόγους και οικειοθελώς,πρότειναν στις τότε κυβερνήσεις να αναβαθμιστούν τα διετή παιδαγωγικά τμήματα σε τετραετή.Η ισοτίμηση όμως δεν έγινε αυτόματα κι όχι γιά όλους.Έγινε μόνο γιά όσους αποφοιτούσαν από τα Παιδαγωγικά Ινστιτούτα που λειτουργούσαν στο πλαίσιο αυτών των τμημάτων σε όλη την Ελλάδα.
Καθολική και απευθείας ισοτίμηση των παλιών και των νέων πτυχίων,δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικη γιά τους λόγους που είπαμε πιό πάνω,αλλά και μεταδίνει λάθος μήνυμα της ήσσονος προσπάθειας,ειδικά στους πτυχιούχους πριν από το 2001.Τα έχουμε ξαναπεί αυτά.Πόσους καθηγητές είχαν και ποιάς ποιότητας;Είχε κάποιος απ'αυτούς διδακτορικό ή έστω μεταπτυχιακό;

 
ν+2 ΑΤΕΙ Αθηνας
17 Σεπ 2019 19:31

Δεν καταλαβαίνω γιατί πολλοί εδώ μιλάνε για το επίπεδο σπουδών μιας και υπάρχει η ΑΔΙΠ Αρχή ΔΙασφάλισης Ποιότητας όλων των ΑΕΙ και Τ.Τ και Π.Τ που είναι αρμόδια κι έχει όλους τους επιστήμονες που μπορούν ουσιαστικά να το κάνουν αυτό και το έχουν κάνει,όσοι δεν γνωρίζουν μπορούν απλά να να διαβάσουν τις αξιολογήσεις των ειδικών και να συγκρίνουν.Εκεί δεν μιλάμε για προσωπικές απόψεις,μιλάμε για το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ επίπεδο σπουδών αξιολογημένο αναλυτικά απο επιστήμονες απο Ελλάδα και εξωτερικό,ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ και θα ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ όσοι δεν γνωρίζετε

 
G.Ar
17 Σεπ 2019 19:34

Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ της ΣΤΕΦ, ήδη από το 1989 είχαν το τίτλο του Μηχανικού ΤΕ δυνάμει του Π.Δ 388/89. Ας αφήσουν κάποιοι τα σχόλια περί τεχνολόγων και μηχανικών μετά το Ν.2916/01. Επίσης τα πτυχία των ΤΕΙ σε καμία περίπτωση ΔΕΝ διαφοροποιούνται σε προ και μετά το 2001. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ορίζει το ακριβώς αντίθετο απ' όσα εδώ μέσα γράφονται.

Καλό θα είναι να καταλάβουν και οι "απόφοιτοι ΤΕΙ" ότι ο νόμος δεν ορίζει τον τεχνολογικό τομέα ως "υβριδικό" αλλά ως τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης που υφίσταται παράλληλα με τον πανεπιστημιακό, αλλά με διακριτό ρόλο και αποστολή. Αυτά τα περί "υβριδικών" τομέων είναι ανυπόστατα.

Ζητάμε την άμεση έκδοση των εκκρεμών Π.Δ σύμφωνα με τις καταδικαστικές και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ αποφάσεις του ΣτΕ (2544/13 και 4917/12) και τίποτα περισσότερο. Είμαστε υπερήφανοι για το πτυχίο ΤΕΙ που κατέχουμε και τις τυχόν μεταπτυχιακές μας σπουδές και δεν θεωρούμε ότι οι πανεπιστημιακοί τίτλοι έχουν να μας προσφέρουν κάτι παραπάνω από άσκοπη ταλαιπωρία.

Το πτυχίο ΤΕΙ είναι πτυχίο ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα ασχέτως έτους κτήσεως του και αυτό φτάνει και περισσεύει.

 
ΤΚ
17 Σεπ 2019 20:19

Να τα ξανακάνει ΤΕΙ είναι το καλύτερο από αυτό το μπάχαλο που έχουν κάνει!!!!

 
Ας σοβαρευτούμε
17 Σεπ 2019 20:38

Η ισοτίμηση δεν είναι θέμα 10-15 μαθημάτων αλλά 40-50 αφού υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και φιλοσοφία στα μαθήματα μηχανικών ΠΕ και ΤΕ. Ένα μάθημα με το ίδιο όνομα μπορεί να διαφέρει αισθητά σε εύρος, βάθος και προσανατολισμό σε δύο διαφορετικά ιδρύματα που αντανακλάται βεβαίως και στο επίπεδο εισαγωγής και στόχο κάθε τμήματος.

 
Thomas Paschalis
17 Σεπ 2019 20:42

@Αρθούρος
Σαφώς άλλαξαν και προγράμματα σπουδών αυτές οι σχολές που πανεπιστημιοποιηθηκαν. Ρίξε μια ματιά στα προεδρικά διατάγματα που εκδόθηκαν κατά περίπτωση και θα καταλάβεις. Επίσης δεν αναφέρομαι μόνο στο έτος 1989 αλλά γενικά ,διότι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνονταν και παλιότερα (πχ το Πολυτεχνείο, η οδοντιατρική δεν ήταν πέντε χρόνια). Ούτε οι βιομηχανικές σχολές ήταν ανώτατα ιδρύματα αλλά ανώτερα. Για όλους υπήρχε αντιστοιχία αυτόματη με εξαίρεση τη διετούς παιδαγωγικής σχολής και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που η σχολή άλλαξε τελείως αντικείμενο. Ωστόσο πάλι υπήρξαν διαδικασίες αντιστοίχησης. Μόνο για τους πτυχιούχους ΤΕΙ δεν πρόβλεψαν τέτοιες διαδικασίες ακόμη και για πανομοιότυπα τμήματα όπως το λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Σε προκαλώ να μου παραθέσεις με αναφορά της πηγής έστω και μια περίπτωση που πανεπιστημιοποιηθηκε σχολή και δεν υπήρξε διαδικασία αντιστοίχησης των παλαιών πτυχίων.

 
@Ας σοβαρευτούμε
17 Σεπ 2019 20:52

Αφού θες να σοβαρευτούμε, ας σοβαρευτούμε λοιπόν.....τα μαθήματα των πολυτεχνείων είναι πιστοποιημένα ως επίπεδου 7 του EQF ώστε να χορηγηθεί master? Σας ενοχλούν εδώ μέσα τα αιτήματα των αποφοίτων ΑΕΙ ΤΤ που ζητούν αντιστοίχιση πτυχίου 240 ECTS με πτυχία ίδιας βαθμίδας, διάρκειας και ECTS? Εδώ οι μηχανικοί του πολυτεχνείου πήραν όλοι αναδρομικά master, δηλαδή πήραν αναδρομικά δίπλωμα ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης και σας ενοχλούν οι πτυχιούχοι των ΑΕΙ ΤΤ που στο κάτω κάτω ζητούν το αυτονόητο?

 
@Αρθουρος
17 Σεπ 2019 21:16

Αυτό που αναφέρεις με τα επαλ δεν έχει καμία σχέση με το παράδειγμα που ανέφερα, μιλούσα για γενικό λύκειο και όχι τεχνικό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ακόμα και σε πολύτεχνικές σχολές. Το αν κάποτε οι δάσκαλοι είχαν συνδικαλιστές σωστούς ή άτομα που μαχονταν για τους συναδέλφους τους πρέπει να αποτελεί παράδειγμα και όχι αποτροπή. Δυστυχώς από ότι διακρίνω εμεις δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας, πως θα πείσουμε τους άλλους. Σας αρέσει το μπάχαλο, καθίστε έτσι λοιπόν. Οι "παλιοί" απόφοιτοι είναι περίπου μισό εκατομμύριο και οι νέοι απόφοιτοι δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχίο. Λυπάμαι...

 
Προσοχή στην παραπληροφόρηση...
17 Σεπ 2019 21:23

@Αρθούρος, Το πτυχίο μου είναι προ του 2000 και αναγράφει Μηχανικός Τ.Ε.?

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.